Zárnyitási trükkök vészhelyzetre

2019.02.04. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Tipikus hétfői szituációval (a rossz dolgok általában hétfőn kezdődnek, például a munkahét) indítjuk a hetet. Tegyük fel, Kedves Olvasó ajtaja/kapuja előtt toporog, melybe épp az imént törte bele a kulcsot. A biztonsági zár jobban véd, mint a TUTO lakat, és ez demokratikus szellemben vonatkozik a tulajdonosra is. Azonban ha jóban vagyunk a szomszéddal vagy mindig hordunk kalapácsot az aktatáskában, egyszerű eszközökkel bejuthatunk tulajdonunkba a klasszikus ajtónak rohanós módszert mellőzve.

maxresdefault_8.jpg

Videóválogatásunk nyomán elkezdhetünk aggódni, látva a villámgyors, akár rossz szándékú trükköket ajtózárak és lakatok feltörésére. Mivel betörés után a biztosító is érdeklődik a lakás védettsége felől, érdemes pár tízezer forintért két oldalon támaszkodó hevederzárat felszereltetni, vagy az egész ajtót kicserélni. A MABISZ mindössze 3 perces betörésgátlásúként minősíti a hagyományos, biztonsági zárral ellátott ajtókat, bizonyára tapasztalatok alapján.

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, inkább kövess a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6514603668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2019.02.04. 11:28:45

Én most nem néztem meg a videókat, de egyszer volt lehetőségem ezt a fésű nevű cuccot kipróbálni, életemben először, mindenféle segítség nélkül, 10 perc alatt kinyitottam egy ELZET lakatot vele. Kissé meglepődtem, és minden lakatot a családban lecseréltem. :-)

Viszont nekem volt egy vendéglátóhelyem, ahol jóakaróim rendszeresen pillanatragasztóval tették nyithatatlanná a lakatot. Na, arra gézégő volt a megoldás, azzal ki lehetett égetni (lélegzetvétel nélkül), és utána nyitható volt a lakat. Persze sajnos utána kuka, de még mindig gyorsabb volt, mint erővágóval szétvágni.

kkm.furdancs 2019.02.04. 13:29:43

@Meister: Köszi a tippet pillanatragasztó ellen! A biztonság kedvéért: lakásajtón ne próbálják!

lenörd hofstadter 2019.02.05. 07:26:24

Jó dolog tippeket adni a gyengébb képességű betörőknek? Ez most erősen vajaz a "hová dugjuk az értékeinket" c. posztokra ahol egyre több tuti dugóhelyet mutatnak be.

A használható szerszámok általában a bezárt ajtó túloldalán vannak (tapasztalat). Vagy van valaki aki két db. 17-es villáskulccsal a retikülben megy színházba?

Bobby Newmark 2019.02.05. 09:06:24

Arra vigyázzatok, hogy a zártörő eszköz közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számít, és a Honvédségen kívül MINDENKINEK illegális. A világ legszigorúbb zártörőeszköz elleni törvénye van nálunk. És ez nem túlzás volt, hanem szó szerint. Általában legalább a civil zárakkal foglalkozó szakembereknek engedik, nálunk nem.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2019.02.05. 09:51:53

@lenörd hofstadter: a betörők, zárszerelők es nyomozók ezeket mind régesrég ismerik, csak a naiv civileknek újdonság. Én mindig meglepődök hány lakást próbálnak sima zárbetéttel védeni.

kkm.furdancs 2019.02.05. 10:27:30

@lenörd hofstadter: Nem vagy te egy kicsit megkeseredve? Tiltasd be a Youtube-ot is, ahonnan ezek a videók származnak. Fantasztikus, tényleg.

darlacko 2019.02.05. 12:23:07

@lenörd hofstadter: Gyengébb képességű, de agresszív betörők (mozdonyszőke rejtett erőforrások) nem babrálnak zárakkal, nekiesnek az ajtónak baltával, akkor is, ha az ablak nyitva van. Rendőrtől hallottam kb. 20 éve, hogy az ajtón található rongálásról ránézésre meg tudják már mondani, hogy milyen etnikumhoz tartozott a betörő. Ha csak a zárbetétet törik meg, akkor van rá esély, hogy magyar volt az elkövető, de ha szecskára vágták a bejárati ajtót, állatias jellegű pusztítást végeztek a bejutás érdekében, akkor valószínűleg újmagyarok voltak.
A zár csak egy dolog, az egész ajtónal vannak gyengébb pontjai is. Sokszor a házgyári vacak ajtóra tesznek egy drága zárat, közben meg a tokból ki lehet verni az ajtót, annyira nyomorult.

Bobby Newmark 2019.02.05. 12:49:45

@darlacko: Meg az örök klasszikus, hevederzár alatt vagy fölött keresztben elvágni, és akkor a már leválasztott részt ki lehet nyitni.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.02.05. 14:45:39

A lakatosnak van egy hosszabb verziója. Álkulcsot hajlítanak fémből, a pánt mellett bedugják, kiold a rugó.
Szintén rendőrtől úgy tudom, hogy amivel nem próbálkoznak az a hevedezrár.
Zárszervizes a pajzs fontosságát hangsúlyozta.

A police.hu képsorai szerint még mindig a befeszítés a leggyakoribb nyitási mód. Azok az ajtók amiket ott mutatnak, 25+ évnél indulnak, és vagy fogazott kulcsos 20+ éves zár van bennük vagy számozott kulcsos. Nem lőném le a poént, hogy hova és miként, de a befeszítésnek a FÉM (laposvas, szögvas) lehet az ellenszere.

Önmagában szerintem jó védelmet semmi nem ad (kivéve talán a falba rögzített rács). Wifis kamera elérhetetlen helyen, megerősített ajtók pajzzsal, fémmel, megfelelő zárral (minimum a legolcsóbb lapjánfúrt kulcsos(!) kombinálva együttesen adhatnak védelmet. És nem baj, ha van egy házőrző kutya is.
Á igen: és ha már megvan a helye, nem hagynám ki a listából a jó öreg 700-as kéttollút sem. Nem azért mert annyira sok kulcsvariánsa van, hanem mert ahogy megyünk előre az időben, egyre kevésbé számolnak vele. Nem készülnek arra, hogy még megvan és működik.

sutyerák 2019.02.05. 16:08:45

egyszer régen olvastam egy könyvet egy betörő visszaemlékezésiről.
elmondta sok más mellett azt is,hogy bármilyen ajtózárat ki tud nyitni,de a két-tollú régi zárakkal 3 percnél többet kellett volna vacakolnia,-ezért azokkal nem is foglalkozott. na,ezért van az én ajtómon egy olyan is.

BOAR 2019.02.05. 16:29:37

Legjobb védelem Dorka, a kedves rotweiler az ajtó mögött. Az sem baj, ha csöndben nézi amíg a betörő babrál a zárral, csak ajtónyitás után gratulál neki...

zooltek 2019.02.05. 17:29:21

@BOAR: Úgy-úgy. Nekem is van egy német boxermotoros Fannim, bár ő már zárnyitásra bekapcsolja a kutyaugatást imitáló riasztót :) Az egyetlen probléma, hogy közel tíz év alatt leamortizálódott a hangérzékelője, és a kapun bejutókat pedig az optikai szenzor alapján megpróbálja cipőtől térdig nyállal bevonni.

Untermensch4 2019.02.05. 19:56:47

@BOAR: @zooltek: Régebbi zsaru cmagazinban írtak egy betörésről. Lakásba hazatérő lakók észlelték h teljesen végrehajtott betörés történt, a lakásban a két kuvasz(!) közül az egyik kataton idegösszeomlásos állapotban, a másik meg eltűnt :(

Max Cuda 2019.02.05. 20:15:22

KÖSZIII! Most néztem és ilyen zárunk van a 5 pontos biztonsági ajtónkon!! :D Amióta beszereltettem teljesen biztonságba éreztem magam azt közbe nem :D Már cserélem is ki :D

nniicckk 2019.02.06. 04:49:34

A magnes zarakkal mi van, nem azok voltak a legjobbak ??
süti beállítások módosítása