Költözik a ház!

2017.11.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

img_2779_0.JPG

Ismeretterjesztő műsorokban felbukkan néha, mikor fából készült amerikai házakat szállítanak át A-ból B-be. Számos kérdés felmerül ilyenkor. Miért jobb B-ben? Hogyan emelik ki az alapot? Elég lesz a Dacia olajemelő? Ennél szó szerint is súlyosabb eset, mikor 1000+ tonnás kőépületeket szakajtanak ki gyökerüknél fogva a talajból és helyeznek arrébb, mert útban vannak, vagy már unják magukat eddigi helyükön. A világsajtóban publikált érdekesebb esetekből tallózunk a következő összeállításban. Az eredeti cikkek a képekre kattintva érhetők el.

blockisland.jpg

Block Island világítótorony áthelyezése. Az 1873-ban épült, 2000 tonnát meghaladó tömegű ház és világítótorony 300 métert hátrált a fenyegető tengerfaltól. Nagysága miatt a teljes munkát lépésről lépésre meghatározták CAD rajzokkal. Az acélgerendák bonyolult elhelyezése után a szerkezetet 38 darab 60 tonnás emelővel emelték. Felemelés után hernyó-típusú görgőkre helyezték és úszó hidraulikus aljzatokkal támasztották alá. Az irányt - mozgás közben - három különböző időpontban kellett megváltoztatnia, mielőtt elérte végső pihenőhelyét.

img_2779_0.JPG

Ezt a templomot Springfield-ben költöztették, hogy az új útnak helyet csináljanak. A cikkben megszólaltatnak egy házköltöztető vállalkozót, aki elmagyarázza, hogy a ház mozgatásának folyamata a szerkezet méretétől, alakjától vagy anyagától függetlenül ugyanazon módszeren alapul. Ásni kezdenek a ház alatt, hogy feltárják az alapot, amit végső soron lyukakba tettek az építés során. Az acélgerendákat és keresztgerendákat ezekbe a gödrökbe szerelik fel, utána emelik trélerre.

A videóban egy 580 tonnás ház áthelyezését követhetjük nyomon néhány száz méternyi távolságra. A ház olyan nagy és kőből van, az 580 tonna nem is tűnik olyan soknak. Persze beleizzadnánk, ha gyalog kellene áthordani, kövenként és sokáig is tartana. Így hét óra alatt átkocsizták, talán még a szekrényeket sem ürítették, olyan finoman történt a művelet.

Apropó, gyalog! Az amishok sosem voltak híresek a gépesítés iránti olthatatlan nyitottságukról. Ezt a házat is egyszerűen megfogták kézzel, felemelték és arrébb ballagtak vele. Emberi százlábú csiga, a házával.

Végül egy kisebb, fa- de mégis ház hazai költöztetését örökíti meg az alábbi céges videónapló. Kezdenek divatba jönni a mobilházak, így e szolgáltatásra is nagyobb igény mutatkozik.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6613302025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2017.11.22. 16:19:08

Késő bánat (bár gyorsan kijavítottam) és marhára kínos, de most vettem észre, hogy az első - eléggé magyartalan - változat van kinn, mert a blog.hu elfelejtette az utolsó változtatást. Láttam már ilyet másik blogunkon is, de nem szerencsés.
süti beállítások módosítása