Hét műtárgya: kézi glettcsiszoló

2019.12.17. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

simito1.jpg

Őszinte tisztelet a szobafestőknek és tökéletességre törekvő civil lakásfelújítóknak, akik a fal egyenetlenségeit glettel töltik fel, a felesleget lecsiszolják, esetleg több menetben ismételve ezt. Közben a szálló por koncentrációja eléri a "ezt nagyon sokszor fel kell majd mosni" értéket. Kis nyári nosztalgia keretében bemutatok egy közismert, hasznos eszközt, mely gyorsabbá és profibbá teszi az embert, házasságot és szomszédi jó viszonyt  próbáló  lakásfelújítást, legalábbis falsímitás részét.

A csiszolópapír némileg merev, azonban ujjaink nyomását átveszi és azokon a pontokon erősebben csiszolódik a fal. Egy még merevebb, sima felületű fogantyú jócskán megkönnyíti a munkát. Kézi glettcsiszoló (85x165 mm, 80*230 mm.) vagy gumi csiszolótuskó (125x70 mm) formában érhetjük el a boltokban. A logika azt diktálja, hogy léteznie kell derékszögű vagy körív profilú szerszámnak is.

simito5.jpg

Figyelemre méltó része az erős és stabil felerősítést szolgáló, mégis egyszerű csuklós alkatrész, ami a visszahajtott smirglit rászorítja a talpra. A rezgőcsiszolók példát vehetnének róla a célra korlátozottan alkalmas, vékony drótos megoldásukkal. Egyszerűen csak annyit kellene hosszabbítani elül-hátul a talpon, hogy egy hasonló (akár fém) felfogató elférjen rajta.

simito2.jpg

Kevés primitívebb célszerszámot tudnék említeni, használata sem nagy kihívás. Egy gipszkarton fal illesztését követő utómunkálatok képregénykockái töltik ki a helyet. Közéjük elrejtettem néhány szakmai tanács linkjét profiktól a glettelést és főleg a gipszkarton hézagolás-glettelést illetően.

simito3.jpg

simito4.jpg

"Számos olyan problémát gyűjtöttünk össze a szakemberekkel kapcsolatos beszélgetések és az online fórumok során, amelyekkel a kivitelezők találkoznak a glettelés során." : Fehér, sima és hibamentes

simito06.jpg

Gipszkarton felületek hézagolása és glettelése 

simito07.jpg

simito08.jpg

simito09.jpg

Őszintén szólva, az idők távlatából már nehéz megítélni, hogy mely fotók készültek símítás előtt és után...

simito10.jpg

simito11.jpg

...de egy külsőtéri szerszámtárolót határoló barkácsfal esetében a festés ápol és eltakar.

simito12.jpg

Az 1000 forintos beruházás meghálálja magát és gyorsabb, könnyebb munkával tökéletesebb felületet kapunk glettelés utáni csiszoláskor.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3615351920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2019.12.17. 06:19:56

"Figyelemre méltó része az erős és stabil felerősítést szolgáló, mégis egyszerű csuklós alkatrész, ami a visszahajtott smirglit rászorítja a talpra. A rezgőcsiszolók példát vehetnének róla a célra korlátozottan alkalmas, vékony drótos megoldásukkal. Egyszerűen csak annyit kellene hosszabbítani elül-hátul a talpon, hogy egy hasonló (akár fém) felfogató elférjen rajta."

Sajnos ki kell ábrándítsalak: az acéllapot nyomja egy acélrugó megoldás kb. egyidős a rezgőcsiszolókkal. Ha lehet egy tanácsom, az árukeresőn kapcsold ki a 0-10000 Ft szűrőt :)

Telibeglettelt falhoz meg létezik a zsiráf nevű masina, porszívó csatlakozóval, aztán hadd szóljon. Az ilyen gépek javítása úgy kezdődik, hogy jól feltermeljük a kompresszort, lefújjuk a zsiráfot, hogy lássuk hol a csavar. Szétszedjük, aztán jól feltermeljük a kompresszort...
Néha elgondolkozok, nem-e kéne nekem is egy maszkot beszereznem.

kkm.furdancs 2019.12.17. 07:53:42

@zooltek: Haha! Legyen inkább 0-20000, de jogos.
"A 0-20000 forintos rezgőcsiszolók példát vehetnének róla a célra korlátozottan alkalmas, vékony drótos megoldásukkal." Attól, hogy olcsó, még nem kéne egy 400 forintos mecjanikát kispórolni belőle.

Vagy elgondolkodnod a porkohászat lehetőségein, tekintve a sok alapanyagot. A kukoricadaráló is szép példa volt.

Mr. Waszabi 2019.12.18. 12:28:09

@kkm.furdancs: a Makitáé masszívabb megoldás. ők fiókos mechanikával szorítják oda a smirglit, nem egy szál rugóval. Mondjuk nem is a 0-20 ezerig kategóriában fut, kb a duplája.

oregbeatsuhanc 2019.12.22. 10:44:21

Ezt a műveletet egy Bosch rezgő csiszolóval szoktam végezni.
A papír, vagy vászon rögzítés ennél a gépnél egy rugós átbillenthető, hullámos " fogazasú szorító lemezzel van megoldva.
Lehetne jobb is, mert néha oldal irányban elmozdul, majd kicsúszik alóla a papír.
Talán a leszorító lemez fogazását tüskés kialakítással jobb lett volna megoldani, hogy ne csak szorítson, hanem át is szúrja a papírt.
süti beállítások módosítása