Milyen a jó falikút?

2018.09.19. 05:00 | Írta: Mr. Furdancs

Falikutakkal már az ókorban is találkozhatott az akkori ember, leginkább súlyos, kőből készült változatban. Az idősebb korosztályból még bizonyára sokan emlékeznek a komfort nélküli lakásokra, ahol a falikút volt a mosdó, a mosogató és a kád is, ha éppen nem volt kéznél lavór. Francia fürdőszoba: lavoár.

Talán ezek a rossz emlékek vagy a későbbiekben hozzákapcsolódott ipari jellegű asszociációk miatt nem terjedt el a falikút a lakóépületekben egészen az ezredforduló környékéig. Pedig hasznosságát mindenki elismeri, aki felmosáshoz a földszinten töltene meg egy vödröt, miközben a kád az emeleten van. Vagy aki a kerti munka után valahol lemosná a kosz nagyját magáról, mielőtt a házban maradt családtagjaival találkozik.

Meglepő módon ugyan, de lassan győzött a józan ész. Félretéve a korábbi ellenérzéseket, az emberek rákaptak a falikutakra. A divatba jött mosókonyhák, és a nagyobb igénnyel kialakított garázsokba, műhelyekbe bevezetett víz is hozzájárult a kiöntőként is ismert termékek népszerűségéhez.

Modern zománc
Holdfény és tánc, ahogy a dal is mondja. De tényleg jó választás a zománc?
Nem.

Legalábbis, ha a Hajdú mosógép, a FÉG kazán vagy a Boci csoki örökké legmagyarabb márkáink között számon tartott Lampart falikútra gondolunk. A korábban leginkább olcsósága és szinte egyetlensége miatt kedvelt termék ma már nem is olcsó, gyártása bizonytalan, a zománcozása is sérülékeny. Szerencsére ma már kapható jó minőségű, kevésbé sérülékeny zománcozott falikút is, de érdemes megfontolni más anyagokat is.

 

Prolipopi…popiroli..., szóval műanyag
Mára a legnépszerűbb falikutakká váltak a polipropilénből (PP) készült, szendvicsszerkezetű falikutak. Mindezt nem a jó énekhangjuknak köszönhetik, hanem az alacsony áruknak, tartósságuknak, ütésállóságuknak. És még jól is néznek ki. Van belőlük egyszerű, mint például a Haas műanyag falikútja és full extrás, mint az ABU Multiset. Az utóbbi termék oldalára akasztókat rakhatunk, a hátfalon szappantartónak vagy még több akasztónak is van hely, rendelhetünk hozzá kiegészítőket is. A lehetőségeknek csak a fantázia szab határt, de azért ne feledjük, ez nem kifejezetten kreatív termék, arra ott van a Lego.

 

Sokan tartanak a műanyag falikutak törékenységétől. Feleslegesen. A PP kutak bírják az igénybevételt és az változatos körülményeket. Két ellenségük van csupán. Az egyik a direkt napfény, aminek hatására elsárgulhat a műanyag, és törékennyé válhat. Persze ez nem néhány hét, hanem több év alatt következik csak be. A másik mumus a tartósan meleg, 90ºC feletti hőmérséklet. Ha ezeket kizárjuk, szinte örök darab mindegyik.

A metál örök
Akinek a rozsdamentes acél az élete álma, esetleg olyan létesítményt üzemeltet, ahol ez előírás, annak a HAAS Anita falikútját érdemes megnéznie. Jó minőségű, az átlagos piaci árnál olcsóbb termék.

Aki pedig a hagyományos formákra esküszik, annak csakis egy klasszikus öntöttvas falikút lehet az útja. Választáskor vigyázzunk a leginkább barkácsáruházak akcióból ismert olcsó spindel öntvényekkel. És az olcsó itt nem csak az árra vonatkozik. Ha a csaptelep is benne van az árban, annak a minőségét is nézzük meg. Egy rendes öntöttvas falikút tartós, időtálló. És nehéz is, de szerencsére, ha már fölszereltük, akkor nem kell emelgetni többet. A Puteus öntvény falikút a nappaliban sem néz ki rosszul, de azért inkább  kültéri falakra felszerelve ajánlott használni, mivel a víz egy tömlővégen keresztül folyik ki, ami a kert öntözésére is használható.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

3 komment Címkék: falikút

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr88763998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2018.09.19. 13:35:46

Átmeneti, 1-2 évre szóló szükségmegoldásból falikúthoz való hidegvizes csaptelepet akartam felszerelni (a melegvíz ledugózva, bojler nem működik + 6A-es biztosítékról nem indítjuk el, hogy miért 6A, hosszú történet), szóval vennék ilyet és NEM LEHET KAPNI. Az Obiban írd és mondd 110(!) féle csaptelep volt kirakva, piacokon sincsen, kínai boltban sincsen. Tehát aki ma falikutat óhajtana használni, az ássa el magát. Pedig jártam olyan tanyán, ahol a konyhában ez volt és csak a fürdőbe raktak melegvizet (gázbojler)
Persze találtam a beüzemeléshez más megoldást. Z-idom-toldó, 1,5 cm-esek, kenderkóccal egymásba tekertem kettőt, majd ebbe egy 1/2 collos kerticsapot, arra pedig a csaptelephez való kart. Elkészült a falikút modern edition, alatta pedig stílusosan falikútszerű mosogatótálca van (ha minden igaz, 1980-ból)

kkm.furdancs 2018.09.19. 19:32:03

@Névtelen betelefonáló: A toldó (átalakító és visszaalakító) tényleg mindenre megoldás :)

gabiiii 2018.09.21. 20:26:52

@Névtelen betelefonáló: Ne a barkácsboltokban, meg a piacokon keresd, hanem kisebb, de jól felszerelt szakboltokban. Én a Csömöri út végén (XV. kerület) lévő szerelvény boltban találtam. Kb. hat félét tartanak.
süti beállítások módosítása