Fémipar: Szegecskötések

2020.08.03. 05:57 | Írta: kkm.furdancs

Az ipari gyakorlatban elég gyakran előfordul, hogy két vagy több alkatrészt úgy kell összekötni, hogy azok szilárdan kapcsolódjanak egymáshoz és a kötés különböző igénybevételeknek ellenálljon. E kötési módoknak egyike a szegecselés. A szegecselés célja, hogy különböző alkatrészeket a célnak megfelelően maradandóan kössünk össze.

szegecs_05.jpg

A szegecseléssel egymáshoz kötött alkatrészeket csak a szegecsek szétroncsolásával lehet szétválasztani, tehát a szegecseléssel nem oldható kötést létesítünk. A szegecselés, noha a hegesztés már nagy területről kiszorította, ma még elég gyakori.


A szegecskötéseket rendeltetésük szerint, valamint a szegecsvarratok száma és a szegecsek elrendezése szerint osztályozzuk. Laza vagy csuklós szegecselés esetén az alkatrészeket nem szorítjuk egymásra, az összekötött részek egymáson elfordulhatnak. Ilyen szegecselést alkalmazunk a harapófogó, a körző, a csuklós pánt stb. készítésekor.

szegecs2_15.jpg

Laza szegecselés

Szerkezeti szegecselésnél az összekötött alkatrészek egymáshoz képest nem mozdulhatnak el.

v.jpg

Szerkezeti szegecselés

Háromféle szerkezeti szegecselést különböztetünk meg:
Szilárdsági szegecselés. Mint a neve is mutatja, célja a kötés szilárdságának biztosítása, hogy az igénybevételeknek ellenálljon. A szegecskötések túlnyomó többsége ilyen jellegű (pl. vasszerkezetek, hidak, daruk).
Tömítő szegecselés. Főleg tartályok szegecseléséhez alkalmazzák. Megakadályozza, hogy a folyadék a szegecsek mellett kifolyjon. A tömítő szegecselést a nagyszámú, viszonylag kis átmérőjű szegecsekről lehet könnyen felismerni. A tömítő hatást tömítő alátétéi alkalmazásával fokozni lehet.
Tömítő-szilárdsági szegecselésnek a szilárdsági igénybevételnek és a tömítés követelményeinek egyidejűleg kell megfelelnie. Ezt a szegecselési módot főleg nyomás alatt levő tartályok, kazánok készítéséhez alkalmazzák.
A szegecskötések készítési módja szerint megkülönböztetünk hideg- és meleg szegecselést.


szegecs2_14.jpg

Átlapolt kötés

szegecs2_12.jpg

Hevederes szegecskötés

A szegecselendő részek kapcsolása szerint: átlapolt és hevederes kötéseket különböztetünk meg. Az átlapolt szegecskötésnél a két szegecselendő lemezt egymásra, hevederes kötésnél pedig egymás mellé helyezzük. A kötést heveder közbeiktatásával hozzuk létre. A hevederes szegecskötés lehet egy- és kéthevederes. Az egyhevederes kötésnél a heveder vastagsága a lemezzel azonos.

szegecs2_01.jpg

Egysoros kötés

Kéthevederes kötésnél a lemez mindkét oldalán alkalmazunk hevedert. A varratok száma szerint megkülönböztetünk egy-, két- és háromsoros kötést. A sorok számát a szilárdsági követelmények határozzák meg.

szegecs2_13.jpg

Kétsoros kötés

A varratok elhelyezése szerint megkülönböztetünk zegzugos és párhuzamos varratokat.

szegecs2_11.jpg

Zegzugos varrat

A szegecsek középvonalainak egymástól való távolságát szegecsosztásnak nevezzük. A szegecsosztásnak nem szabad túl nagynak lennie, különben a köztük levő lemezrészek felhajolhatnak. Túl kicsi sem lehet, mert akkor a lemez keresztmetszete nagyon meggyengül.

szegecs2_10.jpg

Párhuzamos varrat

Általában a szegecsosztásnak, a szegecs lemez szélétől való távolságának és a heveder tagságának értékét a következőnek vehetjük: t = 3d - 4d: (d a szegecs átmérője); e = 1,5 d; v1 - 0,65v (v az összeszegecselendő lemez vastagsága).

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr208762760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.08.03. 12:01:56

Ez jó.
A Titanic kiállításon volt egy videó, hogy hogyan ütik be a szegecseket az acéllemezekbe.
A dolog azért érdekes, mert ott az izzó szegecseketvbelezömítették a furatokba.

Amúgy a szegecselêsnél nem lêp fel az a fajta acél kristályszerkezeti torzulás, ami a hegesztés esetêben jelen van és minek hatására a varratoknál az acél hajlamosabb lesz oxidálódni.
Ugyanakkor a folyamatos hegesztéssel anyagában mégiscsak erősebb szerkezetét hoznak létre, viszont nagy kín az egymásra fekvő felületek összrvarrása, mert nem lehet mindenhol éleknek találkoznia.

Szóval: bonyi egy művelet.

rnz 2020.08.03. 18:05:58

Ide is:
Ejnye kérem, ezért az összes szakmai tanárom a sarokba térdepeltetett volna egy hétre. Vannak az oldható kötések és a roncsolással oldható kötések. Olyan nincs, hogy nem oldható. :)
süti beállítások módosítása