Tartós vasak – Makita fúró-csavarozó

2019.04.04. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

Volt pár éve néhány írásunk itt a blogon, ahol olyan szerszámoknak-eszközöknek állítottunk emléket, amelyek meglepően tartósnak bizonyultak. Aztán ez a sorozat valahogy elmaradt, de most, legalábbis egy poszt erejéig újra egy ilyen írás következik. 

mak4.jpg

A helyzet az, hogy van énnékem egy Makita DF330D fúró-csavarozó gépem. Nem mai darab, ráadásul rózsaszín! Valami speciális kiadásként készült, talán épp a női felhasználók számára, és amikor vettem, akkor a Gépdepónál párezer forinttal olcsóbb volt ez a szín, mint a normál 'makitakék' verziója, egyebekben viszont pontosan ugyanaz a gép, ugyanolyan bőröndben (az nem rózsaszín) lakik, és ugyanolyan tartozékok, meg pót akku járt hozzá.

mak2.jpg

Így aztán jól megvásároltam. Ez egy kicsi, 10,8 voltos aksival működő masina, épp azért is lett véve, mert kellett egy olyan csavarozó, ami minél több helyre odafér, ahová a nagy, komoly akkuval rendelkező modellek már nem. Figyeltem még arra, hogy fúrásnál azért legyen fordulatszám, ez 1300-at tud percenként, ami manapság már nem kunszt, de akkoriban a kis méretű csavarozóknál jónak számított.

Be is váltotta a hozzá fűzött reményeim, de persze pusztán ettől még nem kéne most felmagasztaló posztot írni róla.

Azonban a beszerzése után röviddel úgy alakult, hogy az addig használt »nagy« csavarbehajtóm elhalálozott, és ez a kis gép lett a »fő« szerszám. Ami azt jelenti, hogy nem csak csavaroztam vele, hanem fúrtam is, méghozzá nem csak 4 milliméteres lyukat a csavaroknak, hanem akár 10-12 mm átmérőjű furatokat is, de használtam pánthelymarásra (35 mm) és körkivágásra is, a szokásos konyhabútor-mosogatógépcső átvezetéseknél, például. Mindezt vagy 2-3 éven keresztül. Most belegondolva szinte megszámlálhatatlan konyhabútort rakott már össze.

mak1.jpg

És bírja, mind a mai napig. Az akkuk persze már érezhetően kevesebb töltést tárolnak, de mivel kettő van, tudom cserélgetni, amíg az egyik dolgozik, a másik töltődik.

Ami miatt most ez az egész az eszembe jutott, az az, hogy a stúdióépítés kapcsán az összes hangszigetelő panel összes 6 és 8 mm átmérőjű 8-14 cm hosszú »ácsszerkezeti« rögzítőcsavarját ezzel fúrtam elő, majd hajtottam be. Táblánként 6-8 csavart, összességében vagy 400 darabot. És mellette számtalan facsavart, és persze minden mást amit épp kellett. Egy nap vagy 4-5 akkucsere is volt a fentiek alapján, de egyebekben abszolút működik a gép még mindig. Ma épp egy vasajtóba fúrtam lyukat a kilincsnek, persze nem rögtön a 12 mm-es fúróval kezdtem, de két lépcsőben szépen kifúrta. Egészen döbbenet, tekintetbe véve, hogy ez azért még a csavarbehajtók között is egy belépő szintű, kis teljesítményű hobbigép.

Nemrég volt nálam pár napig egy Bosch Professional 18V-os »nagy« akkus ütvefúró-csavarbehajtó. Az a kategória, ami valóban professzionális felhasználásra készül, fém tokmány, fém áttételház, 18V 6Ah (!) akkumulátor. Természetesen nincs mit szépíteni, az a gép egy másik univerzum a kis rózsaszín Makitához képest. Jóval nagyobb és nehezebb is, de erőben és nyomatékban egy másik világ. Ráadásul tele van okos ficsőrökkel, például ha fúrás közben átérünk az anyagon, azt érzékeli a gép, és leáll, de ugyanígy akkor is, ha mondjuk megszorul a fúrószár, és a hirtelen fellépő csavaró nyomaték oldalirányba rántaná a gépet. Szóval tényleg szuper masina.

mak5.jpg

Viszont egy negyedmilliós (két akkuval, töltővel bizony annyi, ez ebben a szerszám kategóriában így van minden gyártónál) profi géptől igazából ezt is várjuk, ugyebár. A kis rózsaszín Makita ugyanakkor sokszorosan túlteljesítette már szerintem a tervezői legmerészebb álmait is. Sajnos ilyet már nem lehet kapni, pedig alighanem beneveznék rá még egy körre. (Pár boltban ugyan még mutatja a net, de a hivatalos forgalmazóknál meg a gyártónál már nincs ilyen típus.) Amíg az akkuk bírják, addig persze meglesz, de ha azok elhaláloznak, akkor ott lesz a dilemma, hogy horror pénzért vegyek-e új akkukat (már ha még van/lesz ehhez a fajta 10,8V-os akkurendszerhez való akkumulátor a Makitánál) vagy inkább keressek egy új kedvenc csavarbehajtót...

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr1714737493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kkm.furdancs 2019.04.04. 07:53:30

" fúrás közben átérünk az anyagon, az érzékeli a gép, és leáll" Pontosan így reagál a motoros koponyafűrész is. Érintett olvasónk tehát ne aggódjon, ha műtétre kerül sor, véletlenül sem fognak belevágni az agyába. :)
Majd én is bemutatom saját Makita csavarozómat. Akkufelújításon esett át és nagyon harapós jószág.

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.04.04. 08:41:53

Én is el tudok büszkélkedni egy 10+ éves makitáva, 6270-es típus. (pontosan sajnos már nem tudom, hogy mikori, ezért írtam így, hogy több mint 10 éves)
Nekem 4 évvel ezelőttig bírták az akkumulátorai, ám akkor vettem egy ugyanolyan (csak újabb szériás 6271-es) gépet 2 akksival. Azóta is tökéletesen teszi mindkettő a dolgát.
Most év elején pedig beújítottam egy brusless motoros verzióra! :-) Van róluk egy videóm is, remélem odatekerve indul: youtu.be/L4noX5i_YYU?t=319
Épp nemrég mondták rólam, hogy nagy Makita fan vagyok, bár egy másik videómban pedig épp magamra mondom, hogy láb és makita fétisem van! :-) :-) :-)

Untermensch4 2019.04.04. 09:03:30

@kkm.furdancs: Az nem járható út az akku-problémára hogy a gép és másik (azonos teljesítményű) akku összecsattintására való adaptert/toldót 3D-nyomtat valaki..?

Gyökösi Attila · http://grundstudio.hu 2019.04.04. 09:04:16

@griff.rdm: Meglestem egy pár videód. Nálad tényleg Makita minden. :)

kkm.furdancs 2019.04.04. 11:34:32

@griff.rdm: Jaj, de ügyes vagy! Gratulálok a videóhoz és a csatornához. Most épp csak beugrottam leveleket nézni, de elraktam a linket és majd átböngészem!
Össze kéne bútoroznod Pajerrel. Több poszt, több okosság.

kkm.furdancs 2019.04.04. 11:35:32

@Untermensch4: És mi lesz az érintkezőkkel? Ez csak az első röpke kérdés. Egyébként 3D nyomtatóval mindent (is) meg lehet oldani.

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.04.04. 12:18:36

@Gyökösi Attila: Nem, nem. Akad itt még egy s más, bár az igaz, hogy túlreprezentáltak a Makita gépek! De pl a felsőmaró, az asztali körfűrész, a lombfűrész, a porszívó, az excenter és még sok más nem Makita. :-)

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.04.04. 12:20:46

@kkm.furdancs: Köszönöm. Mellesleg nem tudom ki az a Pajer, de az asszony nem biztos hogy örülne neki ha összebútoroznánk! :-) :-) :-)

kkm.furdancs 2019.04.04. 12:53:56

@griff.rdm: Ír a Furdancsra angol ház átépítési sorozatot, övé a Gépítélet és Totaltool blog, Londonban kisgépjavító műhelye van. Lenne miről beszélnetek :)

plümpike 2019.04.04. 13:51:34

Az akksi felújítható, ha a szívedhez nőtt, akkor megéri a felújítást.
www.li-ion.hu/sct/445480/Furogep-akku-felujitas

griff.rdm · www.youtube.com/c/rusticadesignmanufaktura 2019.04.04. 14:54:27

@kkm.furdancs: Így már ismerős, olvasom is az átépítős részeket, és a gépítéletet is láttam már...

Untermensch4 2019.04.04. 19:23:22

@kkm.furdancs: Gondolom a műanyag nyomtatott toldóban kell lennie egy csatornának vagy vmi módon el kell vezetni az aksitól két drótot a gépben lévő két fém csatlakozóhoz...
Mondjuk "A" aksi alakú nyomtatvány aminek az alja cselesen úgy van átalakítva hogy "B" aksi odacuppanjon. Az "A"-imitátor műanyagdarabon keresztül kell mennie a két vezetéknek.

zooltek 2019.04.05. 05:38:56

@Gyökösi Attila: BL1013-as utángyártott akksit már kapsz 7 ezerért, szinte nem éri meg a régit felújítani. 1.5Ah, Titan Energy gyártmány, kínai, az eddigi tapasztalatok alapján nem gagyi, Főleg Bosch és Makita akkukat szereztem be saját használatra és másnak is, nincs panasz.

(Nem reklám:)
www.akku-elem.hu/makita-bl1013-10-8v-1500mah-utangyartott-szerszamgep-akkumulator.html

Buzás Tibor 2019.04.17. 08:54:31

Pontosan ilyen rózsaszínű Makitám van, ugyanezekkel a tapasztalatokkal.
Teljes mértékben alátámasztom a megállapításaidat.
Jó féléve még simán kaptam hozzá 10,8 V-os akksit, tűrhető áron és még mindig kapható (www.gepdepo.hu/tartozek/akkumulator-tolto/li-ion-akkumulator/makita-bl1013-li-ion-akkumulator-10-8v-1-3-ah-194550-6.html). Prímán működik azóta is.
süti beállítások módosítása