Új drill: Csak márkaszervizben, nem máshol

2018.10.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Az Apple teljesen ellehetetlenítheti a külső szervizeket és az otthoni javítást."  - kezdődik a HWSW cikke, miszerint a vállalat új modelljeinél csak saját, egyedi szoftverének birtokában teszi lehetővé a javításokat. Legyen ez az almahívők problémája, ők már megszokhatták a fegyelmezést - gondolom szántás vagy betonvésés közben. Rosszul gondolom, mivel - csak két friss példa - a John Deer és a Makita Hiliti is elindult a korai (fedélzeti számítógépes) francia autók ösvényén, ahol két figyelmeztetés után simán az árokszélen hagy a tárgy, a termék, melyet megvásároltál és elidegeníthetetlenül a tulajdonodat képezi, de nem vitted el drága kötelező szervizelésre...

71qqpt1pbsl_sl1500.jpg

Nehogy már beszóljon egy vésőgép vagy traktor a gazdájának! Pedig de, ismétlem. Hős kisgépjavító olvasóink mesélik a kommentszekcióban, hogy az egyik híresebb vésőgép beépített számlálóval rendelkezik és könyörtelenül leáll, ha elérte a szervizben végzendő karbantartás üzemóra határát. Legközelebb Bécsben található márkaszerviz és hiába áll le a munka, küldeni kell futárral.

A traktorista és almagyártó cégek új diktátumaival szemben felmerült "javítási jogról" és a nebraskai farmerek bosszúságáról szól ez a cikk. Bő terjedelmű, fordítóval jól érthető és felsikolt benne a kiszolgáltatottság, ahogy a soha nem használt és kéretlen szolgáltatásként beépített alkatrész meghibásodása miatt a traktor tízpercenként rátrombitál a gazdájára. Ismerjük az autóban felharsanó agresszív, hangos figyelmeztetést az öv becsatolására, pont olyan, csak épp egy beépített vérnyomásmérő hasznosságával megegyező alkatrész dominálja a figyelmet.

4032.jpg

Tulajdonképpen a probléma közreadásával meg is állhatnánk, hiszen kézenfekvő lehetőség Samsungot vagy kínait, MTZ 820-at vagy Lamborghini-t vásárolni az Einhell vésőgép mellé. De mi lesz, ha ezt a szokást felveszik az elsővonalbéli gyártók mind és kontrollálatlan gépekből csak a rossz minőség kapható? Már filozófiai magasságokba emelkedhetünk, ahol a szabad akarat és tulajdonjog definíciója változik és sokkal-sokkal rosszabb idők jönnek. Őszinte főhajtás a hatvanas évek vezető Sci-Fi írói előtt, akik ezt is megjósolták jó előre a határidőre elromló háztartási gépekkel együtt.

1280.jpg

Mi a megoldás? - kérdezi L3nin_068, majd eldördülnek az Aurora ágyúi (igazából nem dördültek el, de jelképként fennmaradt) és rohamra indulnak a traktorhackerek, a feketepiacon kapható buherált fedélzeti számítógépek dílerei és az újludditák, hogy ledöntsék ezt a rohadt rendszert? Vagy akkorát esik az értékesítés volumene, hogy maguktól lemondanak erről a minimum inkorrekt módszerről, miután a helyszínelők távoztak a Hilti vezérigazgatójának szeppuku-ból (rituális öngyilkosság) kifolyólag vérben és bélben tocsogó irodájából?
Ez már amolyan Puzsér-féle, emelt hanghordozással lebegtetett vérdrámai ómen, de egyébként mi a véleményük a jövő ezen szegletéről?

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3514300377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2018.10.15. 06:18:31

"Hős kisgépjavító olvasóink mesélik a kommentszekcióban, hogy az egyik japán vésőgép beépített számlálóval rendelkezik és könyörtelenül leáll, ha elérte a szervizben végzendő karbantartás üzemóra határát. Legközelebb Bécsben található márkaszerviz és hiába áll le a munka, küldeni kell futárral."

Fék,fék! Ez én voltam, de valami zavar történt az éterben. Ez nem japán vésőgép volt, hanem a Hilti. Sőt, mi több, a Makitára egy rossz szavam nem lehet. Ár/minőség tekintetében elég korrekt, az alkatrész bárki számára elérhető (még 30-40 éves gépekhez is!), javítási szempontból meg egyenesen kedvencem, többnyire logikus felépítésűek és kevés szerszám kell hozzá. Egy lapos-, egy csillagcsavarhúzóval meg egy Seeger fogóval gyakorlatilag a szerszámgépeik felét atomjaira lehet bontani.

zooltek 2018.10.15. 06:36:52

A Hiltit sem akarom bántani, egyszerűen csak nem a kisemberek és a kisvállalkozók a célpontjuk. Az a nagy cég meg, ahol megveszik a 900E forintos vésőgépet, simán kifizeti a 100E+ szervizdíjat. Ráadásul gyakorlatilag ellophatatlan, hiszen előbb-utóbb megáll, és a szervizben minden gépnek rögzítve a sorszáma és a tulajdonosa.

De már a Milwaukee-nak is van hasonló szériája, sőt. Egy számítógépről láthatod az összes gépet, hol van, éppen dolgozik-e, mikor esedékes a szerviz. Egy nagy cégnél vesznek 100 ilyen gépet és elég egyetlen adminisztrátor, hogy biztosítva legyen a folyamatos munkavégzés.

kkm.furdancs 2018.10.15. 07:51:30

@zooltek: Már javítom. Egyre öregebb vagyok és rosszabb memóriával, ráadásul a memóriámba vetett hitem a régi.

kkm.furdancs 2018.10.15. 07:54:38

@zooltek: Javítva, köszi a pontosítást!
süti beállítások módosítása