Polisztirol-és habvágó gépek

2020.02.14. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

phoca_thumb_l_kep1.jpg

"Megfelelő szellőztetésnél a homlokzat páraáteresztő képessége a szigetelésre használt anyagtól függetlenül alig-alig számít" - írja egy érdekes cikk, mely a polisztirol páraáteresztő képességéről szól. A hőszigetelés technológiája folyamatosan fejlődik. Kérdés, hogy a vásárló drágább termékek felé tolása mennyiben profitorientált és milyen esetekben lehet megalkudni az olcsóbb polisztirol (Hungarocell, Nikecell) táblák alkalmazásával. Ezek méretre darabolása (akár negyed köbméteres tömbökből) és felszerelése már rutinszerű. A puffasztott szemekből álló p. hab hőre (80-100 fok) lágyul és gyorsan visszaszilárdul. Finom alakzatok is kivághatók belőle, illetve alacsony tömege miatt kedvenc anyaga nagy méretű betűk és installációk készítőinek.

Megmunkálása mindössze kisfeszültségű tápegységre kötött és megfeszített ellenállás huzalt (hasonló elven működik a fóliahegesztő is) vagy más módon izzított vágólapot igényel. Mivel szükségszerűen csupasz fémalkatrészekből áll, tilos nagyobb feszültséggel üzemeltetni. Szabályzott tápegységgel a tábla mérete és sűrűsége, szükséges vágási sebesség függvényében izzítjuk a fűtőszálat, mert túl nagy hőfoknál túlolvaszt, alacsonynál lassú a munka és be is ragadhat a szál.

maxresdefault_23.jpg

Saját élményeimet megosztva, egyszer körbenéztem erre szakosodott vállalkozásnál. A tömbökben (akár egy köbméteres méretben) vásárolt alapanyagot házilag készített gép mozgólapjára erősítették. Akár tíz, rugókkal kifeszített szálat is használtak, melyek vízszintesen szabták a habot. A görgőkön elmozduló asztallapot gravitációs (kötélen lógó súly) módszer mozgatta komótosan, de egyenletesen. Néhány perc alatt elkészültek az igény szerint 1-20 cm vastag táblák. Ilyen tápegységek hajtották:

image6_33.jpg

Egy másik módszer- a habprofilok készítésére - szerszámai íjhoz vagy fűrészhez hasonló széles keret, melynek két vége között feszült az ellenálláshuzal és egy alumíniumlemezből kialakított, kétoldalas sablon. Távolságuk akár kétméteres, ezen vezették a hővágót, melynek eredményeképp kapták a gipszstukkót kiváltó díszléceket. Oszlopokat forgatható körasztallal készítettek, ilyesmi módon:
styro-cut-3d-styrocut-styro-cut-polystyrene-eps-cutter-hot-wire-cutter-1004-p.jpg

Mai válogatásunk gyári és házi készülékeket szemléz szinte irodai barkácstól az ipari gépekig. Az élet szüli a nem túlkomplikált megoldásokat, bizonyítja a hegesztőtrafós módszer. Kacérkodjunk el értékelésénél az "alkalmazott zsenialitás" címkével.

unnamed.jpg

Mivel ez egyszerűbb (kéttengelyes) megmunkálás, elterjedtek a CNC-alapú gépek, élére állított plotterek formájában. Bármelyik lézer- vagy hobbi marógép építéséhez forgalmazott, két motor mozgatása + szerszám teljesítmény vezérlője (6-12000 Ft szoftverrel együtt) megfelel akár saját gép építéséhez. Például nekem az EleksMaker® bevált, mikor halott lézervágóm vezérlőjét váltottam ki vele.

Lényegében csak össze kell dugni a vezetékeket, ha megalkuszunk a kézi hőfokszabályzás terhével. Bonyolultabb, de megoldható a háromdimenziós szobrászkodás is a vágószálak szögben elfordításával. A CNC technika és gyakorlata iránt érdeklődők számára hálásan egyszerű első kihívás lehet első gép megépítéséhez.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr115464790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.02.14. 17:57:43

Höhö... Gyerekkoromban volt ilyen vágónk. A tápot egy Piko kisvasút trafó adta.

zooltek 2020.02.15. 03:21:12

Mennyi kisipari cucc megfordult már nálunk. A kedvencem a két fióksín között a cekász, egy enyhén módosított PC táp, és 100 000-ért árulják. Pofám leszakad.

kkm.furdancs 2020.02.15. 07:36:14

@gigabursch: Ha még megvan, komoly árat adnak mindenért, ami PIKO.
@zooltek: Na ez az. A zsenik meg aprópénzért árulják a saját találmányaikat.

:)

gigabursch 2020.02.17. 12:28:50

@kkm.furdancs:
Megvan. Nem eladó.
Van hozzá egy csomagtartónyi mozdony, vagon, ~ 40 m sin, egy adag épület, vezérlő, miegymás.

:-)

gigabursch 2020.02.17. 12:36:17

@gigabursch:
Csak Ludmillából figyel kettő.
Ebből az egyik - donoráció révén - kétmotoros és 2-2 gumis tengelyű (alapban egy, a forgováz belső tengelye gumis, azaz így sokkal nagyobb tapadása van).
Ezt baromira imádtuk, mert képes volt 40 kocsit megmozgatni.
De ha előfogatként odaadtuk neki a másik Ludmillát, az nem volt jó, mert picivel pörgősebb motorja volt és egyszerűen szétrántotta a rendszert.

zooltek 2020.02.17. 16:33:17

@gigabursch: A fél lábamat odaadnám érte! A térdkalácsom alatt is olyan gumisnak érzem, de nem forog rendesen. Deal? :D

gigabursch 2020.02.18. 08:37:16

@kkm.furdancs:
Pedig akkoriban a PIKO milyen másodvonalas volt egy Märklin mellett.
Jók voltak azok az NDK-s cuccok...

kkm.furdancs 2020.02.19. 08:25:30

@gigabursch: @zooltek: Gyerekként egyszer elbújtam a szomszéd bácsinál a terepasztalos szobában, hogy tovább nézhessem az apró vonatokat. Annyira finomak és kidolgozottak a modellek, hogy nyomttaással nem lehet reprodukálni simaságukat, pedig próbáltam.
Pár éve, egyik télen volt egy kisvonatos időszakom, de végül nem fogott meg annyira.

Ilyen mozdonyokra gondoltatok?
furdancs.blog.hu/2016/12/08/szetszedtem_mibol_van_a_kis_vonat

gigabursch 2020.02.19. 09:18:01

@kkm.furdancs:
Ez H0 méret!

Ilyen mozdonyunk is van!
Ez volt nekünk a leggyorsabb mozdony, csak nem bírt el sok kocsit.

kkm.furdancs 2020.02.19. 12:05:49

@gigabursch: Igen, megkapart induláskor és kisiklott néha.

kkm.furdancs 2020.02.19. 12:07:39

@gigabursch: Az agancs csillár barkácsolás nem lett elfelejtve és lassan-lassan az időjárás is melegszik. Hozzállásom pozitív, csak szólok :)
süti beállítások módosítása