A falazási munkák biztonsága

2018.11.09. 07:29 | Írta: kkm.furdancs

"Több métert zuhant egy munkás egy építkezés állványzatán Budán, a Fortuna utcában. A három emelet magasban fekvő súlyosan sérült férfit a mentők stabilizálták." - írja a Katasztrófavédelem. Leesni veszélyes, de kellemetlen és gyakoribb, mikor véső helyett saját kezünket kalapáljuk. Építkezni minden évszakban lehet, így bármikor bedobhatjuk a balesetvédelem témáját, nálunk most kerül rá sor.

osha-campaign-for-fall-prevention.jpg

Az épületen végzett munka sok veszélyt rejt magában. Helyes magatartással azonban  elkerülhetők a balesetek és sérülések. Védjük kezeinket, viseljünk megfelelő méretű erős kesztyűt! A durva falazóelemekkel és habarccsal végzett, szokatlan munka könnyen bőrsérüléseket okozhat. Csak biztonsági szárral ellátott vésőt használjunk, amely felfogja a félrecsúszott kalapácsütéseket.

sss.jpg

Sokszor ajánlatos a védősisak viselése, pl. bontási munkáknál vagy olyankor, amikor egy állványon egyidejűleg több személy dolgozik. A munkát úgy végezzük, hogy az állványokról ne essen le építőanyag vagy szerszám. Ha alkalmas porvédő maszkot használunk, elkerülhetjük a pl. bontáskor vagy falmaráskor keletkező por okozta ártalmakat. A védőszemüveg a fröccsenő habarcs vagy a vésési, bontási, marási munka során szétrepülő szilánkok ellen nyújt védelmet.

maxresdefault.jpg
Gondoskodjunk az építési terület lezárásáról, például figyelmeztető táblák és drótkerítés elhelyezésével. Lakótársainkat vagy szomszédainkat tájékoztassuk a munkákról.

Az építkezésen végzett munkák néhány alapszabálya, amelyeket feltétlenül tartsunk be:
- Kerüljük a kapkodást és idegeskedést, mert ez gyakran a munka biztonságának rovására megy.
- Vigyázzunk, nehogy leessünk, ezért legyünk körültekintőek és csak a célnak megfelelő, biztonságos létrákat és stabil állványokat használjunk.
- Vegyük komolyan az  elektromos áramban rejlő veszélyeket; csak megfelelő kábeleket,  pl. nagy terheléseket elviselő, gumiköpenyes vezetékeket és ütésálló, esetleg fröccsenő víz ellen is védett csatlakozószerelvényeket használjunk; a kábeleket óvjuk a sérüléstől.
- Előzzük meg a szerteszét heverő kábelek, szerszámok és építőanyag okozta botlásveszélyt.
- Az építkezésen használt faanyagból távolítsuk el a szegeket és hordjunk erős cipőt.
- A gyerekeket ne engedjük az építkezés és a veszélyes építőanyagok közelébe.
- Jól nézzünk utána, nem kell-e építtetőként kötelező szavatossági biztosítást kötnünk. Segítőtársaink, sőt esetleg saját magunk részére is feltétlenül kössünk egy esetleges baleset következményeire kiterjedő biztosítást.

post-accident-drug-screening-osha.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr708763270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2018.11.28. 22:09:57

Védősisak viselete különösen a kész építkezések átadásakor ajánlott - természetesen öltönnyel kombinálva - amikor már végképp nem szabadna semminek fentről potyognia, de olyankor se mellőzzük, ha abszolut nincs is semmi fejmagasság felett a felhőket leszámítva, mondjuk gátat, járdát, csatornahálózatot adunk át.

efi 2018.11.28. 22:10:28

Védősisak viselete különösen a kész építkezések átadásakor ajánlott - természetesen öltönnyel kombinálva - amikor már végképp nem szabadna semminek fentről potyognia, de olyankor se mellőzzük, ha abszolut nincs is semmi fejmagasság felett a felhőket leszámítva, mondjuk gátat, járdát, csatornahálózatot adunk át.

kkm.furdancs 2018.11.29. 08:40:18

@efi: Mint Navracsics közgépes kabátban? :):):)
süti beállítások módosítása