A hét műtárgya: karó

2020.08.04. 05:17 | Írta: kkm.furdancs

image1.jpg

Ma babföldre látogatunk, hol a páratartalom és hőség egy vietkong hadifogolytábor meghitt miliőjét idézi. Célunk szemügyre venni a kiskert barátságos kiegészítőjét, a karót. Ősidők óta ismerjük, eleink vadásztak a kihelyezett fadarabbal, a középkorban ülőalkalmatosságként is kísérleteztek vele (mérsékelt sikerrel), vámpírvadászathoz nélkülözhetetlen eszközként tartották számon, ám végül könnyen mobilizálható támtartó eszközként nyerte el végleges helyét és szerepét kertünkben.

Ha a fizikaórák definícióját - miszerint a legegyszerűbb gép az ék - alkalmazzuk, akkor ez egy nyéllel ellátott gép. Legjobb alapanyag a tölgy vagy akác, mert kemény és ellenálló faanyagok, áruk meg sem közelíti a hasonló méretű fémoszlopét. Ideiglenesen bármilyen fafajta megteszi növények futtatására, de a felületvédelemről gondoskodnunk kell.

babkaro2.jpg

A tavalyi sikeres futóbabszezontól fellelkesülve növeltem a babültetvényt, így újabb 100 karó beszerzésére tettem kísérletet. Bármilyen anyagmegmunkáló hobbit is űz, kedves olvasó, félszemmel sandítson az apróhirdetésekre, mert néha meglepően jó vásárt csinálhat. Így sikerült szert tennem féláron egy fakereskedés hirdetésében kétméteres fenyő cseréplécekre. A kétméteres magasság ideális a bab számára, mely 3-4 méterre is felfut, ha hagyjuk. 50*30 mm mérete már kellő stabilitást ad és a földbe leverést is elviseli - bár a 7.5 kilós kalapácsommal a szélére ütve hajlamos volt szilánkokat hasítani belőle. Néha a kisebb (kalapács) is elég.

babkaro3.jpg

Ha Rózsát szeretnénk futtatni (nem, nem az 52-es út mellett), hosszában kettévágva, csinos apácarácsot vagy pergolát készíthetünk belőle, tehát a legbarátságosabb barkács alapanyag. Gyalumaradékában elél a hörcsög és almozásra is kiváló.

babkaro5.jpg

A karót nedvesség és gombák károsítják, leginkább a talajba szúrt hegy van kitéve támadásuknak. A lenolajkence bevált hatóanyag és feleannyiba kerül, mint bármilyen más festék. Lakkbenzinnel hígítható, ajánlott két rétegben felvinni. A földbe kerülő részt egy természetálló fekete festékkel is átkentem. Viszkozitása és szaga majdnem a kátrányé, melyet szívesen használnak szőlőkarók és fa villanyoszlopok kezelésére. Viszont nem kell olvasztgatni, hogy kátrányba és (tollba?) forgassuk karóinkat.

babkaro4.jpg

Sajnos az első próbafestés meggyőzött, hogy hiba volt kihagyni a gyalulást, bármennyire is hangos és poros. A fűrészelés után megmaradt szálak szívták a lenolajat, hogy el is fogyott hamarosan. Nem akarom riogatni önöket a satuba fogott kézi gyalugép látványával, legyen annyi elég, hogy gyorsabb és kevésbé fárasztó, mint a karókat vasaló mozdulatokkal simára munkálni.

babkaro1.jpg

Ahogy a növényzet gyarapodik, az oszlopok közé feszített zsinórokra egyre nagyobb tömeg nehezedik és egymás felé húzza azokat. Eldőlés nélküli rögzítésükre a kalapálás mellett két módszert próbáltam. Rövid karókat verünk a sor két oldalán a földbe és hozzájuk kötve feszítjük a vízszintes szálakat.

babkaro8.jpg

A dzsungel idővel ezt támrendszert is deformálja kissé, ezért alacsonyabb, de súlyos növényeknél (paradicsom, málna, más cserjék) megéri felső támasztékot erősíteni a karók tetejére. A legagresszívebben lombosodó növényeket is stabilan tartja.

babkaro6.jpg

 
   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr118826356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymouse. 2016.06.22. 09:50:34

Bár alaposabban nem néztem utána, de kkm.furdancs kolléga alatt a régi Tákolmányi szakit tisztelhetem? Már csak a vietkongos poén stílusa miatt kérdezném, mert volt egy-két szórakoztató írása is a reblogon.

kkm.furdancs 2016.06.22. 11:03:31

@anonymouse.: Nagyon kedves :)
Igen, a visszaköltözéssel elveszett a régi nick és ez a mostani komolyabb benyomást kelthet. Komoly oldal vagyunk:)

anonymouse. 2016.06.22. 13:11:40

@kkm.furdancs: Ok, vettem.

Nézve ezt a komoly áthatolhatatlan rendszert, még egy Bangalore torpedóval (lásd: Ryan közlegény megmentése, partraszállás) is kemény feladat lenne áthatolni. :) Komolyan űzöd ezt a kertészkedést!

kkm.furdancs 2016.06.23. 08:15:40

@anonymouse.: Kösz. A nagy kert inkább átok és mindenképp veszteséges a művelése, ha nem tudod eladni a terményeket. Viszont ha csak nyírom, vagy vegyicsapásokkal bombázom, akkor is pénzbe kerül, de haszna nincs.
A sunyin kérdező szomszéd mennyiségi (5 kg vetőbabot szórtam el) megjegyzéseire ilyenkor csak ennyit válaszolhatnék: Szeretem a babot :))))

Untermensch4 2016.06.23. 23:22:28

@kkm.furdancs: "A nagy kert inkább átok" Nem is értek hozzá meg ha sikerül is valaha építkeznem, az elérhető telek kb 4 nméteres "kertet" ád a házikó mellé... :)
De az nem vetődöt fel benned hogy energianövényt termessz? Vagy nyersanyagot? (tudom hogy a tölgy lassan nő...) :) Volt sógorom elkezdte volt anyósom kertjét betelepíteni vmi itteni éghajlatot kedvelő bambuszfélével hogy mire kiöregszik a műfajból, a kapálnivalók helyét átvehesse a bambuszerdő. Ami alapanyag lehet... dolgokhoz. Azt ő maga sem tudta megmondani mihez akar vele kezdeni de érzésem szerint progresszív ötlet. Persze nekem minden progresszív amitől kevesebbet kell lehajolni. :)

kkm.furdancs 2016.06.24. 15:13:46

@Untermensch4: Bocs, hogy most válaszolok, de túlságosan lefoglalt a kert :)))
Mióta időm van, nem okoz különösebb problémát 2200 m2 termőföld gondozása, gond inkább a termények bősége és az adóterhek-bürokrácia, ami megakadályozza értékesítésüket.
Teljességgel megértem azokat, akik este 5-6-kor hazaesnek a munkából és még a kertben kéne görnyedniük, ezért inkább vegyicsapásokkal vagy fűnyíróval letudják a dolgot.

Másrészt pusztán egy marék vetőmaggal nekilátni gazdálkodni (Hegedűs Zsuzsára gondolok és az ökomenikusokra) még kevés esélye van, hogy tele lesz a kamra.
Felénk teleültetik gyümölcsfákkal és füvesítenek, így kevesebb a gond.
Lehet, hogy írni kellene erről és a önellátók néha szélsőséges okoskodásáról, a józan hangok kollektíve leoltásáról, ami különben sokszor így végződik: Tanya olcsón eladó :)

Crip Lee 2016.07.05. 20:00:23

@kkm.furdancs: "Felénk teleültetik gyümölcsfákkal és füvesítenek, így kevesebb a gond."

Bingoooo! Én is elkövettem. 1300 négyzetméter. Szőlő kivág és gyümölcsös. Így is állandóan lótok futok utána.

Arcade Macho 2020.09.01. 01:22:47

EU -ban be van tiltva a katrany hasznalata a karokhoz, ezert az a festek valoszinuleg nem az volt, marmint ha kereskedeli forgalomban lehetett kapni
En bonobitot kentem ra mert az rendes katrany, igaz arra nincsen rairva, hogy kerti karokhoz van.
süti beállítások módosítása