Csobogóépítés: mindent bele!

2018.08.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

csobogo11.jpg

Nehéz elengedni a csobogóépítési sorozatunkat, mert minden nap egyre melegebb lesz és annál inkább jólesne egy kis hűsítő csobogás. Még inkább egy saját készítésű, személyre szabott kompozícióból. Míg előzőleg a fő alkotóelemeké volt a terep, most a kitöltőanyagok, díszítőelemek és növények kerülnek sorra.

Díszítőelemek
Fontos, hogy a csobogó középpontjában olyan tárgy legyen, amely odavonzza a tekintetet. Nagyon fontos, hogy jól válasszunk, ehhez vessük be minden fantáziánkat és művészi érzékünket. Csobogónk lényeges eleme még a csúcsa. Ez az a pont, ahol a víz felbukkan. Kis építményünk elrendezése meghatározza, mi történik a vízzel, amikor a felszínre érkezik - sima lépcsőkön bukfencezik alá, egy másik szinten található gyűjtőhelyre zúdul, vagy valami más utat jár be. A jól megválasztott formával könnyen természetes hatást érhetünk el, és segítségünkre lesz a kitöltőanyagok és/vagy növények megtervezésében. Töltőanyagként gyakorlatilag bármilyen terméket felhasználhatunk alkotásunkhoz, két. feltétellel: anyaga nem oldódik fel a vízben, és nem reped szét, amikor áthúzzuk rajta a műanyagcsövet.

csobogo09.jpg

A központi elemet úgy készítsük el, hogy csobogónk tisztán tartható legyen, és hozzáférjünk a működő részekhez. Márvány- vagy kőtömböt is használhatunk díszítőelemként. Lehet, hogy csak darabokra lesz szükségünk; ha tudjuk, magunk is feldarabolhatjuk a követ, márványt. Ha nem értünk az ilyen munkához, inkább keressünk szakembert, pl. kőművest, és bízzuk meg őt anyagunk méretre vágásával. Egymás fölé helyezett kő- vagy tetőcserép- darabokon játékosan tud a víz lefelé bukfencezni. Vásároljunk néhány darabbal többet, hogy addig kísérletezhessünk, míg a kívánt méretűre és alakúra nem sikerül törni az anyagot. Az apró törmeléket se dobjuk el, mert azt is felhasználhatjuk kitöltőanyagnak.

csobogo13.jpg

Kitöltőanyagok
A csobogó építéséhez különböző anyagokra van szükségünk, amivel megtöltjük a tartó- edényt, eltakarjuk a szivattyút, annak burkolatát, a csöveket és az elektromos vezetékeket. Sokféle természetes és mesterséges anyag közül választhatunk. Kertészeti és barkácsüzletekben beszerezhetjük a legtöbb itt bemutatott kelléket, de ezeken kívül még sokféle anyagot választhatunk. A kitöltőanyagok előnye, hogy kettős szerepet töltenek be: önmagukban is szépek, ugyanakkor jótékonyan eltakarják a szerkezeti részeket. Tervezzük meg a csobogó látványát, színeit.

Például ha a tervezett csobogó fényes, sötét árnyalatú, válasszunk hozzá fekete márványt, zúzott márványdarabokat, fekete üveggyöngyöt, vagy fényes, sötét köveket. Ha csobogónk színe világos, illik hozzá a világos színű, tört tetőcserép, világos kerámiadarabok, esetleg tengeri kagylók. Tarka színekkel is dolgozhatunk, több színes követ, üvegtörmeléket használhatunk. Biztonság kedvéért felhasználás előtt terítsük szét a választott töltőanyagot egy műanyag edényben, és vonjuk be tömítőanyaggal. A lyukacsos szerkezetű köveknek különösen jót tesz az ilyen jellegű védelem.

csobogo10.jpg

A kitöltőanyagok fajtái
Tetőcserép Ez nagyon mutatós anyag, és könnyen összetörhető kisebb-nagyobb darabokra. Kétféleképpen is felhasználhatjuk: a nagyobb darabokból megépíthetjük a csobogó központi díszítőelemét, a kisebb darabok pedig kitöltőanyagként tesznek jó szolgálatot, így alkotásunk egységes képet mutat. Dörzsöljük be viasszal a cserépdarabokat, így sötétebb lesz a színük, és fényes felületük nedves hatást kelt.
Folyami kavics A folyók sodrása lecsiszolja a kavicsokat. Sima, egyenletes felületük megnyugtató hatással van a szemre. A szép kavicsokat is bevonhatjuk viasszal, ekkor fényesen csillogók lesznek.
Márvány- és üveggyöngyök Úgy ragyognak, mint az ékszerek, különösen vízben. Használhatunk szabályos gömb alakú darabokat, vagy lapos félgyöngyöket, amelyeket kézműves-, hobbi- vagy kertészboltokban, akvárium-szaküzletekben szerezhetünk be. Esetleg kaphatunk még színes, összetört, csiszolt üvegcserepet, amely szintén különleges dísze lehet az építménynek.
Kövek, ásványok Keressünk érdekes, szokatlan formájú köveket, ásványdarabokat építőanyag-boltokban, kőfaragóknál, gyöngyszaküzletben, akvárium-szak- üzletben, vagy saját környezetünkben. Különösen érdekesek a kristályformájú, vagy lelőhelyükre jellemző különböző színű és erezetű ásványok. Némelyik fajta nedvesen különlegesen csillog. Ezeket is bevonhatjuk viasszal, amelytől a fekete színűek csillogó, mélyfeketék lesznek.
Kagylók A tengerparti nyaralásunkról hozott kagylók jellegzetes kitöltőanyagai lehetnek csobogónknak, mert a víz természetes hozzátartozói. A tengerparton sokféle, szebbnél szebb kagyló közül válogathatunk.

Növények
A csobogók legnagyobb vonzereje, hogy közel hozza a természet egy darabját. A beültetett növények bujasága kiemeli ezt a szerepet. Fontos a növények állandó eleven zöldje. Az olyan nagy vízigényei növények alkalmasak csobogóba ültetésre, mint a bonsai, mohafélék, páfrány, vízi növények és kisnövésű szobanövények. Utóbbiak lehetnek például: miniatűr pálmák, pozsgás növények, olíva és mimóza.

beb8f418098fc3ebe62ab5279b97a53e_w758.jpg

Vízipálma: a szobanövény, amelyet lehetetlen túlöntözni!

A csobogóba alkalmas növényfajták
Vízipálma A fiatal töveket beszerezhetjük kertészeti szaküzletekben és akvárium-kiegészítőket árusító szakboltokban.
Légnövények Ezek a növények mindössze annyi gondozást igényelnek, hogy naponta egyszer lespricceljük őket egy kevés vízzel. Gyökerüknek nincs szüksége termőtalajra vagy vízre, viszont fényigényesek. A csobogó szempontjából nagyon előnyös, hogy nincs szükségük földre, ami zavarossá tenné a vizet, és könnyen eltörni a szivattyú szűrőbetétjét.
Cserepes növények A beültetett kis agyagcserepeket rárakhatjuk a kövekre, gyöngyökre, ezzel a csobogónk életre kel. Kaphatók gyönyörű, kézzel faragott kőedények is. Ezekbe vágott virágokat is tehetünk, amelyek nem szennyezik a csobogónk vizét.

A csobogókban is megélő növények bővebb megismeréséhez a Vízkultúra című könyvet ajánljuk .

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr814160925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása