CAD-vezményes ajánlat

2019.10.08. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Elnézést kérek a címben elkövetett kínos szóviccért, de a szabatos, „Ingyenesen kipróbálható CAD-programok letölthető verziói” nem fért el a címsorban. Bőséges, de ettől még felszínes gigaposzt következik a számítógéppel támogatott műszaki tervezésről. Az illusztrációk esetleg régebbi verziók képernyőfotói, de a linkek a legfrissebb szoftverekhez vezetnek.

fooldal.jpg

Néha még ma is tanulmányaimmal álmodom, s élemedett koromból kifolyólag adok egy tanácsot a fiataloknak. Úgy élj, hogy mikor lepereg előtted életed filmje, maradjon ki belőle az a rész, mikor tussal kell kihúzni egy műszaki rajzot! Sokan már elsős középiskolásként megkóstoltuk a Rotring-készlet-sablonok vásárlásának, fél éjszaka készülő, de a feliratozáskor elrontott rajzoknak, tussal lecseppentett és lyukasra vakart dipáknak keserű kenyerét.

auticad2014_.jpg

A legújabb, ingyenes letölthető és kipróbálható AutoCAD az AutoCAD LT 2020

Szerencsére a technika fejlődött és háttérbe szorult a minden pillanatában tusfreccsenéses végveszélyt rejtő hagyományos műszaki rajzolás. A korai programok legtöbbje mintegy digitális rajztáblaként pusztán automatizálta és korlátlanul javíthatóvá, sokszorosíthatóvá tette a géprajz elkészítését. A szolgáltatások között szerepelt minden, amit a vektor alapú működésből adódóan ki lehetett számolni (távolságmérés, szögek) és a műszaki adatlap is  több volt már, mint egyszerű feliratozás.

proge.jpg

progeCAD

Ebben az időszakban a szoftvercégek tűzzel-vassal, bilincses BSA-plakátokkal, sunyi rendőrségi nyomásgyakorlással (szintén BSA) küzdöttek az illegális szoftverhasználat ellen. Ebben benne foglaltatott az egyszerű érdeklődők elleni hajsza is, akik pusztán kipróbálni szerették volna a programot. Elmúlt szerencsére a kilencvenes évek fertője, mikor sufni/vezető cégek lopott programokkal dolgoztak és a gyártók is rájöttek, hogy a leendő mérnököket inkább rászoktatni kellene saját termékükre, mint elriasztani.
Így manapság megengedőbbek a gyártók és tanulási, kipróbálási célra csökkentett, vagy akár teljes (időkorlátos) verzióban letölthetjük a legkomolyabb tervezőprogramokat is. Cserében mindössze a gyártó weboldalán elhelyezett utasításokat kell követnünk. E procedúra a gyomortükrözés mélységéig kitöltött regisztrációs adatlaptól a "Nyomd meg a gombot és mehet!" terjedő spektrumban változik.

elect.jpg

AutoCAD® Electrical

Mire is használhatjuk munkahelyen és itthon ezeket a tervezőprogramokat? Az említett alapfunkciók - köszönhetően a sokszorosára nőtt számítási teljesítménynek - annyi szolgáltatással bővültek, hogy azt csak hivatkozással lehet bemutatni.

auticad.jpg

AutoCAD Mechanical

Megtanulásuk megköveteli a szakterület (gépészet, építészet, elektronika, stb.) alapismeretét, de a funkciók és kezelőfelület kiismerése sem néhány óra. Ez a tudás értékes, versenyképes és hallottam már olyat, hogy a felvételi beszélgetésen nem a diplomát kérték, hanem referenciákat vagy ott helyben kellett elvégezni egy tervezési feladatot. Tehát a programmal való szöszmötölés, az oktatóvideók, a help és szakkönyvek bújása akár egy álláshoz is juttathat bennünket. Sokakat érdekel a téma, egyetemen is tanítják, ezért az Internet roskadásig telt az oktatóvideókkal, házi feladatokkal, ingyenesen letölthető tervekkel és természetesen a gyártók is hatalmas tudásbázist halmoztak fel weboldalukon.

spark.jpg

DesignSpark Mechanical

Barkácsoláshoz - munkadarabunk egyedisége és valószínűleg egyetlen darabos kiszerelése miatt - már megfontoltabban használhatjuk, hiszen egy kevéssé bonyolult berendezést néha könnyebb elkészíteni, mint kezdőként számítógéppel megtervezni az alapoktól. Viszont a nyilvános objektumkönyvtárakból letölthető szabványos alkatrészek mellé tervezett váz vagy burkolat elkészítésében segítségünkre lehet.
Az már nem gyakori, hogy szükségünk lenne ütközésvizsgálat, tűrésanalízis, kinematikai és dinamikai elemzés végrehajtására. Nagy segítség lehet azonban a háromdimenziós, bármilyen szögből szemrevételezhető 3D modell és a fenn említett ütközésvizsgálat, hogy ne szaladjon bele hajtórúdunk egy másik alkatrészbe.

maya.jpg

Autodesk Maya

Van még egy ága a számítógépes tervezésnek, a 3D modellező, animációs és renderelő szoftverek, mellyel mérnöki támogatás nélkül ugyan, de szintén méretezhetően megtervezhetjük és modellezhetjük leendő alkotásunkat.  A komplett mozifilmek elkészítésére fejlesztett Max nagyvonalú felhasználásaként (true story) említem, mikor faesztergát terveztek vele. Régebben a legnagyobb nevek, a 3DS MAX és Maya versenytársak voltak, híveik mind másért szerették őket, a Maya olcsóbb is volt némileg. Erre az Autodesk felvásárolta a készítő szoftverházakat és immár mindkettőt 2 032,80 € áron kínálja.

max.jpg

3ds Max

Az élethű textúrák, bevilágítás, kreatív kameramozgás és animált alkatrészmozgások élményszerű demonstrációs videó elkészítését teszik lehetővé, de ergonómiai szempontból még élethű emberi karakterekkel, virtuálisan is tesztelhetjük  elképzeléseinket.

solid.jpg

Solid Edge

Most következne a teljesen szubjektív, néhány órás játszadozás után kialakult tanácsadás, hogy a felsoroltak közül melyik programcsomagot próbálják ki. Ebben sajnos nem segíthetek, mert működésük - szolgáltatásaik mibenléte, azok használatának ismerete nélkül csak felszínes és valószínűleg igazságtalan ostobaságokat hánynék ide. Ezért csak a telepítőfájlokhoz való hozzájutás és a számítógépre telepítés teszteléséig merészkedem el véleményalkotással.

Három versenyzőt töltöttem le: AutoCAD Mechanical 2015, DesignSpark Mechanical 1.0; Solid Edge ST5. Illusztrációként a velük elkövetett cselekmények képernyőfotóit mutogatom. A fotók alsó sarkában elhelyezett nagyító jelentése a fentiekhez hasonlóan, hogy kattintásra nagy méretben nyílik. 

00auto_mech1_.jpg

Furatelhelyezés egy megbecstelenített mintarajzon (AutoCAD Mechanical)

Az Autodesk nagypályás játékos.Régóta jelen van a piacon és komoly cégek felvásárlásával növelte portfólióját. A fentebb említett BSA-s múlt dacára mindenféle regisztráció nélkül azonnal, közvetlenül telepíthetjük vagy letölthetjük akár a 64 bites verziót is. Solid Edge ehhez képest kicsit túl sokat kérdez és nem is azonnal, hanem a kitöltött regisztráció után, levélben küldi meg a letöltési linket a termékkóddal együtt. A Designsparknál szintén regisztrálnunk kell, viszont cserébe életre szóló, ingyen licenszet kapunk. Írjuk fel a letöltött programokhoz tartozó, regisztrációban megadott adatainkat, mert egy újratelepítés során ismét kérni fogják.

Az Autodesk programok telepítéséhez előbb egy kisméretű install programot töltünk, mely okosan feltérképezi a meglévő és szükséges szoftvereket gépünkön, majd a telepítéssel egyidőben leszedi ezeket és végül magát a főprogramot. Gyorsan leért a 3.6 GB anyag 2 MB/sec sebességgel, míg a Solid Edge közvetlenül tölti a 2.2 GB állományt, gyenge kezdés után változó iramban. A Designspark először tölt (1.7 MB/sec), aztán telepítéskor kérdez (a regisztráció során megadott belépési adatokat).

00_ds2_.jpg

A Designspark honlapja rengeteg előre elkészített, letölthető alkatrészt kínál...

00_ds1_.jpg

...melyeket tetszés szerint használhatunk fel a programban

Anyagi megfontolásoktól vezérelve a teljes értékű Designspark ingyenessége és az alkatrészebként letölthető, előre elkészített objektumkönyvtára igencsak meggyőző érv. Azonban lássuk be, nagyon sok idő kell, amíg elterjed a piacon. Ha a próbálgatással megszerzett tudásunkat negyedosztályú segédmérnök-asszisztensként használnánk, akkor más, dominánsabb termékekre kell fókuszálni.

A csúcstechnológiájú termékek - legyen ez vadászgép vagy szoftver - között nem sok különbség van manapság, mert mindegyik az emberi tudás által elérhető maximumot nyújtja. Így a teljesen laikus, ám kíváncsi felhasználó szemével nézve szinte mindegy, melyiket kezdjük el megtanulni.

Sajnos az Autodesk nem fizet ezért az írásért, így becsületesen tágra nyitott, tiszta mangatekintettel fogalmazom meg a termékei mellett szóló érvet, miszerint a kiterjedt termékpalettája miatt az ipar sok területén találkozunk termékeivel. Egymással szabványos menüi, kezelőfelülete ismeretében otthon érezzük magunkat bármelyik alkalmazásukban, tehát könnyű az átállás a speciális célprogramok között.

00se_.jpg

Épp terhelésvizsgálatnak vetem alá a választható anyagból készült tárgyat (Solid Edge)

Talán gazdája, a Siemens iparunkban történt beágyazódása miatt, de a Solid Edge is elterjedt hazai berkekben. Személyes példából tudom, hogy már technikusi végzettséggel és a program ismeretével irodai, kétmonitoros álláshoz lehet jutni.

Innentől magára hagyom Kedves Olvasót, hogy saját ismeretei és első benyomásai birtokában maga lásson neki feltérképezni a kiválasztott programot. Igyekeznie kell, mert 30-45 napos határidő keretei közé van szorítva. Nem, nem lehet trükközni, csak a Windows újratelepítésével vagy töréssel. A cégek sem hülyék, hogy a teljes értékű demót valaki sima újratelepítéssel jóárasítsa, így az operációs rendszerben igen mélyre dugdossák az előző telepítés adatait.

Léteznek természetesen ingyenes tervezőprogramok is, most a professzionális alkalmazásokból adtam némi ízelítőt. A hétköznapi használatra - például 3D nyomtatáshoz - tökéletesen alkalmas programokat 3DPrint sorozatunkban már szemléztem. Végezetül egy árjegyzék, hogy mire készüljenek vásárláskor, a lottónyereményt követően, ha mégis kacérkodnak saját olajfinomító tervezésével. A felsorolt programok letöltőlinkjeit az illusztrációk alatt találják. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is.
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr728763976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása