Fémipari gyalugépek

2019.09.19. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

108-04.jpg

A kézi - állványos gyalu ismerős szerszám, csiszolásnál mélyebben, kevesebb porral alakítja - simítja a faanyagot. A fogakkal rendelkező, fűrészlapos csővágó után nem csodálkozhatunk, hogy létezik fémipari gyalugép is, hiszen az egyébként széles választékban kapható lemezek és profilok méretét is pontosítani kell, illetve már meglévő alkatrészek nagy felületű marására alkalmasabb, mint a köszörülés. Természetesen kemény anyaghoz még keményebb vágóél szükséges. Némi tömör elmélet után működés közben mutatunk néhány típust. A nagy ipari szerszámgépek részletes megismeréséhez ajánlom felkutatni Czéh Mihály -  Hervay Héter - dr. Nagy P. Sándor: Megmunkáló gépek (Műszaki könyvkiadó) című könyvét, melyben az összes szerszámgép leírása és alkalmazása megemlítésre került.

A múltban a gyalugép számos alkalmazása volt megfigyelhető a fémmegmunkálás területén. Mára e szerszámgépek háttérbe szorultak más megmunkáló eljárások, például a marás előretörésével. Ennek elsősorban  oka, hogy más eljárások hatékonyság tekintetében jobbak, mint az üresjárati lökettel jellemezhető gyalugép. A visszatérő löket jelentősen meghosszabbítja a ciklusidőt a marással összevetve.

image3_49.jpg

A gyalugépek feladata sík felületek kialakítása forgácsolással, ezért mind a fő-, mind a mellékmozgások egyenes vonalúak.  A főmozgást a gyalugép felépítésétől illetve típusától függően a szerszám, vagy a munkadarab végzi. Kisebb un. harántgyalugépeknél a szerszám, nagyobb ún. hosszgyalugépeknél a gép asztalára erősített munkadarab végzi a főmozgást.

Gyalugépeket a szerszámgyártás, a gépgyártás, a hídépítés és más ipari területek is alkalmaznak. A rövid és gyors gyalukat leginkább a hagyományos megmunkáló üzemek használják. A hosszgyalukat terjedelmes gépház elemek megmunkálása során lehet jól alkalmazni, például vezető sínek pontos hornyainak kialakítására. A hosszú gyalugép jó lineáris működése említésre méltó előnyökkel jár. A hosszgyalu szerszámszánja igen nagy terhelések felvételére képes. A kétoszlopos hosszú gyalugép nagyon stabil, alacsony vibrációval jellemezhető híddal rendelkezik a szerszámfej számára. A munkadarab szélességét az oszlopok határolják be. A maximális forgácsolási hosszat a mozgó munkadarabszán hossza határozza meg. A modern gépek digitális kijelzéssel vannak felszerelve.

A gyalugépek felosztása 

Harántgyaluk: A harántgyalugépen a kos, rajta a késtartó szánnal egyenes vonalú, ide-oda (ún. alternáló) mozgást végez. A főmozgást és a fogásvétel-irányú mozgást a szerszámok végzik, az előtolást az asztal. A harántgyalugépek jellemzői: a kos lökethossza, a kettőslöketek percenkénti száma az asztal munkafelületének nagysága és a gép teljesítménye. A lapos vezetékekben mozdul el a magassági szán, ezen vízszintes vezetéken mozog a tárgyasztal, amely az előtolást valósítja meg. Az asztal menetes orsóval mozgatható, amit kilincsműves szerkezet működtet. A napjainkban alkalmazott harántgyalugépek legnagyobb része lengőhimbás megoldású. A lengőhimbás hajtás elvi felépítését, sebesség- és gyorsulásviszonyait már ismerjük. A kos bordázott üreges öntvény. Úgy kapcsolták a lengőhimbához, hogy a löket helyzete változtatható legyen. A gépállvány felső részén fecskefarok alakú vezetéken mozog a kos. A kos mellső oldalán van elfordíthatóan felerősítve a késtartó szán. A késtartó vissza- menetnél billen, és a kés csak érinti a munkadarabot, vagy teljesen kiemelt helyzetbe kerül. 

Hosszgyalugépek: A hajóépítő, kazán- és vasszerkezeti üzemekben nagy lemezek egyenes vagy ferde éleinek gyalulására használják. A megmunkálandó lemezt, vastagság szerint egy vagy több darabot lapjával egymásra fektetve helyezik a gépasztalra. Korszerű gépeken a lemezt vagy lemezeket folyadéknyomással működtetett dugattyúrudak szorítják az asztalhoz. Általában hosszabb tárgyak megmunkálás ára alkalmasak. A forgácsolást egy időben több szerszám is végezheti. A szerszámok egymástól függetlenül dolgoznak. A hosszgyalugépeket jellemzi: a rajtuk megmunkálható munkadarab szélessége, hossza és magassága, az asztal sebessége, valamint a teljesítményük.
A főmozgást az asztal végzi, a mellékmozgásokat a szerszám. A hosszgyalugépek egy- és kétállványos kivitelben készülnek. A kétállványos gyalugépek terjedtek el jobban. A gépágy szekrényes kivitelű, belül bordázott vasöntvény, nagy terhelésre méretezett. Hossza a maximális lökethossz kétszerese. Felső lapja sík vagy prizmás alakú. Ezeken mozog a szintén bordázott öntvényből készült tárgyasztal.
Az asztal felső lapján T hornyok vannak, melyekben a tárgy, ill. a tárgyfelfogó elemek és készülékek rögzíthetők. Az állvány a keresztgerendával és a gépággyal zárt keretet alkot. Bordákkal merevített vasöntvény.
A fogásvétel-irányú és előtolás-irányú mellékmozgásokat az alap- és a késtartó szánok végzik. Az alapszánt menetorsó mozgatja keresztirányban, a függőleges mozgást vonóorsó. Mindkét orsó kézzel és géppel is működtethető. A külső hajtóművek általában többfokozatú, fogaskerekes hajtóművek. Korszerűbb megoldások a hidraulikus és a fokozat nélküli egyenáramú vagy frekvenciaváltós elektromos hajtások.
A belső hajtóművek külön irányváltós, egyenes vonalú mozgást végző szerkezetek. A hosszgyalugépek mellékhajtóművei, ill. előtoló művei a főmozgáshoz szakaszos mellékmozgást biztosítanak. Az alapszánt mozgató menetes orsó és a késszánt mozgató hornyos vonóorsó végére szerelt kilincsművek a szükséges mértékben elfordítják azokat.

Vésőgépek: A főmozgást a szerszám végzi, a mélyítő- és előtoló mozgásokat a munkadarab. Különböző alakú sík- és idomfelületek megmunkálására, különböző külső, belső ékhornyok, egy oldalon zárt hornyok stb. készítésére alkalmas. Ha lehet, marással vagy üregeléssel célszerű helyettesíteni, mert ezek lényegesen gazdaságosabb megmunkálási módok.
Veremgyalugépek: Mozgóállványos hosszgyalugépek. Nehéz, nagyméretű munkadarabok gyalulására alkalmazhatók. Általános jellemzőjük az, hogy a munkadarab áll, minden mozgást a szerszám végez.

A gyalugépeket lassan kiváltja a CNC megmunkálóközpontok rugalmasabb, több funkcióra alkalmas technológiája. Portálgyalugéppel együtt ábrájuk és leírásuk megtalálható Hervay Péter "Gyalugép, gyalulás" című jegyzetében.

További gyalugép videók:

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr6415090696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.09.19. 20:17:15

Nosztalgia. 1966-71 között jártam a Landler Jenő Gép- és Híradásipari Technikumba, híradásipari szakra. (Ma az UMSZKI van a helyén.) Annak ellenérem hogy én HÍRADÁSIPARI szakra jártam, az akkor rendkívüli módon felszerelt gépműhelyben az alábbi gépeken dolgoztam: ujjmaró, mágnesasztalos síkköszörű, 606-tól 3180 ford./percig fokozatmentesen szabályozható fordulatszámú NORTON-szekrényes esztergagép , (A folyamatos fordulatszám-változtatást két kúppár közé feszített trapéz profilú acélgyűrű biztosította.) És most jött a lényeg: volt a Technikumom gépműhelyében egy igen méretes hosszgyalu is. .Azt nem tudom, hogy 30 lábas (9m-es) volt-e, de hogy 6m-es megvolt, az ziher. Ezt a hosszgyalut egy, a Chaplin-filmekből közismert korszakból származó, hosszú főtengelyre felfűzött különböző átmérőjű szíjkerekek hajtották, kb. 8-10 cm. széles lapos bőrszíj közvetítésével. (Régen ezt a végigmenő főtengelyt gőzgép hajtotta.)

Nos, ezen a hosszgyalun mi nem dolgoztunk, de az okításom 4 éve alatt is csak néhányszor működött!. Lenyűgözően monumentális volt, ahogy a hosszgyalu asztala "bejárta" a fél gépműhelyt...

Most képzeljétek el, a gépész technikusok milyen műhelygyakorlati-képzést kaphattak, ha egy "kétkezi" híradásipari technikust is ennyire megkínoztak ezekkel a fémipari forgácsoló gépekkel?

kkm.furdancs 2019.09.19. 20:35:35

@Nyírjeslakó: Ezek szerint igen magas szintű volt a híradástechnikai képzés, mert egy tiszaújvárosi barátom is megtanult hegesztéstől - esztergályozásig mindent a fémiparból.
A bőrszíjas hajtás takarékos és félelmetes hajtás volt. Nagyapám asztalosműhelyében is egy motor hajtott mindent. Szalagcsiszolótól a hatalmas méretű szalagfűrészig. Aztán megnőttem és már nem is tűnt olyan hatalmasnak...

kkm.furdancs 2019.09.19. 20:36:20

@kkm.furdancs: Kis pontosítás: barátom, aki tv-szerelőnek (ha ez a helyes kifejezés) tanult.

2019.09.19. 20:51:19

@kkm.furdancs: A Landler egy nagyon jó technikum volt. (Kihagytam a felsorolásból a kockareszelést, a hidegvágási gyakorlatot, meg az ív- és acetilén hegesztést.) A Híradásipari képzés is nagyon jó volt, de nagyon nagy súlyt helyeztek a humán oktatásra is. Annyira komolyan vették a magyar nyelv-- és irodalmat, meg a történelmet, hogy később rájöttem, egy gyenge humán gimiben érettségizettnéll többet tudok. Nagyon nagy bűn volt a technikumok megszüntetése. Nem akarok megbántai senkit, de az utána következő szakközepiskolák - tisztelet a kivételnek- nagyon sokkal gyengébbek voltak. Nem tudom, a Landler épületében székelő UMSZKI mennyire rangos manapság. Az viszont érdekes, hogy régen a Landlert sem ismerték széleskörűen (mindig azt hitték, a Landler Jűrműjavítóról beszélek), most meg az UMSZKI nem mond senkinek semmit.

lutria 2019.09.19. 22:00:10

A BHG tanműhelyében is volt egy "kisebb"~3méteres gyalugép,amikor már fejenként 4-5kalapácsot megreszeltünk-de még mindig kellett valahová tucatjával-akkor megmutatták hogy hogyan lehet azzal egyszerre többet,kényelmesebben,gyorsabban elkészíteni...meg a marógéppel is.
Elég veszélyesnek tűnt mert többször,még a hozzáértők is rosszul állították be a tolási sebességet vagy mást és a gép úgy megindult mint egy varrógép,nem is szabadott elé állni hátha ilyenkor eltörik az az alkatrész ami határolja a szán mozgását és leszalad a pályáról és esetleg eltalál valakit.

2019.09.21. 20:59:30

azért vannak itt erők
süti beállítások módosítása