Kazánházi UPS áramszünet idejére

2020.01.21. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Kedves Naplóm! Itt ülök a hidegben, mert az EON "szolgáltatásaink kiváló minősége és a biztonságos ellátás érdekében" érdekében 8-11. óra között lekapcsolja kis falunkat az áramellátásról (máskor egész napra szokta). Ezért be sem gyújtottam a vegyesbe, hiszen a keringető szivattyú hálózati árammal megy és ha leáll, abból gondok lehetnek. A gázfűtés dettó, be sem gyújt.

eon_aramszunet.jpg

Ha nincs lehetőségünk napelemmel rásegíteni energiaellátásunkra, egy lehetőség még van életre csiholni a keringető szivattyút. Néhány link segítségével ismerkedjenek meg egy szakterülettel, ami frappáns választ ad a fűtésrendszer áramellátásának problémájára, tervezett vagy váratlan áramszünet esetén.

image7_31.jpg

Ahogy a számítógépek és más érzékeny berendezések, úgy a néhányszor tíz wattos teljesítményű keringetőszivattyúk ellátása is megoldható az akkumulátorban tárolt energia inverteres átalakításával 230V feszültségre. A Legrand cég "Szünetmentes táp keringető szivattyúkhoz, fűtéshez" aprólékos, érdekes leírást nyújt a témáról és mielőtt bármilyen más célra forgalmazott szünetmentest állítanának csatasorba, érdemes megfontolni tanácsait, főleg a szimuszos részt.

Erről a fontos jellemzőről az első kommentelőnk adott linken (Köszi!) is olvashatunk figyelmeztetést: "A valódi szinuszos kimenet azt jelenti, hogy tényleg szinuszos, jobb szinusz jön belőle ki, mint Paksról. Nem kvázi szinusz, nem módosított szinusz, nem lépcsős szinusz, hanem valódi szinusz (Pure Sine Wawe). Ez azért fontos, mert a fűtési keringető szivattyúk, a kazánok vezérlése, a kapunyitó motorok, szennyvíz-átemelő szivattyúk csak szinuszos árammal működnek. A nem szinuszos áram a szivattyút leégetheti és az áramforrást tönkreteheti. ÉS fontos: nem csak teheti, meg is teszi." Lássuk bővebben.

homesin_300_smart_ups_back-1200x900.jpg

A professzionális teljesítményű - megbízhatóságú, közintézmények és gyárak zavartalan működését szavatoló kategóriában 93 - 400.000 forintért válogathatunk. Szerényebb teljesítményű, családi házak szivattyúihoz méretezett szünetmentes áramforrásokról leírást, barátságosabb árakat a tartalmat nevében is hordozó (szunetmenteskazanhoz.hu) oldalon találnak.

Lehet csodálkoznak, hogy már vége is a napi posztnak. Órákon keresztül írtam és csinosítgattam négyszer ennyi szöveget, mely a Miért pont most van karbantartás? és a vezetékszakadások feltételezett okait járta körbe. De igazából csak panaszkodás lett volna. Inkább együttérzésemet szeretném kifejezni az áramszolgáltatók oszlopokon dolgozó, kárelhárító munkatársainak és a károsultaknak, akik a zúzmarás okok miatt napokig ellátatlanul maradtak. Szerintem a földkábel fogalma lassan teret nyerhetne a fejlesztések szótárában, mint több problémára is gyógyír.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr5515417984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advocatus Diaboli 2020.01.21. 05:08:55

Van az olcsóbban is. Ez pl. bevált. Az egyik ügyfelemnek vettünk egy ilyet, miután áramszünet miatt felrobbant a vegyes tüzelésű kazánja:

szunetmentes.info/futeshez-valo-szunetmentes/homesin-smart-keszulekcsalad/

Ez mindenfajta ólomakkuval elmegy, gépkocsiakkuval is. Teljes értékű szinuszos szünetmentes.

(Nem kapok a cégtől semmit a reklámért, csak a cikkben írt több százezres árra reagáltam.)

kkm.furdancs 2020.01.21. 07:53:37

@Advocatus Diaboli: Szia! A legrandos linken lévő árakra utaltam. Köszi a linket, nem számít reklámnak, ha segítségképpen a leoptimálisabb gépet ajánljuk, én is szoktam.

Hogy robbant fel? A túlnyomás szelep eléggé egyszerű találmány és 2.5 atmoszféránál kinyit. Ledugózta, hogy ne csepegjen?

kkm.furdancs 2020.01.21. 08:04:17

@Advocatus Diaboli: Kösz, kibővítettem linkeddel a leírást.

KAMA3 2020.01.21. 13:30:56

@kkm.furdancs: "Hogy robbant fel? A túlnyomás szelep eléggé egyszerű találmány és 2.5 atmoszféránál kinyit. "
Már ahol felszerelik, mert nálam sem volt, mikor beköltöztünk és szét is nyílt a kazánom, amikor megfagyott a víz a tágulási tartályban. Legalább egy rühes manométert rakott volna rá a szerencsétlen, de hát a kazánhoz adott hőmérő és a huzatszabályzó is szar volt.. Mondjuk az öregből más huncutságot is kinézek, ugyanis a szobai termosztát is ki volt kötve, helyette a kazán saját termosztátja kapcsolgatott.

Én sem értem, mert nem drága ez az alkatrész, és utólag se nehéz felszerelni, mert csak egy T elág kell a töltőcsonkra, aztán mehet vissza a csap és a biztonsági szelep. Én többet is beraktam, egyet a töltő csonkhoz, egy másik pedig a kazán tetejére a hőmérőhöz. Plusz egyet a gázkazánhoz, ártani nem fog alapon. Ha nem azon keresztül ürítjük a rendszert, akkor csöpögni sem fog. Manométer is került a rendszerre, meg pár helyre hőmérő. A kényszer visszahűtést kéne még kiépítenem, de annyit már nem fűtök a vegyessel, hogy megérje a vesződséget. (lehet, hogy az egyik leszerelt nagyobb radiátort bekötöm egy termoszeleppel, a 10 fokos garázs sok hőt el tud nyelni)

kkm.furdancs 2020.01.21. 14:36:58

" kényszer visszahűtés" Hmm, miért van az? Akarsz róla beszélni?

Nos, megérne egy bő posztot a jelenség, mikor beköltözöl valahová és nem vagy biztos benne, hol mennek a vezetékek a falban, mit kötögettek el elektromosan és más életveszély-fenyegetésekről.
Sőt, hogy hova folyik a szennyvíz, hová ásták el évtizedeken keresztül a szemetet.. :)

KAMA3 2020.01.21. 15:12:51

@kkm.furdancs: " kényszer visszahűtés" Hmm, miért van az? Akarsz róla beszélni?

Vegyestüzelésű kazánok "vészfékje" Az újabbakban a víztérben van egy hőcserélő, aminek az egyik ága vezetékes ivóvízre van rákötve, a másik elfolyik a lefolyóba, vagy ki a szabadba. Egy termo szelep vezérli, és a felforrás közeli kazánt vissza tudja hűteni pillanatok alatt. Úgy tudom, hogy zárt rendszerű vegyestüzelést már csak ezzel lehet kiépíteni. A régebbi kazánoknál vagy egy külső hőcserélővel oldják meg, szintén vezetékes vízről, vagy lehet mókolni, hogy valami más közegben nyeleted el a felesleges hőt, plusz radiátort nyitsz rá, ami garázsban vagy szabadban fűt, de ez utóbbiak lassabban reagálnak.

Vegyes tüzelésnél olyankor fordul elő probléma, ha a radiátorokon termo szelep van, és te még teszel egy adagot a tűzre, viszont a lakás már nem kér több meleget, és a termo szelepek lezárnak. Én ezt úgy védem ki, hogy a radiátorok kb felén van csak termo szelep, a többi maxra ki van nyitva. Ha mégis megszalad, akkor lezárom a kazán primer, és szekunder levegőjét és én is szaladok, és gyorsan kinyitom teljesen a termoszelepes radiátorokat. Ha még továbbra is emelkedik a "láza" akkor lehet a parazsat cinvödörbe, bádogtalicskába lapátolni és kiönteni a kertbe.

Eddig egyszer kellet szaladnom, de akkor még nem voltak beépítve a biztonsági szelepek, se hő-se manométer, meg huzatszabályzó sem volt rajta. Azóta meg már óvatosabban fűtök.

"Nos, megérne egy bő posztot a jelenség, mikor beköltözöl valahová és nem vagy biztos benne, hol mennek a vezetékek a falban," Meg bizony! Mikor még háznézőben voltunk láttam olyan padlófűtéses házat ahol az osztó/gyűjtő szelepcsoportból csak az osztó és a hozzá tartozó szelepek voltak kivezetve, a gyűjtő meg valahol a födémben bebetonozva. Ez csak addig nem baj, amíg az egyik kör ki nem lyukad. ::))

kkm.furdancs 2020.01.21. 15:47:05

@KAMA3: Köszi!

Nekem egy rendes, mindenre gondoló szerelő végezte a központi fűtés kialakítását. Automata légtelenítő, rézcsövek, minőségi radiátorok, stb. Egyszer sikerült forralnom, mikor szenet próbálgattam, de akkor a biztonsági szelep kiengedte a gőzt. Egy darabig gond volt a táguló tartállyal. Teletöltöttem rendszert és mikor túl nagy lett a nyomás, egyszerűen kifolyatta a felesleget.

Ez a huzatszabályzós dolog nálam nem vált be. Jó száraz fával fűtök, ha olyanom van rácsukom aaz alsó ajtót némi réssel, de pont olyan gyorsan ég el a fa, mintha nyitva maradna - behajtva - az ajtó.

KAMA3 2020.01.22. 08:07:47

@kkm.furdancs: "Ez a huzatszabályzós dolog nálam nem vált be"

Ez nálam inkább védelmi funkciót lát el, és nem elsősorban az előremenő hőfokszabályzásába szól bele. Nálam 80°C ra van beállítva, szóval az égés elején kvázi tárva-nyita van, ha már felfűtötte a lakást, akkor meg szépen lezárja a primer levegőt. Ilyenkor már rendszerint csak parázs van benne, tehát nem ég lánggal, kiakasztom, lefojtom teljesen, és dobok rá egy-két evőkanál aeropurt, vagy kónixot.

Az tény, hogy az elején rengeteget szórakoztam vele, mire sikerült beállítanom, filctollal jelölgettem a láncszemeket, hogy tudjam melyikbe kell visszaakasztani. Infrahőmérővel méregettem a csöveket, meg a kazát, hogy tényleg annyi-e a hőfok, mint amit a higanyos hőmérő mutat. Kb a fűtési szezon végére sikerült kitapasztalnom a helyes beállítást. akkor levágtam a láncot pontosan méretre.

Javaslom, hogy szánd rá az időt, állítsd be, és használd te is, egy picit kényelmesebbé teszi a fűtést, mert nem kell szoros felügyelet alatt tartani a kazánt.

gigabursch 2020.01.22. 09:10:33

Akkor elmondom a saját esetünket, mert sok szempontból tanulságos mindenkinek.

Adott egy kétszintes családi ház + alagsor.
A magasföldszinten van megfelelő helyen egy szép cserépkályha. Ez adja a fűtésünk érdemi tételét. Egyben fűti az étkező-konyhát és egyben fűti az előszoba, és kapcsolódó helységek sorát, valamint egy trükkös megoldással a főfalon keresztül a nappalit.
A trükkös megoldás az az, hogy kályha maga fél csempényire van a főfaltól. A kályha által "lefedett+ részre rá van ragasztva egy hőtükröző fólia és a kályha azonos csempékkel le van zárva a falhoz. Ezen kívül a főfalon van két nyílás, ahol a nappaliból a hűvösebb levegő beáramlik, majd a melegebb fenti ki. Ehhez tartozik még egy 5 W-os számítógép trafó hűtőventillátor (sokáig kerestem a leghalkabbat), amivel a hőátdobás intenzitását lehet növelni.
Tehát a cserépkályha mindentől független rendszer

Alagsorban ettől már izgalmasabb.
Adott egy központi fűtés hálózat, aminek a lelke egy 1,2 m m3-es puffertartály. Fontos elvet tartottunk mi is be: A legnagyobb tartályt kell behozni, ami kintről behozható és felállítató. Ha emiatt belső mellékfalat bontani kell, akkor bontani kell!
A puffertartályban van hőcserélő ami egy napkollektorhoz tartozik és egy másik, ami használati melegvizet csinál. Ezen kívül - nincs benne, de - beletekerhető egy fűtőszál, ami majd jó lesz, ha egyszer olyan faszák lesznek a napelemek, szélkerekek.
Tehát a tetőn van napkollektor.
Egyik oldalán áll a vegyes tüzelésű kazán, másik oldalán meg a kondi-cirkó.
Értelemszerűen vannak tágulási tartályok is.
Amikor süt a Nap, dolgozik a napkollektor és akkor gravitációsan tud keringeni egy 40°C körüli előremenővel a víz a rendszerben.
Amikor megy a cirkó, akkor a ki-be zárogató szelepek hatására a puffertartály melegszik, aztán meg a cirkó szivattyúja révén szép lassan kikeringteti belőle a hőt, majd ismét bekapcsol.
Értelemszerűen, ha hirtelen elkezd sütni a nap, akkor a cirkó egyszerűen csak keringtet.

Aztán a másik oldalon ott a vegyestüzelésű. Ehhez van egy önálló keringtető szivattyú is. Amikor ez megy, akkor a cirkó (szivattyúja) nem.
De igazában a lényeg. hogy gravitációsan folyamatosan tud keringeni a rendszerben a melegvíz.
Ha csak fűtöm a kazánt, ami direktbe a pufiba van kötve, az elkezdi az egész házban gravitációsan keringtetni a vizet.

Egyetlen egy olyan tényező van, amivel a tartós áramkimaradás gondot okozhat: Ez pedig a napkollektor szivattyúja. Tavaly nyáron volt, hogy állt a rendszer 3-4 órát júliusban. Kicsit féltem, hogy kakukk, de szerencsére semmi ilyen nem történt.

Szóval a lényeg:
Magasabb épületnél úgy kell tervezni az épületgépészetet, hogy a víz tudjon gravitációsan keringeni.

kkm.furdancs 2020.01.23. 09:51:36

@gigabursch: @KAMA3: Sziasztok!
Most értem haza két nap után és hosszan kérdeztem - válaszoltam a témára. Erre a blogmotor benyelte a kommentet. Ebben volt nekem is némi részem, de akkor is benyelte.
Már nem érek ismét beverni, köszönöm a leírást és tanácsot!
Utánaolvasok a gravitációs keringetésnek, mert vannak elméleti kérdéseim és posztolok róla közeljövőben, alatta majd megbeszéljük.

@gigabursch: Ha ezt illusztrálva - akár rajzzal - bővebben kifejted, azt hiszem nagyon hasznos és tanulságos írás lenne, mert a redundancia már-már világvégére számító szinten lett megvalósítva :)

Wildhunt 2020.01.23. 22:59:00

@gigabursch: A gravitációs keringéssel annyi bajom van, hogy vagy nyílt vízkörű rendszer kell, vagy változó átmérőjű csövek, amit ki kell számolni (még építkezés előtt), vagy egy elég nagy ház (minimum két, de inkább 3 szint) amiben túlmelegedve kvázi-nyílt rendszerben forog a víz.
Az akkus/tápos megoldás helyett a következőt javaslom (és használom): kb. 20-30,000 körül veszel egy kínai kb. 1kW-os benzines generátort önindítóval. Arduino lapka figyeli, hogy van-e áram, ha nincs, elment-e legalább x ideje (nálam 1 perc), sötét van-e és megy-e a kazán. Majd ezek alapján átkapcsolja egy relével a hálózatról a keringtetőmor áramellátását és berántja a generátort, valamint ellát a házban egy "vészáramkört" ami ledekkel világít finoman mindegyik helyiségben, valamint ellát egy konnektort mind felett, melyből az okoseszközök töltését lehet pld. megoldani.

gigabursch 2020.01.24. 17:27:22

@Wildhunt:
Zárt rendszerünk van, kiszámolt csövekkel.
De szerintem ez a normális.

Wildhunt 2020.01.24. 20:28:08

@gigabursch: felteszem új építésű vagy előzőleg nem volt benne központi fűtés. Így könnyű :D

gigabursch 2020.01.25. 10:18:43

@Wildhunt:
1991; és volt benne egy ultragáz rendszer.

Fogtam egy vállalkozót (60 km)…
Apuka 40 éve ezt szerel, a fia meg épületgépész. Szerencsére pont nyertünk is kapcsolódó pályázaton utófonanszírozási támogatást, de ez másik kérdés.
Jó rendszert akartam.

KAMA3 2020.01.25. 10:31:01

@Wildhunt: Ügyes! Az egyetlen amire figyelni kell, hogy mindig legyen otthon friss benzin. Lehetőleg valami prémium 98-100-as, azt úgy adalékolják, hogy ne kocsonyásodjon bele a kút tartályaiba, mert kevesebben veszik mint a sima 95-öst. Elférne azért szerintem oda egy kisebb UPS, 15-30 perces áthidalási idővel, ha bármi gond merülne fel.. Generátorból is célszerű négyütemű, vagy olyan kétütemű, amibe külön tartályba kell önteni a 2T olajat, mert a bekevert benzinek is tönkremennek 2-3 hónap alatt.

Wildhunt 2020.01.25. 15:02:07

@KAMA3: négyütemű, a benzin pimpósodása nem gond, mert mióta megvan, hosszabbító helyett is soxor használom. Kisflexet, ilyesmit elbír, és nem kell drótozni. A lényeg még mindig az, hogy egy UPS+akku árából akár napokat is áthidal (pld. Mikor a recycling matadoraink elvitték a trafó ajtaját...)

zooltek 2020.01.27. 04:38:32

@Wildhunt: Emlékszem nyáron volt egy hatalmas vihar itt nálunk, a következő napokban elárasztottak minket a kínai aggregátorok, mind leégett. Volt, hogy egyszerre 8 volt az udvaron. Mindegyikre ilyen 4-5kW volt írva, de akárhogy néztük az alu tekercselést, az sehogy sem adott ki másfél kilowattnál többet. Az egyik különösen mókás volt, az elejére hatalmas betűkkel ráírva, hogy SWISS, meg az, hogy 8500W. Nos az a 8500W a gép típusa volt, a hátuljára meg apró betűkkel felírva: max. output: 1.1kW :) Mire a végére értünk, szerintem már csukott szemmel is ment volna a szét-/összeszerelés.

Wildhunt 2020.01.27. 06:24:22

@zooltek: akkor az enyém becsületesebb, arra "csak" 2.5kW van írva... Ami a motor. A jelenségben viszont igazad van, de ennek az oka, hogy sok hülye hinni akar. Ez adja el a multifilteres cigarettát meg a modern politikát is.

zooltek 2020.01.27. 06:49:39

@Wildhunt: Tipikus volt, hogy benzinmotorok szinte kivétel nélkül 4 lóerősek voltak (persze Honda, muhahaha), ami ugye 3kW. Villamosan meg lead 4-5 kW-ot. Aham. Még hogy nincs free energy...

Wildhunt 2020.01.27. 13:13:39

@zooltek: Meg már ne haragudj, de túl sokat feltételezel az átlaguserről. Ismerek olyat, aki az enyém típust (Forte) égette le azzal, hogy rádugta a fagyasztóládát, merthogy az csak 800 watt. Az indítóáram fogalmát meg nem tudta értelmezni.

KAMA3 2020.01.27. 14:25:58

Gondolkodom egy ideje azon, hogy az összetört zsigulim motorját beüzemelném ilyen vészhelyzeti áramtermelő üzemmódra, szerintem egy 10kW-os generátort elbírna. Az úgy fedezné is a ház energia igényét, a hűtővíz pedig mehetne a fűtésrendszerbe egy hőcserélőn keresztül. Nyáron meg mondjuk az esővízgyűjtő ciszternába nyeletném el. Aztán meg lehet bolondítani egy benzin/gáz üzemmel, hogy a redundancia se szenvedjen csorbát.

kkm.furdancs 2020.01.27. 14:29:32

@Wildhunt: Igazából nem is lenne dolga tudni. Nem lehet mindenki rakétatudós, a hibát a gyárban kell keresni, amelyik meri ráírni (a gépházra) a termék legoptimálisabb szakaszában mért értékeket és nem írja rá, hogy mit ne tegyen vele a felhasználó. Ez mégiscsak életszerűbb fenyegetés, minthogy nem szabad macskát szárítani mikróban.

Az is tény, hogy ha valaki a botmixernél bonyolultabb dolgot vesz, főleg egy ilyen félritkás berendezést, olvasson utána. Merem remélni, hogy a gépkönyve tartalmazza a figyelmeztetést.

Wildhunt 2020.02.02. 23:26:14

@kkm.furdancs: Megnéztem a gépkönyvet, kb. a következőt mondja:
1,5kW teljesítmény, 220V névleges feszültségen folyamatosan 4 amperrel terhelhető. No igen...

kkm.furdancs 2020.02.03. 08:52:09

@Wildhunt: Kis ráhagyással, mert sok ott a veszteség :)
@KAMA3: Kamaz, Zsiguli. It valakinek komoly nosztalgiája van :) Uralt vegyél, nincs annál jobb a kategóriában.

Készülök a napokban írni a napelemes házi erőmű fura hátrányairól. Technológiailag kiforrott, de például milyen már, hogy ha áramszünet van a hálózaton, automatikusan lekapcsolják az inverteredet. Ne is mnenjünk bele, majd az írás alatt megtárgyaljuk.

KAMA3 2020.02.03. 12:01:01

@kkm.furdancs: Meg mellé egy kitermelési koncessziót valami északi tengeri olajmezőre! De viccen kívül, sokáig őrlődtem, hogy megtartom a korpuszt és építek bele elektromos hajtást, végül mégis a bontás mellett döntöttem. Sokkal jobban szét volt rohadva, mint amennyire az kívülről látszott. Akkor már inkább egy Nivát villanyosítanék.

Igen, a HMK- még nagyon az útkeresés fázisában van.
süti beállítások módosítása