Ez a fúró ütni akar!

2019.05.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A lakótelepi beton kemény, még vasárnap hajnalban is. Nem mindegy tehát, milyen fúróval esünk neki. Vásárláskor jó ötletnek tűnhet kettőt az egyben, azaz "vésőgéppel" egybeépített elektromos fúrót vásárolni, esetleg nincs is választásunk, mert a boltban csak ilyen típusokat árulnak. Egyik neves márka katalógusát szemezgetve viszont látni, hogy nem kell ennek így lennie, a kínálat első nyolc gépe csak pőre fúróból áll.

posztba0422_12.jpg

Nem véletlenül, hiszen ami sima fúrásra már túlméretezett teljesítmény, ütvefúrásra még messze nem alkalmas. "Úgy ütsz, mint egy kislány!" Gyártásakor felhasznált - kopásnak kitett - anyagok minősége is megkérdőjelezhető. A szomszédok viszont sokkal jobban utálnak majd kitartó próbálkozásunkért, mialatt minderre gyakorlatban is rájövünk. Tervezzük meg tehát a lakás lyukszükségletét és irány a kölcsönző egy emberes, főállású ütvefúróért! Egy másik ok miatt is érdemes azonban elkerülni az ilyen egybegépeket: törvényszerűen és maradandóan megjelenő hibájukra világítok rá rövid gépszemlémben.

Vannak konstrukciós megoldások, melyek szinte gyártótól függetlenül hibásnak bizonyulnak. Plusz szolgáltatást kínálnak, de előbb vagy utóbb kiütközik hátrányuk. Egyik ilyen jelenség a fúró/ütvefúró átváltó önállóskodása. A még életszerű (nem gyanakvást keltően olcsó) áron forgalmazott, középalja kategóriájú gépeknél is előfordul a nyomógombos kivitelű váltószerkezet visszatérő meghibásodása. 

posztba0422_10.jpg

Kezdjük a legfrissebb beszerzéssel, egy Hyundai aprósággal. Sajnos ez a cég már többször bebizonyította, hogy nem különb a nagyáruházak saját márkás termékeinél, ezért nem tudom jó szívvel ajánlani. Lehet, hogy jó harckocsit és olajtankert gyártanak, de különféle színű (ez máshol a barkács / ipari kategória megkülönböztetését szolgálja) típusai sem szolgáltak tartósan és egy Bosch licensz alapján utángyártott gépem is több lépésben, ettől függetlenül gyorsan tönkrement. Ez a példány három üzemóra után kezdte el az ütvefúróvá válás spontán jelenségeit produkálni és e szokását következetesen gyakorolja. (Sőt, a tengely is excentrikus kissé > vagy az összes fúrószáram látványosan görbe). Kerüljék el ezt a konkrét típust.

posztba0422_11.jpg

Tíz éves TESCO származású fúrómra semmi panasz nem lehet, hiszen irányváltós, sebességszabályzós, gyorstokmányos szerkezet, ami csak az utóbbi pár évben önfejűsködik. Igazából annyi fúrom van itthon, hogy speciálisan ütvefúrásra különítettem el, mert vissza nem szokott mászni fúró állásba. Ha majd egyszer szükség lesz reparálására, oldalra csúsztatható szabályzóját pillanatragasztóval vagy még inkább egy elmozdulást gátló csavarral rögzítem a kívánt állásába.

posztba0422_12.jpg

Végül lássuk az erős, logikusan megtervezett, szintén tartósnak bizonyult (és újfent TESCO saját márkás) fúrógépet. Belsejét is feltártam a hálózati kábelén jelentkező, megtöréses kontakthiba elhárítása alkalmából.

posztba0422_01.jpg

Az üzemmódváltás itt jól látható és biztosan rögzülő módon, a váltókapcsoló 180 fokos elfordításával történik. A nyomógombos változatnál elkophat a nem túl kontrasztosan kiemelkedő piktogram és nem látszik, milyen üzemmódban is van. Érdemes megpörgetni közvetlenül használat előtt a bizonytalanul működő fúrógépeket, hiszen a vékony (1-3 mm) fúrószárak nem bírják jól a vésést.

posztba0422_09.jpg

posztba0422_08.jpg

Összefoglalva, lehetőleg ne vásároljanak többfunkciós ütvefúrót. Főleg ne nyomógombbal váltósat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4214808526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.05.08. 05:58:23

Na most jól összezavartál :) A fúrás meg a vésés két különböző dolog. Az egyiknél forog a tokmány, a másiknál nem :)

kkm.furdancs 2019.05.08. 08:28:23

@zooltek: De azért érted a szándékot. A szóismétlés olyan csúnya dolog egy rövid írásban, tele lenne fúrással a szöveg.
Viszont kíváncsi lenné(n)k tapasztalataidra a Hyundai márkával kapcsolatban.

villanyember 2019.05.08. 13:29:53

Pont most gyógyítottam a festő cimborámnak egy Hyundai HYD 221-es csodagépet. "Nincs sok baja, csak nem forog a tokmány" szöveggel adta ide. Szép kis szerkezet, a hajtóműrész ezüst színűre festve, mintha alumínium lenne. Ügyes... Teljesítménye 900 W. Persze ez olyan kínai watt mint a Zooltek által kiagyalt kínai lóerő. Pónilóerő! A háromszor akkora brutális Bosch gépem 1010 W-os, na az tud is annyit.
Szétszedés után jött a meglepi. Fém fogaskerekek, tűrhető csapágyak, még zsír is van benne. A tokmányt meghajtó fogaskerék forog, a tengelye áll. A retesz elnyíródott. Kerestem a darabját, de a zsírban csak egy kis félgömbölyű vasat találtam. Azt hittem, egy hengeres csap maradványa. Megfúrtam a tengelybe szakadt részt, egy pillanat alatt kijött. A fúró végén a reteszmaradvány, egy 3 mm átmérőjű golyó másik fele! Hát hogy szakadt volna az anyjába a feje, aki kitalálta. Nem csapágygolyó csak egy sima kis vasgömb. Retesznek!! Még szerencse, hogy a szabvány csapágyak golyói véletlenül sem egész számú miliméter méretűek. Találtam egy 3,2 mm-est, satuban belenyomtam a tengelybe. Összerak, megy. E öröm, e bódottá...
Használd amíg megy aztán mehet a kukába. Szóval az ipari hulladék legalja.
Ennél lejjebb már csak a Workzone márkanéven legutóbb akciózott körfűrész van. Eredetileg Scheppach TS100WZ. Na ez még az ipari hulladék nevet se érdemli meg. Ismerős vette, hogy majd a méhkaptárjaihoz milyen spéci dolgokat fog vele csinálni. Két egyforma darabot nem tudott vele levágni. Elhozta, nézzük már meg. Lemezasztal, direkt fogaskerékhajtás, lágyindítás nuku, lóg lötyög mint lóban az egér farka. De legalább van hozzá lézeres irányzék. Lekonyult kissé a koma, aztán úgy döntött hogy visszatér a kis orosz barkácsgépéhez. Az legalább használható. Rámsózta egy tizesért, alkatrésznek jó lesz - mondta. Beletettem egy lágyindítót, az emelő mechanikát megperselyeztem, beállítottam. A nyeklő-nyakló alaplapot cirka 1,5 kilónyi 2mm-es lemezzel és egy marék csavarral kimerevítettem. Így már egészen használható, de az anyagon kívül elnyelt kb. 30 munkaórát. Ha az eredeti közel 40ezres árához még hozzáadnám a többit, már telne egy DeWalt-ra is. Persze a nyugdíjas ráér ilyesmivel szöszölni, de aki dolgozni akar vele, az ne ilyet vegyen. Alacsony vérnyomásra jó, garantáltan felmegy tőle! :-)))

kkm.furdancs 2019.05.08. 14:42:23

@villanyember: Villanyember, évek óta tartó poszttraumás stresszben vagyok, mióta lecsesztelek a Hyundai gyalugép kritikája miatt, de épp akkor örültem, hogy van gyalugépem. Eladtam persze, miután leszálkáztam vele 220 babkarót és valóban, voltak hiányossága. Szerencsére tönkre nem ment. Bocs tehát :)

A Scheppach, Güde és most Toolson márkákhoz annyit, hogy valódi értéküket jóval meghaladó árban vásárolhatók. Viszont (nem egyszer említettem már) felétek több kiskereskedő dobál Vaterára ilyen típusú, részben-egészben sérült gépeket 1 forintos kikiáltási áron. Van, hogy csak egy típushiba (Asztali dekopírfűrész 1-9. ebben szenvedett). Elég csak rögzíteni és vagy saját használatra, vagy továbbadni megfelelnek a célra. Van egy váz, mechanika, szélsőséges esetben működő motor és a vásárlón áll. De legalább nem élnek vissza egy valaha volt jó márka (ha egyáltalán) szemben támasztott bizalommal, mint a Hyundai.

A Toolson körfűrészem motorját Zooltek mester támasztotta fel. Mindenestül (beszerzés, posta, tekercseltetés, tartalék új szénkefék) most járok 26000 forintnál. Viszont van egy hatalmas, aluasztalos (szélesíthető), és eléggé precíznek látszó gépem, aminek kezelőszerveit izomszakadásig húzhatod (pl asztalkihúzó rögzítő), nem törnek le. Kétoldalon rögzíthető, vonalzós vezetőléc, aminek hiánya (például az Einhell tesztben) már újan probléma.
Ez a típus például kitett magáéért és meg is tartom. Majd lesz róla írás.

kkm.furdancs 2019.05.08. 14:45:12

"vásárlón áll" a többi. A 3D nyomtatás rendesen besegít az ilyen reparálásokba, a nyugger pedig ráér a tervezgetésre :)
Kár, hogy szíjat nem tudok nyomtatni. Épp most készítek ékszíjtárcsát, ami nem olcsó vásárolva és esetleg a kapható méret sem ideális.

kkm.furdancs 2019.05.08. 15:15:21

@villanyember: Ja igen és évek óta szemezek egy esztergával (Hyundai HYD-300), de pont a minőségével kapcsolatos aggályok miatt nem merem továbbgondolni...

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2019.05.08. 17:22:45

Kérdeztétek, milyen a Hyundai fúró.
Felismertem, mert nekem is van. 600W-ot írtak rá, néha nekem is átrázódott ütvefúró állásba. Fémfúráskor furcsa volt.

Viszont a márka becsületére legyen mondva a szerviz. Felhívtam őket, hogy jó ez a fúró, de kissé hamar melegszik. Értelmes módon használom, de hát na. Elmondták a nagy titkot, ez arra való, hogy lyukat fúrjunk a képnek meg a faliórának, fémfúrószárból pedig drágábbat , minimum 1500 forintosat használjunk.
A 900W-osnak nagyobb a tekercse, azért melegszik kevésbé, tették még hozzá érdeklődésemre.
Szóval arra, amire szeretném, jó.

Szerencsére nagyobb munkára, kemény téglára meg betonra ott a Straus fúrókalapács. Két éve vettem, akkorákat kalapál, hogy a panelbetonnal is elbírna.

villanyember 2019.05.08. 17:31:29

@kkm.furdancs:

"évek óta tartó poszttraumás stresszben vagyok, mióta lecsesztelek a Hyundai gyalugép kritikája miatt"
Alighanem félreértettél. Nekem is ilyen van azóta is, már használható, de legalább a duzzogás lehetőségét adjuk már meg magunknak. A gyári kései már a kukában, a mostani részben saját, részben vizesvágós készítmény már jól muzsikál. Ha nem fussa jobbra, ezt kell szeretni. Tervezem az előkészületet egy 3 fázisú motor ráépítésére. Ha az eredeti megmakkan, biztosan nem javíttatom meg.

Az esztergával én is szemezek régóta, de szintén tartok tőle egy kicsit. Bár állítólag az öntvényágya feszültségmentesített.Nagy fogyatékossága az automata előtolás hiánya, de lehet hogy valami házi mókolással ezt is meg lehetne oldani.

kkm.furdancs 2019.05.08. 19:59:16

@villanyember: Konkrétan: te leírtad, hogyan modoltad meg a saját gépedet, én pedig sértésnek vettem, hogy ez az eredeti gép tökéletességének kritikája. Így történt. :)

Lennie kell...khmm... LENNIE KELL rajta előtolásnak, mert menetet tud metszeni. Ez fontos, ha az ember összetekerhetős dolgokat vagy akár trapézmenetes tengelyt akar csinálni.

kkm.furdancs 2019.05.08. 20:03:22

@Névtelen betelefonáló: Most, hogy mondod: tényleg elmenne ventilátoros hősugárzónak. Februárban de jól is esett a hideg műhelyben melegedni mellette. :)

villanyember 2019.05.08. 21:29:29

@kkm.furdancs:

Menetet tényleg tud vágni, mert van vezérorsója a menetvágáshoz. Nincs viszont vonóorsó rajta. A menetvágás legkisebb előtolása ha jól emlékszem 0,4 mm/fordulat. Ez azért egy simító forgácsoláshoz kicsit sok.

zooltek 2019.05.09. 06:32:10

@kkm.furdancs: Nincs túl sok tapasztalatom a Hyundai szerszámgépeivel kapcsolatban.
Kétkaros keverőgép több is megfordult a kezemben, mindnek ugyanaz a baja volt, a forgórészről ledarálta a fogakat, valamint a meghajtott fogaskerék is megsérült, gazdasági totálkár.

A Bosch koppintás 125-ös sarokcsiszolójuk egész tűrhető, persze csak ha ésszel használja az ember. Viszont a Bosch gépeivel teljesen csereszabatosak az alkatrészei, ezért fel szoktuk ajánlani a csóró Bosch gépes ügyfeleknek, hogy nem gyári alkatrészt használunk. Ukránból asszem 9000-ért hoznak egy ilyen Hyundai-t, darabokra szedjük, és ki lehet árulni belőle 20 ezret, mindenki jól jár.

Van még a Bosch 2-24 fúrókalapács, aminek létezik Hyundai párja. Csak épp a mechanika minősége erősen kifogásolható. Volt itt, aminek teljesen összetört az eleje, dugattyú besült stb., azt sem érte meg megjavítani a tulajnak. Én meg szépen lassan egy-egy alkatrészenként összeraktam a Hyundai hátulját a Bosch elejével, saját használatra. Bármilyen betonba bátran beleengedem, nagyon erős, stabil gép.

kkm.furdancs 2019.05.09. 08:19:22

@villanyember: Aha, ez érdekes és köszi az infót.
@zooltek: Ukrajnából hozták és bárhogy raktam össze, harckocsi lett belőle :) Nekem a szalagcsiszoló volt a Bosch licenszes gépeik tesztalanya. A B. jól megtervezte, a koreaiak meg tettek bele, amit találtak. :)

John Doe3 2019.05.09. 08:34:22

Eddig olvastam: "hiszen a vékony (1-3 mm) fúrószárak" . A bemutatott barkács (!) "ütvefúrók" nem fúrókalapácsok, ezért panelbetonra alkalmatlanok. Kb. mintha valaki papírvágó késsel akarna műteni. Én PBH 2000 RE-t vettem, és nem bántam meg. Persze, az SDS fúrószárat tisztességesen kenni kell!

Mr. Waszabi 2019.05.09. 08:43:34

Ezek a fúrógépek - szaknyelven kávédarálók - legfeljebb csempe fúrásra valók, betonra nem alkalmasak. Ahhoz SDS tokmányos, lengődugattyús pneumatikus gép kell. Ebből még a kínai is jó, olyan 700 Wattos. Utóbbi konstrukcióban nem törik semmi, ha elakad a gép, vagy erőltetik. Persze a motort le lehet égetni ezekben is.

Medgar 2019.05.09. 09:04:06

@kkm.furdancs: Sziasztok örülök hogy felhoztátoka Hunday gyalugépet, nem tudnátok segíteni, a HYD10-re milyen ékszíj kell? Sajnos a szervízük 2 hete lesz..ja a fejem, a régiből meg spagetti maradt.

230e 2019.05.09. 09:45:54

Ha már beton akkor miért nem fúrókalapács? Normál, lakossági használatra nekem bevált az elmúlt 5 évben a Hyundai HYD 3203 is. A 10.000 forint körüli árával eszembe sem jutna mindennapi, ipari használatra fogni, de arra, hogy azt a pár lyukat stresszmentesen befúrjam, és a ne a szomszédtól/rokontól kérincséljek, vagy kölcsönözzek, sztem ok.

KissGecihuszár 2019.05.09. 10:24:04

Először is; tegyük tisztába a fogalmakat, mert van a "sima" fúrógép, van az ütvefúró és végül, de nagyon nem utolsó sorban a FÚRÓKALAPÁCS, mely ugye pneumatikus ütéseket ad ki a tokmányra, az ütések ereje függ egyrészt a gép méretétől (pl. "kék" Bosch GBH 5-10, 7-10,stb) más más Kg-os kalapács erejével képes fúráskor "ráütni" a fúrni kívánt felületre, hiszen más és más ütés kell egy gránitlap, egy lyukacsos, egy tömörtégla és nagyon más egy monolit vasbeton átfúrására, főként ha mondjuk 16-os fúrószárral szeretnénk bele lyukat fúrni. Ha valaki komolyan szeretné eme nemes feladatot venni, akkor az mindenképpen fúrókalapácsot használjon, ugyanis ameddig 1-2 ,akár relatíve pici, tehát 6-8 mm átmérőjű lyukat egy,mondjuk GBH 5-10-es képes fél perc alatt kifúrni, addig egy ,akár profi,de csak "síma", tehát nem SDS plusos, hanem tokmánykulcsos tokmányú ütvefúró eme feladatot akár 5 percen keresztül képes teljesíteni, ami mondjuk 30 db furat esetében igen jelentős tétel is tud lenni. Szóval, először mindig tájékozódjunk az elvégzendő feladat bonyolultságával, időigényével kapcsolatban, azután rendeljük hozzá a megfelelő gépet.

dr. vuvuzelafan 2019.05.09. 10:37:19

Lakótelepi vasbeton fúrására egyik sem alkalmas, ezek ilyen célra vicc kategóriásak mind. Mint ahogy vésésre sem jó, mert ez fúró és nem véső... Vasbeton fúrásához vedd meg akár a legolcsóbb áruházi, pneumatikus fúrókalapácsot, ég és föld a különbség egy olyannal dolgozni, meg ezekkel az "ütvefúrókkal" szenvedni. A fúrókalapácsoknál továbbá valóban ki lehet kapcsolni a forgást, és azok emiatt vésésre is alkalmasak, ezek a "racsnis" szerkezetek csak akkor ütnek, ha forog a tokmány.

Egyébként 1995 óta van egy zöld (barkács kategória) Bosch 550W-os ütvefúróm, az már annyi mindent kapott, hogy el nem tudnám mesélni, de a mai napig a legjobb darab a szerszámosomban. Azzal például fúrtam ki két szoba közt lakótelepi betonfalat, de az egy közel fél napos projekt volt. Az ütvefúró-váltója is hibátlan a mai napig. Valamikor a 2000-es évek közepén lett második gépnek egy Ferm, paramétereiben nagyon hasonló a Bosch-hoz, de érezhetően gyengébb. Annak már előjött az átváltó-nyűgje, de powertape-pel fixáltam a nemütős pozícióban (azzal úgysem akarok soha ütvefúrni). Kb. ugyanekkor került egy baumax-os sajátmárkás fúrókalapács is, ami ugyan nem fordulatszámszabályozós, de azóta nem probléma a vasbetonba lukat fúrni. Ma meg már fordulatszámszabályozósokat is fillérekért lehet kapni, én azt mondom, hogy egy panellakásba kvázi kötelező darab.

zooltek 2019.05.09. 14:01:19

@Medgar: Ha jól látom, ott 2 különböző méretű ékszíj van. Ha meg spagetti lett, akkor vagy a csapágy, vagy a csapágház is megment, vagy valami szorulás van. Méretet még nem találtam 2 perc alatt, de ha adsz vagy 2 napot, megtalálom.

@kkm.furdancs: Na mi az, kikerültetek az indexre? Most már magyarázhatod a vésést meg az ütvefúrást :)

Medgar 2019.05.09. 14:07:25

@zooltek: Köszi előre is. A burkolat "hámozta" meg az ékszíjat, letört az egyik rögzítőfüle...

zooltek 2019.05.09. 17:34:33

@Medgar: Ránézek majd, de előre mondom, hogy nagyon valószínűleg baj van. Ha a burkolat "hámozza" az ékszíjat, akkor az legtöbbször azt jelenti, hogy a csapágyház műanyag, és az állandó egyirányú feszítés miatt elolvadt. Ez nagyon hasonlít a mostani szénkefés/ékszíjas megoldású fűnyírókra, de nem tudom 100 százalékra mondani. Majd valahonnan feltúrok neked egy robbantott ábrát, alkatrészlistával, aztán kiderül. Nagy segítség lenne, ha tudnál a típus (HYD 10) mellett valami típus- vagy sorozatszámot adni.

kkm.furdancs 2019.05.09. 17:46:09

@John Doe3: Nem is fontos, hiszen ezt sem tudtad értelmezni. De hogy segítségedre legyek: befogsz a tokmányba egy 2 mm átmérőjű fúrószárat, mert mondjuk NYÁK-ot akarsz fúrni. Elindul ütvefúró üzemmódban és persze eltörik.

"A bemutatott barkács (!) "ütvefúrók" nem fúrókalapácsok, ezért panelbetonra alkalmatlanok." Már az első kép alatti mondat pont erről szól.

Most komolyan, ennyi képzelőerő nincs , csak a sima beszólási hajlam?

kkm.furdancs 2019.05.09. 17:52:48

@zooltek: Hihetetlenül el van rontva a magyar oktatást a szövegértés tekintetében. Most nem azért, de ez a néhány rövid mondat deklaráltan arról szól, hogy:
- A fenti gépek nem alkalmasak betonfúrásra, inkább kölcsönözzenek komoly gépet
" Tervezzük meg tehát a lakás lyukszükségletét és irány a kölcsönző egy emberes, főállású ütvefúróért!"

- A fenti gépek típushibája, hogy könnyen elromlik a szabályzó gombjuk. Illusztrációként bemutattam néhány darabot, amit a fiókban találtam.
"Egy másik ok miatt is érdemes azonban elkerülni az ilyen egybegépeket: törvényszerűen és maradandóan megjelenő hibájukra világítok rá rövid gépszemlémben."

Rohadt nagyot esett az átlagos értelmi színvonal, úgy látom. És még nem is mondhatja senki, hogy félreérthető voltam.

villanyember 2019.05.09. 18:22:22

Ez bizony így van. Sok ezer lyuk kifúrása után mindenféle falazatba szerénytelenség nélkül állíthatom hogy tudok erről a dologról egy s mást. Használtam már mindenféle tiplit, jó pár fajta és teljesítményű gépet, különféle ragasztókat. Tapasztalatként leszűrve sokszor leírtam pár egyszerű mondatban a lyukfúrás alapvető fogásait. Azt hiszed megértik? Az először fúrót ragadó jóember egyetemi tanár ebből a témából, a másik szemellenzősen ragaszkodik az általa egyszer sikeresen alkalmazott technikához és nem érti hogy másfajta fal más módszert igényel. Sőt egyazon falon se biztos, hogy minden pontján bejön ugyanaz a trükk. Volt olyan, hogy 20 m csatorna rögzítéséhez 4-5 fajta megoldást kellett használni. De persze én vagyok a hülye...

zooltek 2019.05.09. 18:27:11

@kkm.furdancs: Nem szeretem a trollkodást meg a fikázást, tudod jól, de azért ezt csak eleresztem:

@John Doe3: Komolyan? Egy P-vel kezdődő Bosch-t dicsérsz? Egy zöldet? Ami 25 000-be kerül? Hol laksz-e, kertvárosba', havonta 1x használod? A fúrószáron mi a f@szt kell kenni?

bobbafet 2019.05.09. 20:00:26

Ütvefúró illetve pneumatikus fúrókalapács v. vésôkalapács. Mas állatfajok. Mechanikus ütvefúró komolyabb beton ellen nem sokat ér... Arra még a leggagyibb kínai fúrókalapács is ezerszer hatékonyabb.

John Doe3 2019.05.13. 09:08:05

@zooltek: A stílusot téged minősít, úgyhogy ezt nem taglalom. A zöld Bosch-t más is dícséri, a te rossz tapasztalataid nyilvánvalóan a dokumentáció nem-olvasásásból származnak, ott ugyanis egyértelműen benn van (pl. www.werkzeug-news.de/Forum/ftopic2174.html),@kkm.furdancs: hogy az SDS fúrószárakat kenőanyag-filmmel kell ellátni. Én litonzsírt használok, a német kollégák (ld. a mellékelt fórumot) láncfűrészolajat.
A kép alatti szövegben nem szerepelt a fúrókalapács fogalma, amit pedig több hozzászóló is -- velem együtt -- fontosnak tartott megjegyezni. Ha ez szerinted annyira kézenfekvő, hogy nem kell leírni, nem ártana eldönteni, kinek is szól a poszt. Sok félreértést lehetett volna elkerülni, ha definiálod, mit is értesz "komoly gép" alatt.

kkm.furdancs 2019.05.13. 12:13:42

@John Doe3: Én pedig nem tartom fontosnak megjegyezni, mert egy darab fúrókalapácsot nem látsz a fotókon, az írás témája még véletlenül sem akarja érinteni a teljesen más kategóriába tartozó és más működési elvű kalapácsokat. Mert CSAK! Nincs mit félreérteni, ennyi. Elég is volt belőled, köszi.

Annyit még, hogy ismerem Zoolteket és tényleg nem dokumentáció olvasgatásból szerezte tapasztalatait, hanem napi 3-4 ilyen szerkezet megjavításából. De persze az Internet túlvégén mindenki olyan okos és maximalista, nem kell papír és tinta, online lehet kötözködni.
Az általad felvetett érvelési mechanizmus nyomán ha írnék a csapágyakról, nyugodtan számon kérhetnéd, hogy miért nem írok a zúzómalmokról is, hiszen abban is van csapágy...

zooltek 2019.05.13. 14:44:34

@John Doe3: Szia!

A stílusom engem minősít, ez tény, ez vagyok én. Viszont: ha folyamatosan olvasnád a Furdancsot, akkor tudnád, hogy nem a dokumentációt olvasgatom, hanem a robbantott ábrákat, merthogy ezeket a gépeket szerelem, javítom. Persze nem ismerem minden márka minden típusát, de azért elég sok gépet láttam már, és megtanultam a leggyakoribb hibáit is. Mint ahogy azt is látom, melyik márka milyen irányba tolódik el az ár/minőség tengelyen. És konkrétan a Bosch nagyon rossz irányba megy, mondom ezt úgy, hogy nekem is van sarokcsiszolóm, akkus fúróm tőlük, és örömmel használom őket, mert megbízható, stabil gépek. Csak annyi, hogy elmúltak már 20 évesek. Sőt, munkahelyen egy 40(!) éves Bosch csavarbehajtót használok. Ezek kékek, az ipari vonalból. A régi zöld barkácsok olyanok, mint a mostani kékek, a mostani zöldeket viszont...

De írhatnék más márkáról is (mint ahogy azt korábban már megtettem), pl. a Milwaukee-nak vannak a legjobb akkus csavarbehajtói, vagy a nagy K900-as vésőgépe, de a közepes méretű (28-as) gépei egy katasztrófa. Az AEG kis 125-ös 720W-os sarokcsiszolójának nincs párja, de a 230-as egy kalap kaki, a Makita HR2450-es fúrókalapácsa másfél év után le fog racsnizni, ésatöbbi...

Ha kened a fúró- / vésőszárat, csak a por tapad meg benne, és még jobban leamortizálja a szerszámbefogót. időnként SZÉT KELL SZEDNI A TOKMÁNYT, kipucolni és akkor bezsírozni/olajozni. Ahányszor megkened a szárat, annyiszor több dzsuva ragad bele, aztán már járni se tud a befogóban, aztán meg már befogni sem lehet.

A fúrókalapács meg azért nem szerepelt a posztban, mert itt az ütvefúrókról volt szó, és ha elolvastad volna az első kommentet, látnád hogy én szúrtam le Furdancs kollégát a helytelen szóhasználat miatt.

zooltek 2019.05.13. 14:57:31

@kkm.furdancs: "nem dokumentáció olvasgatásból szerezte tapasztalatait, hanem napi 3-4 ilyen szerkezet megjavításából"

Óóó, de jó lenne, ha napi 3-4 lenne, reggel 8-ra már itthon lennék :D
süti beállítások módosítása