Teszt: Straus állványos fúró

2020.01.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kedves Olvasó el tudja képzelni a jelenetet, mikor a Nagy Mű utolsó felvonására kerül sor, midőn át kell fúrni merőlegesen és pontos koordinátákon egy vastag, tömör anyagot. Egyszeri és megismételhetetlen próbálkozás. Ez tesz pontot az i-re, megkoronázva eddigi erőfeszítéseket, befektetett anyagiakat. Az esemény jelentőségét demonstrálva megjelennek fontosabb társadalmi szervezetek és egyházak képviselői, a sajtó munkatársai és lacikonyhákat is állítanak élelmes vállalkozók.

strausteszt_01.jpg

A Hős előlép egy kézifúróval kezében, rugalmas bemelegítő mozdulatokat végez, majd a helyi kamarazenekar és kórus drámai dalművének kíséretében ráilleszti a fúróhegyet a bemeneti pontra. A szpíker közben kommentál: "Elindult a fúró, már középtájon halad és most...igen... kibukkan a fúró a túloldalon. Éééééés... Elcseszte!" Rekonstruálhatatlan okokból jó ferdére sikerült. Ezután a tömeg vérmérséklettől függően megkövezi vagy csak elkergeti a Hőst.

Kell tehát egy oszlopos (asztali, állványos, stb.) fúró, mely gyárilag derékszögben fúrja át a tömör anyagot. Tömört, hangsúlyozom, mert korábban bemutattam egy - minden szerénytelenség nélkül  - frappáns ötletemet zártszelvények kézifúróval és sablonnal történő pontos átfúrására. Azonban nem lehet minden különböző méretű fahasábhoz sablont állítani. Vásároltam tehát egy olyan állványos fúrógépet, melynek küldetése vezetőfuratot képezni keményebb anyagokban, esetleg fenyő-bükk anyagokat átfurkálni.

A pesszimista sosem csalódik elv és eddigi tapasztalatok alapján nem állítottam magas mércét ára (23.000 Ft) ismeretében. Meg sem említettem volna a Furdancson, ha fel nem bukkan egy vásárlói panasz a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi blogon. "A nem fúró fúrógép, ami ráadásul rozsdás is" címmel (fotó onann). A főhős Attila okos, mert volt esze végül megmérni a valós áramfelvételt, de egyben végtelenül tapasztalatlan és naiv is. "Ráadásul német gyártmány, talán megbízható is" - találgatott vásárlás előtt.

hom1.png

Nem kellett sokáig tipródnom véleményem kifejtésével, mert egy kommenter tökéletesen összefoglalta, amit én is írtam volna több évnyi "német" szerszám használata után:
"Én általában ilyen esetekben a posztolót szoktam védeni, mert úgy gondolom, hogy attól, hogy valaki nem körültekintő, az még nem mentesíti azt, aki átveri. Jelen esetben viszont úgy gondolom, a posztoló áldozatul esett a saját smucigságának. Ha rákeres bármelyik ismert márka (pl. Einhell, Bosch) fúrógépeire, azonnal láthatja, hogy egy ilyen márkájú, 700W, vagy annál erősebb fúró 100.000 Ft feletti áron kapható. Ha NAGYON mázlis, és kifog egy pöpec árleszállítást, akkor talán megkapja 80-90 ezerért, DE semmi esetre sem 20.000-ért. 20.000-ért még egy normálisabb hobbi fúrógépet sem adnak oda."

strausteszt_02.jpg

Most pedig lássuk rövid képregényben erényeit és hátrányait 23000 forintért. Mit tesz Isten, az első találat pont a SzerszámX webboltot adta, mikor leírást kerestem hozzá. Leírása:  "Álványos Fúró - 500W - 16mm tokmány - 5 állítható sebesség - Masszív acél szerkezett" Ezúton vállalok helyesírási és stilisztikai lektorálást webáruházak részére. Nomen est omen, ha valaki életvitelszerűen, anyagi haszon reményében nyilvánosság elé lép, próbáljon külsőségeiben igényességet sugallni, mert az első benyomást leendő vásárlói kivetítik az eladó portékájára. Itt ez minden formában elbukott.

strausteszt_10.jpg

A "masszív acélszerkezet" kitétel külön mosolygásra késztető, ha megtekintjük a formára sajtolt acéllemezből készült gépsatut. Nem találkoztam még hasonlóval, ez valami progresszív, haladó dolog lehet. Hasonló eljárással készült álló és mozgó talpa is, melyet általában különböző nagyvonalúsággal kimért fémöntvény alkot. Ezért nem szabad német nevű, kínai terméket venni, hanem eleve eredeti kínait. A papírvékonyságú oszlop is takarékosságra utal.

strausteszt_08.jpg

Műszaki leírás: teljesítmény 500W, magasság 58 cm, satu mérete 6,5 cm, satu asztal átmérő 22 cm, tokmány mérete 16 mm vagy 13 mm, fordulatszám 5 állítható sebesség:580 - 2650 ford/perc, súly 18 kg.

strausteszt_12.jpg

Viszont tény, hogy néhány csavarral (nem adták mellé gyárilag) a gépsatut rögzíteni lehet a talphoz, s mint egy gótikus katedrálisnál, a magukban gyenge elemek egymást támasztva szilárd szerkezetet adnak.

strausteszt_06.jpg

A fémlemezből gányolt alkatrészek előrevetítenek egy súlyosabb problémát, a motor és ékszíj várható élettartamát. Egyszer bemutattam egy hasonló árú, de sokkal biztatóbb bemutatkozású kínai-lengyel fúrót, melynek ez a két alkatrésze ment tönkre idővel.

strausteszt_16.jpg

Nem méregettem a motor áramfelvételét, hiszen sok áram mellett is lehet harmatgyenge, a fúrásteljesítmény pedig függ az áttételtől függő furdulatszámtól, fúróélességtől, anyag keménységétől, tehát nem szolgálna egyértelmű mérőszámként a számított teljesítmény. Hát akkor? - kérdezhetik.

Persze, hogy gyenge, erősebb anyagoknál fullad, viszont M6 méretig alacsony fordulatszámmal átvisz minden fémet, csak érezni kell a megfelelő előtolást és türelmesnek lenni. Ez benne van az árában. 

strausteszt_09.jpg

Gyakorló pesszimistaként semmi gyengeséggel nem találkoztam, melyre ne számottam volna. Viszont az már felbosszantott, mikor a hitvány festés összefirkálta az amúgy másra tervezett és fotóháttérként szolgáló rétegelt lemezt. Ez a silányság spontán jön, vagy mesteri mérnöki számítások eredménye, hogy csak a fotózásig maradjon egyben és tűnjön használhatónak az egyszerű porfestés? Vagy valami munkatáborban készítik motiválatlan rabok?

image22_6.jpg

Jöjjön alkatrészenként és összeszerelés közben - után a gép.

strausteszt_11.jpg

strausteszt_13.jpg

strausteszt_15.jpg

strausteszt_14.jpg

strausteszt_05.jpg

 Az ékszíjat a csuklón elforduló motortest által feszítjük meg. Ehhez lazítsuk meg a motortartó kengyelt...

strausteszt_03.jpg

... másik oldalon a csavaros szorítót oldva húzzuk előre a motort és az ellazított szíjat tegyűk át megfelelő áttétel szerint. Végezzük el fordított sorrendben a műveleteket. Ja igen, gyárilag zörög a felhajtható tető. Ezt sem tudták normálisan megcsinálni, de egy puha anyaggal kiékelhetjük.

strausteszt_04.jpg

Maximális előtolás 50 mm. Jómagam 3-4 mm fúrószárral nagyjából derékszögű előfúrásra és vastag fa alkatrészek pontos átfúrására vásároltam, nem táplálva vérmes reményeket nagyobb teljesítményt kívánó munkákra. Ahogy említettem, erre megfelel.

strausteszt_07.jpg

Ha cigi/sör vagy mozijegy valutában számolunk, a kiadás egy (kis túlzással) tartós fogyasztási cikkért cserébe szinte hetek alatt megtakarítható és még sokáig elálldogál a műhely sarkában motoros derékszögként. Baj akkor van, ha többet várunk tőle. Esetleg még kivárhatja épségben, hogy gazdája a barkácsmesterséges magasabb szintjére lép. Mikor már képes lesz az egyedül használható és nehezen elkészíthető tokmány lehajtást megtartva teljesen átépíteni. Erősebb motor, (beton) öntvény talpak, fogasléccel tuningolt vastag oszlop, szerszám megvilágítás, hűtőfolyadék adagolás...

Tanulság tehát, ha szükségünk van egy mérhető jellemzőkkel bíró eszközre és úgy érezzük, megütöttük a főnyereményt, keressünk rá hasonló kategóriájú, picit is márkásabb termékekre. Ha nem éri el azok árának felét, üljünk le és gondoljuk át még egyszer. Sokat segít, ha a márka nevére keresünk. Amennyiben milliósnál kisebb nagységrendű találatot kapunk (esetleg csak kínai írásjelekkel), szintén határeset.

  
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5415415006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.01.20. 06:06:06

Ettől jobbat vettem Lidl/Aldi kacatsorán kb ennyiért.
Azokon két ékszíjjal lehet játszani a fordulatszámmal.

KAMA3 2020.01.20. 11:24:49

Hát... őszintén, ezért kár volt pénzt kiadni. Akkor már inkább megéri egy meglévő pisztolyfúróhoz egy állványt vásárolni, ha ugyanezt a pénzmagot rászánja az ember, egészen minőségi darabot is kifoghat.

Az említett célokra az is tökéletesen megfelel, és később sem csábít nehezebb munkák megvalósítására.

(valahogy ez a gép is eltántorított attól, hogy Strauss gyorsdarabolót vegyek.)

30-ért az aldis workzone inkább, ahogy fentebb, tanult kollégám javasolta. Annak öntöttvas talpa és tárgyasztala van, mondjuk lehet, hogy gépsatut nem adnak hozzá, már nem emlékszem, régen vettem.

kkm.furdancs 2020.01.20. 11:36:14

@KAMA3: Olyan állványt, amit a múltkor említettél, haha?
Ó, hát persze, a hihetetlen precizitás, a sebesség és nyomaték szinte kihasználhatatlanul széles spektruma válik elérhetővé egy fázishatásos sebességszabályzós pisztolyfúró segítségével, nem beszélve a 16 mm tokmányról és a kézi "ravasz" nyújtotta könnyű kezelhetőségről.
Ja, nem.

Nem dícsérem agyon, de azért tudatos-realista vásárlóként nem nevezném szemétnek.

KAMA3 2020.01.20. 12:35:09

@kkm.furdancs: Jó, a 16mm tokmányon átsiklottam.. De nyilván nem olyat, mint amit nekem sikerült kifogni 3 esszeh forintért. 20 ezerért, akár minőségi állványt is lehet(ne) kapni.

"a hihetetlen precizitás, a sebesség és nyomaték szinte kihasználhatatlanul széles spektruma válik elérhetővé " Azért kiváncsi leszek, hogy ennek az oszloposnak le lehet-e fogni a tokmányát a legkisebb fordulaton?

De kár ragozni, nyilván azt veszed, ami az adott szituációban optimális, és a kritériumaidnak megfelel. És nem mellékesen cikket is tudsz belőle gyártani.

Egyébként egy ilyen pisztolyfúró állványt igen kreatív módokon is lehet használni. Csak 2, vagy 3 pillanatszorító kell hozzá, és magára a munkadarabra lehet az állványt rögzíteni

kkm.furdancs 2020.01.20. 13:44:59

@KAMA3: Az helyzet, hogy köszönhetően Villanyember és Zooltek idecsepegtetett információinak (lásd a 2 kW teljesítményszabályzó kommentjeit és korábban) megtudtuk: a szénkefés villanyfúrók teljesítményszabályzása nem ad plusz nyomatékot a sebesség csökkentésekor. Ékszíjnál viszont de.

Tanakodtam erősen egy eredetileg százezer+ forintos, kicsit megtört és tokmány / Morse-kúp hiányos, frekvenciaváltóval üzemelő Güde (valóban) oszlopos fúró megvásárlásán akkoriban. Sajnos a kúp+tokmány új beszerzésnél bőven 30000 körül van. Aztán most bukkant fel használtan M2 / B18 kúp is, tokmány is pár ezer forintért. Legközelebb nem hibázok :)

KAMA3 2020.01.20. 18:17:17

@kkm.furdancs: Igen, a fázishasításnak megvan az a hátránya, hogy a teljesítményt úgy kell alapul venni, hogy a kisebb fordulatokon is maradjon még kraft. Tehát ugye nem mindegy, hogy mennyiből marad 10-20 % Az ékszíj hajtásnál ugye nincs ilyen, ott ha nem jól méretezik a tárcsákat, akkor nem tudja átadni a maximális teljesítményt.

Most kiváncsiságból megnéztem, nehogy emlékezetből rosszat mondjak. A 220-as ződ bosh pisztolyfúróm 750W-os. A hozzá használt állványom egy ősi Metabo. A fúrót 2003-4 körül vettem, viszont az állvány az úgy lett valahonnan. Lehet, még apám szerzeménye. Szóval mikor túl nagy a munkadarab, akkor ilyen galádságot követtem el vele.
lh3.googleusercontent.com/F5Hb8mxyrd5Eno17qDGR3WKm3Qtz3iW1P_7veA_A2vsf8j6v7eXpCbb-RcGu2vt9MtK4QxJ7iGS4Al5KgIg5R8bUY5jol5t39NKkwpM-5r2NdKn_fwvLyJg57-GmUAT2YKifrntsySdJF5OlIBkqkpaYsBusc1iR1tmBbjasobLx41TnaVFjaTBN27Z8cRcRr6YZDWkZSKFAJxCQQZjAa5Y4jnzk7DwAEMvdFZ7uGzQhDsiPYh6yQpnqwbzSxlgC67Y1ueXxM1UYydHRpuqLVjRiVaxR-jkE_cdWUf894t6YfdCZtqlikFh3ki6352C03arkyAlvyTJmvzHeev6K_H4elBx0BrYvwND7ldRPK3pad-lNHsuLFj2m4-hZ-SDu3_JaG4olKNlYclAcHLM-xli6UWezKufxvwlsYkNmEPFdohvdR2OZZjtH-x3obKz5z0hmAM179-xi7N7fI0l5gYO17-Duh1laFd0uFFxMzgZF-mGL5yPV6KFJ8kXvme8f1W18m_7rN3EwDpXe89IKUAHy5pqb6fWnu10cEqvgKc6BDGbFRgFqbHfr0aCLs55qCrkBYCC1fL_C3d5bOOaHlNJsiwGAnBHtGROyHSrjgu45DW-cLXHxfIuLVRwI8wQgF2S_s__e00Oe3jHkziBVo4q-3sVZEYhnZb5brDLCrz9fB_LxmGgeTKbg6_KjvZccsoDieE18SAOZtq2imAjuS5Sb1WziDVz9oPmcHT_7nTHL1rc=w528-h938-no

KAMA3 2020.01.20. 18:26:32

@KAMA3: Na hát fossa nyakon magát a blogmotor, hogy nem eszi meg a képhez a rövid linket.

pali923 2020.01.20. 18:49:24

Ezt a bejegyzést minden lehetséges barkácsolós fórumban, facebook-csoportban és hasonló helyeken meg kéne jelentetni. Ezeken a helyken ugyanis havonta felbukkan a kínzó kérdés: "van itt a boltban, prospektusban egy kiváló fúrógép 25.000 Ft-ért, érdemes megvenni?"

Itt egészen konkrét választ kaphatunk rá.
Riszpekt!
:)

kkm.furdancs 2020.01.20. 20:41:14

@KAMA3: Becsületes darab, sokkal biztatóbb, mint a cinkből öntött pótlékok.

Szerintem a rövid linkek megjelenítése egyfajta védelem a rosszindulatú oldalakra vezető beugratás ellen. Mivel a bloghu motorja kiemelkedő világviszonylatban is, vagy tudatos vagy bocsássuk meg neki a sok erénye mellett.
Szerintem a drive-ra feltöltött képek linkje rövidebb, ha megosztható linket kérsz.

zooltek 2020.01.24. 04:16:43

@kkm.furdancs: Ha az ember szert tud tenni egy masszív állványra és hozzá egy régi nagy 400W-os orosz fúrógépre, az gyakorlatilag verhetetlen kombó. 16-os tokmány, lassú fordulat, dupla áttét. Egyet láttam leégni, traktor pótkocsiba furkáltak 32-es(!!!) lyukakat, tizenvalahány lyuk után megadta magát. Egyébként gyakorlatilag addig megy, amíg van kommutátor.

KAMA3 2020.01.27. 14:33:49

Február 3-tól Lidlben 710W-os oszlopos fúró, igaz, nem ékszíjas, de 26e pénzért egészen vállalható minőség. Tokmány méret nem ismert. Ha valakit érdekel...

KAMA3 2020.01.27. 17:15:23

@kkm.furdancs: Szerintem van benne egy fogaskerék áttétel, talán kapcsolható 2 fokozattal, mint a pisztolyfúrókon. A fordulatszám szabályzás is hasonlóan lehet megoldva. Elég szar a kép, amit feltöltöttek, meg a leírás sem bőbeszédű.

kkm.furdancs 2020.01.27. 17:38:12

@KAMA3: Végül is, miért ne... Bár biztosan hangosabb, mint az ékszíjas megoldás és nem vagyok meggyőződve a fogaskerekek hosszú élettartamáról sem. A fogaskerék drágább, mint két ékszíjtárcsa és ha a gyenge minőségű ékszíj elszakad, 1000 Ft költségből pótolható csereszabatos bármilyennel. A kerekest viszont javíttatni kell, spec. alkatrész rendelésével.

kkm.furdancs 2020.01.27. 18:44:29

@KAMA3: Gyakran látok ilyet, bizalmam töretlen már látvány alapján is. És azok a fények! :)

zooltek 2020.01.28. 04:37:03

@KAMA3: @kkm.furdancs: Ez a lidis szinte biztosan egy kefés motor + fogaskerék áttét, mint egy kézi pisztolyfúrónál. Elég árulkodó az 'elektronikus fordulatszám szabályozás'. Ennyi pénzért nem fér bele egy kalickás motor meg egy frekiváltó.

villanyember 2020.01.28. 06:34:59

@zooltek: Jó korán keltél. Vagy már eleve le sem feküdtél? :-))

Szóval nincs gond azzal az elektronikus fordulatszám szabályozással sem, ha korrekt az elektronika. A sima fázishasogatás nem sokat ér, a terheléskövető meg drága és nem mindig sikerül a karakterisztikát eltalálni. Az én kék Bosch fúróim még alapjáraton is kitekerik a csuklómat ha nem fogom rendesen. Ha ezen is ilyen van akkor elfogadható, bár a neten eléggé lehúzzák ezt a részét. Én elvagyok a huszonéves T.I.P. márkájú kis oszlopossal. Vannak hiányosságai, de lehet élni mellette. Van rá egy 3 fázisú motorom, talán már eljutok odáig hogy rá is építem. Az ékszíj átrakása meg nem egy akkora kaland ahogy azt egyesek lefestik.

zooltek 2020.01.28. 06:50:08

@villanyember: Van egy kutyám, Fanni. Szegény öreglány már nem bír ki egy éjszakát pisilés nélkül, szóval olyan 3, fél 4 körül mindig böködi a kezem, utána már nem szoktam visszafeküdni.

Az elektronikus fordulatszám szabályozással csak a gép felépítésére céloztam, hogy szinte biztosan kefés motor és fogaskerék áttét van benne. Hogy mit tud az elektronika, passz.

Nekem itthon van egy 60-70 éves több mint kétméteres állványos fúróm, 3 fázis, ékszíjas. Még a tokmány is kúposan csatlakozik.

oregbeatsuhanc 2020.04.09. 09:19:46

@kkm.furdancs: A régi ipari FA 13 as asztali fúrógép létezett dahlander motoros kivitelben is, azoknál lehett a sebességeket duplázni.
Ami a barkács asztali gépek nagy hiányossága, hogy nincs lehetőség a fúró orsó kotyogas megszüntetésére a hüvely után húzással.
süti beállítások módosítása