Tökéletes kazántakarító

2019.09.26. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

image4_29.jpg

Használatba vettem korábbi posztunkban szemlézett, sarokcsiszolóra tekerhető drótkefémet. Az évek során kazánajtó köré kövesedett-szenesedett korom vakargatással, fúrógépbe fogott kefével nehezen távolítható el, ide a flex ereje kell!

"Kazánajtóra lerakódott koromréteg letakarítására szereztem be a sarokcsiszoló tengelyére csavarható, termetesebb változatot. A flex nagy fordulata és a kefe átmérője miatt jóval hatékonyabb teljesítményt várhatunk el a fúrógépes változattal szemben.

image16_1.jpg

Itt fokozottan érvényes a figyelmeztetés, hogy mivel védőborítás nélküli, szabadon álló, forgó szerszám, a baleseteket csak józan eszünkkel és fokozott koncentrálással kerülhetjük el. Fájdalmas sebeket ejthet még a kisebb változat is érzékeny ujjbegyeinken. Viseljünk kesztyűt és védőszemüveget!" - írtam akkoriban.

image2_63.jpg

Hatékonyságához viszonyítási pont legyen a címkép bal felső sarkában látható maradék, a többit tökéletesen lecsiszolta. Ha a héten csak egy tanácsot akar megfogadni, ez legyen: A tavaszi hamut előtte ki kell takarítani maradéktalanul, mert a gép meglepően erős levegősugarat termel. Különben két perc csiszolás, két óra kazánház-takarítás!  

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4715130734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.09.26. 06:36:06

Ezek a drótkorongok is hozzájárulnak ahhoz, hogy nekem munkám legyen :) Egyrészt ha félrekopik, szétrázza az első csapágyat meg a perselyt, másrészt a letört fémszálakat és a lecsiszolt fémdarabkákat rendkívül ügyesen magába tudja szippantani a gép, aminek hol a forgó-, hol az állórész látja kárát. Szóval én mindenkit szívesen bátorítok, hogy használjon drótkorongot! Sőt, a forgalmazókat is szívesen promótálom egy pár százalékért :)

kkm.furdancs 2019.09.26. 08:12:44

@zooltek: Mint látjuk, eddig prezentált színes és népes flexgyűjteményemből nem a legértékesebbet (kettő van) választottam a feladatra, számolva a következményekkel. Másrészt kb 70 másodperc működés még nem okozhat traumatikus megbetegedést a sarokcsiszolóban. Ha mégis, egy tízévente aktuális kazáncsiszolás megér ennyit. Mit javasolnál helyette különben, mert a fúrógép hasonló kategória? És ne! Ne javasold a drótkefét, haha!

Őszintén elégedett vagyok és reménnyel tölt el, hogy az öt perc után elromló hulladékok világában még van egy pont, a kazánok, melyek tartósak és kellően nagy tűréssel készülnek. A túl precíz illeszkedés ilyen piszkos alkalmazásnál csak kárt okozna. Lásd német fegyverek kontra orosz tél eset.

Untermensch4 2019.09.26. 08:24:03

"A túl precíz illeszkedés ilyen piszkos alkalmazásnál csak kárt okozna. Lásd német fegyverek kontra orosz tél eset. "
Az inkább a hőtágulás és a fagy szemléltetésére jó példa. Erre az "M16 kontra indokínai dzsungel' illik.

Bela Bence 2019.09.26. 12:31:32

Ez egy nem jó ötlet.Vannak olyan helyek amikhez nem lehet a koronggal hozzáférni.Ennél jobb meegoldás a hengeres kefe,mely kapható különböző méretben.Az égéstérben kialakitott nyilások-melyek a füst elvezetésére szolgálnak-a meleg levegő az idomokban levő vizet melegiti,alulról és az oladalakról-kézi erővel secc perc alatt kitisztithatók,különösen akkor,ha rendszeresen tisztitja a használója.Noha kissé nehezebb,de nem kell drága gép hozzá,amibe a lehulló salakanyag belejut,tönkretéve a drága gépet.Egy két percet próbáltam,majd mikor rápillantottam a gépre s megláttam mivé vált,elvetettem ezt a módszert,visszatértem a jól megszokott bevált módszerhez a kézi erővel történő tisztitáshoz.

kkm.furdancs 2019.09.26. 13:40:26

@Bela Bence: Itt csak a kazánajtó és a kerete volt ám tisztítva! Belülről nyeles drótkefét használok 5-6 begyújtás után, mert szerintem a rárakódott korom meggátolja a teljes hőátadást.

Bela Bence 2019.09.26. 15:19:02

@kkm.furdancs: A kazánajtó tisztitásház én kivénhedt vésőt jól kiélezetten használok,kétféle szélességi méretben,hogy a legkisebb helyre is hozzáférjek.Van mindezeknél azonban egyszerűbb és nagyon hatékony szer az AEROPUR 1kg-os kiszerelésben.Ebből kell egy evőkanálnyi mennyiséget a parázsra,a jól begyulladt,de nem lángoló fára szórni.Olyan hatékony,hogy rendszeres 1-2 heti 1 alkalommal tökéletesen tiszta lesz a kazán minden része,kisepri.leégeti a kazán részeire égett kormot.Ára igen kedvező 7-800 ft egy szezonra bőven elég.

KAMA3 2019.11.04. 09:43:39

Elrettentésképpen: lh3.googleusercontent.com/-GQ2XbppLLyc/XbnV4KhZnzI/AAAAAAAALxY/Er5H-0owS88aIpxG5XyOfc2s7dwwGPGLgCK8BGAsYHg/s0/2019-10-30.jpg

Védőfelszerelés: teljes arcot védő sisak, vastag bőrkesztyű (hegesztőkesztyű) lánckötény, vagy bőr hegesztőkötény. És pormaszk.

Egyszerűen kontrollálhatatlan, hogy hova, merre repülnek a kis sörték.

Az eredmény rosszabb, mint a karácsony, itt a leglehetetlenebb helyekre is bejut a kis drótdarab, szerencsétlen esetben akár rövidzárlatot is okozhat!

zooltek 2019.11.04. 17:52:10

@KAMA3: Ebben igazad van. De a belinkelt kép, hááát... Az egyébként imádom kis GA5030-ason egy porszem sincs, ráadásul valaki pucér és rettentően tiszta kézzel tartja. És meg van billenve a korong, lement a menet? A védőburkolaton látszik némi kopás, de az is nagyon kevés. Ezt a gépet biztosan nem drótkoronggal használták.

De abban teljesen egyetértek, hogy a drótkorong a második legveszélyesebb dolog sarokcsiszolóra (az első még mindig a körfűrészkorong).

KAMA3 2019.11.05. 08:30:34

@zooltek: Fotózáshoz levettem a kesztyűt, azért tiszta a kezem. A gép is tiszta, valóban, a koszosabb melók után el szoktam takarítani nedves rongy segítségével, a belsejéből meg sűrített levegővel kifújkodom a port. Jelen esetben egy szinte már teljesen fémtiszta lemezajtó réseiből/sarkaiból takarítottam ki a maradék festéket/rozsdát. A korong nincs megbillenve, a fotó sikerült elég szarra.. És valóban, ezt a gépet nem szoktam festék csiszoláshoz bevetni, de a másik (a ganajos)flexem lekerült a telekre, az akkussal nem lehet csiszolni, a nagy, meg hát az nagy... úgyhogy nem volt más választásom. Jó kis gép, imádom, csak egy hibája van neki, hogy nem jó hozzá a kommersz flexek kulcsai...

Egyébként ennek a drótkorongnak van egy olyan verziója, amiben meg vannak csavarva a sörték, kisebb csoportokban. Az kevésbé hullajtja a szőrét.

Ja és egy kérdésem lenne, így a végére. A válaszod egy több éves hitvitát fog eldönteni köztem és egy munkatársam között. Az egész ott kezdődött, amikor meglátta, hogy vágókorong cserekor szépen kulccsal leszorítom az anyát, az új korong felszerelésekor. Ekkor felkiáltott, hogy sosem szabad kulccsal meghúzni, mert akkor rásül a tengelyre a korong. Csakis úgy szabad, hogy kézzel meghúzom, majd amikor a munkadarabhoz ér a korong, akkor ráhúzza magának az anyát.

(Töredelmesen bevallom, hogy én azóta is szépen kulccsal lehúzom az anyát, sose sült rá a tengelyre a korong (nem is tudna, hiszen nincs is közvetlen kapcsolat a korong és a tengely között). A hideg kiráz, amikor azt látom, hogy kézzel szorongatja, hajlítgatja, recsegteti az 1mm vastag korongot felszerelésekor. Persze korongvédő nincs rajta, mert akkor nem tudna kézzel rendesen ráfogni... Ez a receptje egy jó kis artériás vérzésnek...)

zooltek 2019.11.05. 09:21:02

@KAMA3: Már azt hittem, valami stockfotó :)
Elég kézzel ráhúzni az anyát. De nem a kulcs miatt szokott rászorulni, hanem ha fordítva van felrakva a korong. A belső kis fémgyűrűnek befelé kell néznie, nem az anya felé. Sokszor szívunk emiatt, volt hogy le kellett vágni az anyát, mert a satu + svédfogó kombó sem segített. Ahogy írtad, a korong nem is találkozik a tengellyel, de a merevítőgyűrű nagyon rá tud gyógyulni az anyára.

(Én is védő nélkül használok 1 mm-es korongot, de máshogy nem tudom kivágni a villanymotorok tekercseit. Erősen nem ajánlott így használni!)
süti beállítások módosítása