Bútorpolitúrozás sellakkal

2020.02.28. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

A fából faragott és politúrozott bútorok ugyanúgy sima felületűek és csillognak, mint a fröccsöntött és aranyozott tárgyak, valahogy mégis más az összkép. Tartóssága is más, de egy idő (pár évtized-század) múlva szükségessé válhat felújításuk. Természetesen ne kockáztassunk műemléki értékű bútorokat, de egy kevéssé értékes vagy saját készítésű fa tárgy alanya lehet első politúrozásunknak.

sellak3.jpg

Írásunkban a politúrozni - restaurálni kívánt tárgy előkészítését mutatjuk be, magáról a Shellak anyagról is olvashatnak, profiktól származó oktatóvideókkal színesítve.

sellak2.jpg

Első lépésként eltüntetjük a fa apró mélyedéseit, horpadásait. A felületi bevonatot távolítsuk el egy puha ruhára öntött denaturált szesszel. Ezután terítsünk egy nedves ruhát a horpadásra. Tegyünk forró vasalót a vizes ruhára. A fa felveszi a nedvességet, rostjai fellazulnak és a horpadás kisimul. Ezt a műveletet többször ismételjük meg, amíg a horpadás teljesen ki nem simul. Ez több óráig is eltarthat. Hagyjuk a fát teljesen megszáradni. Ezután finom csiszolópapírral csiszoljuk meg, majd ismét pácoljuk és fényesítsük.

 Régi íróasztaltető tisztítása

A felületről minden viaszt távolítsunk el finom acélgyapottal, denaturált szesszel vagy csiszolópapírral. A piszkos politúrt rézfényező anyaggal szedjük le. A rézfényező gyenge csiszolószer, mely az alatta lévő fafelületet nem sérti fel. Ennek ellenére óvatosan bánjunk vele.

Politúrozáshoz profik és amatőrök is szívesen használnak sellak-ot, ami hangzása ellenére nem sel-lakk, azaz lakkfajta, hanem egy állati eredetű természetes gyanta, a Shellak

sellak1.jpg


A sellak alkoholban oldódik, ebben a formában lakknak használható. A magas viasztartalmú sellakoldat nem átlátszó, az oldhatatlan viaszrészecskék miatt lágy gyöngyházfényű. Ülepítés után két fázisra különül el, alulra kerül a viaszos, a felülre a tiszta, átlátszó sellak. Politúrozásra a viaszt tartalmazó sellak az alkalmasabb; a viaszmentes sellak egyéb segédanyagokkal elegyítve kézzel, ecsettel, szórással, mártással hordható fel, és fényes felületet ad.
Elsősorban antik bútorok, értékes hangszerek lakkozására használják, de természetes jellege miatt egyre inkább előtérbe kerül, divatba jön hétköznapi tárgyakon, egyszerűbb bútorokon való alkalmazása is.

Sellak politúr oldat készítés

A bútorfényező oldatot ontsuk vattacsomóra, s ezt csavarjuk bele egy nem szálazó ruhába. Ha túl sok oldatot öntöttünk a vattára, óvatosan nyomkodjuk egy darab fához. A fa felületét kenjük be néhány csepp lenolajjal. Ezután a fényező anyagot nyolcas-alakban dörzsöljük szét a felületen. A sarkokat itt se felejtsük el! Ha a fényező halványul, dörzsöljük erősebben. Több réteget is felvihetünk, csak arra ügyeljünk, hogy az egyes rétegek mindig megszáradjanak.

Így készül egy asztal politúrozása Shellak-al

Míg a felület szárad, zárjuk a polírozó vattacsomót egy légmentesen záródó edénybe, hogy nedves és tiszta maradjon. Az utolsó kezelés után 6 órával egy kétszer összehajtott vászon labdácskát nedvesítsünk meg metil-etil-éterrel és szálirányban finoman dörzsöljük át a fát.

 Magasfényű sellak politúrozás


    Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr288932930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hubertusz 2020.02.29. 09:07:51

"...politúrt rézfényező anyaggal szedjük le." Mi a "rézfényező" anyag pontos neve és hol lehet kapni?
"metil-etil-éterrel.." mit csinál ez a vegyszer, hol és milyen néven kapható?

kkm.furdancs 2020.02.29. 10:01:02

@hubertusz: Pontosan azt tenném a megválaszoláshoz, mint amit javaslok: Internet.

villanyember 2020.03.01. 19:41:11

Az éter (mindenféle) tiltólistán van már hosszú évek óta. Gyógyszerész ismerőstől esetleg még beszerezhető 1-2 dl, ha valakinek van ilyenje. Valamikor a hetvenes évek végén, még orvosi műszerész koromban szereztem egy liternyit. Plexit meg efféle műanyagokat kiválóan lehetett vele ragasztani, de sajnos elfogyott. Azóta csak emlék. Szóval ezzel nemigen fog senki sellakot polírozni.
Amúgy is elég veszélyes anyag. Anno a napi használatos 1 dl-es üveget sikerült lelökni az asztalról. Lélegzet visszatart, ablak sarkig kinyit aztán spuri. Erős altató, nem játszanék vele.

kkm.furdancs 2020.03.01. 21:26:26

@villanyember: Akadhat megfelelő pótlék, mert gyanta formában árulják festékboltokban a sellakot.
Egyébként írtam Hubertusznak, hog ykeressen és küldök könyvet, nem csak lepattintottam :)

hubertusz 2020.03.02. 17:38:34

A hanyag cikk alapján nem javaslom, hogy kezdő politúrozzon!

kkm.furdancs 2020.03.02. 17:58:40

@hubertusz: Na jó. Ezek szerint nem kaptad meg az üzenetet, hogy add meg az e-mail címedet és küldök pár könyvet a témában. Viszont nem logikus a véleményed, hogy hanyag a cikk, mert állításod szerint nem értesz hozzá.

Haigaz 2020.03.03. 10:38:05

Voltál olyan kedves és letiltottál Hubertusz névvel.
Már az első válaszod is pimasz és értelmetlen volt. De te ilyen vagy, úgy látszik.
Kösz, nekem is vannak könyveim a témában és kb. 50 éves gyakorlatom van. De mivel nem politúrozok éjjel nappal, ezért nem mondhatom, hogy rohadtul értek hozzá.
Az ismeretterjesztés felelősséggel jár, tessék a következőkben sokkal pontosabban és didaktikusabban írni, akkor minden ok. lesz!

kkm.furdancs 2020.03.07. 11:37:15

@Haigaz: Ez annyira értelmetlen! Állításod szerint tapasztalatod határtalan és könyvespolcokon sorakozó szakirodalmad van, de mégis egy terjedelemben behatárolt blogból akarod megtudni a teljes igazságot politúrozásról, sellakról.

Tapasztalatokból okulva mondom már rég és ezért alapból elutasító a reakcióm, hogy minden troll a Furdancson olvasottakból akarja elvégezni az egyetemet. Pedig ez nem megy, arra eleve ott az egyetem vagy szakmai fórumok, ahol más, tapasztalatokkal és tudással felvértezett kollégákkal lehet eszmét cserélni. Ez egy figyelemfelhívó, könnyed, az Index átlagolvasóra méretezett blog.

Ha nem tetszik, oly nagy a net, rengeteg másik blog van, nem szükséges visszatérni, akár más nicken.

kkm.furdancs 2020.05.21. 11:13:55

@SandorP: Kedves Sándor! Szia, estére válogatok és küldök.
A hozzászólásodat kimoderáltam, hogy az e-mail címed ne váljon a spammelők martalékává :)
süti beállítások módosítása