Hűsítő ötletek: légkondi mindenből

2018.08.06. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Vannak hálásan visszatérő témák, amit gátlástalan sajtómunkások örömmel illesztenek minden évben  a műsorfolyamba. Kullancshelyzet, medvehagyma és hogy meleg van. Más szempontból megközelítve, egy csecsemőnek minden vicc új és talán pont Ön nem olvasta még a frappáns ötletek végeláthatatlan sorát, melyet akár itt, akár a videomegosztókon találni.

lkondi.jpg

Legtöbbje persze csak játék, demonstráció és pótcselekvés. Igazi hidegélményt egy brutális légkondi beszerzésével szerezhetünk, vagy ha elköltözünk Zabarra, kalandvágyóbbak Ojmjakonba.  De azért csak kattintsanak bele válogatásunkba, ahol hűsítő szerkezetek készülnek kartonpapírból és más egyszerű alkatrészekből. Külön ajánlom a spanyol nyelvű videókat, mert ott tényleg meleg van, így módszereik tapasztalaton és rászorultságon alapulnak.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr704961034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2018.08.06. 12:37:03

Ja a szokasos baromsagok,ugy csinalnak, mintha par jegkockaval, meg egy 20 wattos peltiller hutovel szamotevo hutes lehetne elerni.

netrunner71 2018.08.06. 13:08:27

@nniicckk:

Nem csak erről van szó: gondoljunk csak bele, a jeget előállítja a hűtőgépünk úgy, hogy kiszivattyúzza a hőt a vízből, ez
- energiabefektetéssel jár
- a kiszivattyúzott hőt a gépünk leadja a beltérbe, azaz fűti azt

A másik oldalon a jégből ismét cseppfolyós vizet állítunk elő ugyanabban a beltérben
szintén energiabefektetéssel, azaz lehűtjük a hűtőgép által felmelegített levegőt.
Illetve csak megpróbáljuk, ugyanis a rendszer még akkor sem lenne egyensúlyban, ha közben a
helyiség falai tökéletesen hőszigeteltek lennének, azaz ott nem kellene filtrációs veszteséggel számolni. Aztán ott van még maga az ember aki óránként kb 750 watt hőteljesítménnyel terheli
az adott helyiséget.
Kb ennyi, elnagyolva és röviden.

szepipiktor 2018.08.06. 13:13:31

Remek! Tehát itt is eljutottunk fogalomzavarokig, ugye a sok ostobának GPS van a telefonjában (és nem térkép vagy navigációs alkalmazás),
A szóban, hogy kondi (légkondi, kégkondicionáló) benne van, hogy az nem egy ventillátor!
Nem légkondi, ha levegőárammal "hűtjük" a testünket és az sem, ha a levegőbe hideg vizet, juttatunk. Mert az is elvon hőt, de nőveli a páratartalmat, ami későb még rosszabb helyzetet eredményez.
Sajnos kell pici iskola ahhoz, hogy megértsük, a levegő hőmérséklete és nedvességtartalma összefügg és az energiamegmaradás törvényeit sem lehetett még a youtube-n átugrani. Ugye a sivatagi 40 fok elviselhetőbb az ázsiai párás 30 foknál...
Én amikor hideg vízben lezuhanyzom és hagyom magam leszárítani a ventillátorral, nem nevezem a dolgot légkondinak.

midnightcoder2 2018.08.06. 13:25:10

@szepipiktor: "Tehát itt is eljutottunk fogalomzavarokig, ugye a sok ostobának GPS van a telefonjában (és nem térkép vagy navigációs alkalmazás),"

Azért az enyémben GPS vevö is van... A légkondicionálás pedig nem a höszivattyú szinonimája.
Ezzel együtt persze ezek a megoldások marhaságok. Illetve, a jégkockás akkor nem teljesen, ha a jeget egy másik helységben csinálod. Bár a hatékonyság akkor is szar.

bobijub 2018.08.06. 13:48:46

a politikai szintű ténykerülésen és gondolkodásgyűlölésen is túlmutató hülyeség kell ahhoz, ha valaki komolynak képes gondolni a hőszigeteltdobozos agyatlanságot. szóval először is fogunk egy hőszigetelő dobozt, amibe jeget pakolunk. azért pakoljuk hőszigetelt dobozba a jeget, hogy nehogy megolvadjon a szoba melegétől. (== a jég nehogy közvetlenül lehűtse a szoba levegőjét) aztán barkácsolunk egy ventillátoros szerkezetet, aminek az a célja, hogy a hőszigetelő doboz ellenére a jég mégis lehűtse a szoba levegőjét (== a jég felolvadjon a szoba levegőjétől). és agyatlankáéknak nulla képességük van rájönni arra, hogy a ventillátor működtetésére fordított energia nélkül (== szoba levegőjének villannyal történő fölösleges melegítése) is el tudna olvadni az a szegény jegecske, csak simán ki kéne rakni egy tálban az asztal közepére. és a tál fedelével lehetne szabályozni a dolog sebességét. de azért még ahhoz is kéne egy kis ész, hogy valaki képes legyen felmérni egy doboznyi jég szobahűtő kapacitását, ami semmivel se nem nő meg attól, ha a jeget hőszigetelt dobozba zárjuk, hogy aztán a hőszigetelt doboz lyukán keresztül jöhessen ki a hideg és mehessen be helyette a meleg.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2018.08.06. 13:58:42

Nekem az első a kedvencem, kifújja a dobozból a hideg levegőt, de közben hátul fűt...
@netrunner71: Most akkor óránként 750 Joule (~0,2 Watt) vagy 750 Watt (óránként 2,7 Megajoule)?

bobijub 2018.08.06. 14:05:39

szóval vannak azok az agyatlan hülye hűvösítőgépek, amik annyira eszetlenek, hogy bolondságukban még akár kültéri egységet is képesek bevetni a hűtéshöz. ezt minden bizonnyal csak azért találták ki, hogy a rohadék pénzéhes klímagépüzembehelyezők és csőszerelők megkopaszthasság a szerencsétlen hűsölésre vágyókat. nincs is erre semmise szükség, ahogy a peltier elemes cucc is nagyszerűen megmutassa. az egyik oldalon jön a hideg, a másik oldalon meg készül a meleg. az a fizikát meg leszarjuk, hogy a peltiernek is van hatásfoka, ráadásul nem is olyan jó, mint amit egy kompresszoros cucc képes produkálni. szóval igen, a peltier képes hűteni, de a meleg oldalán kábé kétszer annyi meleget ád, mint amennyi hideget a hideg oldalán. szóval a videón mutatott formában összeépített peltier is csak arra jó, hogy egy hűvösebbecske fuvallat érdekében bruttó hőtermelőként melegítse a szobát. és ha esetleg volna annyi eszünk, hogy ablakklíma módjára a peltier meleg részén távozó levegőt kivezetjük a szabadba, és képesek vagyunk ezt úgy megoldani, hogy a szabadból ne jöjjön be egy csomó cseremeleg, akkor talán esetleg csináltunk valamit. de a videó ezt nem nagyon mutatja meg. ja. és egy apró kis különbség. a peltier egy egységnyi villanyból kábé egy egységnyi hideget képes csinálni, és cserébe a meleg oldalán kiad két egységnyi meleget. a kompresszoros cuccoknál ez az arány akkor is képes kijönni a három és négy-re, ha nem a legszuperdrágábbat vesszük.

humániákus 2018.08.06. 16:13:52

@netrunner71: azt a 750 Wattot azért gondold újra :-). És főként nem "óránként"...
süti beállítások módosítása