Mire érdemes odafigyelni faipari fűrészek vásárlása során?

2017.08.16. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Itt a blogon már sokszor írtunk a szerszámok beszerzésekor szóba kerülő szempontokról. Az alábbiakban egy szakértő szedi össze azokat a megfontolásra érdemes pontokat, amelyek a 'használt vagy új fűrészgép legyen?' jellegű kérdések eldöntésében segíthetne.

A fűrészgépek felhasználási területei
A fűrészgépek a forgácsoló szerszámgépek csoportjába tartoznak, munkadarabokat választanak szét a segítségükkel, ezen túlmenően részek kivágására és munkadarabokba való bevágások készítéséhez is használhatóak. A feldolgozott munkadarabok lehetnek fából, fémből, műanyagból, üvegből, kerámiából vagy kőből.

A fűrészgépeken belül megkülönböztetünk, fa- és fémfűrészeket, a technológiától függően pedig keretes fűrészeket szalagfűrészeket és körfűrészeket. A fűrészgép feladata a vágás és az előtolási mozgás végrehajtása is. A fűrészeléshez sok vágóéllel rendelkező, acélból vagy keményfémből készült szerszámot alkalmaznak, az ezzel készített vágási felület sík vagy egytengelyűen ívelt is lehet. A szerszám végezhet oszcilláló, folyamatos, keresztirányú vagy forgó mozgást is.

Az egyedi és kis sorozatú gyártástól kezdve a tömegtermelésig minden üzemméretben megtaláljuk ezeket a berendezéseket. A felhasználási területek közé tartozik az erdészet, fa- és fémfeldolgozás és más iparágak. A fafeldolgozásban kiemelt szerepet töltenek be a különböző fűrészek. A fűrészgépek hatékonyan és gyorsan dolgoznak, jelentősen megkönnyítik a kis- és nagyüzemek munkáját. Azonban nem minden vállalkozás költségvetése engedi meg egy vadonatúj fűrészgép beszerzését. Ebben az esetben kedvező megoldás lehet használt faipari fűrészek vásárlása.

Mire érdemes odafigyelni faipari fűrészek vásárlása során?
A fűrészgépek területén óriási kínálattal találkozunk, az egyszerű berendezésektől kezdve egészen a legkorszerűbb CNC vezérlésű fűrészgépekig. Vásárlás előtt az alábbi szempontokat érdemes megfontolni: 

  • Mekkora szériákat fog a gép feldolgozni?
  • Melyek a berendezés műszaki jellemzői?
  • Milyen anyagból készült a vágólap?
  • Milyen vastag a fűrészlap, milyen sűrűn helyezkednek el rajta a fogak?
  • Mekkora munkadarabokat tudunk az adott géppel fűrészelni?
  • Milyen pontossággal vág a berendezés?
  • Mennyire sima a vágási felület?
  • Mekkora a motor teljesítménye?
  • Mekkora az energiafogyasztás?
  • Milyen anyagból készült a gépváz, mennyire stabil a gép?
  • Tartozik-e porelszívó a berendezéshez?
  • Biztosított- e az alkatrészellátás?

 A döntés attól függ, hogy pontosan mire használják fűrészgépet, milyen anyagot fognak rajta feldolgozni és mit fognak gyártani vele.

Az új és a használt fűrészgép előnyei és hátrányai
A fenti szempontok alapján mind az új, mind használt berendezés vásárlása mellett dönthetünk, mindkét megoldásnak mutatkoznak előnyei és hátrányai:

  1. Az első fontos különbség az ár, ez a választás egyik döntő kritériuma. A használt gépek természetesen olcsóbbak. Ez nem elhanyagolandó szempont: a gép beszerzése jelentős beruházás, amely új eszköz vásárlása esetén hosszú idő után térül meg. Egy használt gép viszont alacsonyabb költségvetésbe is belefér.

  1. Használt berendezés esetében magasabb a javítási költség. Ha a használt gép éves amortizációja és az éves szervizköltsége összességében alacsonyabb, mint az új gép éves amortizációja, érdemes használtat venni.

  1. Az új eszköz várható élettartama hosszabb, mint a használté. Használt fűrészgép vásárlása előtt tájékozódjon arról, hány üzemórát dolgozott már a gép és – amennyiben lehetséges – kérje el a karbantartási napló másolatát.

  1. Az új gépek energiafelhasználása – hasonló teljesítmény esetén – többnyire alacsonyabb, mint a régieké. A számításokat ugyanúgy kell elvégeznünk, mint a szervizköltség esetében tettük: ha az amortizáció + üzemanyagköltség értéke kisebb a régi berendezésnél, mint az újnál, érdemes használtat venni.

  1. Az új fűrészgépek természetesen modernebbek, mint a használtak. Át kell gondolni, hogy feltétlenül szükségesek-e az általuk kínált funkciók. Előfordulhat, hogy egy használt gép is tökéletesen alkalmas az elvégzendő feladatra.

Mikor jó megoldás egy használt fűrészgép vásárlása?

A megbízható fűrészgép kiválasztása, akár új, akár használt berendezést vásárolunk, nagy körültekintést igénylő feladat. Egy modern és jó minőségű gép igen komoly beruházást jelenthet. Ha kiváló minőségű, egyúttal kedvező árú gépet keresünk, különösen amolyan otthoni használatra, akkor a vezető márkák használt gépei hasonlóan jó megoldást jelenthetnek, mint az újak. Nagyon fontos persze az adott gép állapota, a kopó alkatrészek ugyan cserélhetőek, de ha a gépváz sérült, netán valamilyen rögzítési, beállítási felfogatás kikopott, akkor az már jóval nehezebben javítható. A használt fűrészgépek területen széles kínálat áll rendelkezésre. Érdemes lehet nagyobb kereskedők választékából böngészni, itt akár némi garanciát is kaphatunk, igaz, apróhirdetésekben kedvezőbb ajánlatokra bukkanhatunk.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr768763176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viliavereb 2017.08.21. 10:20:07

Tudja valaki az első képen szereplő láncos fűrész típusát?
Régen kerestem már ilyent!

scsaba1 2017.08.21. 12:49:21

A "láncos" körfűrészre gondolsz?
Kress-ben tudom:
http://www.kress-elektrik.de/Power-tools.71+M54075aba804.0.html?&tx_commerce_pi1[catUid]=14&tx_commerce_pi1[showUid]=84

Találtam egyet a Vaterán is (nem én árulom, gúgli dobta, jó kis ára van)
www.vatera.hu/kress-1400-ds-duo-1400-watt-korfuresz-es-lancfuresz-egyben-2309017706.html
süti beállítások módosítása