Száraz bűzelzáró fusiban

2020.08.05. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

"Először hosszú hőseposzt akartam írni, de talán röviden érdekesebb." - kezdi levelét Zweitakt kolléga és látjuk, hogy a hosszas magyarázat nélküli galéria is érthetően, meggyőzően tanúskodik megoldása nagyszerűségéről. Gratulálunk a kreatív újrahasznosításhoz!

dscf1234.jpg

Az úgy kezdődött, hogy a szaki, aki a fürdőszobai összefolyót (közkeletű nevén: szuez) készítette, jelezte, hogy nem kötné bele a mosdót, sem a kádat, legfeljebb néhány havonta önteni kell bele egy pohár vizet. Ez pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, aztán tizen-évig kellett kéthetente észlelni a büdöset, és öntögetni a vizet. A minap azonban megláttam a golyós bűzelzárót, bagóért, tehát vettem is egyet, hogy beteszem, és vége a gondnak. De nem fért be.

A rács felszedéséhez nem akartam hozzálátni, de „nehogymá” ezt nem lehet fusiban megoldani. Az ember körülnéz otthon, és talál. Gondolkodik, keresgél és talál. Kissé reszelget, nőgyőgyászkodik, és dzsárámmmm!

Hogy mi kell a boldogsághoz? 1db dezodor golyó (a kisebbik, mert több féle van, már csak az áteresztő-képesség miatt is), 1db TEVA c-vitaminos doboz, 1db babylon pálca. Szerszámszükséglet: tolómérő, 3,5mm fúrószár, fúrógép, avagy egy jó Furdancs, sniccer, alkoholos filc, öngyújtó.
A többiről beszéljenek a képek.

dscf1260.jpg

dscf1257.jpg

dscf1255.jpg

dscf1253.jpg

dscf1252.jpg

dscf1250.jpg

dscf1249.jpg

dscf1247.jpg

A babylonpálca azért kellett, hogy a golyót ne nyelje el a kanális. Babylonpálcának kellett a szoros illesztés, ezért a 3.5 mm, aztán a kilógó részt levágni. A vitaminos dobozt kissé meg kellett melengetni öngyújtóval(!), hogy táguljon 1mm-t, és szorosan passzoljon.

dscf1244.jpg

dscf1243.jpg

dscf1234.jpg

dscf1228.jpg

Végeredmény: lefolyáspróba: 18 liter/perc, ami elég jó.... Zárás jobb, mint a gyári cucc ;-)
Még annyit, hogy a szuez saját pipájából le kellett vágni sniccerrel 5mm-t, hogy a golyó véletlenül se üljön fel a szuez fenekére.
Kérdés?

Üdvözlettel: Zweitakt

 

 Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.
De ha unod a Facebookot, kövess inkább a Twitteren!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr2514580336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kmera 2019.01.23. 20:17:42

Fogalmatlan nő vagyok a témához, de nagyon tetszik a megoldásban rejlő kreativitás! :-D Továbbítom a házi barkácsolónak az ötletet, ha szabad :-)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2019.01.23. 21:39:59

Az ötlet jó, de én pont fordított problémával nézek szembe. Nálam be van kötve a szuez szifonba a mosdó! Aztán ha jó sok vizet hirtelen eresztek le rajta (~kihúzom a dugót), akkor a szifon kiönt, és elárasztja a fürdőszobát (jellemzőn előbb csak habbal, ha eröltetetem, akkor vízzel is).
Persze a mai modern összefolyó szifonok már rendelkeznek mind száraz bűzzárással, mind pedig árasztás/visszahabzás védelemmel. De nálam ugyebár még nem ilyen van.
Úgyhogy most ihletet kaptam....erősen szemezek a céges 3D nyomtatóval...

HgGina 2019.01.24. 04:03:24

Valami értelmezhető műszaki rajz?

villanyember 2019.01.24. 07:56:44

zweitakt:

" a szaki (???), aki a fürdőszobai összefolyót (közkeletű nevén: szuez) készítette, jelezte, hogy nem kötné bele a mosdót, sem a kádat, legfeljebb néhány havonta önteni kell bele egy pohár vizet."

Csókoltatom az ilyen "szaki"-t ! A cégnél a férfi WC-ben a padlóösszefolyóba a piszoárok lefolyólyát kötötték bele! Na képzelheted...

@Papírzsepi: Ha nem folyik le a víz, akkor ezzel a visszacsapós módszerrel a mosdóban fog megjelenni a hab vagy a le nem folyt víz. Meg kéne nézni azt a szifont. Elképesztő, mi minden tud benne meggyűlni. Ha több nőszemély van a családban, akkor esetleg egy parókára való hajszálat is kiszedhetsz belőle. Két lányt neveltem fel, tapasztalatból beszélek. :-)))

Fazakas László 2019.01.24. 07:56:46

Nem értem az egészet.
Ez fizikailag akkor működne (akkor lesz teljes a bűzelzáró funkciója), ha a víz-zár a lefolyóban netán elfogyna (pl. elpárolog)?

kkm.furdancs 2019.01.24. 08:29:50

@villanyember: Akkor a mosdón csak női alakos piktogram volt? Ismertem egy embert, öt lánya volt + feleség. :)

B4nk Verein 2019.01.24. 08:40:36

@Fazakas László: Így van. A könyök golyós vége lefelé néz, így amikor nincs az összefolyóban víz akkor a golyó illeszkedése a keretbe zárja el a bűzös levegő visszaáramlását. Ha pedig sok a víz akkor az megemeli a golyót max a pálcáig így mellette ki tud alakulni a kellő keresztmetszet a fogalalat kialakítása miatt.
@a szerzőhöz: nagyon jó, megsüvegelem az ötletedet!

villanyember 2019.01.24. 09:08:18

@kkm.furdancs:

Nem, én is használtam, de az én hajam nem lehetett. Ha az összeset kitépném se lenne annyi hogy bármi elduguljon tőle. :-))

gigabursch 2020.08.13. 17:32:30

Ötletes!

@kkm.furdancs:
Ott aztán le van hajtva a vécédeszka.

@Papírzsepi:
El van mocskolódva a lefolyód...
Ha van rendes komoly gőzölőd (pl Lux - de ez nem a reklám helye) akkor úgy 4-5 l szárítógépes víz elgőzölésével a legnagyobb nyomáson lassan lenyalja a lefolyócsövet belülről tisztára.
Persze egy kis vegyszer sem árt...
Nekem a konyhai lefolyó kritikus, mert hosszú.
De bő egy êve nem kell csőgörényeznem...

@villanyember:
Pontosan!
Szeretjük a lányokat, de hát vannak ilyen "hátrányaik". :-)
süti beállítások módosítása