Így készül Steve Vai gitárja

2020.06.05. 06:12 | Írta: Mr. Furdancs

Ahhoz, hogy ma ámuljunk egy kicsit nincs szükség arra, hogy ismerjük a címben említett művész munkásságát, vagy akár a nevét. Senki ne érezze magát rosszul, akinek fogalma sincs róla, hogy ki a világ egyik legmenőbb gitárosa, kinek játékát ezer kilométerről is megismerni. Tényleg nem ez a lényeg. 

steve-vai-woody-jem.jpg

A hozzá hasonló fickók, munkásságuk okán, bejáratosak a legnagyobb gitárcégekhez. Egy menő gitárosnak van rá lehetősége, hogy maga alakítsa ki hangszerét úgy, hogy leginkább megfeleljen az elvárásainak. Ezt mi is megtehetjük, de nekünk egy kicsivel több pénzre, vagy gyakorlásra van szükségünk ehhez. 

ibanez-custom-shop-steve-vai-woody-.png

Tény, hogy sok mindenből lehet gitárt készíteni, akár gördeszkából, vagy szivardobozból is, viszont ha komolyan gondoljuk a dolgot, akkor be kell lássuk, hogy sok minden befolyásolja egy hangszer használati értékét. Kezdve a konstrukciótól, hogy egy egész fából alakítják-e ki a gitárt, vagy esetleg csavarozott, netán ragasztott nyakkal készítik, az alapanyagokon, a felszereltségen át egészen az elektronikáig.

Tekintve, hogy Steve Vai Ibanez gitárokat használ, ma a nagy múltú japán cég főhadiszállására látogatunk el az alábbi videó segítségével. A felvételen végigkísérhetjük a gitár elkészítésének folyamatát a tervezéstől egészen a késztermékig. A Woody JEM Custom névre keresztelt hangszer egyébiránt 2015-ben készült a Vai Akadémia "All About the Guitar" táborához. Ha van szép szakma, akkor a hangszerkészítés biztos, hogy az. Bizonyíték erre az alábbi filmecske. Jó szórakozást!

 

A poszt alapanyagát egyébként a guitarplayer.com oldalról loptuk.

A végére pedig álljon itt egy klippel alátámasztott személyes megjegyzés arról, hogy szerintem miért igazán szerethető zenész Steve Vai. Ehhez szerintem érdemes elmerülni a szólókarrierjén kívűli munkásságában, mondjuk az alábbi dal segítségével. Steve Vai egy lemez erejéig szerepet vállalt a Whitesnake zenekarban. Ez nem most volt. A lényeg, hogy amennyiben egy virtuóz gitáros képes egy zenekarban pusztán egy gitáros lenni, alázatosan részt venni annak munkájában és nem szétgitározni a zenét, akkor szerintem kiváló szakemberrel van dolgunk.  Köszönöm a figyelmet!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr412357699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bemce 2017.04.04. 16:40:30

Szép-szép, de nekem a klipben szereplő Vandenberg Peavey-je jobban tetszik.

Mr. Furdancs 2017.04.05. 11:57:14

@bemce: annak idején nekem is az tetszett jobban. Jó ez a lemez. Nagy idők voltak :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.08. 13:18:48

"és nem szétgitározni a zenét"

speciel teljesen szétgitározta azt a lemezt.

Mr. Furdancs 2017.04.08. 13:23:49

@eßemfaßom meg áll: pontosítok: nem gitározza szét annyira :)

eßemfaßom meg áll 2017.04.08. 13:51:32

@Mr. Furdancs: valahogy így

de mondjuk ez a klip is olyan már képileg is, mintha nem a Whitesnake lenne hanem a Steve Vai and the Whitesnake. Egy átlagos Van Halen klipben kevesebbet pózol Eddie mint ebben a Sztív :)

gigabursch 2020.06.07. 09:34:30

Ez a cikkeddig kimaradt. Köszönöm
süti beállítások módosítása