Porszívószerelés és videósztárság

2019.02.28. 06:35 | Írta: Gyökösi Attila

Nos. Ti szereltetek ma már porszívót? Én igen.

Itt a szülői házban két porszívó van. Egy vagy 14-15 éves nagy, álló, sokkerekű ETA, amolyan szegény ember R2D2 verziója, ami egy nagytartályos mindenevő, meg egy kicsi, helyes, porzsák nélküli eszköz, aminek amúgy annyi köze van a porszívókhoz, mint a csivava/mopsz vonalnak a kutyákhoz. (Jó, most az összes csivava/mopsz tulajdonos szemében közellenség leszek, de attól még ez egy érzékletes hasonlat, és kész.)

Visszatérve az alapsztorihoz: nyilván az elsőt használjuk mindenre. (Nem a csivavát, az ETA-t.)

img_20190227_063257.jpg

Például az épp épülő stúdió vakolatpor-takarítására is, ami azért, valljuk be, nem túl szép tőlünk. Tegnap este ezt a porszívó is jelezte, mégpedig a szívóerő szinte teljes elfogyásával. Az érezhető volt, hogy ez nem a szokásos, a szívócsőbe szorult vakolatgöböcs jellegű probléma lesz. Miután az ebben lévő komoly méretű porzsák a vakolatport tapasztalatom szerint annyira nem szereti, rögtön itt kezdtem kutakodni a probléma gyökerét (dugóját?) keresve. Találtam is egy, a több kiló portól kicsit kedveszegetten lógó, némiképp elszakadt porzsákot Artu hatalmas hasában. Persze nem csak azt, hanem rengeteg port és szöszt mindenhol, többek között a motor beszívó oldalán lévő rácson is. Plusz felfedeztem, hogy a motorteret a porzsáktértől elválasztó műanyag lemez szélén a gumi tömítés bizony elmozdult a helyéről. (Ez a műanyag lemezt körbefogó, arra ráperemeződő U profilú gumi perem.)

img_20190227_063327.jpg

A porzsákot kidobtam, az alsó fertályt mindenestül elmostam. Amíg száradt, gondoltam szétszerelem a motor burkolatát, egyrészt mert így vissza tudom rakni ez elmozdult tömítést, másrészt hátha ott is akad némi por. Csak hat csavart kellett kitekerni, és szét is jött. A tömítést visszaperemeztem, hanem a motortér valóban teli volt porral és szösszel.

img_20190227_064746.jpg

Szerelés közben persze nem fotóztam, szóval a munkafázisokról nincs kép...

Elkezdtem kiszedegetni, de közben arra jutottam, talán egyszerűbb, ha ki is rázom az egész műanyagbödönt. Egyszerűbb is volt, attól eltekintve, hogy a por és a porcicák mellett nemes egyszerűséggel kiesett belőle a motor is. Igen, az egész, tokkal meg afféle recés ventilátor/turbina/mittoménmi mindennel együtt, szépen sikkesen pattant egyet a veranda betonpadlóján, közben róla leváló mindenféle műanyaggyűrűket potyogtatva szerteszét.

Hát nem csodás? Van az embernek egy működő, ám kicsit poros porszívója, amiből hipp-hopp lesz egy vödör műanyag- és fémalkatrész… De sebaj, a motor sértetlennek tűnt, a műanyag gyűrűk pozíciója némi töprengés után logikusan összeállt. Hanem: a motor - a porszívóház felsőbb régióiból lejövő - betáp kábelei egyszerűen túl rövidek voltak ahhoz, hogy a csatlakozókat vissza tudjam nyomni a motor tetején lévő helyükre, mert mire annyira benyomtam a motort a fészkébe, hogy erre mód nyíljon, már maga a motor takarta a csatlakozókat.

Gondoltam, hogy akkor a másik irányból, felülről lehet talán hozzáférni a motor csatlakozóihoz, viszont a felső részt nem akartam szétszedni, amíg az alsót össze nem rakom, mert a végén tényleg csak egy 100 darabos fura legó marad az egész masinából. Szóval alul összerak és -csavaroz, fordít, felül szétcsavar. Meg is voltak a kérdéses drótok, de itt sem lehetett hozzáférni a csatlakozókhoz.

Elég az hozzá, hogy végül megoldottam, további két alsó-felső szét és összeszerelés után rájöttem, hogyha a felső rész kapcsolópaneljéből kikötöm a két kérdéses kanócot, akkor eléggé le tudom húzni az alsó szereléshez, aztán újra megfordítva, a már motor oldalon rendben csatlakoztatott vezetékeket visszahúzva, be tudom kötni a helyükre. Így is lett. Közben észrevettem, hogy az összes csúszósarus vezetékkötést a szentlélek tartja a helyén, mind laza, de ezt is orvosoltam egy-egy fogónyomással legalább. Azt nem tudom, hogy a műanyag furatokba tekerendő önmetsző csavarok hány ki és becsavarásra voltak tervezve, de jó eséllyel az összes életüket elhasználtam a műtét alatt.

2404.gif

Azóta találtam robbantott ábrát is, annyira nem bonyolult...

Mindenesetre most van egy fantasztikus erővel szívó porszívónk, ami tökéletes lenne vakolatport szívni, de persze most ahhoz túl tiszta és túl jól működik. Nincs valakinek egy eladó használt ipari porszívója?

Ez tehát cím porszívószerelős fele. És hogy hogy jön ide a videósztárság? Elmondom azt is.

Vagy egy éve megy a BarbWine vlog ahol én vagyok a kamera objektívtől mentes oldalán. Korábban is volt  már dolgom videóval, de mindig a háttérben maradtam. Most azonban úgy alakult, hogy a stúdió promója miatt elő kéne bújni, és kiállni a reflektorfénybe, mint afféle k-európai PewDiePie. A mai nap meg is próbáltam, és arra jutottam, hogy az nem véletlen, hogy én inkább írtam eddig. Bizony, videosztárnak születni kell. A kamera előtti full természetes és spontán beszédhez nem mindenkinek van meg a kellő tehetsége. Még persze azért teszek pár próbát, és nyilván a végére megoldom valahogy, de most a probléma megoldásának elodázására inkább gyorsan megírtam ezt a szösszenetet, a csütörtök úgyis az én napom újabban a blognál, legalább ez megvan. 

És írni annyival könnyebb!

Ui: Ugyan ezért senki nem fizet nekünk, de azért én ajánlom böngészésre az ETA oldalát. Millióféle porszívójuk van, tényleg rengeteg, de nagyon sok más gép is, amik már messze nem az átcímkézett kínai gagyi kategóriájába tartoznak. Én több helyen is használok több ETA gyártmányú porszívót, gyakorlatilag örök életűnek tűnnek, és amikor mondjuk 6-8 év használat után elkopott a gégecső csatlakozása, akkor csak bementem az ETA mintaboltba, és polcról adták hozzá az újat. Ez a posztbeli gép minimum 14 éves, és a legjobb, hogy a sok csilli-vili, digitális kijelzős csodamasina mellett még ez is kapható. Nem tudok semmit a cégről, de magamban vonok némi párhuzamot a mi Szarvasi gyárunkkal, az ETA valahogy ügyesebben abszolválta a rendszerváltást...

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5014654323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.02.28. 06:45:17

A miénk 21 éves, én nyertem :) Valóban szuper gépek, és még az egyszerűbben szerelhető porszívók közé tartozik, higgy nekem. Egyébként ez egy száraz nedves porszívó, porzsák ki, vizet az aljába, az felfogja a vakolatport.

kkm.furdancs 2019.02.28. 09:33:37

Erre az "egyik pillanatban minden OK, aztán romokban hever az életem" szituációra van egy másik példám, csak veteránoknak. Mikor a gépeden vendégeskedő lény letörölte a stacker.bin fájl-t és büszkén mutatta, hogy csinált nekem egy csomó helyet :)

Jó tanács. Soha ne kezd el valaminek a befejezését azzal, hogy "na még ezt a darabot...". Mert utána nem érsz rá négy órát, amit annak a helyreállításával töltesz, amit elrontottál az utolsó másodpercben.

Untermensch4 2019.02.28. 23:24:32

"Mindenesetre most van egy fantasztikus erővel szívó porszívónk, ami tökéletes lenne vakolatport szívni, de persze most ahhoz túl tiszta és túl jól működik."

Erre a gondolatra építve...: " Egyébként ez egy száraz nedves porszívó, porzsák ki, vizet az aljába, az felfogja a vakolatport." ...én barkácsolnék hozzá még egy ilyen külső kiegészítőt...

www.praktiker.hu/epuletgepeszet-futes-hutes/kalyha-kandallo-kazan-tuzeloanyag/tisztitoeszkoz-szikrafogo-hamuporszivo/304644-marka-nelkul-hamutartaly-szurovel-20l-porszivora-1m-szivotomlo
süti beállítások módosítása