A hét műtárgya - modern karabinerek

2020.08.24. 05:00 | Írta: Gyökösi Attila

A klasszikus karabinereket persze mindenki ismeri. Ezek azok a Barba-papa formájú, rugós vagy menetes nyitható szakasszal rendelkező alkalmatosságok, amivel Valamit lehet egy másik Valamihez rögzíteni, méghozzá könnyen oldható módon. Ez a Valami lehet akár egy feneketlen szakadék felett himbálózó hegymászó, de akár egy kulcskarika is a derékszíjunkon.

Ez a poszt nem ezekről a hagyományos szerkezetekről szól, hanem ezek modernkori újragondolásairól.  A közös pont ezek és a hagyományos darabok között az esetek többségében (bár ez nem minden modellnél marad meg)  a könnyen nyitható szakasz, és a cél, vagyis hogy a Dolgok rögzítését próbálják megkönnyíteni.

A modern kor városi embere rengeteg ősi tudást vesztett el fejlődése során. És itt nem csak az olyan, ritkán hasznosítható tudásra gondolok, mint mondjuk a mamutok kőbaltával való feldarabolása. Még csak nem is arra, hogy manapság már ritkább az olyan ember, aki zsebkést hord magánál, mint aki okostelefont. (A világ megérett a pusztulásra, ez nem vitás.) Hanem arra, hogy a modern városi ember többnyire nem tud csomót kötni! Meg általában kötözni sem nagyon. A kötözés ugyanis nem arról szól, hogy agyontekerjük madzaggal a rögzíteni kívánt tárgyat, 10 centinként kötünk rá három csomót, aztán ha esetleg szeretnénk kibontani, akkor jön a szentségelés, körömletörés, majd egy kés kérése az evolúció egy - szerintük - alacsonyabb fokán álló embertől, akinek még van kése…

Az igazi kötözés a dolgok bontható módon való rögzítését jelenti. Na, hát ez az, ami nem megy mostanság. (Kivétel természetesen a matrózok és a cserkészek kasztja, de ezek a modern városi környezetben elég ritkák.)

Ezen a helyzeten azonban gyorsan változtatni igen nehéz. Erre persze rájött néhány trendi apróságokat gyártó cég is, és elkezdtek furábbnál furább karabinereket gyártani, amelyek a kötözést, illetve a csomók kötését kívánják kiváltani. Az egyik ilyen cég a már korábban bemutatott amerikai Nite Ize. Félelmetes választékban ontja a különböző funkciójú, anyagú és méretű terméket.

Vannak hagyományosabb típusaik, csak épp extra méretekben:

Vannak apró, de trükkös darabok:

És van jó néhány valóban érdekes darab is. Ezek használata persze igényel némi tanulmányozást, de ha egyszer sikerült rájönni a mikéntre, utána már valóban jól használhatóak. A működési elv általában az, hogy a kötél saját súrlódását, és a karabiner fogazott vagy érdes részének a szorítóerejét használják fel a rögzítéshez. Méghozzá úgy, hogy a kötél szálszerkezetét lehetőleg ne érje fizikai sérülés, tehát bontás után akárhányszor újra használható legyen. Lehetőséget nyújtanak a kötél kellő mértékű megfeszítésére, majd feszített állapotban rögzítik azt.

Ha tetszenek ezek a termékek, már itthon is sok helyen elérhetőek. Igaz, általában nem olcsóak, de a minőségükkel nem szokott gond lenni. És úgy van ez is, mint a fogyasztószerek piacán: mindenkinek van lehetősége elkezdeni futni, de ha ehhez lusta, megveheti a megfelelő fogyókúrás csodaszert. Vagyis, megtanulhatunk csomót kötni, de ha ez épp nem annyira rokonszenves számunkra, akkor elérhetőek a fenti eszközök is.

(Ráadásul, a fogyókúrás csodaszerekkel szemben, ezek a karabiner félék valóban használhatóak, és tényleg segítenek…)

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni. 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr228764008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.08.25. 20:45:54

Az utolsó bekezdésben a lényeg!
süti beállítások módosítása