Építsünk videóstúdiót - de hol vegyünk csavart?

2019.03.14. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Valamikor az ősidőkben volt már arról egy posztsorozatunk, hogy hol, milyen üzletekben érdemes vásárolni, melyik kereskedés típusnak mi az előnye és a hátránya. Túl sok újat persze nem mondtunk, de talán pár érdekes szempontra felhívtuk az olvasók figyelmét.

csav2_jpg.png

Ami miatt most újra felmelegítem ezt a témát, az a Grund Stúdió projekthez szükséges csavarok kérdése. Mint egy későbbi posztban majd megírom, a stúdió belső oldala Tektalan borítást kap. Ez lécvázra kerül, mert a fal túl hepehupás ahhoz, hogy direktben arra szereljük. A lécvázat viszont meg tudom építeni valóban függőlegesre egy vonallézer segedelmével.

A Tektalan – aki nem ismerné – egy fagyapot rétegre ragasztott kőzetgyapot szigetelés. Esetemben előnye, hogy a fal felé néző kőzetgyapot réteg biztosítja a hőszigetelést is, az első (a beltér felé néző) fagyapot pedig nagyon jó akusztikai csillapítással bír. Tehát egy anyaggal, egy lépcsőben megoldható a két feladat.

Igen ám, de a lécvázra rögzítéshez elég sok csavar kell, egy ilyen tábla 100x60 cm, és 6-8 csavarral kell rögzíteni. Méghozzá nem sima facsavarral, hanem szélesebb fejű fajtával, hogy minél nagyobb felületen feküdjön fel a viszonylag lazább szerkezetű fagyapotra a csavarfej. Erre a célra remeknek tűnt a „laposfejű ácsszerkezeti csavar” névre hallgató, Torx kulcsnyílású csavar.

Kellett hát venni néhány doboznyit. A sarki vasboltban egy ilyen csavarért (egy darabért!) kértek 100 forintot. (Ez egy 6x100 méretű csavar ára itt.) Én viszont körbenéztem a neten, és végül sikerült egy csavar gyártó- és nagykereskedő cégnél 28,3 forintos darabáron beszereznem. Igaz, hogy itt a dobozmennyiség az alapegység, ami ennél a méretes csavarnál 100 db, de kisebb facsavaroknál akár 500-1000 db is lehet, de hát most úgyis sok csavar kellett. Mindenesetre, ha már ott jártam, néhány kurrens forgácslap csavarból is vettem egy-egy doboznyit. Például 4x80 méretű normál forgácslap csavart, amit itt 5,30 forintért megkaptam, míg a vasboltban pont 20 forintot kérnek darabjáért. 

csavnyit_jpg.png

Az viszont igazából csak itthon tudatosult bennem, hogy mekkora árkülönbségről is beszélünk. A helyi kisboltos (valójában persze nem olyan kicsi, komoly, széles választékú, klasszikus vasbolt, 2-3 alkalmazottal) több mint háromszoros áron értékesíti a csavarokat.

És ezen azért lehet merengeni egy kicsit. Persze, neki költségei vannak, a boltot, a készletet, az alkalmazottakat mind fizetnie kell. Ugyanakkor az is átgondolni való aspektus, hogy épp a leginkább rászorulók, tehát azok kénytelenek a magas árakat fizetni a néhány csavarért, akiknek nincs is módjuk jobban utánajárni, hogy esetleg csinálhatnának jobb vásárt is.

Nehéz ez, na. Persze egy ilyen helyi vasbolt nagyon is jó találmány, hiszen szinte minden van nála, képszögtől a kályhacsövön át a talicskáig, közbül csirkehálóval, zománcos bögrével, fűrészlappal és csípőfogóval és természetesen akár egy-egy darab sarokvasért, zárért, alátétért is ki lehet szaladni oda, ha hirtelen kell. És az is igaz, hogy manapság az ilyen helyi boltok épp kezdenek eltűnni, átadva a helyük a barkácsáruházaknak, amelyek sok esetben szintén nem az olcsó áraikról híresek, viszont nem ritka, hogy autó nélkül meg sem közelíthetőek. Ugyanakkor, ha egy nem kifejezetten gazdag nyugdíjas itt a kertvárosban épít/felújít mondjuk egy sufnit, (ez itt nagyon is bevett szokás, fúrfarag népek laknak erre) akkor ezek szerint akár két-háromszoros pénzébe kerül az, hogy helyben, a helyi kisboltokban veszi a hozzávalókat.

Tanulság tehát nincs, mindenesetre azt javaslom, ha bármiből kicsit is nagyobb mennyiség kell, nézzetek utána, hol érdemes megvenni...

Ti hol vásároltok? És mi a véleményetek a "támogassuk a helyi kisboltokat" kontra "vásároljunk olcsón" kérdésében?

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8614684996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.03.14. 09:00:23

Miért pont Torx-fejes kell?

Az OBI-hoz képest a helyi csavarbolt maga a költséghatékony Kánaán, ha többfajta apróbb csavart kell vásárolni. Az általad említett árak tényleg leszaladtak kicsit, vélhetően a fővárosi árszínvonal miatt. Annyiban megértem a csavarboltosokat, hogy az egy darab kimérésére, csomagolására, adminisztrálására eső munkaköltség magasabb, mint eladni egy darab kazánt 200.000-ért.
Félek, hogy idővel a nagy barkácsáruházak (melyeknél annyiba kerül 4 db csinosan bedobozolt csavar, alátéttel, anyával), mint a csavarboltban 50-100 darab) kilométeres sugárban megölik ezeket a boltokat. Pedig sokkal nagyobb választékkal, rendelési lehetőséggel bírnak, szemben az OBI-val (nekem ez a helyi tapasztalat, a Praktiker és többi valszeg ugyanaz), amelyik néhány fajta népszerű terméket árul. Azt sem ipari mennyiségben.

Sokkal jobban fáj, hogy míg a veszprémi csavarboltban 6000 forintért leszakad karom a vásárolt fémárú súlyától, addig a festékboltban kapok érte fél liter festéket...

Lehetne racionalizálni az eladási folyamatot, internetes rendelés nyomán összeállíttatni a vásárlást, hogy csak érte kelljen menni. Jelenleg következő a vásárlás menete:
- Belépsz, köszönsz, sorba állsz.
- Kéred a cuccot.
- Írják egy darab papírra a listát
- A listával elmész a kasszához, fizetsz
- A számláért cserébe megkapod a becsomagolt terméket.
Három-négy dolgozó van egyidejűleg a boltban. Nem tudom, ki lehetne-e küszöbölni - pl. bizonyos termékek önkiszolgálós kosárba helyezésével - a "néhány darab csavar sok fajtából" folyamat költségeit. Mindenesetre ez egy ilyen szakma és még egyszer, aggódom a jövőjükért.

Ahogy írtad, webáruházban olcsóbb, de 1-2 ezer darab a minimális mennyiség. Ipari felhasználásra elmegy ennyi, esetleg meghirdeted százas mennyiségben, de akkor a postaköltség duplázza az árat.

Arcade Macho 2019.03.14. 12:26:37

en anno egy budai belvarosi csavarboltban toltottem fel a pozdorjacsavar keszletemet, ma mar sajna megszunt mert mindenfele trendie meg bulikaa kulturalis baromsag vette at a helyet a romkocsma mellett... nem messze volt tole egy pekseg persze a taplo onkurmanyzat azt is beszantotta, jojjon a bagett meg a tobbi a szutyok fostalicska dizeles kisteheren...

most a Bauhausban tudok venni kimert csavarokat annak az ara nem veszes, de emlekszem hogy egy faredonyhoz valo kis csavart a Bauhaus specialis eloredobozolt csavarreszen tudtam megvenni

ja es van a szogker is a Tarzan parknal / Maki Játszóház mellett, ott aztan minden van, de gondolom ok is jobban szeretik ha nem 5-6 csavarjaval keri ki az ember

GyökösiAttila 2019.03.14. 16:10:34

@kkm.furdancs: Azért torx fejes, mert ebből a fajtából - nagy, lapos fejű ácsszerkezeti csavar - mind az. Amúgy nem baj, mert látszani fog, és ez jól mutat. :) Pont itt a csavar nagykernél jöttem rá amúgy, hogy minden facsavarból létezik torx verzió, csak ugye drágábbak, mint a sima PH, pedig szerintem jobb dolgozni velük. Ugyanaz, mint a sárga/rozsdamentes sztori, most ugye minden forgácslapcsavar ilyen sárgára eloxált (vagymi) ami jól néz ki, de azért egy fényes rozsdamentes krómszínű felület királyabb, de hát sokkal drágább is.

Amúgy a kereskedelem pénzbe kerül, tudom én, és persze mindig a kispénzűek szívnak, csak ez most úgy kijött. Jövő héten Bosch, aztán már stúdió szigetelés, tegnap óta itt az anyag végre.

Írtunk már a Kínából rendelésről? Katasztrófa az egész világképem szempontjából. A lányom naponta rendel valamit, fillérekért. Mondjuk egy harisnyát 2 (kettő!) dollárért, ami idejön egy borítékban Kínából (én mikor megyek Kínába???) posta költség nélkül, mert épp ez ilyen sztori, miközben ugyanaz a harisnya itthon boltban 6 (hat!) dollár. A világ megbolondult. :/

kkm.furdancs 2019.03.14. 16:32:24

@GyökösiAttila: Értem, hogy nagyobb nyomási felületet ad a torx-fejes csavarhúzónak. Kérdés, hogy elég mély-e a horony a kapaszkodáshoz. Többször is elnéztem és olyan apró csillaghornyos facsavart vettem, amiből kibukik a csavarhúzó. Ha túl vékony, akkor gyorsan kicsorbul.

Kína: amennyiben nem bonyolultabb, mint két - egymáson sikló - alkatrész, érdemes bizalommal rendelni :) De ezt csak a lézervágóm történetéből fakadó előítélet mondatja velem és elhatárolódom saját véleményemtől :)
Tudtad, hogy meg fog szűnni 22 Eu alatti kínai import vámmentessége? Köszi, Brüsszel, tudjátok ti, hogy miért kell szeretni benneteket!

Frank99 2019.03.14. 19:02:01

reklámozzátok csak a gyakran áfacsaló webáruházakat!

GyökösiAttila 2019.03.14. 19:02:24

@kkm.furdancs: Akkor 2,30 lesz a harisnya. :) Mondjuk inkább az az érdekes, hogy ilyen kis tételeknél hogy fogják megoldani az ügyek kezelését, tehát magát a vámolást. Ahogy tudom, most sem mindig problémamentes, de ilyen kis tételekből rengeteg van, nálunk a postás szerintem több ilyen minicsomagot visz ki egy nap, mint levelet. Meglátjuk.

Frank99 2019.03.14. 19:04:56

@kkm.furdancs: gondolom te Kínai lehetsz? Téged nem az érdekel, hogy az európai (akár magyar) termék fogyjon ugye? csak legyen ocssó.

GyökösiAttila 2019.03.14. 19:13:44

@Frank99: Ebben ne tudok segítségedre lenni, én ugyanis négy évig üzemeltettem webáruházat és nem csaltam áfát. Az ismerettségi körömben több kereskedő van, a legtöbbüknek van webes üzletága is. Szóval nem gondolom, hogy ez valós gond lenne. Pláne, hogy a vidéki kisboltos meg aztán biztos minden ismerősnek számlát nyom a kezébe...;)
A webé a jövő, ez a meccs már eldőlt.

GyökösiAttila 2019.03.14. 19:15:29

@Frank99: Ez most hogyan is jött ide? Meséld már el, csupa fülek vagyunk. :) (Gyorsan meséld, mert aztán kivágnak innen, nem szeretik itt a trollokat, viszont én kíváncsi vagyok.)

kkm.furdancs 2019.03.14. 19:42:28

@GyökösiAttila: Mások posztja alatti trollokat csak különösen indokolt esetben vágok ki, és ha tudom, hogy akadályozva van a szerző. Akkor sem, ha valaki nyilvánvaló szövegértési problémákkal küszködik és hihetetlen erőfeszítéssel, már-már az emberi teljesítőképesség határát feszegetve bizonyítja be, hogy el sem olvasta vagy nem értette meg a szöveget..

Webáruháznál még akkor sem tudnál sokat csalni, ha akarnál, mert minden átfolyik a számlázórendszeren beszerzéstől csomagküldésig. Legalábbis két, nagyobbacska áruház munkatársaival készült interjúban azt állították. Néhány terméket el lehet passzolni, de ezek csak egyszemélyes, kizárólagos tulajdonú kisboltok.

2019.03.14. 21:43:05

egy bizonyos mennyiség (és vélhetően az átlagnak ennyi kell) alatt az "időd ára" lehet drágább, mint amennyit spórolsz a kutakodáson és az "elmegyek érte 20km-re, hogy átvegyem ingyért"-en

Untermensch4 2019.03.15. 00:01:19

Nálunk van obi meg praktiker is. Nálam hozzáértőbb ismerős fenyegetett fizikai bántalmazással telefonon ha ezek vmelyikében merészelnék csavart venni mert a belvárosi csavarboltban sokkal olcsóbb. Arányokat nem tudok de tényleg. Ugyanígy belvárosi festékboltban ugyanazon festéket az obi-s ár harmadáért(!) vettem meg, nem akciósan...

"Persze egy ilyen helyi vasbolt nagyon is jó találmány, hiszen szinte minden van nála,..."
De én találékony vagyok és ki tudtam találni olyat ami nincs (obipraktikerben sem, lehet hogy én találtam fel...), szögvas furatokkal ahol a hajlított él hossza a rá merőleges oldalhosszakat meghaladja. :) De csirkeháló az tényleg volt, az egyik vevőnek segítettem is mert a boltosok kevesen voltak én meg ilyen segítőkész vagyok. :)

Arcade Macho 2019.03.15. 00:44:49

@GyökösiAttila: "minden facsavarból létezik torx verzió, csak ugye drágábbak, mint a sima PH"

csodalom hogy pozdorjacsavarbol van egyaltalan Phillips...

Arcade Macho 2019.03.15. 00:48:21

@GyökösiAttila: "Ahogy tudom, most sem mindig problémamentes, de ilyen kis tételekből rengeteg van, nálunk a postás szerintem több ilyen minicsomagot visz ki egy nap, mint levelet."

szerintem mar nem viszik ki
habar ha ismerkedni akar vagy bevagodni valahol akkor lehet hogy csak ugy puszira elviszi...

kkm.furdancs 2019.03.15. 08:15:53

@Arcade Macho: @GyökösiAttila: A postáról is lehetne írni egy értékelő posztot, mert a DPD és GLS a csomagtörések nyomán ugyan meg lett megszólítva e hasábokon, de legalább kihozzák a küldeményt (ahogy az MPL is). A postának viszont a levelek kézbesítése nem erőssége, legalábbis helyi szinten. Ez más megvilágításba helyezi az alkatrészek, kisebb tárgyak rendelését.

Fődíszpinty 2019.03.15. 11:37:03

Én megkérdeztem a csavarboltos barátomat, melyiket mennyiért adja. a torxot 65Ft, a másikat 10 ft. és alkudni lehet. :). Ha nekem kell valami, akkor ha tudom sok kelll, akkor tisztelettel megkérdem: Tud kedvezményt adni?. A válasz ritkán elutasító. :) A lényeg, hogy mi vevők is felelősek vagyunk ha egy bolt kénytelen bezárni. Igen drágább mint a nagyker/gyártói vonalon venni. DE. Amikor hirtelen kell valami akkor megvesszük a kisboltban, ( látom amikor dolgozik 2-500 ft_os vevőkkel. tehát mondjuk a fele megmarad.) Amikor meg tudna keresni esetleg nem csak 200 Ft-ot akkor elmegyünk hogy spóroljunk. Majd bezár a közeli kis bolt és kifizetjük utazásra, csomagküldésre a többszörösét. Meg az érzés, amikor olcsón megveszem, de a keresgélésre, meg az utazásra elköltöm a megtakarított pénz többszörösét. Mert sokan a saját idejüket nem számolják.

GyökösiAttila 2019.03.15. 11:44:54

@Arcade Macho: Hát, nálunk bizony kihozzák. A csavar meg persze PZ, nem PH

Nancsibacsi 2019.03.15. 20:20:08

Milyen vastag az a lap, hogy 10 centis csavar kell a rögzítéséhez? Nem (sokkal) olcsóbb lett volna normál csavar + alátét (ha 1x nagy fej kell)?
Amúgy meg ha ilyen drága, és sok kell belőle akkor nyilván Kínából rendelném, mert úgy az olcsó. A boltok is onnan rendelik, csak szorozzák az árat 2-vel.

GyökösiAttila 2019.03.15. 21:46:03

@Nancsibacsi: Ezek 50 mm vastag lapok. Viszont azért ennek a kőzetgyapotnak van súlya. És azért kell ilyen csavar hozzá, mert ilyen kell. :) Amúgy alátéttel is lehetett volna bohóckodni, az igaz, kicsit lett volna csak csúnyább a végeredmény. Ami itt nem fér bele. Ezek látszó csavarfelyek lesznek, itt az alátétezés nem jön be. Csavart látatlanban pedig sosem veszünk! Kínából sok mindent lehet rendelni, de csavart, ismeretlen cégtől tuti nem. (Találkoutam már több, nagyon jó árú csavarral, tényleg szépek voltak. A dobozban. Csak aztán be kellett volna csavarni őket, és hát bizony arra nem voltak alkalmasak.

Nancsibacsi 2019.03.15. 21:59:02

@GyökösiAttila: Ismeretlen nevű cég? Mert csavart sok ismert nevű cég gyárt ám.
Ne legyenek illúzióink: amit megveszünk a csavarboltban, vagy az Obiban, az mind Kínából jön. Nem csak csavar, de nagyobb fém cuccok is: csaptelepek, hidromasszázs kabinok, sőt komplett kerti szerszámos házikó is Made In China. A minőség miatt meg nem kell aggódni, mert ha Kínából rendelve felébe kerül mint a Magyarországon gyártott - akkor biztosan jobb. Ha negyedébe, akkor már lehet gyanakodni, de sokszor még akkor is jobb. Eddig csak olcsók voltak, de most már minőségben is lehagyták a világot - hajlított kijelzős telefonból az övék a legjobb, nemsokára jön a többi terület is, ahol lealázzák a hagyományos, nagynevű gyártókat.

GyökösiAttila 2019.03.15. 22:33:35

Jó. Legközelebb mindenképp onnan rendelek csavart. ;) Logikus, hiszen pár száz csavar alig valami súly, biztos berakják egy borítékba és szépen idehozza a normál postahajó, csak időben rendeljünk, mert ugye ezek a normál járatok annyira nem gyorsak. Aztán, ha kiderül, hogy mégse jó a csavar, mert mégsem azt a beszállítót szúrtuk ki az Alibabán, aki a Würth-nek is beszállít, netán nem úgy néz ki mint a képen, még mindig vehetünk a hazai nagykerben olyat, amire szükségünk van. Időnk mint a tenger...
Szóval értelek, és nyilván igaz, hogy sok mindent csinálnak jól arrafelé, de ettől még totál logikátlan volna pár marok csavart onnan rendelni. Nonszensz a felvetés is. Számomra. De te nyugodtan rendelj onnan. Többfélék vagyunk.

Arcade Macho 2019.03.15. 23:52:21

@GyökösiAttila: "Csavart látatlanban pedig sosem veszünk! Kínából sok mindent lehet rendelni, de csavart, ismeretlen cégtől tuti nem."

nekem is van egyket liion akksim es jo sok elemlampam, tehat en is ertek valamennyire hozza, pl. rotokapahoz is rendeltem cuclit onnan es meglepo volt hogy volt raktaron, de csavart azt szerintem sem erdemes rendelni

en flat washers -t rendeltem most egy ebay -es cegtol, akik Kinaban vannak, januar 28 -a ota CNDGGA -ban van(kinai depo...), azaz megakadt, szoval parszor elofordul az ilyen :)

kkm.furdancs 2019.03.16. 09:23:25

@Nancsibacsi: Itt a kiváló alkalom, hogy szóba hozzak egy hat éve hallott pletykát vagy tényt, mert szavahihető embertől származik. Szóval, hazánk keleti részén van (volt) egy nagy gyár, rá is írták "Csavargyár". Benne egy csomó drága gép, papíron alkalmazottak, még az EU is támogatta. A villanyt sem kapcsolták fel fél éve, kivéve mikor sepregettek, pláne nem a gépeket. Egy funkciója van csak, hogy a kínai import kötőelemeket átcsomagolva magyarként lehessen dömpingáron, vámmentesen tolni nyugatra.
Rég volt, tán' igaz sem volt. :)

Azért óvatosabban ülnék ma már olyan kocsikba és minden más technológiába, amit felvásárolt a kínai állam (Xiancsöngzin stb neveken), mert vagy a technológiát akarják megszerezni, vagy kémkedni, vagy óccsósítani magát a terméket. Vannak erre jelek és nem véletlen az EU - főleg a németek - kissé elutasító hozzáállása, akár törvényhozási szinten is.

pobeda 2019.03.16. 10:56:09

@kkm.furdancs: Levélként 2 kilogramig fel lehet adni, és úgy fognak tenni, vagyis addig a súlyig(tömegig) vámmentes lesz.

KissGecihuszár 2019.03.16. 11:35:45

Annyit a tisztánlátás kedvéért megjegyeznék, hogy az obi, praktiker, toom baumarkt és tettestársai NEM szaküzlet, főként nem csavar szaküzlet, mint ahogy nem villamossági, saniter, stb szaküzlet, hanem egy barkács hypermarket, ahol (majd) minden beszerezhető egyszerre, egy időben és itt ez a leglényegesebb szempont a mondókámban. Kiknek találták ezeket ki? Elsősorban a városi cosmo-yuppieknak, akiknek (workaholic életvitelükből kifolyólag nincs soha idejük semmi egyébre sem, mert folytonosan a "trendy" irodaház falanszterben rohadnak este 7-ig, mert úgy lettek nevelve, hogy nekik mindig a "legszorgalmasabbnak" (vö: legbalekabbnak) kell lenniük, permanens bizonyítási kényszerük van, ergo ha végre 19:17-kor elhúznak a Váci úti (scheiß egal, lehet más, "frekventált" vízfejbeli irodaház folyosóban feltalálható buzi irodaház is) beton-üveg "palotából", akkor már csak az obi, praktiker duo (ha ezeken túlmenően van még más is, írjátok meg, mert én nem élek már életvitelszerűen a Hazámban, ezért annyira nem vagyok képben, mi maradt még a nagy kivonulások után) marad, ahol a holt fáradt, 0-hoz konvergáló műszaki tudású, érzékű városi cosmo-yuppiet úgy basszák át, mint szart a palánkon, de mert sikerült mindent egyszerre, érzése szerint amolyan benefit package keretében megvásárolnia, ezért méretes erekciós hullámok kíséretében vánszorog haza, majd gyorsan harap pár falatot, lezuhanyozik , aztán némi , paralell tv-zés, netezést követően, esetleg 15-20 perc sex után úgy dől az ágyba, mint akin átment a 2. Ukrán front.
Aki viszont igényes és szeretné, hogy ha már egyszer belekezdett és s.k renoválna, építene át, akkor az a legjobb legyen ,nos az valóban rászán időt és felkeresi a real SZAKÜZLETEKET, ahol valóban felkészült szakemberek, szaktanácsadó eladók várják,ahol pl. villamossági cuccokból akár 10-15 féle különböző márka számos típusa lelhető igen kedvező áron fel és nem a leggagyibb kínai fost szereli be mondjuk főbiztosíték, főkapcsoló, lámpa, stb gyanánt. Kábé itt kezdődik az igényes fogyasztói szemlélet...

kkm.furdancs 2019.03.16. 20:46:35

@KissGecihuszár: Onnan (OBI) jövök épp. Ez valami brutálisan drága. Egyszerű, fémszínű csuklópánt 600-2400 Ft, OBI saját márkás festék spray 2500. Normális?

KissGecihuszár 2019.03.17. 10:55:23

@kkm.furdancs: Tessék, én megmondtam... Értsétek meg(fele), a buzeráns obi, prektiker, toom baumarkt, meg még faszcsim tudj' mik vannak a placcon bandáknál a túlterpeszkedett udvartartást kell megfizetni, a sok kis, közép, és felső-közép vezi kretén buzgárt, a kiskosztümös, darage derekú, jól megcsinált suncátákat ezen cégek központjaiban, a nem alap kivitelű céges verdákat, korlátlan Km használattal, céges mobil, notebook, drog, ribanc (sunátáknak, MILF-eknek céges férfi prosti) használat költségeit, év eleji, nyár eleji, nyár végi, karikori céges röfögések incl. koksi adag igen húzós költségeit állod annak a szájbarecskázott pántnak, csavarnak, fénycsőnek, kábelnek, lefolyónak, ajtókeretnek, csiri&biri kecó tereptárgynak a horror áraiban!!!
HAAHHHÓÓÓ, éébresztő!!!

kkm.furdancs 2019.03.17. 15:20:52

@KissGecihuszár: :) Viszont egy biztos, ha szombaton 17 órakor behányt a szúrófűrészed és ott meredezik a zongorádból már csak 25 centinyi kivágni való, máshol nem találsz 10-12 fajta gépet, hogy egy óra múlva folytasd a munkát új géppel. A többi felsorolt apróságot csak az ára miatt néztem meg, én csavarbolt fan vagyok, ott veszem őket.

zweitakt 2019.03.17. 20:23:00

Csvart a csavarboltból.
(Neten vásárolt áru + kiszállítási költség) = helyi boltban vett áru? Sokszor igen. A helyi kisboltban rendelek sok csavart, vagy akármit, általában annyiért és addigra megkapom, mint a neten rendeltet kapnám. Főként, hogy szaktanácsot, vagy ötletet kapok hozzá ingyé'!
-János, ilyen kéne, ennyi darab, ennyit szánnék rá. (álatában netes ár + kiszállítási költség, meg esetleg valami ráadás) Megy-e?
- Megnézem, adj telefonszámot, ha gondom van, felhívlak. Keddre jó lesz?
(-Vagy: -Inkább ilyet akarj, jobban jársz... Keddre jó lesz?)
-Jó.
És meg is van a mindkettőnknek jó üzlet.
Ha mégsem, mert olyat kérek, hát kénytelen vagyok máshol rendelni, de az a kisboltnak már nem konkurrencia.

plümpike 2019.03.19. 13:41:15

Különlegesebb metrikus csavarokat hol érdemes beszerezni? Mostanában autószerelés kapcsán szembesültem azzal, hogy richtig azok a dolgok mennek tönkre, amik vannak annyira speciálisak, hogy a szögkerben már pont nem kapni őket.

Pl, 4mm hosszú, 3-as átmérőjű, süllyesztett fejű, PH csavar metrikus menettel, vagy éppen 23 mm hosszú, M6-os menetes szár. Napokig keresgéltem mindenféle áruházak katalógusában ezeket, de sehol, semmi. A 4mm hosszú csavart szégyenszemre a forgalmazótól kellett megrendelnem 170 ft körüli áron, per db.

efi 2019.03.19. 21:28:15

@plümpike:
Menetes szár sem jobb pl. Napokig keresgéltem mire találtam 10 centi körülit és akkor arról még nem is beszélve, hogy ez vastagságban mondjuk jó volt, de ha pont másfajta kellett volna? Mindenhol (webáruház+ helyi boltok) csak a méteres vagy még hosszabb rudak aztán én vagdossam darabokra? Utána meg reszelgessem, ha nem kap rá a csavar? Egyszerűen nem hiszem el, hogy nincs rá igény, korlátokhoz tucatszám kell pl.

zooltek 2019.03.20. 04:45:53

@efi: Menetes szárnak szerintem úgy van értelme, ha magadnak vágod. Mindenkinek más-más méret kell, nincs értelme milliméterenként külön árulni. Reszelgetés: előbb feltekered az anyát, levágod a méretet, letekered az anyát és az kijavítja a vágás helyén a menetet.

kkm.furdancs 2019.03.20. 08:19:06

@zooltek: @efi: @plümpike: És akkor a gépelemekeről nem beszéltünk. Ha szíjat, fogaskereket, stb keresel, szinte sehol nem taílálsz árakat, csak "kérjen ajánlatot" űrlapot, és nem sok jót jelent :)

Zooltek, ugye ne veszett el a "kész vagyok" levél? Csak a biztonság kedvéért kérdezem :)

efi 2019.03.20. 20:16:14

@zooltek: Én úgy gondolom, ha csavarból megy (ami ugye menetes szár+fej) az ezerféle méret, akkor a menetes szárból is mehetne az a pár vastagabb.

zooltek 2019.03.21. 05:25:44

@kkm.furdancs: A "kész vagyok" levelet még nem írtam meg, mert félkész vagyok. A forgórész már megvan, az álló is kibontva, szigetelve, tekercselésre vár. Remélem a hétvégén sor kerül rá. Sajnos lassabban haladok a reméltnél, valami brutális módon beindult a szivattyú szezon. Télire miért hagyja mindenki az aknába?!

@efi: Én a hosszára gondoltam, hogy nincs értelme millis különbségekkel árulni, jó a méteres szál. Átmérőben meg tetszés szerint válogathatsz, nálam itthon biztosan van 4-5-6-10 és 12mm-es is, főleg pont a Furdancs kollégának említett szivattyúk miatt. A hosszú összerozsdált csavarok gyakran szakadnak, azokat pótolom méretre vágott menetes szárakkal.

kkm.furdancs 2019.03.21. 13:07:29

@zooltek: Köszi, csak a biztonság kedvéért kérdeztem, bőven ráér. Reggel óta nem jelent meg a komment mező az oldalon, azért válaszolok most. Nem sokkal azután történt, hogy rájöttem: a Firefox hiába is igyekszik, csak egy rakás szar marad, mert Chrome-val simán sikerült. Viszont a Chrome másért szar.
Elnézést a kendőzetlen és ordenáré stílusért :)
süti beállítások módosítása