Betárcsázós grillezés (elboronálva)

2019.05.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Népszerű közös program a szabadtéri grillezés, azon belül a levetett mezőgazdasági tárcsákon való sütögetés. Mai írásunk vegyesen tartalmaz tárcsaismereti kisokost, illetve gasztronómiai és mezgaz-barkács filmeket. A boronatárcsa beszerezhető használtan és egyszerű állvánnyal könnyen tanyasi wok-ká alakíthatjuk. Némi előkészítés (mikor szaknyelven "elvesszük a szüzességét") után felserceghet az első szalonnás, zöldséges grillköltemény.

big_0013713638.jpg
Mindenek előtt tisztázzunk egy félreértést. Az áruházakban grillsütésre forgalmazott alkalmatosságok némelyike "Öntöttvas boronatárcsa grillezéshez" nevet visel. Kis abszurdum, tudjuk be a hagyományok ápolásának és reklám-maximalizálásnak, hiszen:
- Az öntöttvas törékeny, senki nem gyárt nehéztárcsát belőle, hogy az első kődarabnál darabjaira törjön;
- Ennek semmi jelentősége nincs, hiszen grillezéshez és nem talajműveléshez ajánlják.

Lássuk, mi a főállású rendeltetése ennek a szívós, kemény acélból sajtolt eszköznek, azaz mi a tárcsázás? A tárcsás talajművelő gépek feladata a talajfelszíni réteg lazítása, a gyomok és egyéb szármaradványok összevágása, talajba keverése. A tárcsás boronákat a vetés előtti talajmunkákban és a tarló művelésében használjuk. Vetés előtt jól aprítják a rögöket, tarlóművelésnél pedig 6 – 12 cm mélységű műveléssel a tarlómaradványokat és gyommagvakat bekeveri a talajba. További érdekességeket a tarlóhántásról és talajművelő eszközökről itt.

Beszerzésekor eddig ismeretlen fogalmakkal találkozhatnak és ha nincs fotó mellékelve, nincs megadva a méret vagy alak, látatlanban való beszerzésükhöz mankóként olvassák típusismertetőnket: A grilltárcsa előző életében a "tárcsalevél" hivatalos nevet viseli, melyeket tagokba szervezve erősítik a hordozójárműre. Osztályozásuk az egy tárcsalevélre eső tömeg szerint történik. Zárójelben a tárcsalevél mérete olvasható.
Könnyű 30-60 kg/tárcsalevél (560 mm)
Nehéz 60-90 kg/tárcsalevél (600 mm)
Igen nehéz 90-120 kg/tárcsalevél (600 mm)
Szuper nehéz > 120 kg/tárcsalevél. Tárcsalap átmérő 730-810 mm, falvastagság 7-10 mm.

image1_3.jpg


További érdekességek a tárcsázásról ebben a dokumentumban

Egyébként nem eget verő tétel újan megvásárolni mezőgazdasági szakboltból, ha nem találunk használtan és ragaszkodunk az autentikus alapanyaghoz grillünk elkészítésekor. Ebben a katalógusban két szélsőség a kínálatból. Átmérő/vastagság/súly/ár: 360 mm/3 mm/1,8 kg/3.124 Ft - 650 mm/5 mm/13,6 kg/13.208 Ft

image3_6.jpg

360*3.0/31 csipkés tárcsalap 14" - 660*5.0/31 sima tárcsalap 26"

 

Kis oktatóvideó: hogyan vegyük el tárcsánk szüzességét?

 "Égjen a zsír!" - Schobert Norbert, táplálkozási tanácsadó és fitnesspápa

Végül egy receptkönyv, mely (A legjobb hamburgerek - Házi Praktikák) a hamburgerhús-sütés csíziója mellett a klasszikus, halas és vegán hamburgerek recept-tömegével kecsegtet. Szalonnás gorzongolás hamburger tükörtojással? Szójaburger lucernacsírával? Homárburger? Akaraterő fejlesztési gyakorlatnak is felfogható végigolvasása, hogy közben nasiként ne majszoljunk el egy fél grillcsirkét.

Szívesen bemutatjuk az olvasóink által beküldött megoldásokat, keressenek bátran a blog.hu üzenőrendszerén keresztül. Jöhet bográcsállvány és gyári grill modolás is. Nehéz lesz felülmúlni Huber Szilárd mosogatóból készült alkotását, de semmi sem lehetetlen.

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6814822310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2019.05.13. 09:59:40

Nem kéne alul lyukakat fúrni rá, hogy ki tudjon alakulni a levegőáramlás?

kkm.furdancs 2019.05.13. 12:03:58

@Gazz: Az már gyárilag van rajta a tengelynek. Szerintem pont ezt szokták behegeszteni, hogy ne csorogjon ki a zsír alul.

Amál 2019.05.14. 09:15:45

@Gazz: Ajaj! körülötte áramlik a levegő, nem zárt a rendszer! :)

csigafrédi 2019.05.14. 10:31:46

Egyik kedvenc kerti sütögető eszközöm. Most csináltam az UDS-em (ugly drum smoker) oldalára egy plusz furatot, hogy ha nincs kedvem tüzet rakni, akkor a hordóra felhelyezett tárcsa alá be tudjam tolni a gázégőt. Apósoméknál simán a bográcsházra szoktuk felrakni. Fedőt érdemes cubrálni hozzá, hogy párolni is lehessen benne, ne csak hirtelen sütni. Így a húsok és a hús szaftjában sült zöldségek is porhanyósabbak, puhábbak lesznek. Legjobb egy gömbgrill fedő (lenne), de ezt külön szerezni elég macerás, nekem még nem sikerült.

csigafrédi 2019.05.17. 12:35:00

@kkm.furdancs: Holnap sütök rajta, majd fényképezek és küldöm.

kkm.furdancs 2019.05.17. 13:23:23

@csigafrédi: Köszi! Végre talán az időjárás is lehetővé teszi.
süti beállítások módosítása