Csavarok és kábelek biztosítása

2019.01.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Egy időben - erős túlzással - országútjainkat szinte szőnyegként borította a Dacia alkatrészek tömege, melyekkel (az állítólag) hanyag román rabok által összeszerelt járművek hintették be. Mikor a Merkúr vállalattól kigördült az egyébként bizonyos tekintetben vállalható autó, első útjának tanácsos volt szerelőhöz vezetnie, ahol meghúzták azokat a fránya csavarokat.

3838-04.jpg

Azonban a legelhivatottabb elítélt sem tud annyira csavart meghúzni, hogy az huzamos időn keresztül ne lazuljon ki rázkódásnak kitett gépekből. Nem beszélve az elektromos csatlakozásokról, mely a legbosszantóbb és nehezen diagnosztizálható problémát, a kontakthibát okozzák. Mai írásunkban mechanikai és elektromos kötések védelmét vázoljuk fel néhány példán keresztül.

Csavarbiztosítás A csavar igénybevétele a meghúzáskor keletkező előfeszítésből és üzem közben fellépő igénybevételből tevődik össze. A szorítócsavarok önzárók, azonban ez sem nyújt kellő biztonságot kilazulás ellen, különösen huzamosabb rázkódás esetén. Bizonyos esetekben ezért a csavarkötést kilazulás ellen biztosítani kell.

csa4.jpg

A csavarbiztosításnak sokféle megoldása van. Legjellemzőbbek a következők:
Rugós alátét. A rázkódások okozta kilazulás csökkenthető vagy megszüntethető jó minőségű rugóacélból készült rugós alátét alkalmazásával. Az alátét éles sarkai a rugóerő hatására behatolnak az anya, ill. az alkatrész felületébe és így biztosítják őket kilazulás ellen. A csavaranya meglazulását sok esetben ellenanyával akadályozzuk meg. A meglazulást a két anya egymás felé irányuló feszítőereje gátolja.

cs2.jpg

Rugós alátét és csavarbiztosítás ellenanyával

Jó biztosítást nyújt a sasszeg. A csavaranya meghúzása után a koronás anya egyik hornyán keresztül a csavar menetes részét átfúrjuk és a furatba sasszeget teszünk, amelyet jobbra és balra a koronás anyához hajlítunk. Nagyobb méretekhez célszerű a villáslemezes biztosítás alkalmazása. A lemezes biztosítások lényege, hogy a lemezes alátét egyik részét az anyához, másik részét a munkadarabhoz hajlítjuk.

cs3.jpg

Koronás anya biztosítása sasszeggel / villáslemezes biztosítás / lemezes biztosítás

  

Villamos kötések
 A villamos átmenet minőségét a kialakuló érintkezőnyomás értéke határozza meg . Nagyon fontos tudni: ennek az értéknek van egy optimuma, amikor az átmeneti ellenállás értéke a legkisebb. A szükségesnél kisebb erővel összeszorított érintkező anyagok esetén alakul ki ennél az optimumnál kisebb érték, amit közkeletűen kontakthibának minősítünk. A szükségesnél lényegesen nagyobb erővel összeszorított fémekben a folyáshatáron túli erő miatt kedvezőtlen anyagváltozások jelentkeznek, ami bizonyos idő elteltével az átmeneti ellenállás növekedésével jár.

big_0004526723.jpg

A vezetékek egyszerű, erőteljes összesodrásával kialakított, illetve az ilyen, de forrasztással „feljavított” kötést nem tekinthetjük megoldásnak, ezek egyébként is tiltottak a szakma szabályai szerint!

1892-big.jpg

A néhány évtizede még egyeduralkodó csavaros kötésmegoldások sokat fejlődtek. A gyártók igyekeztek különböző finom technikai megoldásokkal a szerkezet alapvető hibáját javítani, nevezetesen azt, hogy a csavar különböző hatásokra – melegedés–hűlés, rázkódás – egyre kisebb erőt fejt ki, így kilazulhat, és emiatt szükséges volt az időnkénti ellenőrzés, utánhúzás. Ennek elmulasztása gyakran okozott kontakthibát. A korszerű megoldások ezt a hibalehetőséget ugyan jelentősen csökkentették, de az optimális érintkező nyomás mégis függ a szerelőtől, hogy ténylegesen mekkora erővel húzza meg a csavart.

image16_5.jpg

A markolópréses vagy forrasztásos kábelsaruk rézből és alumíniumból készülnek, biztos és tovább biztosítható, nagy elektromos teljesítmény csatlakoztatására alkalmasak

Ezt a problémát igyekezett megoldani a rugós elven működő szerkezet. A rugós megoldás több előnyös tulajdonsággal is rendelkezik a csavarossal szemben, de a leglényegesebb az, hogy a kialakuló érintkező nyomás, ami – mint korábban láttuk – a legfontosabb a villamos kötés minősége szempontjából, a rugó esetén automatikusan az optimális értékre áll be, a szerelő szándékától függetlenül.

image10_10.jpg

A rugós megoldás a konstrukciójából adódóan további előnyöket is kínál a felhasználó számára, mint például a rázkódás-biztos kötés kialakítása, a lényegesen gyorsabb munkavégzés lehetősége, a gáztömör kötés megvalósítása, illetve a karbantartás-mentesség.

2_11.jpg

A hivatalosan "Szigeteletlen rátolható csatlakozó hüvely" elnevezésű alkatrész oldható és szilárd kötést biztosít az ilyen szabványú kivezetéssel ellátott motorok, kapcsolók csatlakoztatásához

Ez a rövid áttekintés mélyebb ismeretek felszínét kapargatta csak ismeretterjesztő céllal, további tanácsokat és módszereket például a Villanylap oldalán találnak

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8914522782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.01.04. 07:36:35

Ej, az az első kép majdnem olyan elcseszett stock fotó, mint a forrasztós csaj volt anno :)

kkm.furdancs 2019.01.04. 08:28:20

@zooltek: Mindamellett pozitív és előremutató, a "nők szerepének növekedése a mikrokapcsoló-összeszerelés terén". Ha egyáltalán nő az illető.
Tekercselés halad? :)

villanyember 2019.01.04. 09:13:22

Az utolsó képen szereplő "présszerszámot" meg sürgősen felejtse el, aki jót akar magának. Ha valaki ilyesmit szeretne, manapság már elérhető áron kapható normális prés is.

TSandor Toth 2019.01.04. 19:16:12

Fém-fém csavarkötések fel/meglazulása ellen a legjobb a Loctite 243. Könnyen oldható marad M16-ig, a felületek közti rozsdásodást is meggátolja ami azért előnyös mert hosszabb távon is oldható marad a csavar még abban az esetben is amikor a csavarfej rozsdásodása miatt már a hozzá való kulccsal nem bírja ki az oldáshoz szükséges erőhatást. M16 vagy az felett az oldás már nehézkesebb de melegítéssel ez is könnyen oldhatóvá válik. Menet tömítésre nem alkalmazható. Ugyanakkor nem igényel extra tisztaságot bár pl.:féktisztító használatával biztosan jobb kötés érhető el. Csavarok esetében a Loctite 243 nem csodaszer hanem egy bevált anyag a csavarok lelazulása ellen egyszerű környezetben. Azonban illik nem elfelejteni, hogy sok esetben nem helyettesítheti az alátéteket mert az alátétek funkciója nem csak a csavarkötés nyomatékkal való megtartása hanem a csavar meghúzása által keltett erő elosztása a rögzítendő alkatrész/ek felületén.

lenörd hofstadter 2019.01.04. 21:14:28

"A vezetékek egyszerű, erőteljes összesodrásával kialakított, illetve az ilyen, de forrasztással „feljavított” kötést nem tekinthetjük megoldásnak, ezek egyébként is tiltottak a szakma szabályai szerint!"

Még a villanyászok sem tudtak erre tiltó rendelkezést mutatni. Nem szedem elő a villanyászkönyvet, de a 80-as években még bőven tanították, és előírásszerű volt. Igaz, forrasztás nélkül, de a villanyászok arra is csak az ónpestist tudták érvként felhozni ami szép és jó, de úgy 30 év alatt nem találkoztam vele.
A Wago-t az ára és a biznisz miatt preferálják, és az is sokat nyom a latba, hogy 4 elemis segédet is rá lehet ereszteni, egyszerűbb megtanítani neki mint a rendes összecsavarást. A csavarás pontosan ugyanolyan jó ha tisztességesen meg van csinálva, és sajna a Wago is egy kalap szar ha a szaki szarik a munkára és összebassza mert menni kell a gyerekért. Tudok mutatni nem egy házat ahol évtizedek óta hiba nélkül működik a csavart-forrasztott, nálam is ez van 13 éve és semmi gond vele.
A csokiban lötyőgő drót hasonló, ha szarul csinálják, tök mindegy milyen a csoki. Ha jól akkor semmi gond vele. És amit nem sokan csinálnak, néhány évente nem árt végigmenni az egész lakáson és újrahúzni minden csavart. Mondjuk érdekes, nálam rendesen meg voltak tépve, nem is lehet húzni rajtuk, ahol lehet ott eleve szarul volt megcsinálva.

lutria 2019.01.05. 16:03:44

Nálunk az egész panelház ilyen csavart,csokis módon van összedrótozva a pincétől a padlásig a bekötődobozokban-én is úgy csatlakoztam rájuk amikor kellett egy konnektor a pincében.
Szoktam nézni a discoveryn és a többin az autó és minden más szerelős műsorokat és ott is sokszor alkalmazzák akár forrasztással feljavítva,csak akkor használnak rápréselt csatlakozót ha az új v.a régi vezetéken/alkatrészen még jó állapotú a gyári csatlakozó és nem akarják levágni mindkettőt(hogy utána összeforraszthassák...).

Arcade Macho 2019.01.08. 09:01:42

az a sorkapocs amugy bakelit alapú, amit hőterheléses helyekre raknak be, én legutóbb egy főzőlapos rezsóba raktam be

a posztban mutatott préselt összekötőket nem az épületben lévő villanyszerelésnél használják, hanem máshol, épületeknél ha pici apró rézvezetékes sodrott kábel van(pl. sütőhöz jövő dedikált vezeték) azt érvéghüvellyel fogatják össze és utána jöhet a normál sorkapocs, vagy esetleg mint a képen láttuk a wago - ba be lehet azt dugni érvéghüvely nélkül

a vezeték tekeréssel nincsen semmi gond, csak nem hinném hogy újraköthető lenne, így szétszedés után sajna be kell ruházni egy vagz több wago -ba, amiből van 5 -ös összekapcsolású is

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.03.03. 05:06:54

@lenörd hofstadter: @lutria: Csatlakozom, elektronikai szakközepet végeztem, soha senki műhelytanár nem tiltotta a csavarós-forrasztós megoldást.Nyilván vannak igényesebb kivitelezések két kábel összekötésére, de van amikor ezt hozza a szükség.
süti beállítások módosítása