Szauna építése házilag?

2019.01.02. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

115171719.jpg

Az újév első munkanapja elvileg testünk és szellemünk megújulásának ünnepe kell legyen, hogy magunk mögött hagyva az elmúlt év nyűgeit, optimistán és kipihenten lássunk terveink megvalósításának. Sajnos a - korábban ledolgozott - nagyvonalúan adagolt szabadnapok után tetemes súlyfelesleggel, stressztől görcsölő izomcsomókkal és ki tudja, mennyire károsodott belső szervekkel lábaltunk át 2019. kapuján. A terhelt örökséget csak gondos és hosszú rehabilitációval, koplalással, kétségbeesett kocogással tudnánk enyhíteni, nagyjából márciusra. Van azonban egy könnyebb út is.

"Az északiak szauna nélkül nem is építenek házat, s ez az építkezési mód egyre gyakoribb a mi társadalmunkban is. A szaunázás erősíti a szívet, a keringési rendszert, az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és remekül felmelegít az őszi, hidegre forduló napokon..." - sorolja előnyeit a Designlakás kedvcsináló rövidségű ajánlója. Egyébként nem múlhat szaunaajánló, hogy meg ne említsem az antarktiszi Amundsen–Scott kutatóállomás "300-as klub" nevű beavatási rituáléját, ami mellett a jeges vödör kihívás pancsikolás a langyos kacsaúsztatóban. Megvárják, hogy odakinn a hőmérséklet elérje a mínusz 73 fokot, majd felfűtik az állomás szaunáját pontosan 93 fokra. És ezután mi történik? Ez.

300-club.jpg

"Ebben a pár sorban segíteni szeretnénk Önnek képet alkotni egy szauna építése során felmerülő anyagszükségletről, az anyagok mennyiségéről és áráról." Elárulja a Mikre lesz szükségem egy szauna építése során? című írás, egyenes folytatása annak szaunaépítési gyorstalpaló segédletnek, mely nyolc pontba szedte a szendvicsszerkezetű szaunakabinok építésének ajánlott menetét.

 Még mindig az elhatározásnál és tervezgetésnél tartunk. Két perces, gyorsított videón szemlélhetjük, ahogy mások sikeresen megvalósítottak egy beltéri szaunát.

"A szauna vizes környezet, ezért gondoskodnunk kell a megfelelő érintésvédelemről! A szauna kabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen! A szauna építés során külön figyelmet kell fordítani a lábazat megfelelő kialakítására, mivel éppen ez az a terület, ahol a hibás és szakszerűtlen kivitelezés miatt időről időre olyan problémák keletkezhetnek, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre. Ennek elkerülése érdekében a szerkezet padló felőli részét kis műanyag állítható lábacskákra kell helyezni, így a szauna szerkezetét nem érheti káros pangó víz." - kezdi és sok-sok gyakorlati tanáccsal folytatja a Szauna Építés Otthon útmutató.

szauna13.jpg

"Mi sem hiszünk el mindent, de győzzenek meg" elvből kiindulva bemutatjuk a 35000 forintból profi szauna otthonra című képsorozatot. Semmilyen kérdésre nem ad választ, de a fotókból ötleteket meríthetünk.

Lépjünk ki a szabadba, hiszen a 300-as klub nem hitelesíti, ahogy folyosókon és előszobán átrohanva (és közben lehűlve) jutunk ki a szabadba. Igazi felüdülést egy kerti szauna nyújthat.

Végül néhány - 35 ezer forintnál mindenképp - drágább szaunából készült válogatás, melyekben bőven elfér a család vagy az Ökör kör taggyűlése és még csinosak is.

finnische-panoramasauna-90-c-hotel-ischgl-spa.jpg

The World's Coolest Saunas

partisans-grotto-sauna-toronto-canada-designboom-02.jpg

Kilátással a tengerre: Grotto Sauna

nordic-sauna-center-parcs-sherwood-forest.jpg

A legjobb szaunák az Egyesült Királyságban

modern-sauna.jpg

A világ legdurvább szaunái

tmag-saunas-slide-mdxy-articlelarge.jpg

Helsinki legjobb szaunái

barrell.jpg

A világ tíz legcsodálatosabb havas szállása

7x7-with-porch.jpg

Lássuk, mennyit spórolunk a házi építéssel: Red Cedar hordó szauna

9-3-2014_andrew-fabrication1.jpg

A legjobb modern szaunák

170803175002-best-saunas-view-grand-hotel-tremezzo-full-169.jpg

Best hot rooms

170803174513-best-saunas-view-aro-ha-full-169.jpg

Végül, ha nincs hegyekre vagy tengerre néző telkünk, vásároljunk hasonló méretarányú, IP65-ös lapos tévét vagy egy laminálógépet és nyomtassuk ki a szép tájat.

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1014523300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása