Duguláselhárítás slaggal

2017.06.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Családi házunk nagyon régi, számos hibalehetőséget rejtő ős-szerelvényekkel. Legutóbbi felújításakor azonban akkori tulajdonosa időt-fáradságot nem kímélve, kínosan ügyelt rá, hogy csak a kor színvonalának megfelelő, kereskedelemben kapható legminőségibb, legszilárdabb anyagokat lopja hozzá a munkahelyéről.

dugoposzt.jpg

Otthonunk szennyvízrendszere ezért az eltelt évtizedek során sikeresen megbirkózott a gondos mosogatás (lefolyószűrő, stb) dacára felgyűlő hordalékkal. Azonban semmi sem tart örökké. Eljött a perc, mikor hörögni kezdett a mosogató, mint Cannibal Corpse, majd napok múlva végképp, légmentesen eltömődött.

Lebontva a szifon szerelvényt, a még soha semmire eredményesen nem használható, kézi tekerentyűs csőgörénnyel próbálkoztam. "Amikor ilyen csőgörényt veszünk, csak saját lelkiismeretünket nyugtatjuk, hogy mindent megtettünk a leendő katasztrófák elkerülésére" (Oravecz Dóra). Sajnos azonban villás szarvacskái beakadnak a kanyarban, melyet a rugalmas huzal amúgy sem tudna követni.
Mielőtt a szakembereket tárcsáztam, azzal próbálkoztam, melyet valószínűleg ők is alkalmaztak volna 15000 forintos ipari kivitelben: túlnyomással. Becipeltem a slagot és a fotón látható toldóval csatlakoztattam egy csaptelepre (a kazánt szoktam utánatölteni ezzel a konstrukcióval). A slagra rongyot, arra nylonzacskót tekertem és beszuszakoltam a szennyvízcsőbe. Teljes nyomáson megengedtem a vizet, ami azonnal kilökte a torlaszt és szabaddá vált a víz útja. Alaposan átmostam a rendszert és tökéletesen működik. Próbálják ki!

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6212598541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sutyerák 2017.06.26. 17:32:56

nálam ugyanezt csinálta a nyugdíjas vízszerelő szaki,csak ő a zuhany csövét dugta le kagyló alatti szifonontúli csőbe. :) és eredményes lett.

Az igazi Trebics 2017.06.26. 19:42:22

Nekem a kompresszor jött be, mondjuk nekem éppen van egy kéznél.

dr. mesterséges színezék 2017.06.26. 20:12:46

Ha bejön, nagy az öröm; ha nem, nagy a tócsa.
Előbb küldök le szakaszosan 5 adag nátront a problémás helyre, mint hogy fej vagy írásba kezdjek.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2017.06.26. 23:09:33

Vicces módon a WC pumpa is túlnyomással dolgozik, csak nem a jól összenyomható levegőt kell vele pumpálni a csőben, hanem előtte fel kell tölteni vízzel, ami dugulás esetén nem gond. Kitartó és hirtelen mozdulatos pumpálással is elég sikeres lehet az ember.

Na meg a szifonokat akkor is érdemes évente pucolni, ha még lefolynak, de már nem úgy, mint újkorukban. Akkor az alsóbb csőszakaszok nem fognak hónapokig/évekig lassabb lefolyás alatt üzemelni.

BiG74 Bodri 2017.06.26. 23:21:07

Ha nem jön be, akkor a víznyomás frankón szétkapja a nem erre tervezett lefolyó rendszer dugulás előtti gyenge láncszemét. Esetleg kiköpi a dugulást is vele egyidőben, így még napok telhetnek el, amíg rájön az ember, hogy valami baj van. A nagy nyomásnak a torlasz kell közvetlenül érni, és szétverni, szétmosni. A nyomás közlése önmagában veszélyes. Láttam már szifont szétszakadt állapotban, aminek tagbaszakadt rokonom egy gumi harangpumpa segítségével nyomást adott át. Tehát csak óvatosan!

Egy Hun Hunniából 2017.06.26. 23:37:57

Kiváló és hatásos, KÖRNYEZETBARÁT módszer! Mondjuk a károgókon nem lepődtem meg!
(A pvc lefolyórendszer fala sima. Ha nincs építési barbarizmus (elb*sz*s) akkor nem merülhet fel gond az alkalmazásával! ;-D

BiG74 Bodri 2017.06.26. 23:43:50

@Egy Hun Hunniából:
A lefolyórendszer fala a beépítésnél volt utoljára sima. Az évek múltával egyre érdekesebbé válik, pláne egy konyhai lefolyó esetén.
Kollégám is így csinálta, napokig nem járt a szuterén felé, csak amikor gyanús lett a szag !

P. J. Fry 2017.06.27. 05:57:06

"melyet valószínűleg ők is alkalmaztak volna 15000 forintos ipari kivitelben: túlnyomással"

Azok nem adtak volna túlnyomást a csőre, az ő gépük csak spricceli a vizet a dugulásra... vagy... spirált használnak.

kkm.furdancs 2017.06.27. 07:45:24

@BiG74 Bodri: Majd figyelek :) A csövek szétnyomása egy befalazott vezeték esetében nehézkes szerintem. Előfordulhat, de majd meglátjuk.

2017.06.27. 09:13:04

Ha még ráadásul meleg is az a víz, még jobb lesz a hatása.

urbi68 2017.06.27. 09:55:26

Duguláselhárító barátom hasonló módszert javasolt, csak arra kell figyelni, hogy slag körbe legyen tekerve pl egy vizes ronggyal és jól beledugdosva lefolyó csővezetkébe, ami megakadályozza a víz visszaáramlását. Természetesen a salgot annyira le kell dugni a lefoylóba, amennyire csak lehet. Ha kidugult, átöblíteni sok vízzel. Ha kerticsap van a slag végén az a legjobb, mert van benne nyomás (cca 4-6 bar).
A dugulást javarész a pocsék, kevésbé pocsék és sajnos a jó minőségű mosogatógép tabletták okozzák. Lerakódnak az egyre vízkövesedő lefolyóvezetéken, ilyen darabok jöttek vissza az első öblítési kísérletemkor.Nem szabad megvenni az olcsó mosogatógép tablettákat, mert a végén a falbontás számláján kifizeti többször az ember, amit spórolt az üzletben.
Lefolyótisztítót (bolti szarokat) csak az használjok, akinek van pénze megizetni a falbontást és a csővezeték cserét. Elég sok kártésítési per megy emiatt, mert ezek a szerek nehogy tisztítanak, hanem a lerakódást betonkeménnyé és felodhatatlanná alakítják, amit a csőgörény sem tud már feltörni. Egyetlenegy "vegyszeres" kombó működik 20+%-os ecet vagy erősebb+szódabikarbóna, lehet ipari is ami sokkal olcsóbb+meleg víz, amivel érdes havonta átöblíteni a konykai lefolyórendszert. A vízkövet is leoldja a cső faláról.

kkm.furdancs 2017.06.27. 10:43:12

@urbi68: 1 liter 20+%-os ecet + szódabikarbóna (ízlés szerint) + egy kiló só. A korábban gyakran eltömődött kimenő szennyvízcsőnél bejött a módszer.
A szappan is tömít, a haj és az apró hordalék is.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2017.06.27. 11:22:01

A phospuNpa alkalmazásának is van hatékony módja... Először is ahogy már írták, csináljuk vízoszlopot - dugulásnál ez végül is adott. Aztán a túlfolyót el kell tömíteni, erre a nejlonzacskó+rongy vagy épp szivacs a legkézenfekvőbb.

Utána hagyjunk némi vizet a csapban/kádban, és úgy kezdjünk puNpálni, mégpedig igen nagy gyorsasággal. Így ugyanis nem csak néha belenyomsz, pillanatnyi túlnyomás, majd szépen kiegyenlítődik, hanem folyamatosan megnyomod-megszívod a dugulást, tehát előre-hátra mozgatod - ez pedig segít neki szétrázódni. Az a jó, ha visszafelé is kirántasz némi hajat, meg közte amit még "megszűrt", ezt aztán ki is hajíthatod. Legtöbbször a kád, vagy a csapba vezetett mosógépkifolyó miatt a dugulás még a szifon fölött kialakul, és ezzel a gyorspumpás módszerrel könnyen megszabadulsz tőle.

Amúgy meg, főleg családi házaknál okoz még sokszor gondot, hogy ahol a szennyvíz a szabadba lép, ott lényegesen hidegebb a cső, mint a házban. A melegebb víz pedig - általában - több anyagot tud oldatban tartani. Mi történik viszont itt? Az a mosogató, mosószer, ami a 40-50 fokon még simán oldat, hirtelen lehűlve kicsapódik. folyamatosan szűkítve a keresztmetszetet, míg végül - főleg ha emésztőbe megy, ami gyakran telítődik is, lassítja a cső lefolyását, és még több időt hagy a kicsapódásra. A végén aztán ilyen hungarocell-szerű full dugulás is kialakulhat.

A legjobb néha tényleg végigküldeni az ecetet+szódabikarbónát, vagy főleg télen némi meleg vizet.

P. J. Fry 2017.06.27. 11:22:10

@kkm.furdancs: Okés, én nem értek hozzá, de az ecet meg a szódabikarbóna semlegesíti egymást nem? És a só, az meg mit csinál? Semmit, nem?

Fehérszakál 2017.06.27. 12:04:45

A télen a -20 fok feletti hidegekben egyik pillanatról a másikra dugulásunk volt. Mivel van kézi drótos duguláselhárítóm ami jó 10 m hosszú, ezért leküldtem a fürdőszoba csap lefolyó csövébe. A tekerentyűs vacak csak arra olt jó, hogy kiderüljön, hogy nem a házban van a dugulás hanem az udvaron. Eddig ez jó hír, de odakint -20 fok, a talaj csonttá van fagyva, a tisztító fedő meg valahol a talajszínt alatt van az udvar közepén. Próbáltam csákánnyal megkeresni de a fagyott földbe csak a csákány hegyéből 1 cm ment be a legerősebb ütésre is. Miután nem találtam meg a dugulás helyét az udvaron és a tisztító nyílást sem kihívtam egy duguláselhárítót aki pár nap múlva jött is. Csak jelzem, hogy az udvaron vadi új csövek vannak lerakva mert előtte 2 hónappal kötötték rá a házunkat az új szennyvíz rendszerre, és 27 m hosszú szakaszt kellett átvizsgálni az utcáig. Amíg kijött a szaki addig meg fürdés csak lavórból, mosogatás csak lavórban, a vízcsap alatt vödörben gyűjtöttük a vizet, wécézés meg a munkahelyen. Végre megjött a szaki és nekiállt a dugulás elhárításnak a nagy gépeivel és sok sok méter spirállal. Meg is találta a dugulás helyét az udvar közepén ahol emlékeim szerint volt a föld alatt egy tisztító cső is beépítve de azt nem találtam meg. A szaki több órán át próbálkozott, de be volt fagyva az új 110-es csőbe a trutyi és a gépével sem tudta kivésni. Azt mondta, ha tovább próbálkozik a jégtörővel akkor a cső falát fogja kilyukasztani de ezt a befagyást nem tudja kivésni. 15.000 Ft-omba került ez a próbálkozás. Már lassan másfél hete éltünk úgy a lakásban, hogy el volt fagyva a lefolyó, közben persze próbáltam a csövet lerakó céggel garanciálisan megcsináltatni, de mivel az alvállalkozó alvállalkozójával csináltatták meg így csak a felelősséget hárították a másik cégre. Miután ezt megelégeltem elővettem a hosszú kerti slaggot, rászereltem a vízcsapra és elkezdtem forró vízzel és hőlégfúvóval megkeresni az udvar közepén a tisztítót a föld alatt. 4 órás szenvedés után megtaláltam, és a fedő levétele után derült ki, hogy a fedőig be van fagyva a trutyi. A forró vizes slaggal fél óra alatt sikerült az utcai elfolyó szakasz irányában átolvasztanom a jeget, addig persze az udvaron is állta a kifolyó trutyis víz. Végre az a szakasz már lefolyt, arra felé kb 2 méteres hosszon olt befagyva. Utána elkezdtem a ház irányában kiolvasztani a jeget, kábé újabb fél óra alatt sikerült is és végre lefolyt minden a wécéből is és a csapokból is. Kiderült, hogy miért fagyott be a cső, azért, mert nem rakták elég mélyre és megült a föld is ott, így a cső már nem lejtett azon a szakaszon eléggé. A cső tetejét a kivitelezők a talajszinttől számítva 20 cm mélyre rakták le ott, a cső alja meg 30 cm volt az előírás szerinti 60 cm helyett. Most a nyáron majd áshatom ki azt a 27 m hosszú csőszakaszt hogy rendesen megcsináljam a lejtést és lehőszigeteljem a csövet. A kivitelezővel már nem is próbálkozom, teljesen reménytelen. Magyar valóság 2017-ben.

kanász 2017.06.27. 15:26:54

@P. J. Fry: Én sem értem, mindig jönnek az ecet + szódabikarbóna kombóval. Szerintem szódavíz keletkezik, ha összekutyuljuk az ecetet meg a szódabikarbónát, Ha sót is teszünk bele, akkor sós lesz a szódavizünk. Mi a fenéért szüntetné meg a dugulást a sós szódavíz? Valaki szagértő segítene a probléma feloldásában?

kkm.furdancs 2017.06.27. 15:54:38

@P. J. Fry: Hát nem tudom, egy lakástippben olvastam és akkor már kezdtem unni, hogy évente kellett hívni a csatornásokat. Egy teherautó megnyomhatta a füves bejáró alatt húzódó csövet, amitől az középen megsüllyedt kicsit. Odagyűlt mindig a neheze - mondta a tisztítóember. Minden mindegy alapon évente kétszer beleöntök, vagy annyiszor sem és azóta nincs ilyen gond.
Ha minden más lehetőséget kiszűrök, az jön le, hogy emiatt nincs dugulás :)

kkm.furdancs 2017.06.27. 15:57:08

@Fehérszakál: Ó, ez nagy menet volt, de ügyesen megoldottad. Talán ezért érdemes olcsóbban használt házat venni, az már be van járatva.
De azért járd meg a fogyasztóvédelem kálváriáját, hátha sikerül kártérítést kiharcolni.

glosshide 2018.01.13. 22:28:48

@kanász: Szódabikarbóna és ecet reakciójából nátrium-acetát, szén-dioxid és víz keletkezik. Akkor van valamennyi létjogosultsága, ha a dugulás még nem teljes, csak lassan folyik le a víz. Ekkor érdemes beszórni szódabikarbónával a lefolyót, nagyon kevés meleg vízzel lelocsolni hogy lejjebb kerüljön, majd ráönteni az ecetet. A reakcióban fejlődő gáz lazító hatással bír a - még - átjárható szennyezésre, és van esély arra, hogy lefolyjon az egész. Amúgy javaslom kóstolásra a szódabikarbóna és ecet kombóját, nagyon nem szódavíz íze lesz :)

menta1988 2021.11.23. 15:00:24

Budapesten én őket ajánlom ha duguláselhárításra van szükség:
dugulaselharitas-fix-aron.hu
dugulas-dugulaselharitas.hu/
süti beállítások módosítása