Az egyiptomi meló

2019.12.13. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A rómaiak még sárkunyhóikat tapasztgatták, mikor Inhotep (egyiptomi főépítész és kvázi miniszterelnök) befejezte az első fáraó síremlékét. A piramis alakú, masszív építmény évezredekig hirdette nem csak a fáraó nagyságát, de az egyiptomi civilizáció építészetének fejlettségét is.

image1_54.jpg

Korábbi - általános iskolában is tanított - elmélet szerint rabszolgák vagy robotra kivezényelt közemberek húzták - vonták és faragták a tonnás sziklákat. Azóta kiderült, korrekt fizetségért, koszt-kvártélyt nyújtó tízezres lélekszámú munkásszállókon élő munkások végezték az építést, talán még nyugdíjjárulékot is fizettek utánuk. Egy rejtélyes sírrablás felfedezése után bebizonyosodott, hosszú távon nincs az a biztonsági rendszer, mely megállítaná a betörőket, s a személyes piramisok helyett ezután inkább a Királyok völgyébe temetkeztek (nagyvonalúan összefoglalva a történetet).

image1_53.jpg 

Ez itt III. Amenemhat fáraó sírjának maradványai Havarában (más írásmód szerint Hawarában). Látott már szebb napokat is, ez kétségtelen, de mentségére legyen mondva: képzeljük el például a frissen épült Puskás stadiont 3833 év múlva. Mikor a XIX. század végén Petrie (egy igen sikeres régész) felfedezte, már csak a sírrablók által kifosztott sírkamrát találta. Pedig az egész labirintusrendszer korának high-end technológiáját képviseli, műszaki megoldásai egészen rendkívüliek. A rablóknak két 13 tonnás gránittömböt kellett elhúzniuk és végül egy 45 tonnás fedőlapon átvágniuk magukat (melyet korábban "homok-hidraulikával" engedtek helyére). Akkoriban az emberek ágyékkötőben jártak és bronz szerszámokat használtak - jegyzem meg. Mindezen "akciót" az akkor még népes Hawara város közepén, őrökkel védett piramis ellen követték el.

image2_69.jpg

A műsorvezető személyiségét központba állító ismeretterjesztő filmet nehéz készíteni (hogy nekem is tetszen). Általában amúgy is irritáló alakok kérdezgetik egymástól: "Tehát 16 négyzetköbláb a térfogata? Te most azt állítod, hogy ennek 16 négyzetköbláb a térfogata? " - és így tovább. Az ember szinte kiesik az ágyból a lendülettől, hogy a távirányítóval az ilyen szemetet kitakarítsa a látóköréből.

ej_0000_layer-4.jpg

Viszont néha egészen jól sikerül a megvalósítás. Az egyiptomi meló (The Egyptian Job, National Geographic)  igényesebben megírt krimik külsőségeivel dolgozza fel a sírrablás rekonstrukcióját. Egy biztonsági szakértő a sikeres betörőbandák felépítését - módszereit ismerteti, a várható nehézségeket elemzi. Az egyiptológus és régész a korról és helyszínről mesél, míg a mérnök az építés - betörés műszaki megoldásaiba avat be. Kalandos ismeretterjesztés, mely van annyira szórakoztató, mint a címe parafrázisául szolgáló film (Az olasz meló).

image2_71.jpg

A tények és feltételezések külsőségeiben látványos történetbe ágyazva jelennek meg, néha megszakítva a detektívek megbeszéléseivel, terepmunkájával. Még ez utóbbi jelenetek is megállnák helyüket bármely AA kalandfilmben, mint például "Szemtől szemben".

Adatlapja szerint: "A filmben egy négyfős tudományos detektívcsapat a világtörténelem egyik legnagyobb szabású bűntényének elkövetői után nyomoz. Miként volt képes behatolni egy rablóbanda III. Amenemhat fáraó Hawara melletti, bevehetetlennek hitt piramisába? Milyen kincsek várták őket ott? És nem késtünk el nagyon a nyomozással? A műsor tudósai a legújabb kriminálpszichológiai, történelmi és mechanikai ismeretek birtokában igyekeznek bebizonyítani, hogy nem lehet olyan régi egy bűnügy, hogy az elkövetőinek ne kelljen rettegniük a lelepleződéstől."

Itt tekinthető meg a teljes film: 

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr4715343868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.12.13. 05:58:51

www.imdb.com/title/tt1977946/

Runtime: 94 min

Ez most hogy is van ez?

kkm.furdancs 2019.12.13. 11:10:32

@zooltek: Elrabolták a sírrablók.

gigabursch 2019.12.13. 16:38:29

Én is utálom a nem SI mértékegységeket.
Olimpiai medence, a hordó és az uncia az általam leggyűlöltebbek.

kkm.furdancs 2019.12.13. 16:56:22

@gigabursch: Megértelek, de már szó nélkül hagyom. Egyszerű józan gondolkodás kéne, mikor ilyeneket fordítanak: eddig 100 millió tonna aranyat bányásztak ki ebből a hegyből.
És ezért fizetnek az elkövetőknek!!! Más pedig ingyen fordítja a Rick & Morty-t anyanyelvi szinten...

zooltek 2019.12.14. 04:09:49

@kkm.furdancs: Az egyik legprimitívebb, mégis az egyik leggyakoribb hiba a 7 billió ember meg a 10 billió dolláros üzletek. De azért lehet jókat kuncogni is. Egyik személyes kedvencem, amikor a fickó a kezébe veszi a "baseball denevér-t" (baseball bat) :D
Az egészben az a legszebb, hogy még külföldre sem kell menni a hülyeségért. Amikor egy fickó viperával összeverte a másikat, az volt az újságcikk címe, hogy "mérgeskígyóval támadt"...

GregDzsi 2019.12.14. 11:03:02

@gigabursch: a "négyzetköbláb"-bal nem az a legnagyobb baj, hogy nem SI, hanem az, hogy hülyeség. Az összes ilyen "ismeretterjesztő" csatorna hemzseg a lektorálatlan félrefordításoktól, amire nem mentség, hogy jószándékú laikusok követik el, vakon, a képet nem is nézve. Pl.: Wheeler Dealers: értékes tartalom, szórakoztató figurák, hozzáértő szaki épp' szakszerűen magyarázza a tárcsafék felépítését, a szinkron meg tolómérőről beszél (brake caliper = féknyereg, caliper = tolómérő). Sírtam:(

kkm.furdancs 2019.12.14. 11:58:09

@GregDzsi: Jó, a négyzetköbláb-ot én találtam ki katartikus túlzásként, de az magában is bosszantó trend, hogy elterjedt a bevezetőkben percekig tartó, bevágott snittek alatt kérdezősködő "De akkor mi lehetett a célja a náciknak ezzel a mólóval?" ismételgetése, mikor első pillantásra nyilvánvaló, hogy szervizdokknak használták a tengealattjárók. Szétbulvározták ezt az egész műfajt.

Illetve a BBC "Vad" előtaggal kezdődő sorozatai (Vad Kína, Vad India, stb) egészen korrekt, az Attenborough-nál megszokott színvonalat hozzák.

matalan1 2019.12.15. 00:28:28

A National Geographic musoraiban az igazság nagyon kis morzsáit nagy semmivel koritve tálalják és sajnos ezt az emberek el is hiszik. En azon sirtam mikor a Bristish Museumban mindenki az egyiptomi részlegen tolong és a zombikrol beszél mert ezt látta a tévében. Nem kell mindenkinek torténésznek lenni de kritikai érzek nélkul nézni ezeket nem érdemes. Szerencsére a Furdancsot nem ebbe a fába faragták már hogy képzavarral éljek.

kkm.furdancs 2019.12.15. 09:53:50

@matalan1: Oly rég, már évek óta fekszik kómában egy félig megírt kritika a bulvárismeretterjesztésről. "Dr. Sas Elemér és a nagymellű fizikusnők" címmel. Mindig visszahőkölök a befejezésétől.

Sajnos egy nagy múltú tudományos szervezetet, illetve annak arcát sikerült a National Geographic személyében a natúr szemét szintjére lezülleszteni. De még ud meglepoetlést okozni. Egy maja város feltárásakor a régésznő sorban összevetette a Star Wars egyes szereplőivel a történteket, amolyan "Mit tett volna Yoda" módon. Elég gyorsan töröltem, tehát nem tudom, meddig folytatta volna. Ahhoz képest, hogy anno hős földrajzkutatók a NG zászlaját lobogtatva fedeztek fel fehér foltokat a világban, rendesen esett a színvonal.
És ez csak rosszabb lesz ám az új igazgatóval.
süti beállítások módosítása