Az ipari ablakgyártás gépei

2018.04.24. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

a7f25aab1035dba80d123ea505b57409.jpg

Az ablakok hétköznapi termékek, azonban nagyon bonyolult tárgyak. Különleges profilokból készült keretből, számos tömítésből, üvegtáblákból állnak és szerkezetileg összetettek. A hőszigetelési tulajdonságok igénye miatt a legtöbb megfizethető ablakszegmens PVC-ből készül, amely igényesebb eljárásokat feltételez. A hőszigetelési hatósági szabályozás komoly követelményeket támaszt az ablakok teljesítményével szemben. A hangszigetelés terén is folyamatos kutatás és továbbfejlesztés történik.

Az ablakokat egyszerűen és folyamatosan kell beépíteni, illetve évtizedekig ellen kell állniuk az időjárási behatásoknak. Ennek eredményeként az ablakgyártás nagyon igényes kihívás. Az ablakgyártó gépek többsége nagyon hatékony, hiszen az ablakok tömegtermelése csak automatikus gyártó eljárások segítségével lehetséges. E gépek, gépsorok szereplői írásunknak.

sac_f_12_windows_machining_center.jpg

sac_f_12_windows_machining_center2.jpg

SAC F 12 Windows Machining Center

Az egyfunkciós géptől a komplett gyártásig
Minden olyan gép és szerszám, melyeket az ablakok előállítása közben használnak az „ablakgyártó gép” kategóriába tartozik. A legegyszerűbb gép a különlegesen beállított szögben vágó fűrész, melyet az ablakelemek pontosan a kívánt alakra való vágásához használnak. A teljes ablakgyártási ciklusban alkalmazott ablakgyártó gépek irányítását számítógépek végzik. Ezek az automatikus gépek számos feladatot hajtanak végre a milliméter-pontosságú alakra vágástól az üvegtáblák elhelyezésén és szigetelésén át az ablakok tartós hegesztéséig és ragasztásáig. Az ilyenféle ablakgyártó gép kifejezetten alkalmas a tömegtermelésre. A megfelelő programozással és terheléssel képesek a komplett ablakkészletet legyártani akár egyedi építési projektek számára is.

scm_method_k_machining_center_for_windows.jpg

SCM METHOD K ablakgyártó gép használat közben

Anyagmozgató robotok használata azt jelentheti, hogy a gépek nem igényelnek nagyszámú kezelő személyzetet. Viszont a hozzájuk rendelt beruházási költség magas, melyet érdemes nagyon gondos kalkuláció tárgyává tenni. Az egyszerűbb ablakgyártó gép minden asztalosműhely és ablakgyártó műhely szokványos berendezése.

DOGMA CNC ajtó- ablakgyártó sarokközpont

Az ablakgyártó gép fát és műanyagot fűrészel, ragaszt és hegeszt. Ezért fontos, hogy megfelelő elszívó berendezést kell az ablakgyártó gép közelében felszerelni. A műveletek során nagy mennyiségű szennyező anyag emisszió keletkezik, elsősorban a hegesztés alatt. Meg kell említeni, hogy az ablakok minőségi termékek, de egyúttal törékenyek is. Az üvegtáblák épségére különösen ügyelni kell szállítás és mozgatás közben. Automatikus gépek alkalmazásával a repedések és egyéb károk veszélye minimális szinten tartható. Az ablakgyártó szerszám trendek ma a faablakok irányába tolódnak, így a gyártók is igyekeznek megfelelni a növekvő vásárlói igényeknek. Az ablakgyártó szerszámkészletek általában cserélhető keményfém lapkás kivitelezésüknek köszönhetően kiváló minőségű, precíz megmunkálási felületet adnak.

scm_windor_100_working_center_for_windows.jpg

SCM WINDOR 100 Working center for windows

Ki használ ablakgyártó gépeket? Az ablakgyártó gép kézi erővel is kiszolgálható, ezt a feladatot segédmunkásokra is bízhatják. Lényeges azonban, hogy a gépek programozását és karbantartását képzett szakmunkások végezzék. A legelőnyösebb jó programozási ismeretekkel rendelkező ipari gépész szakemberek alkalmazása. A forrásként szolgáló háttéranyagot és képeket a Surplex aukciós háznak köszönhetjük, ahol további szerszámgépek között nézelődhetünk a fa- és fémipar teljes spektrumában.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5813855488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása