Méhecskehotel kémcsőből

2020.07.29. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Őszintén nagyra becsülöm Orbán Zoltán tevékenységét, aki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sajtókapcsolati munkatársa, a Madártávlat magazin főszerkesztője és a sikeres "Madárbarátok könyve" írója. Ennek kibővített kiadása, a "Madárbarátok nagykönyve"  sok-sok új tanáccsal és pontosan 830 fotóval szolgál. E kötet a természettudományos ismeretterjesztést kibővíti például a méhekre.

image1_22.jpg

A korábban itt ismertetett rovarszálló "valóságshow" változatával kíméletes módon tanulmányozhatók a rovarok életciklusai, már amennyiben sikerül becsalogatnunk őket. Leírását és elkészítését olvashatják ma a Cser kiadó engedélyével.

xxc.jpg

 Méhecskehotel-házikó különböző méretű és alapanyagú bölcsőkamrákkal

A látvány-méhecskehotel láthatóvá teszi a láthatatlant
A nem támadékony magányos méhek és darazsak védelmét szolgáló méhecskehotel önmagában is rendkívül jó szemléltetőeszköze a környezeti nevelésnek, hiszen szó szerint bárhova, akár ablakpárkányra is telepíthető, a szelíd állatok pedig akár óvodásokkal is pár centiméterről figyelhetők meg. Ha azonban azt is láthatóvá tesszük, hogy mi zajlik a fantasztikus kialakítású bölcsőkben, akkor az eszköz szemléltetési hatékonysága tovább növelhető. Ehhez pedig csak néhány üveg kémcsőre van szükségünk!

xc.jpg

Nádszövet göngyölegből készült méhecskehotel virágzó meggyfán

Előkészítés
A kémcsöveket lezáró dugókba lyukat fúrva vagy a dugó elhagyásával 16 mm-ig szabályozhatjuk a bejárati nyílás méretét. A gyakorlatban legjobban bevált 8 mm átmérőjű furat még éppen elfér a dugóban, a vékonyabbakkal viszont könnyebb dolgunk van. Az üveg bölcsőkamrák kihúzásához érdemes rájuk füleket készítenünk. Ehhez a megfelelő hosszúságúra vágott vékony és lágy dróthuzal két végét szembe fordítva először csavarjuk összes, hogy zárt ovális gyűrűt kapjunk, majd ezt a kémcső nyakának peremére húzva, két oldalról óvatosan megcsavarva készítsük el fogantyúhurkokat.

7ab1096a32048e35d1778237bdde961b.jpg

33059-bee-box.jpg

A kémcsövekből álló látvány-méhecskehotel bepillantást enged az eddig rejtett lárvabölcsők belsejébe

a010e719eeef3d4c39111af63025ebbc.jpg

A látvány-méhecskeholtel kémcsövei egyaránt besüllyeszthetők tűzifakugliba, bogártanyarönkbe, megfelelő vastagságú bambusz- és olasznáddarabba. A vékony falú, törékeny üveg kémcsőnek nem érdemes passzentos furatot készíteni, mert feszegetéskor eltörik. Ezért használjunk 2 mm-rel vastagabb gerendafúrószárat, amely a hagyományosan 16 mm átmérőjű kémcsövek esetében 18 mm-es szárvastagságot jelent. Ennek könnyített vége még befogható az általánosan használt elektromos fúrógépek tokmányába. 

image3_20.jpg


Hagyományos kihelyezés
Ahhoz, hogy a rovarok a látvány-méhecskehoteleket is elfoglalják, biztosítani kell a kellő rejtettséget – azaz a kémcsöveket be kell süllyesztenünk bogártanyarönkbe, bambusznáddarabokba, építkezésből maradt gerendadarabba.

image1_22.jpg

Magányos méh négy bölcsőkamrás „fészke” látvány méhecskehotel-kémcsövében; a fiatal lárvák a szülő által felhalmozott nektárgolyót, majd a virágport fogyasztják el


Dobozos látvány-méhecskehotel
Ha kellően gyakorlottak vagyunk és vannak megfelelő szerszámaink is, akár tetszetős dobozt is készíthetünk a kémcsöveknek:
– oldalra csúsztatható ajtóval;
– kicsúszás elleni homlokfallal;
– a dobozba tolt kémcsövek végét megtámasztó hátfalfuratokkal.

Akinek sem türelme, sem késztetése nincs a precíziós dobozka elkészítésére, vásárolhat ilyet az MME webboltjában (bolt.mme.hu). A díszes kialakítású eszköz nem csak bal vagy jobb oldalra csúszó ajtóval, de a kihelyezésnek megfelelő (óvoda, iskola, otthon) nyomattal is rendelhető:
– a dobozban öt kémcsőférőhely és alul egy különálló belső tér található, utóbbiba az önálló sárfészket építő fajok költözhetnek be;
– a lakótérbe a doboz elejét a kémcsövek kicsúszását megakadályozó homloklemezbe fúrt lyukakon keresztül juthatnak be az állatok;
– ez a panel egy-egy fenti és lenti csavar kicsavarásával levehető, hogy a kémcsöveket takarítani, cserélni lehessen.
A többi méhecskehotelhez hasonlóan ezt az eszközt is érdemes csapadéktól védettebb helyre kitenni úgy, hogy bármikor könnyen hozzáférjünk, és az is jó, ha nem tűzi folyamatosan a nap. A felszereléshez a helytől és a doboz irányától függő szék/bútor szegletvasat használhatunk.

 xcx_2.jpg

Fából készült látvány-méhecskehotel doboza az oldalra csúszó ajtó nélkül

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel és csatlakozz a Kapanyél Facebook-közösségéhez

Kár lenne önkényesen válogatni az ajánlott kötet tartalmából, ezért lássák a tartalomjegyzéket:
Növények a madárbarát kertben / A téli madáretetés alapjai / Tematikus etetőkertek / Odúk és költőládák / Mesterséges fészeküregek / Feketerigó-fészektálca / Baglyok költésének segítése / Fészekanyag kihelyezése / Itató, nap-, hangya- és porfürdő / Fecskevédelem / Fehér gólyák védelme / Más állatcsoportok védelme / A lakótelep előnyei / Ha csak egy ablaknyi helyünk van / Fotózás, videózás, madármegfigyelés / Környezeti nevelési és turizmusfejlesztési lehetőségek / Madárproblémák - problémás állatok / Madárvédelem egész évben / A lakott területeken előforduló leggyakoribb madárfajok határozója / Megnézhetjük videón is! / Csatlakozás a Madárbarát kert programhoz.madarbaratok-nagykonyve.jpg

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2514808414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása