Egy angol ház újjászületése - 1. rész

2018.03.13. 08:24 | Írta: Pajer

Akkor ígéretemhez híven nekifutok új, terveink szerint kéthetente jelentkező sorozatunknak, ami egy 1894 ben épült angol ház felújításán keresztül próbálom bemutatni egy másik ország építési szokásait, különbségeit és megfejteni, hogy miért kel szőnyegpadló a fürdőszobába, miért folyik külön csapból a meleg és hideg víz és miért kellenek minimális bányászati ismeretek egy ház karbantartójának. Ha valakit maga a ház vásárlás története is érdekel, azt itt találja meg.

Mielőtt belemelegednénk házfelújítás történetébe, az első részben megragadnám az alkalmat, hogy általánosságban képet adjak az alapvető különbségekre a magyar és az angol építkezési szokások között.

Pár éve Diger már kifejtette egy posztban a különbségeket, de  bevallom ha akkor figyelmesebben olvasom, akkor pár meglepetést elkerülhettem volna. Pár helyen szeretném is felhasználni az akkor olvasott információkat.

image001.jpg

Ha Angliáról beszélgetünk szerintem mindenkinek elsőre a piros téglás, 1-2 emeletes, kiugró homlokzati ablakkal , szépen sorba sorakozó utcakép ugrik be. A most lakáscélra használt házak túlnyomó része tényleg ezek a „victorian terraced house” névre hallgató ingatlanok , amik nagyrészt a XIX. század végén épültek.

image003.png

A különbsége már az alapoknál kezdődnek, az angolok gyakorlatilag nem csinálnak lábazatot, vagy legfeljebb harminc centit, de az se látszik.

A magyar háznak csinálnak egy magas lábazatot, azt teljesen betöltik földdel és a vízszigetelés fölé tesznek tíz centi betont a ház teljes alapterületére és ez a fogadószint. Ez fogadja a falazatot.

Az angol háznál ezzel szemben az alapra mindjárt elkezdik felhúzni a dupla falat. Egy külső és egy belső kisméretű téglafalat. Ma már belülre szürke nagyméretű blokktéglát tesznek. A kettő között tíz centi légrés van és a két fal vas távtartókkal helyenként össze van kötve. A belső fal három sor tégla után abbamarad, és itt jön a legérthetetlenebb rész, mert egy komplett emeleti födémet tesznek a földszintre harminc centivel a föld fölé. Úgynevezett padlófödémet.

image005.jpg

Ezt a szokásukat a mai napig megtartották csak a fát betongerendára és  kefnikre cserélték.

 

A külső falra helyenként szellőzőrácsokat tesznek, amivel kiszellőztetik ezt a harminc centis légrést. A külső fal az alapról van indítva és a legfelső födémig tart, ezért nem látszik lábazat.

A belső falat megszakítják a födémek, de ezek után mennek felfelé az utolsó födémig. A két fal között a tíz centi légrés biztosítja a hőszigetelést.

Itt minden gerincvezeték a padlóban fut, tehát figyelni kell a csavarozással és a szennyvízelvezetéssel sem bajlódtak mert a falon kívül futnak a csövek, amik jórészt öntöttvasból készülnek. Nem szép látvány, de csőtörésnél nem kell szétszedni a fél házat.

 

Mint minden háznak a világon, azért itt is a fő ellenség a víz és az van bőven. Én is csak a házvásárlás után tudtam meg, hogy ezt azért könnyen lehet ellenőrizni a házba különböző helyeken elhelyezett szerviz ajtóknál, ezt azért érdemes, ha nem akarunk így járni.

image014.jpg

A következő részben végre fény derül a nagy titokra, hogy miért is van külön csapon a meleg és a hideg víz és lehet, hogy eljutunk a „miért kell padlószőnyeg a fürdőbe” kérdés megoldásáig is.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5113733182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blasiusii 2018.03.14. 09:33:30

tök érdekes lenne, ha kis magyarázatot is kapnánk, melyik-melyik megoldásnak mi az előnye/hátránya. A laikusoknak így nem mond túl sokat :/

TheTone 2018.03.14. 09:40:34

Jó cikk.
Érthetetlen pár dolog az angol építkezésben: miért használnak gyenge maltert a keritéshez: gyenge érintésre leomlik, vagy miért nyilnak kifelé az ablakok, stb.
A padló elemelése kikerüli a vizszigetelés problémáit, ám teret enged a rágcsálóknak, ahogy az üreges fal is: Tom & Jerry szindróma.
Ám, ezek a házak több mint 100 évesek, tehát bírják az időt, így ne is vegyük számon miért nincs előszoba, és miért lépünk be egyből a nappaliba az utcáról.!!
Jöhet még több technikai részlet: hova kell rakni a tie bow-t, miért szeretik a szárazépítést a nedves helyett, mennyibe kerül egy komplett ház megépítése, és hogy kell lakást építeni 5,0m -es telekre !!!

Pajer 2018.03.14. 09:45:47

@blasiusii: A folytatásban mindenre megpróbálok választ adni, most csak az alapokat fektettük le :)

Kánikula 2018.03.14. 09:59:47

@TheTone: vagy miért nincs fogas a kabátoknak vagy hely a cipőknek? :) Anappali meg miért egy csík középen egy használhatatlan kandallóval, ahol mindenki kitekert nyakkal nézi a tévét :)

dunántúli gyerek 2018.03.14. 10:00:25

lakjon ilyen hazban akinek 7 anyja van

3 szint mind 30 m2, noooormalis?

GyMasa 2018.03.14. 11:41:06

@dunántúli gyerek:
Nem kell "ilyen hazban" lakni!
Veszel magadnak egy telket, es epittetsz magadnak egy hazat, amilyet csak szeretnel!
Igaz, ezeket megkapod 1MGBP alatt, a te sajat igenyeidnek megfelelot meg felepitik neked 2M felett.
Ott, ez a rendszer lett a megszokott.
Ha nem tetszik, nem kell odakoltozni, vagy ki kell fizetni egy rendes haz arat.
Teljesen felesleges ezen haborogni.
(Amugy en jartam Londonban is rendese, teglabol es betonbol epult hazban, ami teljesen olyan volt, mint egy magyar. Egy bankar haza volt. GOndolom, ezzel elmondtam mindent)

Csokáv 2018.03.14. 12:20:12

De. Hova. Lógassák. A. Kóbászt? :D

Csokáv 2018.03.14. 12:20:59

Amúgy klassz cikk, várom a folytatást.

KAMA3 2018.03.14. 12:38:35

A falon kívül vezetett szennyvízcsövek a mediterrán térségben is divatosak. Persze, praktikus is, és sosem kell félni, hogy belefagy a szar. De ivóvíz csövet is lazán vezetik a ház falán kívül, még a vízórát is oda rakják.

A mi éghajlatunkon ez nem megoldható. Nekünk marad az árokásás, falbontás.

Medgar 2018.03.14. 13:36:40

@KAMA3: Angliában idén jó pár helyen el is fagytak a csövek..

aaaaaaaaaaaaaaaa 2018.03.14. 13:42:17

klassz cikk, de "hülye angolok, angol hülyék" :)

a falon kívüli szennyvízcsövet nem gondoltam volna, pedig néztem vagy 1 percig a képet, hogy itt meg mit is kéne látnom..

köszi, várom a folytatást

backbencher 2018.03.14. 15:07:45

@Pajer:
@TheTone:

Mint most mar 8 eve UK-ben elo es dolgozo magyar, van nemi tapasztalatom ezen a teren (is).
A jelenlegit (remelem vegleges) eggyel megelozo UK-beli hazunknal volt szerencsem egy feher angol mernokkel osszeismerkedni, akitol megkerdeztem ezt-azt.
A valaszai alapjan jott le az, hogy UK-ben a telepulesi viz es szennyviz elvezeto csatornahalozat eredetileg csak a folos eso elvezetesere lett kiepitve, es atfogo csatornahalozat csak 1945-1975 kozott kerult kiepitesre a legtobb helyen, a vizelvezeto csatornak kibovitesevel.
Viszont a (furdoszobabol/konyhabol) falon kivulre kivezeto vizcso mindig a haz hatso udvaraba van vezetve, hogy a mernok szerint "hagyomanyosan vizellatast adjon a kertnek".

Szonyegpadlo az emeleti szinteken van csak, meg esetleg az emeletre vezeto lepcsokon; egyreszt hoszigeteles (homegtartas) miatt, masreszt az emeleti fapadlo nyikorgasanak es a rajta jaras hangjanak tompitasara.
Ami megdobbentett, hogy sokszor a regi szonyegpadlot fel sem szedik ha elkopik, hanem az uj reteget egy az egyben rateszik; a rekord eddig nalam egy 4 reteges emeleti szonyegpadlo volt (Bedfordshire), persze mind mas szinu es mintaju.

A kulon hideg es meleg csapok eredetileg azert voltak kulon, mert amikor 1860-1880 kozott a fa(szen) tuzelesu melegviz vezetekek kezdtek elterjedni, akkor kulon vezeteken ment a forro viz eloszor a furdoszobaig, es csak 1880-1900 kozott jelent meg a vezetekes forro viz a konyhaban.

Az ablakok tuzvedelmi eloirasok miatt nyilnak kotelezoen kifele mar tobb szaz eve UK-ben.
Ettol csak egy elteres van; amikor egyaltalan nem nyithato a foldszinti utcara nezo ablak (ami sokszor derek vagy combkozep magassag alatt van utca felol), betoresvedelmi eloiras miatt. Ilyenkor viszont altalaban van 2 kisebb, csak alulrol kifele buktathato, kulon kulccsal zarhato ablak a szelloztetes biztositasa vegett (West Yorkshire).

Amit viszont 8 ev alatt sem tudtam megszokni, azok a kurva huzatos lehuzhato ablakok, es a kuszob nelkuli belso ajtok.

invalid user name 2018.03.14. 15:20:19

úúúúúúúúristen, ez a leszakadt konyha ez a tiétek?

zsoci 2018.03.14. 16:58:46

@backbencher: A kifele nyíló ablka szerintem tök logikus. Sosem értettem, miért kell a saját terüéetből ablaknak, kapunka stb elvenni a helyet.

A küszöb nélküli belső ajtó szintén jó, én is csak olyat teszek itthon a saját lakásba. A küszöb (és az ajtó falca) is csak azért elterjedt, mert lusta az iparos megcsinálni a pontosan záródó nyiéászárót, és a síkban találkozó padlóburkolatot.

Pajer 2018.03.14. 17:12:00

@invalid user name: Szerencsére nem, de nem sok hiányzott nálunk sem, kb a 3. résznél megmutatom :)

Pajer 2018.03.14. 17:13:08

@zsoci: A feleségem is imádja, hogy ki van bilentve az ablak és nem esik be az esső

Pajer 2018.03.14. 17:16:54

@Medgar: a szenyvíz vant kint nem a vízcső :)

Pajer 2018.03.14. 17:18:04

@KAMA3: Nálunk a víz mind épületen belül, igaz a fapadó alatt

Pajer 2018.03.14. 17:19:05

@dunántúli gyerek: két szint és 45 m2, ja és mindenkinek van kertje

Pajer 2018.03.14. 17:21:13

@Kánikula: Mert amikor épült akkor még nem volt TV, A fogast keresd a lépcső alatt ajtó mögött

Asas66 2018.03.14. 17:39:26

Köszönjük, nagyon hasznos -- jó tudni, hogy miben lakunk. Eddig is sejtettem, hogy szerencsénk van azzal, hogy öregek voltunk/vagyunk egy mortgage-hez...
Magyar szemmel és ésszel felfoghatatlan és néhol hajmeresztő megoldások, -- tisztelet a kivételnek -- nehezen elfogadható minőségben kivitelezve. A beépített anyagok és szerelvények minőségéről már nem is beszélek.
A valóban elfogadható méretű kertes ingatlan az M25-ön belül valóban 1 millió fontnál kezdődik.

VT Man 2018.03.14. 18:04:20

Most mar ugy epitik a hazakat, hogy a kulso es belso teglasor koze kozetgyapot szigetelest tesznek.

A regi hazaknak meg az utolagos "cavity wall insulation" a divat, amikor befujnak oda valami szigetelo anyagot vagy habot, de azt lehet rosszul is kivitelezni, akkor penesz lesz a vege.

Pajer 2018.03.14. 18:20:29

@Asas66: Az anyagok minőségére én nem panaszkodom, a fő gond, hogy az ingatlanok nagy része bérlemény és ebből adódik az elhanyagoltság és a sok tákom bákom.
It a M27 mellett 200.000.- - 250.000.- egy 3 háloszobás ingatlan

Pajer 2018.03.14. 18:21:13

@VT Man: Nem csak penészes, hanem lerohad a vakolat ha van.

GyMasa 2018.03.14. 18:46:47

@Pajer:
EN, ugy emlekszem, hogy Londonban, (amikor ott voltam fel evet, 2006-ban) az ingatlanado rendszer is oka volt a hihetetlen lerongyolodasnak.
Ugyanis az volt a divat, hogy az onkormanyzat allapitotta meg az ingatlan erteket, es a fizetendo adot is.
Minden felujitas, amit az ember vegrehajtott az ingatlanon, az bejelentes kotelezett volt.
(pl. egy furdoszoba felujitas- 15 000 GBP), es az onkormanyzat automatikusan megemelte az ingatlan arat az altalad raforditott osszeggel, es igy meg magasabb adot lehetett kivetni az ingatlanra. Termeszetesen az allagromlas miatti ertekcsokkenest az elozekennyen figyelmen kivul hagytak az ado kiszabasakor.
Akkoriban tele voltak az ujsagok azzal, hogy gyakorlatilag emiatt majdnem a teljes Londoni ingatlanallomany durvan tul volt adoztatva...
Es, ovatos becslesek szerintis tobb ezer GBP tulfozetesek vannak egy atlagos ingatlanon...

Nyers Fa 2018.03.14. 19:01:06

@zsoci: kifelé és felfele nyílnak ezek az ablakok. Oldalra szinte soha. Esélyed nincs az ablak külső felét megtisztítani.

Pajer 2018.03.14. 19:37:52

@GyMasa: Én ezt nem tapasztaltam, itt a mi városunkba ( Portsmouth) körzetenként változik az adó, A menőbb részen magasabb a pukkantabb rész en alacsonyabb. Csak a hálószoba számok változását kell bejelentenünk, mert itt az egy fontos szám , hogy 2,3,4, stb. hálószobás egy ház.
Megjegyzem 1400 Font egy évre, igaz ez a szemétszállítást tartalmazza.

Pajer 2018.03.14. 19:39:02

@Nyers Fa: , havonta jönnek és 7 fontért mossák ha kéred :)

scsaba1 2018.03.14. 20:09:21

Kint tartózkodásom alatt 1x laktam Edward korabeliben 2x Suburban-ban. Rendkívül ócska házak ezek. Amikor bevágod a bejárati ajtót és beleremeg a ház... Amikor a szomszédod bevágja bejárati ajtaját, akkor is... A padlószőnyegre lerakott padlószőnyegre lefektetett padlószőnyeg... A vécében is padlószőnyeg. Az egyikben még fakeretes ablak volt, benne _egyrétegű_ üveg (tudom, enyhe éghajlat), de mindez egy forgalmas főút mellett... A kókány szerelések. Halálfélelmem volt a cirkóhoz préselős rézidommal odavezetett gáztól (mindez feszültséggel szerelve, tehát a csövet odafeszegették a cirkóhoz). A főbérlő átfestette az bejárati ajtót kékről feketére. A festés előtt se egy csiszolás, se egy kittelés, se egy alapozó. A magasan képzett májsztró rápacsmagolta a fekete festéket a félig lepattogott, leütött kékre. Mindez magasfényűben. Rondább lett mint volt...

Pajer 2018.03.14. 21:12:46

@scsaba1: Én otthon felújítottam pár kőből vagy vályogból épült hasonló korú házat, hát azért ott is volt kokány bőven amivel találkoztam, csak az a miénk. Igen ők nem félnek a gáztól mint mi, nálunk még elvileg a házon belül is sárgára kell festeni a csövet, ők az áramtól félnek, nincs se konnektor, se kapcsoló a vizesblokkokba. Lehet hogy kokány minden, de nálunk még csatorna sem volt mikor ott már meleg víz folyt a csapból.

Kánikula 2018.03.14. 21:14:38

@Pajer: Nem találom :)
10 - 15 éves házakról beszélek ahol a hasonló "hülyeségek" még mindig megtalálhatóak.

Kánikula 2018.03.14. 21:18:11

@scsaba1: Valóhol olvastam, hogy a főbérlőt mindig John-nak hívják :). A legtöbb igazi mekkmester hozzáértőt soha nem hívna, megjelenik a kis szerelőtáskával és abból próbál "bármit" megoldani. Általában kevesebb sikerrel.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2018.03.15. 01:46:13

Nem azért, hogy dicsérjem, de rettenet rondák ezek a födémig feltolt ablakok kintről nézve.Mintha valami ipari csarnok lenne...

Untermensch4 2018.03.15. 02:45:05

@Kánikula: "Általában kevesebb sikerrel." Amikor a redőnyös cég emberei szerelték be nálam a redőnyt, azt hitték hogy albérlő vagyok, így eléggé fesztelenül viselkedtek. Maguk is csodálkoztak kissé hogy az egyik ablakon nagyon jól sikerült. Persze ők mint hivatásosok inkább több mint kevesebb sikerrel dolgoznak. Vmivel kiegyenlítettebb volt az arány az ablakos kisvállalkozásnál ahol egy időben dolgoztam. A társasházon több ilyen alvállalkozó is küzdött, a mienk volt a legjobb... a középmezőnytől lefelé már kb olyan minőséget is tudtak mintha a lakó maga csinálta volna 2 órányi youtube-akadémia után.

Pajer 2018.03.15. 07:37:13

@geegee: mivel elég szorosan építkznek, és keskeny felületen a szükséges fénymennyiséget csík így tudják elérni

Pajer 2018.03.15. 07:38:43

@Untermensch4: ez a koklerség minden országban megvan

backbencher 2018.03.15. 12:14:43

@Pajer:

Volt eredetileg a brit hazak furdoszobaiban is villanykapcsolo es meg aljzat is az 1920-1930-as evekben, de nem volt rendes futes, es akkoriban szinte mindenhol kadfurdes volt.
Igy ekkortajt tipikus megoldas volt villanymelegitok beallitasa a furdoszobakba a kadhoz kozel.
Aztan vhogy 1927-1935, ill. 1947-1959 kozott tobb olyan eredetileg balesetnek elkonyvelt, de kesobb emberoleskent felderitett ugy, amelyben tipikusan ilyen elektromos villanymelegitokkel, lampakkal tettek el lab alol szeretoket, hazastarsakat.
Erre hoztak aztan 1947-tol azt a ma is ervenyes elektromos erintesvedelmi eloirast, hogy minden elektromos kapcsolo, aljzat, foglalat egyreszt a padlotol min. 5 lab (1,5m) magassagban, ES a kozvetlen vizforrastol (un. Zone 1 - csap, kad, zuhanyzo) min. 10 lab (3m) tavolsagra kell legyen.
Mivel a legtobb furdoszoba UK-ben viszonylag kicsi, ezert a gyakorlatban nincs bennuk se aljzat, se kapcsolo, csak egy madzaggal lehet villanyt kapcsolni.
Ez volt a legnehezebb futam amikor a mostani hazunkat csinaltuk; 3 honap kuzdelem szerelokkel, electricity board-dal, town councillal.

Pajer 2018.03.16. 17:07:26

@backbencher: Nekünk szerencsénk volt, mert a kazánt is a fürdőbe raktuk, igaz szekrénybe, de simán átment, a villanykapcsol és a konektor az nem, de amint elment a szerelő véletlenül bepottyant egy konektor, hogy tudjak borotválkozni :)

Mathias az elso es igazi 2018.03.20. 10:25:19

@TheTone:
A kifele nyíló ablak a legjobb dolog a világon. Akkor is elférsz a szobában, ha nyitva van, nem vered be a fejed, stb. Emeletre, kertes házba csak kifele nyíló ablakot raknék én is, ha lenne.

Mathias az elso es igazi 2018.03.20. 17:06:02

@Nyers Fa: Valóban, az ablakokat évente 2-4x kívülről tisztítják meg erre vállalkozó brigádok, akik végigmennek az egész utcán és ablakonként pár fityingért tisztára varázsolják. Egyszer ébredtem erre albérletben, vicces volt, mert általában meztelenül, takaró nélkül alszom.
süti beállítások módosítása