Villanyszerelés: Villámvédelem

2017.05.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Villámvédelmi rendszerek létesítésével barkácsoló szinten nem találkozunk (régen rossz, ha igen), ezért forrásunk sem szentelt nagyobb terjedelmet ennek a témának. A bemutatott rövid videó és néhány illusztráció elmondja és megmutatja mindazt, amit elegendő tudnunk. Következő részben a lakás belső túláram-védelméről írunk majd, így mai posztunkat figyelemfelhívónak szánjuk pusztán, illetve megmutatjuk, mit kell visszakapcsolni, miután beleremegett az épület egy villámcsapásba.

vv.jpg

A korszerű épületeken mindenütt van külső villámvédelem (felfogó, levezető, és földelő), amely azonban csak a közvetlen villámcsapások tűzgyújtó és romboló hatása ellen véd. Villám káresetek igazolták, hogy belső villám- és túlfeszültség-védelem hiányában az elektronikus rendszerek és készülékek a távoli (1-2 km) villámcsapás miatt, vagy kapcsolási túlfeszültségek következtében tönkremennek.

Az anyagi károk mellett megsemmisülnek a bennük tárolt értékes és pótolhatatlan adatok Is, és ezáltal további komoly közvetett ún. túlfeszültségkárok is keletkeznek (késedelmi kötbér, fizetésképtelenség, termeléskiesés stb.). Ahhoz, hogy ennek a súlyát és jelentőségét fel tudjuk mérni, gondolatban 1-2 hétre kapcsoljuk ki az épület főkapcsolóját, és vele együtt összes elektronikus eszközeinket és képzeljük bele magunkat abba a helyzetbe, hogy még az összes „szórakoztató elektronika” Is tönkrement, a számítógépeinkben tárolt adatbázis elveszett, és az épület fűtése, vészvilágítása, telefon és biztonsági rendszere is működésképtelenné vált. 

Ilyenkor a „túlélési napok” száma gyakorlati tapasztalatok szerint csak néhány nap vagy hét lehet, mert ezen túl a vállalkozások tönkremennek... Ennek kivédésére az adatvédelmi törvény, a biztonsági előírások, és az érvényben lévő villámvédelmi szabványok szerint az épület rendeltetése függvényében belső villámvédelmet- és többlépcsős túlfeszültségvédelmet is létesíteni kell.

vbv.gif

 Antennák villámvédelméről bővebben itt olvashatnak

 

vxc.jpg

Villámáram-levezető

vc.jpg

Túlfeszültség-levezető

A veszélyeket is rejtő tevékenységet propagáló sorozatunk hiteles szakmai alapokon nyugszik, a Cser kiadót tudásbázisából szemezgettem. Lektorált és ellenőrzött tartalom olvasható, megvitatása nem aktuális. De ha mégis Offtopic rovatunkban lehetőség van rá. Képek forrásai: 


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2012508031
süti beállítások módosítása