Asztalos: Így készül a fűrészáru

2018.12.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

3_9.jpg

A frissen kivágott fa nagy utat és több technológiai folyamatot jár be, amíg megfelelő méretre vágva, száraz állapotban a kereskedőhöz kerül. Ennek folyamatát és a különféle fakitermelési, fűrészelési módszereket és a szárítás menetét mutatjuk be ma, illetve a faanyag deformálódásáról is szó esik.

fa.jpg

A fát irtással vagy döntéssel termelik. Irtás során tuskóval együtt emeljük ki. Ez az eljárás gazdaságosabb, továbbá lehetővé teszi a veszteségmentes, jó minőségű tőrönk-termelést. Tuskóirtásos kitermelés során először kiássák a tuskó körül a földet és utána a döntés irányába eső főgyökereket átvágják. Néhány fa (pl. a dió) úgy is kitermelhető, hogy a tuskó egy része is a rönkön marad. Ebből a részből különösen értékes, szép rajzolatú furnérok készíthetők. Döntés az a fakitermelési eljárás,, amikor a fát a felszín fölött vágják el a földben maradó tuskótól. A ledöntött törzseket ezután fűrészüzemben felvágják.

Fűrészelési módszerek
Húrirányú vagy élesvágással a törzset hossztengelyével párhuzamosan fűrészelik fel. Ennél a vágásmódnál csak a középső deszkákon látni párhuzamosan futó évgyűrűmetszeteket. Ez a fa viszonylag alakálló. Ettől eltérően az úgynevezett oldaldeszkák, bár láng alakú erezetük dekoratív, száradáskor könnyen vetemednek. A húr- és a sugárirányú vágás kombinálásakor a törzs középrészét a vágás síkjára merőlegesen szeletelik fel.

asa.jpg

A húrmetszett deszkák felületén hosszú, egyenetlen évgyűrűszakaszok láthatók, ezért ezek szélességük mentén hajlamosak zsugorodni, és a törzs középpontjától elfelé teknősödnek

A sugárirányú vagy tükrös vágásnak két változata van. Ennél a vágásmódnál a törzseket előbb hosszirányban negyedekre vágják fel, majd sugárirányban futó vágásokkal tovább szeletelik. Az így keletkező deszkák felületén az évgyűrűk metszési vonalai párhuzamosan futnak. Ezeket a nagyon stabil deszkákat nagy terhelésű keretszerkezetek készítésére használják. Noha ennél a vágásmódnál nagy a faveszteség, értékes faanyag esetében mégis a sugárirányú vagy tükrös vágást alkalmazzák.

asas.jpg

A tükörvágású deszkák rövid, a felületre merőleges évgyűrűszakaszok láthatók. Kevésbé hajlamosak a zsugorodásra és deformálódásra, a kimetszett négyzetes elemek mérettartósága optimális

Szárítás
Fűrészelés után a deszkákat ki kell szárítani a nedvességtartalom csökkentéséhez, ez lehet természetes vagy mesterséges (mű-) szárítás. Az egymásra helyezett deszkák közé lécek kerülnek, aminek köszönhetően szabadon képes áramolni közöttük a levegő és a hő. Levegőn való szárítással a nedvességtartalom 16 %-ra csökken, amely megfelelő a kültérben felhasználni kívánt faanyagokhoz. Műszárítással ez tovább, 8…12 %-ra csökkenthető, ami már a beltéri használathoz is elegendő. Ha a deszkákat a nedvességtartalmuknál szárazabb vagy nedvesebb környezetben tároljuk, akkor zsugorodni vagy duzzadni fognak, mivel saját nedvességtartalmuk alkalmazkodni fog a környezetéhez. Felfűrészelés és szárítás után a tömörfa termékeket szállításra kész egységekre kötegelik össze.

sa.jpg

Szárításhoz 25 mm vastag hézagléceket fektetnek 45 cm-es közökben a deszkák közé. A deszkáknak nem szabad a talajjal érintkezniük. Felül nehezékekkel leszorított, időjárásálló fedél védi a deszkamáglyát

image8_11.jpg

Zsugorodás és deformálódás
A faanyag inkább a rostokra merőlegesen, mint azokkal párhuzamosan hajlamos változni, azaz a deszkák inkább keresztirányban zsugorodnak száradás közben és szinte semennyire hosszában. Amennyiben megnézzük a deszka bütüjét, látni fogjuk az évgyűrűjét, egyes fafajoknál erősebben, másoknál kevésbé feltűnően. Általános ökölszabály, hogy száradás közben az évgyűrűk megpróbálnak kiegyenesedni; ennek ismeretében megjósolhatjuk, hogy a deszkák hogyan fognak zsugorodni és deformálódni. Egy húrmetszett deszka a hosszú évgyűrűkkel inkább hajlamos a vetemedésre, mint egy hasítóvágással készült vagy tükörvágású deszka.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8714486106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2018.12.19. 07:48:50

@zooltek: Persze megvan ez a géptípus, kedvencem a Scorpion. Sőt, már a szimulátoráról is írtunk. Ezek inkább a fiatalabb, vékonyabb fenyők gyors kitermelésére valók, de arra nagyon,

Shim 2018.12.19. 18:26:37

Nagyon hasznos iras, aktualis is most nekem. Szerintetek mennyire realis fa nedvessegtartalmara garanciat kerni a beszerzesnel? Kisházat es fedett teraszt szeretnek epiteni. Kiszallitasnal lemernem egy anyagbedvesseg-merovel.
Aposomnal a gerendak hamar szetrepedtek, mert nem elegge szarazat szallitottak le...

kkm.furdancs 2018.12.19. 18:47:06

@Shim: Szia! Saját tapasztalat: a fűrésztelepen kapható deszkát (esetemben 20*2 cm*4m) és a cserépléceket lehet, hogy előző héten még egy mókus rágcsálta az erdőben. Szárad és vetemedik. Nem panaszképpen mondom, de tény.
Szerintem ha kimondja, hogy szárított, onnantól lehet méregetni. Főleg házhoz szállításnál, mert ha nem stimmel az érték, akkor vigye vissza vagy adjon árkedvezményt. Kemény, de jogos bünti.
Egyébként szerintem házilag is lehet gondosan szárítani és kisebb mértékben vetemedik majd. Miután beépítetted, már a rögzítés sem nagyon engedi hajladozni - gondolom én.

A lambéria és hajópadló, vagy minden más céltermék drága, de szárított. Erre eddig csak az OBI gardróbszekrény ajtók némelyike cáfolt rá, mert hat év egyenesség után egyszer csak befelé görbültek.

Legközelebb a szárításról gyűjtök anyagot, ha ki tudod várni :)

Shim 2018.12.20. 12:58:46

Szia! Rendben, nem art az ovatossag akkor. IKEA Ivar polcokrol irjak meg, hogy nem egyenletes a syaritas minosege, es beszereles elott erdemes pihentetni oket par hetet, aztan visszavinni, ami meghajlik. Koszonom, uj anyagot meg tudom varni, majd majusban fogok bele :)

villanyember 2018.12.20. 21:30:37

" Szerintetek mennyire realis fa nedvessegtartalmara garanciat kerni a beszerzesnel? Kisházat es fedett teraszt szeretnek epiteni. Kiszallitasnal lemernem egy anyagbedvesseg-merovel. "

Szerintem semennyire. Ha nedves, megmagyarázza, hogy sok eső esett mostanában, és magas a levegő nedvességtartalma. A fa fura dolog ám! Válogatni meg nem nagyon lehet. Vagy építési minőséget kapsz (nyers és benne a bél), vagy veszel asztalosminőséget horroráron. Persze ez sem mindig garancia, a szárított minőségi anyagot is átválogatják a törzsvevő haverok. Sajnos igazán minőségi anyagot már nem is igazán lehet kapni. A kitermelt fenyőanyag egyre vékonyabb, egyszerűen nincs ideje megvastagodni. Vékony szálakból meg nem igazán lehet minőségi anyagot kinyerni. Én még láttam bontott anyagot. Kb. 100 éves, 40x60 cm keresztmetszetű kézzel bárdolt fenyőgerenda 8 méter hosszban. Képzeld el, mekkora törzs lehetett! Hol van ma ilyen?

"Aposomnal a gerendak hamar szetrepedtek, mert nem elegge szarazat szallitottak le..."

Nem a száradással volt ott baj. Kivágják a 20-30 cm átmérőjű törzsből a gerendát, a közepében ott a bél. Amikor szárad, akkor repedezik és csavarodik. Próbálj meg 6 m-nél hoszabb gerendát venni 12x16 cm körüli méretben. Meglepne, ha egyszerűen hozzájutnál elfogadható áron.

"Miután beépítetted, már a rögzítés sem nagyon engedi hajladozni - gondolom én."

Ha tekeredni akar, akkor fog is! Ha kell, akkor eltépi a rögzítést, kiszakítja a csavarokat a falból, meg ilyesmi.

Szóval érdemes pihentetni, szárítani otthon. Ha jó gerendát akarsz, jobban jársz ha bél nélküli foszniból ragasztod össze.
süti beállítások módosítása