A sírok épített elemeinek karbantartása

2019.10.18. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

selected-3.jpg

Közeleg a Halottak napja és a téli időszak előtti karbantartás is esedékes a temetőben. A sírhelyekre kihelyezett felépítmények ki vannak téve az időjárás hatásainak. Közvetlen éri őket a szél, napsugárzás, nedvesség, hirtelen hőmérséklet-változás, levegőben lévő szennyeződés és néha rongálás is. A károkat felületvédelmi eljárásokkal csökkenthetjük. A különböző anyagokhoz eltérő módszereket és anyagokat használjunk, erről szól az alábbi összefoglaló.

ui3wb6ms3asz.jpg

A fából készült sírfelépítmények fenntartása
Néhány ellenálló fa az idők során nem, vagy alig károsodik. A favédelem legfontosabb célja a nedvesség távoltartása a faanyagtól. Ha a fa nedvesség-tartalma hosszabb időn át meghaladja a 20 %-ot, a különböző gombák, farontó rovarok kártételével kell számolnunk. Egyszerű, de rövid idejű védelmet nyújt a felületkezelés, illetve peremvédelem. Ilyen esetekben a felhasznált favédő szerek behatolási mélysége a fa szerkezetében nem vagy alig mérhető. A fafelületek fenntartása során alkalmazhatók az utólagos lazúros vagy takaró kezelések. A lazúrok olyan favédő szerek, amelyek a felületen filmréteget képeznek. Különböző színárnyalatúak, selyemfényűek, ellenállnak az időjárás hatásainak és az UV sugárzásnak. A favédő kezelési rendszerek általában alapozóból, vastag vagy vékony lazúr használatából állnak. A vékony lazúr célszerű évenként felvinni.

depositphotos_70980175_m-2015-810x540.jpg

A kőből, betonból, műkőből készült elemek fenntartása
A természetes kő, műkő és betonfelületek védelmének több módja is elterjedt. Legfőbb gond a nedvességtől való megóvásuk. Különösen télen és az esős időszakokban kell védeni a porózus felületű anyagokat a vízbeszivárgásból adódó mállástól és szétfagyástól. Ennek egyszerű, de nem esztétikus módja a vízhatlan (PVC-, PE-fóliák) burkolóanyagok használata. A tartóedények kiürítése, lefedése, esetleg lefordítása is a fagyás elleni védelem része. A fenntartás során utólagosan is alkalmazhatók felületvédő anyagok. Többféle speciális kőápoló és tisztítószer van forgalomban, de a háztartásban bevált tisztítószerek is alkalmasak az általános fenntartásokhoz. Vízlepergető ápolószereket használhatunk a természetes kövekre. Színélénkítő bevonatok a természetes színeket felélénkítik. A selyemfényű oldószermentes bevonat mészkő, homokkő, homokfújt, érdes, hasított felületek védelmét szolgálja. Vizes hatású ápolók a fényes felületek kezelésére alkalmasak. Grafiti elleni védőbevonat alkalmazása esetén az esetleges falfirkák könnyen eltávolíthatók. Leggyakoribb az általános sírkő- és emlékműtisztító folyadék használata. Négyzetméterenként 1…2 dl-t juttassunk ki permetszerűen, majd négy-öt órával később kefével dörzsöljük át a felületet. A háztartási tisztítószerek egy része is alkalmas a felület karbantartására. A Savabór-W az algás, mohásodás megszüntetésére alkalmas. A kezelés után néhány nap múlva az összeszáradt mohát könnyen eltávolíthatjuk. Mechanikai felújításra is szükség lehet: a sírkő ápolására, kezelésére, tisztítására használható kémiai szerek, környezetvédelmi, növényvédelmi és egészségügyi szempontból behatároltak.

fencing-ritual-6-1333x1000-product_popup.JPG

A fémből készült elemek fenntartása
A fém a sírfelépítmények ritkán alkalmazott anyaga. A vasfelületeken védelem nélkül hosszabb-rövidebb időn belül megjelenik a rozsda. A vasfelületeket tartósan a horganyzás védi meg, gyakran a tartós védelemhez a festékbevonat-rendszerekre van szükség. Ennek rétegei: alapozó festék-közbenső bevonat és átvonó bevonat. A fenntartás során át- vagy ráfestéseket végezhetünk. Azoknál a sírjeleknél, amelyet alumíniumból, rézből, bronzból készültek nincs szükség felületvédelemre. Időnként mechanikus vagy vegyszeres tisztítások az olvashatóság megtartásához vagy helyreállításához szükségesek. A rézből vagy bronzból készült sírjeleknek nincs szükségük felületvédelemre.

A sír növényekkel való betelepítése, azok gondozása alkotja a Sírok gondozása című könyv zömét, melyből - a kiadó engedélyével - kiszemezgettem a "Sírok művi elemeinek fenntartása" fejezetet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr8015229268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása