Egyszerű ötlet sorozatdaraboláshoz

2019.08.22. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image21_6.jpg

Egyformának szánt lécek - fémáru sorozat-darabolásánál jó szolgálatot tesz egy etalon elkészítése, melyhez mérhetjük a hasonmásokat. Az egyenkénti mérés nemcsak nehézkes, de libalehetőséget is rejt. Az etalon - például egy léc  - végéhez illesztjük a vágandó anyagot, majd a lehajtott fűrészlaphoz koppantjuk mindkettejüket. Szinte biztosan hasonló méretűek lesznek és hosszú léceknél is bevált módszer. Sok, rövid anyag darabolásánál még jobb, ha egy leszorított lécdarabot használunk ütközőként a fűrészlaptól kimért, kívánt távolságban.

A gérvágó gyárilag is rendelkezik leszorító talpakkal, melyek eredendően  az anyag stabil rögzítésére szolgálnak. Ilyenkor egyszerű és gyors a munka menete. Ütközőhöz koppantjuk a vágandó anyagot - fűrész le - fűrész fel - munkadarabot és maradékot elsöpörni - GOTO10. Fontos, hogy ne cseréljük fel a sorrendet, mert ugyan automatikusan lecsapódó fedél takarja a fűrészlapot felemelés után, de magasabb oszlopok vágásakor beleakadhat és ilyenkor mi magunk iktatjuk ki a mechanizmust. Az ujjaink is mi vagyunk, velük együtt alkotunk egészet.

x_8.jpg

Sajnos a 0-20 cm felett már nem tudjuk odafogatni az ütközőt. Erre találtam ki a fotókon látjható megoldást. A gérvágót kétoldalt felszerelték egy kihúzható segédeszközzel, melynek hajlított vége egy szintbe esik a gép munkaasztalával és segít vízszintesen tartani a hosszú anyagokat.

image20_6.jpg

Ezt használtam távtartónak két, összecsavarozott fadarab segítségével. Oldható kötés, többször felhasználható konstrukció, nulla befektetés.

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2415013972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.08.22. 05:50:14

Ezzel csak három probléma van:
-túl egyszerű
-túl olcsó
-túl praktikus

Egy igazi házifurdancs mindhármat nem követheti el, ezekből legfeljebb kettőt választhat.

Untermensch4 2019.08.23. 18:43:10

@kkm.furdancs: A "libalehetőség" az ugye az hogy a sok-sok egyéni méréstől az ember meggárgyul? :)

kkm.furdancs 2019.08.23. 19:46:48

@Untermensch4: Igen, materializálódik egy liba és megcsípi a szemed. Nagy a hajtás mostanában, csak beesek a gép elé és beverek valamit posztként.

zooltek 2019.08.23. 19:54:21

@Untermensch4: www.youtube.com/watch?v=CE4kBxivEFk

Egyszerűen imádom! (Igen, nekem (is) volt gyerekkorom:))

kkm.furdancs 2019.08.23. 21:07:25

@zooltek: Arra gondoltam, a Lila Liba. Erről a lemezről a Nyálon lőtt lány balladáját vagy az Altatódalt választanám. Mivel este van, legyen az Altatódal:
youtu.be/9yTG37sXVH0
süti beállítások módosítása