Mindent a drónokról. Drónkönyv!

2017.05.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Előkészítési fázisban van, de előbb-utóbb ideér a drónok használatát szabályzó törvény. Utána már nem lehet csak úgy repkedni szabályozatlanul. Ez, illetve a mára kiforrott termékként kapható repülőszerkezetek elterjedése ad aktualitást mai könyvajánlónk tárgyának. Alex Elliott: A drónok kézikönyve mindazoknak alapmű, akik drónt vásárolnak, üzemeltetnek vagy építenek.

dron1.jpg

A választás nehéz és jobb, ha egy komolyabb beruházás előtt megismerkedünk a fogalmakkal, teljesítménykategóriákkal (főleg a készülő jogszabályra tekintettel). Ha elhatároztuk, hogy mire szánjuk leendő drónunkat, könnyebb lesz választani a hatalmas kínálatból (pár ezer forintos kínai szélhajtótól az 1700 kilós városi tankvadászig) a termékek paraméterei alapján. A kötet segítségével akár egy saját gép építésének is neki lehet rugaszkodni.

Nem túlzás alapműnek tekinteni a könyvet, hiszen a repülés elméletétől az elektromos motorok gyári típusszámozásának részletezésén keresztül a sárkány (géptest) házi elkészítéséig átível a témán, de még a repülésbiztonság is komoly teret kapott.

Részletezése előtt kis esztétikai értékelés: nagyon csinos könyv. A keményfedeles, 206x274x16 mm méretű kötet 168 oldal terjedelmű. Jó nehéz a fényes, tömör papírra nyomott tudás. Rajzokkal, grafikonokkal és nagyméretű, részletgazdag fotókkal gazdagon illusztrált. Ez majd az építés gyakorlati fejezeteiben lesz hasznos, hiszen apró alkatrészek kapcsolódását kell megfigyelnünk és reprodukálnunk.

dron2.jpg

Nehéz feladat bemutatni egy lényegre törő, de sokrétű könyv tartalmát. Néhány oldalas, kötelező bevezetés emlékezik meg a drónok történetéről katonai alkalmazástól napjaink hobbi célú gépeinek fejlődéséig. Fejezetek: A drónok rövid története, A drón kifejezés értelmezése, A drónok története.

dron6.gif

Részletes típusismertető következik felépítés és rotorszám szerint taglalva a kereskedelemben kapható eszközöket. Rövid repülő-tanfolyamot is kapunk pénzünkért, ahol a kormányzás alapismereteiről olvasunk. Fejezetek: A drónok típusai, Saját készítésű és vásárolt drónok, Merevszárnyú repülőgépek, Ikervezérsíkú modellek, Forgószárnyú modellek.

2dron4.jpg

A drónok alkalmazási területei
Egy drónnak térkép e táj, ha magasra emelkedünk, alacsonyra szállva viszont a kismadarak szemszögéből figyelhettjük meg környezetünket, s olyan helyeket látunk, amit másképp nem tudnánk (nem a kukkolásra gondolok). Fejezetek: Térképezés és légi szemlézés, Légi fotózás, Drónos megfigyelés, Drónos csomagszállítás, Hobbielfoglaltság.

2dron5.jpg

A drónok szerkezeti felépítése
Fejezetek:  Vázszerkezet, Repülésvezérlő, Rádióvezérlés, Motorok, Az elektronikus sebességszabályzók, Rotorlapátok és légcsavarok, Akkumulátorok, A kamerák és a stabilizáló-rögzítő rendszereik (gimbalok), A drón személyes nézetű videóirányítása (FPV), A drón alkatrészeinek összeválogatása.

dron4.gif


A drónépítés gyakorlata
Ebben a fejezetben áttekintjük, hogyan kell összeválogatni és összeszerelni a drónok alkatrészeit.  A szerző saját, hosszú idő alatt összegyűlt tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, azokat a bevált eljárásokat, amelyek minden drón építésénél felhasználhatók. Fejezetek: A légi fotózásra alkalmas drón megépítése, Mini FPV négyrotoros multikopter, Merevszárnyú drón

x.jpg
Repülés és repülésbiztonság
Fejezetek: Biztonsági információk, Magyarországi jogi szabályozás, A repülés elsajátítása, Repülés előtti ellenőrzések.

Motorteljesítmény-adatok: A tolóerő-táblázat kezelése, A tolóerő-táblázat készítése.

dron5.gif

Összességében igazat kell adni a könyv kiadói leírásának "A gazdagon illusztrált könyv röviden ismerteti a pilóta nélküli repülőgépek történetét, áttekinti a ma kapható drónok széles választékát és azok felhasználási területeit.". Hozzáteszem, hogy az akkutöltéstől a rádióvezérlések leírásáig más távirányítású modellekkel kacérkodók is hasznos gyakorlati ismereteket szerezhetnek. Ajánlott irodalom.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1312476487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása