Fémipar: Süllyesztés

2020.08.07. 05:32 | Írta: kkm.furdancs

Süllyesztéssel a szerszám, ill. a kész furat tengelyének irányában végzünk furatbővítő és mélyítő forgácsolást. Leggyakrabban a süllyesztett fejű csavarok és szegecsek fészkének, csavarok, ill. alátétek felfekvési helyének megmunkálására alkalmazzuk. A süllyesztést a fúráshoz hasonlóan fúrógéppel végezzük erre a célra alkalmas több élű süllyesztőszerszámokkal.

A leggyakrabban alkalmazott süllyesztőszerszámok:
Kúpos süllyesztő kúpos süllyesztések elvégzésére alkalmas (süllyesztett fejű csavar, szegecsfejek). Rózsamarónak is nevezik. Kúpos süllyesztések elvégzésére a megfelelően köszörült csigafúró is alkalmas. Köszörüléskor ügyelni kell a süllyesztendő szegecs vagy csavar szögének megfelelő csúcsszögre és legkisebb hátszög (1°...2°) megválasztására. Hengeres süllyesztő hengeres csavarfejfészek kialakítására alkalmas. A süllyesztőt az edzett és köszörült csap vezeti, amely a furatba illeszkedik.

Kúpos és hengeres süllyesztő

A csigasüllyesztőt furat- bővítésre használják. Három vagy négy forgácsoló éllel készül, ezért a mélyített furat felülete simább és egyenletesebb, mint a csigafúróval készített furatfelület.

Háromélű csigasüllyesztő és homloksüllyesztő

Homloksüllyesztő csavarfejek, csavaranyák, csavaralátétek felfekvéséhez szükséges sima és egyenletes felületek megmunkálására alkalmas (pl. öntvényeknél). Kétélű forgácsolószerszám. A betétkés cserélhető. A szerszám vezetését a vezetőcsap végzi. Süllyesztéshez kisebb fordulatszámot kell alkalmazni, mint fúráshoz. A gyors fordulat nem ad egyenletes és sima felületet.

 

Forrás: Simon Sándor Fémipari alapképzés (1976.) című nagyszerű tankönyve, mely a kiadása óta eltelt évtizedek dacára is megőrizte mindazon tudás aktualitását, melyre a barkácsműhelyben szükségünk lehet.

 

   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr838762868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása