Fapolc konyhai munkalapból

2017.01.31. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

polc00.jpg

A konyhai munkalapok a nappaliban is jól mutatnak. Előnyük, hogy színesek, erősek és viszonylag olcsók. Mivel az itt látható polc elég nehéz és a hátfala viszonylag kicsi, a kötéseknek szilárdnak kell lenniük Ezért itt nagyon pontosan dolgozzunk.

fapolc21.jpg

Anyagszükséglet
- Konyhai munkalap lekerekített elülső éllel, piros
- 4 db 1280 × 280 mm (polcok)
- 1 db 700 × 280 mm (alsó polc)
- 2 db 1730 × 300 mm (tartólábak)
- 1 db 700 × 290 mm (hátfal)
- Fenyőléc (erdei fenyő) 38 × 8 mm
- 2 db 1738 mm (takaróléc a tartólábakhoz – hosszanti)
- 2 db 308 mm (takaróléc a tartólábakhoz – felső oldalak)
- 8 db 290 mm (a polcvégek takarólécei) - Láblemez, 4 mm vastag
- 4 db 1000 × 32 mm
- Bútorösszehúzó vasalat
- Grafitszürke lakk
- Forgácslap-csavar
- Ragasztó

fapolc29.jpg

Szerszámok
- fúrógép (esetleg csiszolófejjel)
- csigafúró ∅ 8 mm
- fenékfúró
- reszelő körfűrész
- dekopírfűrész
- intarziakés
- ecset

fapolc30.jpg

A tartólábakhoz hosszában fűrészeljük ketté a munkalapot (eredetileg 600 mm széles). Rajzoljuk be a hátoldalon a polcokhoz szükséges bevágásokat, és intarziakéssel vágjuk is be. Ez azért fontos, mert a lapok hátoldala papírral van bevonva, és így a bevágásoknak köszönhetően a papír később nem szakad fel. Helyezzük a körfűrészt egy vágott élhez, hogy meg tudjuk állapítani, milyen mélyre kell fűrészelnünk a látható hátlapon, hogy a nem látható, színes oldalon a szükséges vágási mélységet kapjuk.

fapolc31.jpg

A körfűrészt és a vezetőt úgy használjuk, hogy a bevágások nagyon pontosak legyenek. Az első vágás után számítsuk ki, hogy hova rögzítsük a második vágáshoz a vezetősínt. A következő képlet segít: munkalap vastagság mínusz az első vágásnál keletkezett rés plusz 1 mm játék.

fapolc32.jpg

A bevágás belső rövid vonalának közepébe fúrjunk egy ∅ 10 mm-es lyukat. Ebbe a dekopír fűrész pengéjét befűzve készítsük el a vágást a rövid oldalon. A furatunk megmaradó felét a tartóláb eltakarja.

fapolc02.jpg

A bevágások éleit törjük le. Így megkönnyítjük a munkát az összeszereléskor.

polc2223.jpg

Használjunk ehhez P120-as csiszolópapírt, amelyet a munkához csiszolófára fogunk. 

fapolc03.jpg

Illesszük a fenyőléc takarókat a lekerekített munkalap végeihez. Ezt a kontúrt átjelöljük a lécre vagy a csiszolófejjel kialakítjuk.

fapolc04.jpg

A munkalapok belső és alsó kasírozott oldalait grafitszürke akrillakkal vonjuk be. Hagyjuk megszáradni.

fapolc05.jpg

Ragasszuk fel a fenyő takaróléceket. Ne felejtsük el, hogy a tartólábakra Ha a polc billegés nélkül, stabilan áll, akkor jó munkát végeztünk. Ha nem, akkor stabilizálhatjuk a szerkezetet a kötések közé csúsztatott kartonpapírral.

fapolc06.jpg

fapolc07.jpg

Ragasszuk fel a fenyõ takaróléceket. Ne felejtsük el, hogy a tartólábakra kerülő takarókat gérbe kell vágnunk. A ragasztót mindkét felületre hordjuk fel, hagyjuk egy kicsit száradni, majd határozott mozdulattal nyomjuk rá a lécet a felületre.

fapolc08.jpg

Most következhet az összeállítás. Először is készítsünk egy furatot fenékfúróval az alsó polcra a bútorösszehúzató excenter számára. Aztán fúrjuk elő az alsó polcot, és alulról csavarozzuk össze a hátfallal derékszögben. Ha a polc billegés nélkül, stabilan áll, akkor jó munkát végeztünk. Ha nem, akkor stabilizálhatjuk a szerkezetet a kötések közé csúsztatott kartonpapírral.

fapolc09.jpg

A konyhai munkalapok erősek, de egyben likacsos szerkezetűek is. Ezért ajánlatos az összehúzató excenter számára készítendő lyuk fúrásakor egy ütközőt szorítani a munkadarab éléhez, hogy az ne törjön ki, és szabályos furatot kapjunk.

Illesszük a tartólábakat az alsó polc és hátfal alkotta merőleges egységhez, majd bútor-összehúzatókkal rögzítsük őket egymáshoz. Helyezzük az U alakot a padlóra az első oldalával lefelé, és alulról kezdve csúsztassuk be a polcokat. Végezetül szereljük fel a láblemezeket.

Polckészítési tippeket nyújtó sorozatunkban Kim Marie Krämer: Fapolcok című kötetéből szemezgetünk a Cser kiadó engedélyével, s egyben ajánljuk is figyelmükbe, mert a könyv az egyszerű deszkától a késztermékig minden polc készítését végigköveti lépésről-lépésre, sok képpel. A pontos méretarányos rajzok és ábrák munka közben segítenek bennünket, hogy a munkánk eredménye a lakásnak praktikus és kedvelt darabja legyen.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5212147325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pjg 2018.11.29. 13:30:50

Hozzátenném, mindenképpen rögzítsük a falhoz, mert olyan súlya van a szerkezetnek, hogy, ha valakire ráborul, nem sok esélye van.

kkm.furdancs 2018.11.29. 18:59:33

@pjg: Ez igaz, főleg ha macskánk is van :)
süti beállítások módosítása