Az ágritkítás dilemmái és eszközei

2019.10.15. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Ismerik R-GO-tól az "Egy alacsony férfi dilemmái a szerelem körül" dalt? Tárgya egy sokkal magasabb dolog elérésének problematikája. Általában ilyen okokból hagyjuk elburjánzani magas fáink lombozatát. Amíg fiatal a fa és felmászunk rá, letörne az ág. Ha öreg, korhadás miatt teszi ugyanezt. 12 méter magas diófához mekkora létra kellene? Hagyjuk harkályokra az ágritkítást vagy kockáztassuk a kerekes széket?

stihl_magassagi_agnyeso.jpg

Kompromisszumos megoldás lehet a még biztonságosan rögzíthető, kétágú létra plusz egy teleszkópos ágvágó. Innentől - a helyszín adottságai, pénztárcánk tömöttsége és egyedi igényekre tekintettel - négyféle meghajtású típust alkalmazhatunk ágfűrészelésre. A kereskedelem nem fukarkodik a választékban, ezért kétrészes írásunkban először körképet mutatunk az elérhető metsző - vágó - fűrészelő szerszámokból. A jövő heti folytatásban  pedig egy elektromos hálózatból táplálkozó, meglehetősen bevált gépet mutatok be testközelből.

bosch-universalchainpole-18-akkumulatoros-magassagi-agvago-06008b3100-580507.jpg

A metszés tudományának legfrissebb és igen alapos, bő terjedelmű szakirodalmából (A metszés zsebkönyve) következik egy kis elméleti alapozás a különféle eszközök jellemzésére:

- A meghosszabbítható nyelű vagy teleszkópos metszőollók kizárólag visszametszésre, ritkító metszésre alkalmasak, olyan magasságban, ahová már létráról sem érünk  fel. Ezen eszközök - mint a hosszú nyelű ágfűrészek - használatához is nagy gyakorlat és hozzáértés szükséges.

fiskars-univerzalis-agvago-ravago-115350_dfedbe67d4e217eaaada902c2a41cd37.jpg

- Ágvágó ollóval a metszőollónak már túl vastag gallyakat, ágakat lehet levágni. Kiválóan alkalmasak arra, hogy kivágjuk a bokrok talajhoz közeli vastag gallyait, vagy eltávolítsuk a fák fejmagasságban lévő ágait.

agvago_teleszkopos_uj_elado_250401449028574.jpg
- A kb. 4 cm-nél vastagabb gallyakat, ágakat már fűrészelnünk kell. Különösen praktikus az ívelt fűrészlapú ágfűrész. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a fogak élesek, a markolat ergonomikus, csúszásmentes legyen. Az összecsukható ágfűrész előnye a behajtható fűrészlap, amellyel a fűrész biztonságosan és kényelmesen szállítható, tárolható. Az ágfűrészek alkalmasak idős rózsaágak tőből kivágására is. Különösen hasznosak a szűk helyre is beférő rövid fűrészlapú ágfűrészek.

Szigorúan egyéni szempontból sorra veszem a különféle konstrukciókat.

- Teleszkópos kézi ágvágó
Ha már két, egymáson precízen elmozduló alkatrészt tartalmaz egy eszköz (főleg ha ez fő elvárásunk tőle), erősen megfontolandó márkás, megbízható termék beszerzése. Esetleg találkoztak már olcsó, vásári metszőollókkal és akkor átélhették a marcangoló önvád minden fázisát, ahogy kínlódva próbálták munkára bírni, azonban elrojtosodó sarjak és derekas vízhólyagok bizonyították alkalmatlanságát. A kotyogásmentes teleszkóp, az erőátviteli- és vágószerkezet olyan kihívás, melyet hosszabb távon csak minőségi eszköz tud megugorni. Sajnos egy márkás ágvágó ára jócskán belelóg a motoros készülékekébe. Láncfűrészeknél a mechanikai precizitás nem követelmény, olcsóbban biztosítja a bosszankodásmentes munkát. 

- Benzinmotoros ágvágó.
Elvétve találunk 30.000 forint körül (már számlás-garanciás, de még nem kimondottan minőségi fajta), 55.000 forinttól kezdődik a kissé komolyabb kategória. Komoly előnye az árához képest nagy teljesítmény, illetve a teljes mobilitás. Azonban karbantartás-igényesebb, nehéz, büdös és hangos, háromféle folyadékot is igényel.

Átlagos műszaki jellemzők:
- Méret: 1070 x 315/125 x 290 mm
- Motor típus: léghűtéses, kétütemű benzinmotor
- Kapacitás: 42,7 cm3
- Teljesítmény: 2,0 kW
- Fordulatszám: 9000/perc
- Üzemanyag keverék: benzin-olaj keverék (40:1)
- Maximális vágási szélesség: 250 mm
- Fordulatszám: 2800/ min 

- Hálózati elektromos ágvágó
20-45.000 forint között bő kínálatban válogathatunk a kábeles, 7-800W teljesítményű típusokból. Bár a láncfűrész kenésére alkalmas olajat mindegyik fűrész igényli, csak ebben mutatkozik hátrányuk az ollós ágvágókkal szemben. Egyszerű felépítés, olcsó ár, könnyű kezelhetőség tornyosul a mérleg egyik serpenyőjében, míg a kábel hosszúságáig korlátozott hatótávolság jelentkezik korlátként. 30-50 méter még biztonságosan áthidalható hosszabbítókábellel, így átlagos kertben ideális. Tömege ennek a legkisebb, mert nem cipeljük magunkkal az energiatároló üzemanyagot vagy akkumulátort.

 Átlagos műszaki jellemzők:
- Teljesítmény: 800 W
- Pajzshossz: 25 cm
- Lánc sebesség: 11 m/s
- Láncfék: Igen
- Automatikus olajozás: Igen
- Olajtartály kapacitás: 60 ml
- Körmös ütköző: Igen
- Súly: 3.8 kg
- A nyel teljes hossza: 2.44 m

- Akkumulátoros hajtású gépek
Az elektromos hajtás elvén működő, azonban szupermobilitást biztosító készülék. Amennyiben 18-44e Ft közötti típusra bukkan és örül, gyorsan fejezze be, mert ezek kizárólag akku és töltő nélküli árak. Lehet vitatkozni ennek etikájáról, de kicsit árnyalja a képet az egyes gyártók akkuinak több készülékben való felhasználhatósága. Tehát ha már van KovácsCraft akkus fúrónk, esélyes kompatibilitása (csereszabatossága) más készülékekhez. Ezek mellett az akkus megoldás csak egy újabb gond. Tölteni kell, korlátozott teljesítmény, drága és élettartama korlátozott. Nagy területű ültetvényeknél és profiknak, vagy már akkuval rendelkező vásárlóknak ajánlom. 

 Átlagos műszaki jellemzők:
- Akkutípus: Lítium-ion
- Akkufeszültség: 18 V
- Akkutöltési idő: 60 h
- Olajtartály: 60 ml
- Fűrészlap-hossz: 20 cm
- Láncsebesség: 4 m/s
- A lánctagok vastagsága: 1.1 mm-ben
- Súlya (lánccal, láncvezetővel és akkuval együtt): 3,6 kg
- Súly (beleértve láncot és láncvezetőt): 3,3 kg
- Magasságbeállítás: 210 – 260
- Vágáshossz: 150 cm
- Forgófej: 120 °

A gépi fűrészek kategóriájában bőséggel találunk multifunkciós eszközöket, melyek cserélhető fejei lefedik a kerti munkák szinte teljes spektrumát. Ágvágó, sövény nyíró, fűkasza toldalékokat tartalmaznak a benzines/hálózati/akkus gépek. Kicsivel magasabb áron három gépet kapunk és ennyi is romlik el egyszerre a hajtómotor meghibásodása esetén.

image4_20.jpg

Végül hasznos tudnivalók a szerszámok karbantartásáról és biztonsági intézkedésekről:
Fontos a metszéshez használt szerszámok tisztán tartása. A vágófelületeket olajjal átitatott ronggyal tisztítsuk, majd töröljük szárazra, így nem rozsdásodnak. Ha beteg növényi részt távolítottunk el, akkor a szerszámot a kereskedelemben beszerezhető fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsük. Így megakadályozzuk a kórokozók továbbterjedését. Az elektromos kerti berendezések rövid vezetékkel csatlakoznak az elektromos hálózathoz, és kétkezes biztonsági kapcsolóval vannak ellátva. Az elektromos készülékeket soha ne használjuk nedves időben. Munka közben viseljünk megfelelő ruházatot, védőszemüveget és munkavédelmi kesztyűt.

Jövő héten a nemrég vásárolt hálózati táplálású teleszkópos ágvágómat mutatom be. Mivel főbb alkatrészei megegyeznek a többi géppel, ezért összerakása, használata és kerti tulajdonságai hasznosak lehetnek. Ízelítőül egy fotó a gépről és munkálkodásának eredményéről:  

agvago12.jpg

agvago19.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr115219578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.10.15. 05:11:28

Ejj, ezt már 6 napja olvastam, és népéletes naptár sincs mostanság :/

kkm.furdancs 2019.10.15. 07:44:33

Nem kapta meg a befektetett munkát megillető publicitást és jól jöhet a Kapanyelet nem olvasóknak is :) Ilyeneket hordanak be hozzád?

Érdemes egy akksihoz többfajta gépet vásárolni? Mármint bírja-e a gyakori használatot az elég húzós árú akkumulátor.

zooltek 2019.10.16. 04:08:58

@kkm.furdancs: Nem jellemzőek errefelé az ilyen masinák, de láncfűrész az van sokszor.

Ha sok akkus gépet használsz és sokszor, egyértelműen megéri a 2 akksi, 1 töltő, sok gép kombó. Egyrészt sokkal olcsóbban jön ki, másrészt ezek a lítiumos akksik meglehetősen jól bírják a régi Ni-Cd/-MH táraikhoz képest.

Másik megoldás az AEG Omni :)

https://www.picclickimg.com/00/s/NTAwWDc1MA==/z/AzUAAOSwcuZaYa0a/$/AEG-BWS-12C-PB-Multi-Tool-OMNI-Base-12V-_57.jpg

gigabursch 2019.10.16. 11:04:55

Csak finoman jegyzem meg, nehogy sértődés legyen belőle (de tényleg!):

Pajzs, vágólap, kard és stb. vicces elnevezések szakszerűen a motorfűrészek (igen, és nem láncfűrészek*):
VEZETŐLEMEZ-HOSSZ
néven futnak.
Tudom, a barkácsáruházak újságjaiban is tömegesen megy a marhaság, a legnagyobb ökörség a motoroskaszát lengőkaszának hívni (az valami egészen, de egészen más...), szóval ilyen "szellemi versenyhelyzetben" nem könnyű a valós dolgokat helyesen leírni.
Épp ezért nem is kritizálom a szerzőt.
Majd később jobban megy neki is...
:-)))
______________
*Az angol szakirodalomban csak a chanisaw fogalom ismert, ami láncfűrész. A német és a magyar szakirodalom megkülönbözteti a motorfűrészt meg a láncfűrészt (ami igazában régen egy másik, és elvetélt kísérlet volt), igaz ez ma kb olyan szintű vita, mint a repülőgéphordozó <=> repülőgépanyahajó kérdésköre, ahol a r.hord a helyes kifejezés, a r.anyh meg a népben ottragadt...
süti beállítások módosítása