Vészjósló orvosi műszerek

2020.11.03. 05:00 | Írta: kkm.furdancs

Harapták már meg? - kérdeztem fogorvosomat minap, ahogy a fúróval közelített. Nem fájt, de a bármikor belém nyilalló fájdalom lehetősége ott lebegett a levegőben, pontosabban kezében. Ez adta az inspirációt, hogy az orvostudomány múltjából előkeressek félelmetes eszközöket. Némelyiket csak orvosok ismerik, mi találgathatunk mire való, de biztosan fáj a vele való találkozás.

x_4.jpg

Szerszámok azok is - fűrészek, fúrók, vésők - csak az alapanyag más. Milyen is lenne, ha a zártszelvény felordítana, miközben darabolom... Szándékosan semleges fotót tettem ki főcímképnek, a para majd csak lapozás után következik. Ennek kapcsán egy életviteli, hangulatjavító tanács. Jusson eszükbe néha, mikor teljesen tünetmentesek, hogy "jaj, de jó, hogy nem fáj a fejem vagy tudok lélegezni". Mellé társítva egy rossz emléket, sokkal pozitívabban fog telni a nap. 

dentist8.jpg

dentist7.jpg

dentist19.jpg

dentist2.jpg

dentist20.jpg

dentist6.jpg

dentist18.jpg

dentist17.JPG

dentist4.jpg

dentist12.jpg

dentist13.jpg

dentist14.jpg

dentist15.jpg

dentist1.jpg

dentist16.jpg

dentist3.jpg

dentist9.jpg


   Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel. Ha nem, akkor is. 
Csatlakozz a Furdancs Facebook-közösségéhez! Nem fogjuk megbánni.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://furdancs.blog.hu/api/trackback/id/tr3513600079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VALAKI1969 2018.02.01. 01:45:17

Képaláírásokkal kicsit jobb lett volna

victor vacendak 2018.02.01. 04:28:36

Az 1. egy mulázs, ami egy gyakorló eszköz fogászoknak. Manapság műanyag fogakkal csinálják, a képen valódi, kihúzott fogak vannak és furcsa módon az alsó fogsort szerelték be felülre, a felsőt meg alulra. Gondolom a múzeumban, ahol ki van állítva nem foglalkoztak ilyen aprósággal...
2. random műszerek, az átöblítéshez, beöntéshez használatos fémfecskendők dominálnak...
3. hát ez sajnos, kedves blogger, nem orvosi, hanem barkácskészlet!!!!
4. a készlet eladója szerint orvosi és állatorvosi műszerek vegyesen
5. harctéri sebészi készlet (20. századi)
6. (és a 14.) képen fogászati fogók, amikkel fogat húznak. Ezek pont így néznek ki ma is.
7. standard orvosi eszközkészlet egy amerikai polgárháborús tábori kórházban
8. állatorvosi műszerek
9. mandula eltávolító eszköz (20. századi)
10. állatorvosi műszerek, körömvágáshoz.
11. injekciók érzéstelenítéshez.
12. egy korabeli Doriot-rendszerű fogászati kezelőegység.
13. nem műszerek, csak orvosságos üvegek
14. csonfűrész
17. nőgyógyászati műszerek a 19. század elejéről
18. állatorvosi műszerek

2018.02.01. 06:54:47

Az 5. képen szereplő "harctéri" eszközök között keveslem a fűrészeket. Laikusként azt gondolnám, hogy a csonkolásos sérülések ellátása igényelne ilyesféle eszközöket. Vagy ott csak úgy-ahogy befoltozzák a sérüléseket és a végső műveletek már a frontvonaltól távolabbi kórházakban zajlanak?

kkm.furdancs 2018.02.01. 07:44:47

@victor vacendak: Nagyon kedves vagy, köszönöm szépen azonosításukat!
A barkácskészleteket sorban dobálta fel a képkereső, a nagyját sikerült kigyomlálni, ez benn maradt. Ebből is látszik, mennyire közel áll a két műfaj. Elsősegély a műhelyben, szükségeszközökkel. :)

@Womb Raider: Abszolúte spontán válogatás volt, de olyan sok Fűrész film jelent meg eddig, hogy... :)

victor vacendak 2018.02.01. 11:41:34

@Womb Raider: A modern harctéren aligha fűrészelnek, mert a legfőbb sebesülési forma a lövedék általi sérülés, nem az ágyúgolyó általi. Másrészt a modern sebészetben ízületnél választják le a végtagot leginkább. És leginkább ilyesmire van másik egységcsomag. Ebben atraumatikus fogók, érfogók, terpesztők stb. találhatók...

@kkm.furdancs: szívesen. mazochista vagyok és van rá időm is...

2018.02.01. 12:34:09

@victor vacendak: Azért az aknákról se feledkezz meg, illetve arról se, hogy az itt bemutatott eszközök jellemzően nem mostanában készültek. Illetve az is figyelembe veendő, hogy vannak repeszek okozta sebesülések, lövedék is okozhat súlyos csontsérülést és aknák/IED is gyakori, még manapság is.. sőt..
Meg abban sem vagyok biztos, hogy csakis izületnél csonkolnak. Inkább arra törekszenek, hogy a protézis a lehető legjobban illeszthető legyen.
Bár nyilván nem vagyok szakértő

victor vacendak 2018.02.01. 16:01:49

@Womb Raider: a repeszek eltávolítása is hasonlóan megy, mint a lövedékeké. Manapság (II. VH után) már nem a tábori kórházban megy az amputáció vagy bármi komoly műtét. Stabilizálás után irány valamelyik szövetséges ország jól felszerelt kórháza.
süti beállítások módosítása