Fémipar: hézagmérő és mérőhasáb

2020.09.04. 05:21 | Írta: kkm.furdancs

femszept24.jpg

A különböző vastagságú hézagmérő lapok védőkeretbe szerelve készletet alkotnak. Egy-egy készlet több hézagmérő lapból áll, a teljes készlet 30 db-ból (0,05...1 mm-ig), a legkisebb 7 db-ból. Minden hézagmérő lapon maratással feltüntetik névleges vastagságát is.

femszept07.jpg

Hézagmérő

 A hézag méretének megállapítását próbálgatással végezzük; a mérendő hézagba olyan vastagságú lemezt illesztünk, amelyik a legszorosabban megy bele. Ennek a lemeznek a méretjelzése a hézag nagysága.

femszept23.jpg

Digitális hézagmérő

 

Mérőhasáb (raporter)

A mérőhasábok pontosabb összehasonlító mérések alapjai, és mint beállító- és ellenőrzőmértékek nélkülözhetetlenek. femszept04.jpg

Párhuzamos lapú mérőhasáb

A mérőhasáb olyan tégla alakú hasáb, amelyen a két egymással szemben fekvő és legsimábban megmunkált mérőfelület közötti távolság alkalmas a névleges méret előírt pontosságú meghatározására. A mérőhasábok a különféle rendeltetési célnak megfelelően összeállított készletben kerülnek forgalomba. A készletek darabszáma 8-117 között változik.

A mérőhasábok megmunkálása annyira pontos, hogy még egy öt darabból összeállított mérőhasáb-sorozat mérete sem terhet el többel, mint 0,001 mm-rel az egyes hasábokon feltüntetett méretek összességétől. Ha a mérőhasábokat mérőfelületükkel egymásra helyezzük és nyomás alatt egymáson csúsztatjuk vagy elforgatjuk, egymáshoz tapadnak.

femszept3_14.jpg

A kívánt méret összeállítása

A tapadás csak tiszta és sérülés nélküli merőfelületeken jöhet létre, ezért gondosan meg kell tisztítani őket, mielőtt egymásra helyeznénk. A kívánt méret összeállítását akkor érjük el a leggyorsabban, ha a legkisebb értéktől kezdve az értékeket fokozatosan kiegészítjük addig, amíg a megfelelő mérőszámot elérjük. A kívánt méretet legcélszerűbb a legkevesebb darabból összeállítani.

A mérőhasábok összeállítását mindig puha posztó felett kell elvégezni. Legcélszerűbb úgy végrehajtani, hogy a tükrösített felületeket először egymás fölé helyezzük, majd egymásra csúsztatjuk. így lesz legegyenletesebb a felületi kopás, és így tapadnak leggyorsabban egymáshoz a mérőhasábok.

femszept3_15.jpg

Két mérőhasáb összetapasztása

Igen vékony mérőhasáboknál az összetapadáshoz csak enyhe nyomást kell kifejteni, nehogy meggörbüljenek. Több vékony hasábot ne illesszünk össze. A mérőhasábokat tapadásuk után közvetlenül nem tanácsos mérésre felhasználni. Ugyancsak kerülni kell a mérést, ha a mérésre kerülő tárgy még nem vette fel a mérőszoba hőmérsékletét.

femszept25.jpg

A mérőhasábok négyféle pontossági fokban készülnek. Az I. és II. mérési pontosságú mérőhasábokat ellenőrzőműszerek, idomszerek és mérőeszközök ellenőrzésére és beállítására használjuk. A III. és IV. mérési pontosságúak szerszámgépek beállítására, munkadarabok egyenes méreteinek ellenőrzésére és pontos illesztésekhez valók.

femszept3_12.jpg

Horonyszélesség- és mélység ellenőrzése mérőhasábbal

Az I. és II. mérési pontosságú mérőhasábokat kézzel nem szabad megfogni, mert a kéz hőmérséklete nem kívánt hőtágulást okoz, továbbá a kéznedvesség savtartalma a felületet megtámadja. Amérőhasábok megfogásához csont- vagy facsipeszt, ill. cérnakesztyűt használjunk.

femszept31.jpg

 A mérőhasábok kezelésekor a legnagyobb gonddal kell eljárni. A használaton kívül helyezett mérőhasáb felületét savmentes zsírral vonjuk be és tiszta ruhával takarjuk le, nehogy a por rátapadjon. A mérőhasáb tokját állandóan zárva kell tartani.

femszept3_13.jpg

Állítható mérőhasáb-tartó mérőszárral

A mérőhasábokat használat előtt gondosan zsírtalanítsuk. A zsírt a mérőhasáb felületéről ne töröljük, mert bármilyen gondosan őrizzük, mégis tapadhatnak felületére porszemcsék, tehát a védőzsírt oldással távolítsuk el. Az oldáshoz benzint vagy petrolétert használjunk, utána ecsettel távolítsuk el a mérőfelületekről az esetleg még rajtuk maradt szennyeződést. Majd puha ronggyal vagy vattával tisztítsuk meg a mérőfelületeket.

 

  Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr418763040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.09.04. 21:38:09

Ha lesz Esztergám, veszek majd ilyet is.

NagyMacs 2020.09.05. 01:02:09

Én '98-ban végeztem szerszámkészítőként, és bár a "vasas" szakmában töltött munkaidőmet hetekben lehet kifejezni, nagy nosztalgiával olvasgatom ezeket a "Fémipar" témájú bejegyzéseket! Köszönöm!
Igaz más területek felé sodort az Élet, de 3 év alatt - a miénk volt az utolsó 3 éves osztály - nagyon sok hasznos dolgot tanultam, és a mai napig hasznosan tudom alkalmazni. Akár a mindennapi életben barkácsoláskor, akár munkám során is!
Most Árvai Jenő tanár úr jutott eszembe, aki mechanikát és méréstechnikát tanított - ezért magunk között csak Mérő Jenőként emlegettük az egyébként végtelenül szimpatikus tanerőt. A mérőhasábokkal úgy kellett bánnunk mint a hímes tojással, és miután kiraktuk a megadott méretű blokkot és megtörtént az ellenőrzés (méret és a hasábok max. darabszáma), úgy le kellett tisztogatnunk hogy még ujjlenyomat se maradjon rajta!
süti beállítások módosítása