Baljós játszóerődök

2019.07.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Hajókat formázó játszótéri játékok válogatása közben bukkantam egy játékerőd fotójára. A fantáziadús képzelet és tervezői  jó szándék követendő példái ezek. Korosztályom gyermekkorának ukrán lakótelepi játszótér stílusú, azaz teljesen lebetonozott és kékre mázolt zártszelvényekből álló, sivár terei helyett a mesék helyszínei elevenednek meg vidám színű, természetes faanyagokból.

jatekerod06.jpg

Átnézve több tucat játékerőd fotót, egy másik jelenségre is felfigyeltem. A termékbemutató szándék miatt gyerekek nélkül, félhomályos megvilágításnál készült képeken a néptelen, kihalt környezet, a fakó faanyag uralta tömbök kifejezetten baljós képzeteket vizionáló, paráztató hatást keltenek. A rácsos cellákra emlékeztető blokkokból álló építmények, mint erdei boszorkányok gyermeksintér szolgálatának valamelyik hizlaló munkatábora, ahol utcán összefogdosott vagy szüleik által feladott lurkók várják kivégzésüket és elfogyasztásukat. Ha látták Csernobilt,  az evakuálás után elhagyott játszóterek párhuzama is felmerülhet.

Lehet, hogy ez a nézőpont csak a Grimm-filmfeldolgozások illetve a megszakított Kacsamesék-nemzedék kollektív poszttraumás emlékeinek hatásából fakad. Remélem, gyermeküknél nem flesselnek be paranoid víziók az első játszóerőd-látogatáson fogant, hasonló gondolattársítások miatt. Ha oviban divat még például Benedek Elek meséket felolvasni, akkor de! Akut hangoskönyv-hiányomban magyar népmesék tucatjait hallgattam meg nemrég. Túlzás nélkül: Tobzódnak vérben és erőszakban, beteges tort ülnek az emberi élet és méltóság sárba tiprása felett, de az állatkínzás sem ritka. Beszéljenek erről a gyerekkel!

Visszatérve mai témánkhoz, kis stílusszemle következik a kissé ügyetlen fotózás miatt baljósnak látszó, de egyébként teljesen rendben lévő játszóerődökből.  

jatekerod07.jpg

jatekerod05.jpg

jatekerod18.JPG

jatekerod19.png

jatekerod01.jpg

jatekerod04.jpg

jatekerod17.jpg

jatekerod16.jpg

jatekerod02.jpg

jatekerod10.jpg

jatekerod11.jpg

jatekerod12.jpg

jatekerod13.jpg

jatekerod14.jpg

jatekerod15.jpg

jatekerod08.jpg

jatekerod09.jpg

Posztunk bevezetőjének dacára merünk ajánlani egy kifejezetten háztáji játékparkok elkészítésére szakosodott irodalmat is: Játszóeszközök családi környezetbe. Szinte hemzseg a játszóerődök elemeinek elkészítését segítő leírásoktól. Itt egy jellemző, részletes ábra belőle:

image5_38.jpg

Kellemes nézelődést és No para!

   

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr9214918108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pattantyúk 2019.07.04. 21:19:39

Ezek a faépítmények nemcsak rondák és félelmetesek, de némelyik ránézésre is balesetveszélyes tákolmány.
süti beállítások módosítása