Vessünk árnyékot!

2020.03.25. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

napellenzo8.jpg

Ha teraszunkat vagy erkélyünket a legmelegebb nyári napokon is szeretnénk használni, akkor elengedhetetlen lesz hozzá a megfelelő árnyékoló alkalmazása, ami ideális választás esetén akár egész évben kiemelkedő segítséget nyújthat nekünk a komfortos környezet megteremtésében. Bár egészen más kialakítással rendelkeznek, árnyékolási szempontból a teraszokat és az erkélyeket nyugodtan egy kalap alá vehetjük, ennek megfelelően már a vásárlás előtt fontos döntenünk, hogy fixen rögzíthető- vagy mozgatható megoldásra van-e szükségünk, hiszen ennek tudatában konkrétabban szűkíthetjük a rendelkezésünkre álló lehetőségeket.

napellenzo2.jpg

Fixen rögzíthető megoldások
Főként teraszokon nagyon gyakran alkalmaznak a lakástulajdonosok fixen rögzíthető szerkezeteket árnyékolási célzattal, de természetesen erkélyeken is gyakran láthatunk olyan megoldásokat, melyek kibiztosított állásban kínálnak fényzárást az adott kültéri helyiségnek. Ezek a megoldások gyakran talán nem terhelik meg annyira a pénztárcáinkat, mint néhány mozgatható árnyékoló, ellenben nagy kompromisszumokat állítanak elénk, ami a kapcsolódó helyiségek esetében gyakran okozhat kellemetlenségeket. Minden teraszhoz és erkélyhez kapcsolódik ugyanis egy-egy hálószoba vagy nappali. Ezeknél a helyiségeknél főként télidőben rendkívül lényeges, hogy sok természetes fényt kapjanak odakintről, márpedig egy fix tetőszerkezetnél például ezt teljesen elfelejthetjük. Hogy mégis milyen lehetőségeink vannak, ha ilyen megoldások közül válogatnánk?

Az egyik legáltalánosabb ezen a téren az imént említett fix tetőszerkezet. Készülhet fémvázas kialakítással, de akár lehet igazi ácsmunka is, a határ a csillagos ég. Jellemzője, hogy mindig jelentősebb beruházás, amihez elengedhetetlen a homlokzat alaposabb megfúrása a gerendák rögzítéséhez, míg a tartóoszlopokhoz gyakran betonozás is kellhet, ha egy kerti teraszról beszélünk. Ezek a megoldások általában olyanok, mint a klasszikus féltetők – habár rengeteg modern formájuk is ismert – , így jellemzően ácsmesterek és bádogos szakemberek kellenek ahhoz, hogy kivitelezhessük őket. Hogy milyen héjjal borítjuk a szerkezetet, az csak rajtunk múlik, manapság egyre gyakrabban alkalmaznak hozzá cserepes lemezeket, noha a klasszikus cserép is jó, ámde drága megoldás lehet. A legolcsóbb alighanem a műanyag, azonban ez nagyobb felületen nem ajánlott, hiszen a legjobb minőségű sem képes ellenállni a nagyobb jégesőnek.

A fix tetőszerkezetekről azonban elmondható, hogy erkélyeken ritkán alkalmazzák, hiszen azok részben már tetőszerkezethez csatlakoznak, így inkább függőleges árnyékolásuk válhat szükségessé. Ezen a téren a legegyszerűbb és legolcsóbb alternatíva alighanem a napvitorla alkalmazása, ami dacára ezeknek a tulajdonságoknak, függőleges árnyékolóként kimagaslóan sok kompromisszumot követel. Bár télire leszerelhető, a nyári melegben azonban nemcsak a napsugaraktól szabadít meg minket, hanem a kilátástól is, miközben nagy szélben komoly károkat okozhat, ha nem tudjuk biztonságosan rögzíteni. Megfelelő színben természetesen ebből is lehet esztétikus árnyékoló, körültekintő beállítások mellett pedig a hatékonysága is elvitathatatlan, de teraszokon például rendszerint túl kicsinek és jelentéktelennek tekinthető a méretei miatt. 

napellenzo3.jpg

Mozgatható megoldások
Kültéri helyiségek hatékony árnyékolására ma már léteznek olyan specifikus termékek, melyeket kifejezetten ebből a célból terveztek. Ezeket a termékeket jellemzően az árnyékolástechnikai piacon találhatjuk meg. Egy fix tetőrendszerhez viszonyítva szinte csak előnyöket tudunk felsorakoztatni mellettük, hiszen közel ugyanolyan tartósak, ámde lényegesen esztétikusabb megjelenéssel rendelkeznek, miközben mozgathatóságuk miatt a téli időszakban könnyedén elrejthetők, hogy a kapcsolódó belső helyiségekbe elegendő fény juthasson el, nem mellesleg elegendő hozzájuk egyetlen szakembert vagy forgalmazót felkeresni, nem szükséges 4-5 embert összehangolni a kialakításhoz.

Az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb mozgatható megoldás egy terasz és egy erkély árnyékolása esetén is a napellenző. Ha nagyobb alapterület konkrét fedésére van szükségünk, a csuklókaros típusok között érdemes válogatnunk, ha viszont kiegészítő vagy kizárólag oldalárnyékolásra lenne szükségünk, akkor a függőleges napellenzők szemügyre vétele javasolt. A kérdéses termékkategória azért nagyon előnyös, mert nincs szükség hozzá nagyobb munkálatokra, a homlokzatot sem kell megbontani a rögzítésükkor, a különféle tokszerkezetek által kínált lehetőségek mellett pedig színezéssel teljesen otthonunkhoz vagy elképzeléseinkhez igazíthatjuk őket. Akár nagyobb teraszok esetében is hatékonyan árnyékolhatnak, de erkélyeken szintén gyakran találkozhatunk velük, miközben mozgatásuk hajtókaros kialakítás mellett motorizálva is történhet, de néhány érzékelő beépítésével az önműködő kialakítás sem lehetetlen ma már. Sokan aggódnak a ponyvás megoldások miatt, de a mai napellenzők annyira tartós textilből vannak, hogy bár óriási viharokban érdemes biztonságba húzni őket, de egyébként teljesen víz- és tűzállók, nem nyúlnak, nem szakadnak, nem koszolódnak, szinte alig fakulnak és ellenállnak az UV-sugárzásnak is.

Habár a napellenző gyakorlatilag tökéletes megoldás teraszok és erkélyek árnyékolására is, azért érdemes kiemelni még a sorból a bioklimatikus pergolákat, melyek egy sokkal magasabb szintet képviselve jelenleg az árnyékolástechnika luxuskategóriájához sorolhatók. Ennek az oka nemcsak a termékek árazásán, hanem tartósságán, megjelenésén és hatékonyságán egyaránt észrevehető. Erkélyeken nem igazán alkalmazhatók, de teraszokon rendkívül hatékonyak, önállóan kiképezhető szerkezetek, melyek sokkal modernebb lehetőségekkel kecsegtetnek, mint a fix tetőszerkezetek, de a szavatosság tekintetében is bátran egy lapon lehet emlegetni őket. A pergolák többnyire fém szerkezettel, és hi-tech ponyvás vagy alumíniumlamellás kialakítással rendelkeznek. Főként utóbbiak semmivel sem rosszabbak, mint egy cserepes lemezből készült féltető, ha a tartósságot, a vízállóságot vagy a szélellenállást vesszük sorra, ezáltal nemcsak árnyékolóként, hanem a kiülő tényleges fedésére is alkalmazhatók, miközben teljesen színezhetők, igényeinkhez igazíthatók, motorizálhatók, automatizálhatók, szükség esetén pedig felületük azonnal elmozdítható, hogy átengedje a napsugárzást.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr7615553224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezermester.furdancs. 2020.03.27. 22:22:13

Van olyan megoldás, ami sokkal szélállóbb, mint a kitekerhető textil árnyékolók. Elméletileg 130km/h szelet is elbír, ezek zippes fixscreen árnyékolók, ami van közel vízszintes modellben is. Ha jól emlékszem a textil árnyékolókra vízálló garanciát sehol nem adnak!

villanyember 2020.03.29. 06:54:12

@Ezermester.furdancs.:

130km/h ? Vannak kételyeim. A szélcsatornában lehet hogy megállt lezárva fix légsebességnél, de a valóságban ilyen nincs. A szél romboló erejét jórészt a lökésszerű terhelés adja. A lemeztetők gyengeségét meg a szegezés. A dinamikus terheléstől a szegek kicsúsznak a fából és az egész lécestől repül a fenébe. Volt munkahelyem tele volt ilyen zippes ajtókkal
( szintén belga gyártmány! ). Rendszeresen kiakadt a szélük, pedig nem is nagyon fújt a szél. Az erősebb szélben a motor frekvenciaváltója túlárammal leállt, annyira feszült a széle a sínben. Az egyik helyen kicsit gyengébben sikerült a sínezést a falhoz rögzíteni, a téli szelek a sínezést tépték le a falról. Utána már az összes dűbelt ragasztották. A főnökség kiadta a használati utasítást: Erős szélben a zippes ajtót teljesen kinyitni, utána nyitható a külső lemezajtó. Használat után a külső ajtót bezárni és utána leengedhető a zippes kapu is.

Persze abban tökéletesen igazad van, hogy lényegesen szélállóbb mint a csuklós, de azért érdemes az árlistát is átböngészni. :-)))
süti beállítások módosítása