Magyar úr Angliában: Sorozatzáró

2017.10.06. 05:00 | Írta: Pajer

angol9_03.jpg

A számomra izgalmas két hónap zárásaként összegyűjtöttem azokat a szösszeneteket, amik vagy azért maradtak ki, mert nem illettek egy témába, vagy azért mert már későn találkoztam velük.

Egy biztos, ha pár éve azt mondták volna, hogy hozzak egy menetreszelőt, azt gondoltam volna, hogy ez olyan csapda, mint mikor inas korunkban elküldtek minket reszelőzsírért. De nem, létezik és a világ egyik legjobb eszköze. Megnéztem, otthon is lehet kapni, tökéletesen alkalmazható olyan helyeken, ahová menetmetszővel egyszerűen nem férünk hozzá vagy nincs a kéznél, hiszen ez menetemelkedés szerint van elosztva és a maradék menet vezeti meg.

angol9_01.jpg

Ez igaz nem szerszám és nem angol találmány, mert német, de mindig mosolyt csal az arcomra amikor bedöcögnek vele a műhelybe.

angol9_05.jpg

Ez egy utánfutóra eszkábált aszfaltszóró valami, ami azon kívül, hogy vontatható, önálló működésre is képes. Azt látom, hogy itt imádják ezeket a tákolt dolgokat, látva a Singl Roller-jüket. Azért megnézném azt a vizsgabázist ahová ezzel begördülnénk. Mivel ez utánfutó, így nem kell rá rendszám, hanem a vontató rendszáma és biztosítása érvényes rá.

Azt szerintem mindenki már tudja, hogy Anglia a piros téglák hazája és ezt vágni is kell, amit az itthon is ismert téglavágóval történik. Bár itt nem kell 600-as tárcsa, mert minden kisméretűből készül, de nem is ez a történet lényege. Egy építkezésre már szinte kétnaponta kellett kimennünk, mert nem indult a gép, de egy sima légszűrőcsere után flottul ment. Azért ez nem egy olcsó mulatság, alkalmanként kb. 150 fontjába került a cégnek, mire rájöttünk, hogy egy annyira huzatmentes (azaz két konténer közé beszorítva) helyen használták, hogy a vágáshoz szükséges víz páráját szívta a légszűrőn keresztül a szegény motor. Ez a vizes pára teljesen megette a légszűrőt. Amióta átraktuk egy huzatos helyre, már nem hívnak.

 

Azért itt is vannak „gondos” ügyfelek, Az egyik vágógépet azzal a hibával hozták be, hogy egy kicsit fullad. Megmondom őszintén, ilyet még én sem sűrűn látok és szó se róla, működött.

angol9_07.jpg

A másik kép magáról beszél, itt is nagyon odafigyeltek, hogy a lapvibró ne essen darabjaira. Ahogy hazánkban a purhab a mindent megoldó valami, itt a black-tape. Persze látszik, hogy odafigyeltek a tisztaságára is.

angol9_08.jpg
Szerviztapasztalatok zárásaként jöjjön egy ipari műremek a 80’ évek végéről. Ekkor még csak tervezgették, hogy mi lenne ha Honda motor lenne a döngölőn és maga a gyártó próbálta átalakítani, alkalmassá tenni a döngölésre. Például a fékcsőből hajlított, a karterből felvezető csőre, hogy eldönthető legyen a gép. Azért a legédesebb részlet a gyári légszűrő könyök. Gondolom, épp fűtést szerelhetett a tervező mérnök, amikor kitalálta a megoldást.

angol9_09.jpg

Persze ez a két hónap sem telt szerszám vásárlás nélkül. Most nem akarom nagyon kifejteni azt a csapágylehúzót, ami semmit nem húz le, mert minden beruházásnak vannak vadhajtásai, és most maradjunk azoknál ami örömet okoztak. 

Az egyik ilyen a marok racsni, ami a legeldugottabb helyeknél is ad esélyt a könnyebb munkavégzésre.

angol9_10_1.jpg

A dugós kulcs meghajtó szárat (nem tudom a pontos nevét) már kielemeztem a második részben, most találtam hozzá egy racsni fejet, ami csak racsni. Tehát a lazításnál azt nem is használom, csak a kihajtásra, addig meg kényelmesen meglapul a zsebemben.

angol9_11_1.jpg

Azért nem csak szar lehúzó található a kínai termékpalettán, hanem ez az inkább kihúzónak nevezhető szerszám is. Eddig mindig különböző méretű,  bevágott csőből készült kihúzókkal szenvedtem, de ez normál csapágyaknál, normálisabb helyeken simán használható, és fillérekbe kerül az előbbihez képest. (6 font)

angol9_12_1.jpg
Mellette az a csoda a legújabb szerzeményem a „hosszú” csillagkulcs, ami tényleg hosszú. Pár éve nem gondoltam, hogy egy szerszámra megszerzése, beszerzése ekkora örömöt tud nyújtani.

Az következő képnek semmi köze semmihez csak Angliához és az angol dizájnhoz, azaz az értelmetlen formatervezés csodái. A keverő csapnak látszó csak hideg vagy meleg vizes csap, mert úgy ez itt még dívik, és annak a fürdőkádas változata, de itt már legalább keveredik.

angol9_02.jpg

És akkor most egy kicsit eltűnők. Ígérem, amint akad valami érdekes téma vagy téma sorozat, rögtön jelentkezem. Addig is ITT egyben megtaláljátok az összes bejegyzést, illetve ha menet közben van valami szösszenet vagy nem egészen Furdancs-téma, azért ide kiteszem.

Így a végére pedig az 1.18 m2-es asztalom, ahol meg kell valósítanom magam és valahogy úgy helyet találni a szerszámoknak, hogy használhatók is legyenek.

page.jpg

 

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2412931281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.10.06. 16:41:31

" Azt látom, hogy itt imádják ezeket a tákolt dolgokat, látva a Singl Roller-jüket. Azért megnézném azt a vizsgabázist ahová ezzel begördülnénk."

Ez lehet hogy csak nekem érdekes téma. Azt már hallottam hogy vmi '50-es évekbeli enyhe joghézag miatt pörgött fel a kitcar-téma az angoloknál de ez a járgánytákolás nekem teljesen új. Mármint részükről új, számtalan ilyen hülye ötletem volt már, az önjáró utánfutó pl nagyon tetszik de a lángoktól öleltben csak az "egytengelyes kerti traktor a hozá kapcsolt utánfutóval"-kategória ad némi korlátozott teret ilyesfajta kreativitásnak.

Pajer 2017.10.06. 21:10:00

@Untermensch4: Itt egyszerű a helyzet, mert nem kell műszakiztatni az utánfutókat, és ezt ki is használják. A vontató jármű rendszámát kell csak ráírni a hátuljára, akár filctollal. az ok egyszerű, az elmúlt 50 év statisztikájában nem jelentős az utánfutó okozta káresemény.Itt kiteljesedhetne kreativitásod ezen oldalát. :)

Untermensch4 2017.10.06. 23:58:40

@PajerWorkshop: Köszönöm, ez fantasztikus. Egyik volt munkatársamnak magyarisztánban azzal ismételtették meg a lakó-utánfutójának a műszaki vizsgáját hogy az egyik belső dugalj nem volt védőföldeléses... :(

zooltek 2017.10.07. 04:34:17

@Untermensch4: Ez kekeckedésnek tűnik a részükről, de azért meg tudom érteni. Amikor esőbe'-sárba' rácsatlakozol a kemping 230V-os hálózatára, nem baj ha le van földelve az a dugalj. Inkább azon csodálkozom, hogy még nem kötelező tartozék az 5 kilós samu, 2m betonvas meg 5m ződsárga :)

Untermensch4 2017.10.07. 10:49:28

@zooltek: Én az idiótabiztos túlszabályozás erőltetését annyiban meg tudom érteni hogy mivel troll nép vagyunk, nyilván a rendelkezésre álló hatalomból (hatalom abban a filozófiai értelemben hogy "hatással lenni, erre való képesség, lehetőség) kell gazdálkodni de a műszaki vizsga célja eredetileg nem a csesztetés hanem a KÖZLEKEDÉSbiztonság. Azt meg qrvára nem érinti hogy ki hogyan b..sza agyon magát árammal miután szabályosan leparkolt... sőt, utána vszeg nem lesz vezetésre képes állapotban úgyhogy még javul is a ténylegesen közlekedők biztonsága. :)
Az külön érdekes hogy az angoloknál vhogy az utánfutó nem olyan démoni veszély hogy azt is műszakiztatni kelljen. Bár az angolok velünk ellentétben tudnak körforgalmat is használni... :)

zooltek 2017.10.07. 10:59:43

@Untermensch4: Az angolok? Asse tudják melyik oldalon kell közlekedni :D

Pajer 2017.10.07. 11:23:55

@Untermensch4: Nem csak használni tervezni, egy hónap kellett nire rájöttem mitöl lehet flottul haladni, otthon szinte egy T kerszteződés behajtani a körforgalomba, itt pedig az első kihajtót elhagyóknak, szinte érintőleges (már a behajtásnál ketté válik az aki ugymond egyebesen megy és az aki rögtön kihajt). Ami furcsa, hogy igaz másik oldalon van a kormány (bár nem nekem mert én Trabival járok) és a sáv de jobbkézszabály van. Na ebbe mindig belegabajodok még mindig.

lutria 2017.10.07. 15:10:00

Angliában egyáltalán lehet kapni egykarú csaptelepet,olyan mosdót,mosogatótálcát amik ehez vannak kialakítva(1 db lyuk középen)?
Vagy csak nem veszik őket hagyománytiszteletből?

Pajer 2017.10.07. 15:24:48

@lutria: Lehet kapni,mindent. Nem csak hagyomány miatt, hanem ahol nincs zárt rendszerű bojler, mint pl nálunk a cégnél, ott nem is lehet keverő csapot használni, nehogy visszafertőződjön a rendszer. Ezt úgy képzeld el, mint pl a Mobil telo elterjedése. Az USA-ban még 95-ben alig volt térhódítása a mobilnak, mivel még elterjedt volt a csipogo (azaz amin kaptál egy üzit, hogy ki kereset, és amikor hazaértél vissza tudtad hívni) addig ez hazánkba gyorsan betört,mert nem hogy csipogo, telefon nem volt a 80's évek végén.. Na itt így vannak a bojlerrel :)
süti beállítások módosítása