Fémipari forrasztások

2016.11.07. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Újabb nagy fejezethez értünk fémipari sorozatunkban, a lágy- és keményforrasztásokhoz. Talán a legkönnyebben hozzáférhető eszközöket igénylő módszer szerkezeti  részek  nem oldható  összekötésére. Elektronikában alkatrészek vezető jellegű rögzítésére, kötőelemek (pl menetes anyák) felerősítésére, fűtésszerelő- vagy bádogos munkára. 

forr.jpg

A fotón egyébként forrasztás is látható

A szakirodalom is elavult kissé (benzinlámpát már nem nagyon használunk) és az ismeretterjesztő videók is angolul érhetők el, leginkább reklámok. Amit tudunk, megteszünk, hogy a témáról érthető, de szakszerű forrásokat kutassunk fel. Most egy rövid bevezető következik és aztán rátérünk a (fémipari, tehát nem nyomtatott áramkör) lágyforrasztásra.

A  forrasztás  célja, hogy  két  vagy  több munkadarabot  a  rendeltetésnek megfelelően, tartósan  összekössön. Ha két  fémrészt  (a  forrasztandó  darabokat)  egy  harmadik  fém  segítségével alacsonyabb  hőmérsékleten  olvad  -  összekötünk,  forrasztásról  beszélünk. Az  összekötőfémet forrasznak  nevezzük. Forrasztáskor  a  munkadarabot  csak annyira  hevítjük,  hogy  a könnyen  olvadó fém (forrasz) folyékonnyá  váljék és  a forrasztási hézagokba  behatolhasson.  Az  öszszekötés úgy jön  létre, hogy  a forrasz behatol  a munkadarab anyagának  kristályai közé és  erősen odatapad (adhézió). Mivel  a  forrasznak  könnyebben  kell olvadnia,  mint  a munkadarab  anyagának, más összetételű fémet kell választani,  mint amiből  a munkadarab  készül.

forr2.jpg

A  forrasztóeljárásoknak  a  felhasznált anyag  és  az  alkalmazott  hőmérséklet, valamint szerszámok  alapján  két csoportja van lágy- (327 Cº alatt) és keményforrasztás (620 Cº felett). A lágyforrasztás kötési  szilárdsága max  5 kg/mm2, a keményforrasztásé 30 kg/mm2.

 Lágyforrasztás rézcső szerelés közben:

  Keményforrasztás bádogos munka közben:

 A főcímképen is látható, hogy a forrasztás forró téma, lássuk milyen baleseti  veszélyek fenyegetnek lágyforrasztás  közben és mit tehetünk megelőzésükre:
- A  forrasztó-  és  a folyasztó anyagokat  puszta  kézzel  ne érintsük, és  ruhánkat  is óvjuk  tőlük,  mert maró  és mérgező  hatásúak.
- A forrasztópákát  tűzbiztos  helyre kell  tenni,  és  óvni  kell  a  leeséstől.
- A  különösen  mérgező és erősen zsírtalanító  szereket  tartsuk  biztonságos helyen  elzárva.
- Forrasztás  után  kezünket  alaposabban  mossuk  meg,  mint  egyébként.
- A  még meleg, forrasztott  munkadarabokat  nehezen  hozzáférhető helyre tegyük,  mert a meleg munka darab megfogása égési  sebeket okozhat.

 Folytatjuk!

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr711922663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.11.07. 17:05:19

A videók jól szemléltetnek, de láthatjuk, hogy egy úriember forrasztani is ingben forraszt. :)

kkm.furdancs 2016.11.07. 17:17:24

@anonymouse.: Aki úr, az úr :) A társadalom széles rétegeiben hódít a forrasztás, lehet hogy még szmokingos forrasztással is találkozhatunk.

lutria 2016.11.08. 17:19:26

Klímatechnikai lágy rézcső alkalmas járművek benzinvezetékének pótlására?Vagy az valami speciálisabb rézből van?

citroen bx 2017.01.30. 20:36:39

@lutria: alkalmas. Régebben is azt használtak, majd alumíniumot, "vasat".

citroen bx 2017.01.30. 20:38:12

Ezt a nénit én inkább hegeszteném! :-)
süti beállítások módosítása