Kisjavítás popszegeccsel

2020.07.20. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

popszegecs10.jpg

Rés a pajzson, avagy a letört lemezdarab gyors pótlására kerül sor posztunkban és megismerkedünk egy hasznos szegecselő eszközzel, a popszegecs-húzóval is. A javítás nem vett több időt igénybe, mint amennyi alatt végigolvassák ezt a képregényt.

popszegecs01.jpg

Íme egy erős és tökéletesen működő villanymotor. Kis szépséghibája a hűtőventilátort védő műanyag borítólemezének repedése.

popszegecs02.jpg

Nagyot nem eshetett a motor, mert az anyag gyárilag vékony és gyenge. Megfoltozásához sem kell tehát nehezen alakítható, vastag fémlemezekkel birkózni.

popszegecs03.jpg

Elég lesz a 0.45 mm vastag horganyzott lemez és kézi lemezolló.

popszegecs04.jpg

Visszahajtom a lemez végét, hogy ne vágja meg kezét a következő ember, aki leszereli a burkolatot, illetve dupla anyag duplán merevít.

popszegecs05.jpg

Kézzel is formára lehet hajlítani, azonban van nekünk egy fémipari sorozatunk, mely már egyszer elmagyarázta az ívesre kalapálás legfőbb szabályát: amit ütök, az felém hajlik. Vastagabb anyagnál nincs is más házilagos, könnyű megoldás  a hajlításra.

popszegecs06.jpg

Következik a fúrás és szegecselés. A popszegecs szabványos elem. Több méretben (a fej hosszúságának és vastagságának számai) kapható. 10 mm hosszú, 4 mm vastag alumínium fejjel készült szegecset használok. Ehhez mérték a szegecshúzóba dugható szár vastagságát.

popszegecs07.jpg

A fotón látható a működési elv. A szárat az áttételen keresztül erős húzásra képes tokmányba fogjuk, mely megszorul a száron és befelé húzza azt. A különböző szárátmérőre használatos tokmányok itt a szegecshúzó  fogókarján sorakoznak. Ahogy a cseréhez szükséges lemezkulcs is kéznél van, a szárgyűjtő tartály mellet találjuk. Ez a hasznos tartozék nem mindegyik típuson található meg.

popszegecs08.jpg

Ha megtaláltuk a megfelelő befogó tokmányt, beleszúrjuk a popszegecs szárát. A fejet belenyomjuk az összeerősítendő lemezeken áthaladó furatba. Rászorítjuk (nem árt, ha akkora a furat és a fej mérete, hogy megálljon benne magától) és összenyomjuk a fogókarokat. Az első összenyomásnál a popszegecs fejét a húzóerő összelapítja, a furathoz zömíti és erős, nem oldható kötést hoz létre. Szétnyitjuk, majd ismét összezárjuk a fogókarokat, ezzel elnyírjuk a szegecs szárát.

popszegecs09.jpg

Túloldalon ezzel a látvánnyal találkozunk. Esetleg laposabbra kalapálhatjuk a végeket. Eltávolításuk - ha mi akarjuk - könnyű, mert csak bele kell fúrni a popszegecsre jellemző apró nyílásba és kiesik.

popszegecs10.jpg

Korábbi cikkünkben Mr. Furdancs már részletesen leírta a szerszámot. Itt csak annyit, hogy olyan helyeken praktikus, ahol nem férünk hozzá a lemez túloldalához. Valószínűleg bádogosok találhatták fel, mert a horganyzott esőcsatorna pont ilyen problémát vet fel. Illetve a Nagy texasi láncfűrészes mészárlásban láttam egy szereplőt, akinek szintén fémlemezzel foltozták be a fejét, de ezt otthon ne próbálják ki, káros mellékhatásai vannak.

motorhird_00.jpg
És még egy kis festés a kellem miatt,  mindjárt csinosabb.

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2711943463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zooltek 2016.11.11. 05:45:00

Ennél az Evig-nél nem jellemző, de más motoroknál előfordul, hogy bitangul ki van centizve a ventillátorlapát és a burkolat közötti hézag, ergo a szegecs vége már beleérhet a lapátba.
Sokan nem foglalkoznak a törött burkolattal, vagy még le is hajítják a motorról, pedig akkor oda a hűtés, a venti csak keringeti a levegőt, nem a motorra tolja.

anonymouse. 2016.11.11. 05:56:16

@zooltek: Akkor megoldást jelenthet, ha rákalapálod, rányitolod a popszegecs hátulját amennyire kell.

kkm.furdancs 2016.11.11. 07:26:44

@zooltek: Itt van hely, a kalapálást pedig már csak azért is megejtem mindig, mert hogy néz már ki, ha kimerednek a lemezből.

kkm.furdancs 2016.11.11. 07:30:38

Olyan ez a posztsorozat, mint egy folytatásos regény. A hegesztős sorozatban megismert szereplő (villásdugó) a főszereplő mellett bukkan fel :)

villanyember 2016.11.11. 21:35:50

@anonymouse.:

Vagy amennyire lehet. A popszegecsben benne marad az acél húzószár darabja, azt meg hiába ütöd, nem zömül tovább. A műanyagot meg nemigen illik szegecselni, mert igen törékeny.

" Eltávolításuk - ha mi akarjuk - könnyű, mert csak bele kell fúrni a popszegecsre jellemző apró nyílásba és kiesik." Vagy nem. A bennmaradó acél félreviszi a fúrót, sokszor csak vágóval lehet leműteni, vagy flexxel.

anonymouse. 2016.11.13. 07:19:46

@villanyember: A popszögecs ilyen esetben hosszabb, ezért eleve úgy kezdeném, hogy leköszörülöm a túlzott felesleget, akkor már az acélszár végén levő fej is lekopik, ami után már ki lehet ütni a szárat és jöhet a kalapálás. Persze ekkor felvetődik a kérdés, ha tökéletes munkát akarok akkor miért nem használok eleve sima alumínium szegecset? Pl.: nincs.

zweitakt 2016.11.14. 23:28:51

khm...
Bocsánat, ha itten belekotyogok, de a repedések végeit nem illett volna megfúrni 4-5mm átmérőjű fúróval? Már, hogy tovább ne repedjen. Nekünk a tanerő mindig szajkózta a technika órán: "Éles sarok - kezdő törés!" Hát még a repedés...
De utólag is megfúrható. De a legvégénél érdemes csak, aminek megtalálását a javítás most már kissé megnehezíti...;-)

kkm.furdancs 2016.11.15. 07:21:49

@zweitakt: Reméljük, ma már nem reped tovább. :) Stabil ez így is és nem kellett másik oldalra is hajtogatni a lemezt, mely további problémákat vet fel.

Fredddy 2020.07.20. 22:49:31

Gyerekkoromban vödröket csináltunk ezzel, két lyukas alumíniumlemezt rápopszegecseltünk egy üres nagy festékesdoboz szájára két oldalt, a lyukakba ment egy vékony rúdból hajlított fül, és voilá. Ezek a mai fiatalok meg csak kizabálják a műanyagdobozból a nagy kiszerelésű csalamádét és van is egy vödrük :)
süti beállítások módosítása