Erkélyek felújítása

2020.03.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Szorongásos álmaim visszatérő eleme egy leszakadni készülő, billegő erkély, amiről menekülni igyekszem. Ha pillantott már ki valaki 7+ emelet erkélyéről és nem hegymászó, bizonyára megérti a talpalatnyi erkély karbantartásának szükségességét, mert onnan nagyot lehet esni. Ezért is érdeklődve lapoztam fel az "Erkélyek, lodzsák, teraszok felújítása" című könyvet, a Cser kiadó szívességéből kölcsönözve.

erkely2.jpg

A kötet speciálisan egy építészeti elemre koncentrál, ezért mérnökök, kivitelezők, hatósági szakemberek házi könyvtárába ajánlhatjuk. Miért érdemes fellapozni a magánépíttetőnek vagy felújítást tervező tulajdonosoknak is?

erkely3.jpg

Mert a téma teljes körű és gyakorlatias ismertetésén kívül számos, általánosságban is hasznos információt tartalmaz az építőipari kivitelezés jogszabályi és gyakorlati ellenőrzéséhez, ami a magánszemélyeknek is százezreket-milliókat jelenthet később. Példaként kiemeltem egy fejezetet a műből. "A felújítás menete" ismerteti az építkezés (felújítás) jogi, engedélyezési szabályait, míg a "A kész munka átvétele" fogyasztóvédelmi szempontból hasznos a gyanútlan és jóhiszemű megrendelő számára.

erkely4.jpg

A felújítás menete
Az erkélyek, a lodzsák és a teraszok felújítását a kivitelező az építtetővel kötött szerződés alapján végzi. A szerződést a polgári törvénykönyv hatályos rendelkezései alapján kell megkötni. Komplex és színvonalas szerződéssel megelőzhetők a félreértések és a belőlük következő perek.

A kiviteli szerződésnek tartalmaznia kell:
• a munka tárgyának és terjedelmének pontos és világos meghatározását;
• az átadás idejét;
• a fizetési feltételeket – részleges és egy összegző számla a befejezés és a munka átvétele, a hibák kijavítása és a teljes befejezés után. Az összegző számla elküldésének időpontját;
• az építtető kötelezettségeit: a munka elvégzéséhez szükséges minden alapvető dokumentum elkészítését, vagyis a terveket és a megbízási feltételeket (az építési felügyelet és annak jogkörei, hatáskörei);
• a kivitelező kötelezettségeit: a kivitelező köteles elvégezni a munkát ezen szerződésben foglaltak alapján, a megállapított határidőig és a megállapított színvonalon,  a 290/2007 (X. 31.) korm. rendelet szerint és a szakmai hozzáértése alapján. Az elkészült munka hibáiért az átvétel időpontjában a kivitelező felel. Ugyancsak a kivitelező felel azokért a hibákért, amelyek az átadás időpontja után keletkeztek, az ő kötelességmulasztása okozta azokat;
• a jótállási idő a munka írásos átvételének időpontjától érvényes. A jótállási idő meghosszabbodik a javítás elvégzésére elkerülhetetlenül szükséges idővel. A felújítási munkálatok jótállási ideje megállapodás szerinti, de legalább 12 hónap, az új épületekre 36 hónapos jótállást kell adni;
• a szerződés előírásainak megszegéséért járó büntetéseket (pl. szerződés megszegéséért járó kötbér, a teljes munka és a részmunkálatok elvégzésére vonatkozó határidő be nem tartása, és ha nem volt előre egyeztetve az építtetővel, akkor a számlák késedelmes kifizetése miatt kiszabható kötbér);
• a szerződés felbontásának feltételeit;
• az épület üzemeltetésének biztosítása a felújítás ideje alatt;
• a kész munka átvételének és átadásának feltételeit.

erkely1.jpg


A kész munka átvétele a kivitelezőtől
A kész munka minőségét csak az elvégzett részfeladatok folyamatos ellenőrzése mellett lehet elérni. Az ellenőrzést végezheti a felelős műszaki vezető, műszaki ellenőr és az építtető együttesen. Az ellenőrzés során ügyeljünk arra, hogy a munkafolyamat összhangban legyen a tervvel, a munkavégzésre kötött szerződéssel. Ellenőrizni kell a technológiai folyamatok betartását, a javasolt és a szerződésben rögzített alapanyagok beépítését, azok mennyiségét és minőségét, főleg azelőtt, mielőtt még a következő munkálatokkal elfednék azokat (ellenőrizni kell pl. a kiegészítő szerkezeti megerősítés folyamatát és a felhasznált anyagok mennyiségét,  a kész vízszigetelő réteget, az egyes nagy megterhelésnek kitett részek készítését és a munka színvonalát stb.).

image3.jpg

A felelős műszaki vezető ellenőrzi az építési napló vezetését, abba bejegyzi a megállapításait. Ha eltérő műszaki megoldást vagy más technológiai folyamatot észlel, akkor felkéri a tervek készítőjét a szakmai értékelésre és a terv kiegészítésére. A kivitelezőnek a munka teljes ideje alatt építési naplót kell vezetnie, amelynek tartalmaznia kell minden, a felújítás folyamata szempontjából fontos eseményt.

A kész munka átvételét írásban rögzítjük. A munka átadási és átvételi jegyzőkönyvében fel kell tüntetni a munka átvételének időpontját, azt, hogy a munkát a tervekkel összhangban végezték-e, és főképpen a munka színvonalának és a nagyobb megterhelésnek kitett részek értékelését. Fel kell tüntetni az esetleges hiányosságokat, apróbb hibákat is, amelyek nem akadályozzák a munka átvételét, de be kell írni azt is, hogy a hibákat a kivitelező köteles kijavítani, és természetesen a javításra vonatkozó határidőket, és a késedelmes javítás miatt kiszabható kötbért is.

image6.jpg

A kész munka átadásakor a kivitelezőnek be kell mutatnia a felújítás során beépített alapanyagok azonosítására vonatkozó igazolások másolatait. A munka átadására és átvételére nagy figyelmet kell fordítani, mivel a későbbi reklamáció alkalmával csak a rejtett, az átvételkor nem észlelt hibákat lehet kijavíttatni. A munkára vonatkozó jótállási idő az átadás pillanatától kezdődik.

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr898762956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása