Természetes kőburkolat az előszobába

2018.09.10. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

cs3_01.jpg

Természetes kövekből - elsősorban gránit alapanyagból - készülnek a legelegánsabb padlóburkolatok. A padlólapok nem olcsók és a gyémántvágó használata sem egyszerű, nem árt némi tapasztalat nekirugaszkodás előtt. Munkánk eredményének szépsége azonban kárpótol a fáradságért, ha merünk kockáztatni, esetleg nem találunk szakembert, aki időben vállalná. Az időzítés, helyiség kiürítése fontos, hiszen hónapokig felbontott aljzaton keresztül közlekedni a mesterre várva...már válóok.

Lássuk tehát képregényben a legfontosabb tudnivalókat és teendőket. A fotókért elnézést, de csak ilyen méretben és minőségben tudtuk legálisan megszerezni a forrásanyagot.

Anyagszükséglet: Gránitlapok, aljzatkiegyenlítő, alapozó, ragasztóhabarcs, fugázóhabarcs, tartósan rugalmas fugázómassza.

A gránit és egyéb természetes kőlapok nagy választékban kaphatók. Formátumuk a szokásos kerámia burkolólapok méreteitől eltér. Példánkban 30,5×30,5 cm méretű, 1 cm vastagságú lapok szerepelnek. A lépcsőhöz méretre gyártott lépcsőfokelemeket lehet kapni. A gyártás-technológiából adódóan csekély vastagsági eltérések előfordulhatnak, ezeket azonban a ragasztó-habarcsággyal többnyire ki lehet egyenlíteni. A burkolathoz illeszkedő lábazati lécek is kaphatók, esetünkben ezek mérete 8×50 cm.

gr.jpg

A lapokat előre kirakva képet kaphatunk a helyiség geometriájáról. Így azt is könnyen meg lehet állapítani, hogy a falak ferdesége miatt van-e tennivalónk. Ha a gránitlapok lerakásában még nincs kellő tapasztalatunk, a bonyolultabb elrendezéseket, pl. az átlós lerakást, lehetőleg mellőzzük, hogy így a méretre vágást és az azzal járó problémákat csökkentsük.

Az alap a kerámiaburkolatokhoz hasonlóan sík, sima és teherbíró legyen. Szükség esetén segít az előzetes alapozás után felhordott aljzatkiegyenlítő, amely lerakásra kész alapot hoz létre. Új épületeknél előfordul, hogy az esztrichen egy kemény réteg alakul, amely rontja a ragasztóhabarcs tapadását, és ezért azt meg kell csiszolni. Az erre alkalmas gépeket kölcsönözni is lehet. A lerakás megkezdése előtt porszívóval a csiszolat összes maradványát el kell távolítani.

cs3_02.jpg

Az előzetesen elkészített lerakási tervnek megfelelően először tűzzünk ki egy vezetővonalat. Ez a vonal a fallal párhuzamosan fut és attól való legnagyobb távolsága pontosan két lap szélességével legyen egyenlő. Így a fal melletti sorba kerülő lapokból csak keveset kell levágni és a fal ferdesége is kevésbé tűnik fel.

cs3_03.jpg

Jól tesszük, ha lassabban kötő ragasztóanyagot választunk, és egyszerre csak akkora felületet ragasztózunk be, amelyet kb. 15 perc alatt be tudunk burkolni.

cs3_04.jpg

A ragasztót fogazott glettvassal húzzuk fel, ügyeljünk arra, hogy a vezetővonal látható maradjon. Fontos, hogy a glettvasat mindig ugyanolyan dőlésszögben tartsuk. A fogak ne érjenek le az alapig. Csak így lesz képes a ragasztóágy az esetleges vastagságkülönbségek kiegyenlítésére. Az első sor lapot vízszintmérő vagy feszesen kihúzott zsinór mentén rakjuk le. Ügyeljünk, hogy a fugatávolság egyenletes legyen. Keskeny fugákkal a gránit jobban érvényesül.

cs3_07.jpg

Amikor az első sort leraktuk, vigyük fel a ragasztót a fal melletti sávra. 

cs3_10.jpg

A szegélyt lapjait a fal vonalának megfelelően kell méretre szabni. Célszerű ezt előzetesen szárazon elvégezni, hogy a lerakással lendületesen tudjunk haladni.

cs3_05.jpg

Amikor a fal melletti sáv is kész, folytathatjuk a burkolást a helyiség közepe felé.

cs3_08.jpg

A falfülkékhez, pillérekhez, oszlopokhoz vagy – mint példánkban – egy ferde falhoz pontosan méretre vágott darabokra van szükség. A vágási vonalat vízálló viaszkrétával vagy zsírceruzával jelöljük ki a gránitlapon, hogy az a vizesvágás közben is látható maradjon.

cs3_11.jpg

Tegyük rá a lapot a gyémántfűrész szánjára és toljuk neki a fűrészlapnak.

cs3_06.jpg

Fontos, hogy fűrészelés közben a fugaszélességet és a faltól való távolságot is figyelembe vegyük, mert csak így alakul ki a pontos, folyamatos fugakép.

cs3_09.jpg

Bonyolultabb kivágásoknál a vágást két oldalról kell végezni, esetleg kézi utánmunkálásra is szükség lehet.

cs3_12.jpg

Amikor a burkolat már járható, elhelyezhetjük a lábazati léceket. Ezeket lerakhatjuk teljes hosszukban, de fel is darabolhatjuk úgy, hogy azok fugái a burkolat fugáinak folytatásába kerüljenek (átmenő fugavezetés).

Végezetül fugázzuk ki a burkolatot. A fugázóhabarcsot fugázógumival dolgozzuk be a fugákba. Amikor kb. 3 óra elteltével a habarcs kötni kezd, a felesleget mossuk le.

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr638763420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.09.10. 12:58:21

Viaszkréta? Zsírceruza? És hogy néz ki az a gép!? És hogy fogja!!!?

szépjuhászné 2018.09.15. 20:19:58

Olyan rondák az elütő színű fúgák! Nem lehetne kisebb fúgával és azonos színű fúgázóanyaggal?
süti beállítások módosítása